پیام مازند

آخرين مطالب

در دوران پرآشوب منظومه شمسی، مشتری احتمالاً به شکل‌گیری ماه کمک کرده است علمي

در دوران پرآشوب منظومه شمسی، مشتری احتمالاً به شکل‌گیری ماه کمک کرده است
  بزرگنمايي:

پیام مازند - اخترشناسان می‌گویند کمتر از 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، رویداد «ناپایداری بزرگ» رخ داد. در این ناپایداری بزرگ، چهار غول گازی منظومه شمسی دچار آشفتگی در مدار خود شدند و اجرام کوچک‌تر منظومه شمسی را نیز از مدار خود منحرف کردند. حالا نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که احتمالاً تغییرات مدار مشتری باعث ناپایداری مدار یک سیاره به‌ نام «تیا»، برخورد آن با زمین و شکل‌گیری ماه شده است. به گزارش دیجیاتو، دانشمندان با مطالعه ترکیب و موقعیت انواع مختلف دنباله‌دارها و سیارک‌ها به واقعه ناپایداری بزرگ در اوایل تولد منظومه شمسی پی برده‌اند. می‌دانیم که اجرام منظومه شمسی از یک دیسک غبار و گاز اطراف خورشید شکل گرفتند؛ اما ترکیبات بسیاری از سیارک‌ها و دنباله‌دارها به‌گونه‌ای است که با توزیع مواد داخل این دیسک همخوانی ندارد. این نشان می‌دهد که این اجرام در یک نقطه از تاریخ خود از مدار اولیه جدا شده‌اند. در اوایل شکل‌گیری منظومه شمسی، غول‌های گازی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به یکدیگر نزدیک‌تر بودند. به‌تدریج اندرکنش‌های گرانشی این غول‌های گازی با سیاره‌های کوچک فراتر از نپتون باعث شد تا زحل، اورانوس و نپتون از خورشید دورتر شوند. هم‌زمان مشتری به خورشید نزدیک‌تر شد. این تغییرات مداری باعث ناپایداری مدار اجرام درونی منظومه شمسی شد. اخترشناسان این نظریه را «مدل نیس» می‌نامند؛ زیرا اولین‌بار در شهر «نیس» فرانسه توسعه یافت. با توجه به موقعیت سیارک‌ها در نقاط لاگرانژی 4 و 5 در مدار مشتری، اخترشناسان حدس می‌زنند که این واقعه حداکثر 100 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی رخ داده است. نقش مشتری در شکل‌گیری ماه یکی از پرسش‌های اخترشناسان زمان دقیق آغاز این ناپایداری است. برخی می‌گویند ناپایداری تنها 4 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی ایجاد شده، باقی افراد می‌گویند این رویداد 60 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی بوده است. گروهی از اخترشناسان در یک مطالعه جدید به‌دنبال پاسخ این پرسش رفتند. آن‌ها روی شهاب‌سنگ‌های کندریت انستاتیت EL متمرکز شدند. این شهاب‌سنگ‌ها ترکیب مشابهی با زمین دارند و احتمالاً همگی در یک نقطه از دیسک غبار منظومه شمسی شکل گرفته‌اند. اما این شهاب‌سنگ‌ها دیگر در نزدیکی زمین پیدا نمی‌شوند؛ درعوض رصدها نشان می‌دهد که آن‌ها متعلق به سیارک‌های خانواده آتور (Athor) در ناحیه بیرونی کمربند سیارکی میان مریخ و مشتری هستند. اخترشناسان عقیده دارند که یک رویداد، احتمالاً ناپایداری بزرگ، این سیارک‌ها را به مکان فعلی خود کشانده است. پس آن‌ها گزینه مناسبی برای بررسی این رویداد پرآشوب هستند. شبیه‌سازی‌های دینامیک سناریوهای مختلف از جابه‌جایی مشتری نشان داد که این غول گازی حداقل 60 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، اجداد این سیارک‌ها را به محل فعلی خود کشانده است. پس دانشمندان حالا می‌توانند بگویند که ناپایداری بزرگ 60 تا 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی رخ داده است. جالب اینجاست که برخورد بین زمین و سیاره فرضی تیا نیز تقریباً در همین زمان رخ داد. ترکیب داده‌ها نشان می‌دهد که این برخورد بزرگ (که ماه از دل آوارهای آن شکل گرفت) احتمالاً حاصل همین ناپایداری بزرگ بود. البته این یافته‌ها همچنان اثبات قطعی نیستند. اثبات وقایعی که 4٫5 میلیارد سال قبل رخ داده‌اند، کار بسیار دشواری است. بااین‌حال، دانشمندان اظهار می‌کنند که گویا برخوردی که ماه را شکل داده هم‌زمان با ناپایداری بزرگ بوده است.

اخترشناسان می‌گویند کمتر از 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، رویداد «ناپایداری بزرگ» رخ داد. در این ناپایداری بزرگ، چهار غول گازی منظومه شمسی دچار آشفتگی در مدار خود شدند و اجرام کوچک‌تر منظومه شمسی را نیز از مدار خود منحرف کردند. حالا نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که احتمالاً تغییرات مدار مشتری باعث ناپایداری مدار یک سیاره به‌ نام «تیا»، برخورد آن با زمین و شکل‌گیری ماه شده است.
به گزارش دیجیاتو، دانشمندان با مطالعه ترکیب و موقعیت انواع مختلف دنباله‌دارها و سیارک‌ها به واقعه ناپایداری بزرگ در اوایل تولد منظومه شمسی پی برده‌اند. می‌دانیم که اجرام منظومه شمسی از یک دیسک غبار و گاز اطراف خورشید شکل گرفتند؛ اما ترکیبات بسیاری از سیارک‌ها و دنباله‌دارها به‌گونه‌ای است که با توزیع مواد داخل این دیسک همخوانی ندارد. این نشان می‌دهد که این اجرام در یک نقطه از تاریخ خود از مدار اولیه جدا شده‌اند.
در اوایل شکل‌گیری منظومه شمسی، غول‌های گازی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون به یکدیگر نزدیک‌تر بودند. به‌تدریج اندرکنش‌های گرانشی این غول‌های گازی با سیاره‌های کوچک فراتر از نپتون باعث شد تا زحل، اورانوس و نپتون از خورشید دورتر شوند. هم‌زمان مشتری به خورشید نزدیک‌تر شد.
این تغییرات مداری باعث ناپایداری مدار اجرام درونی منظومه شمسی شد. اخترشناسان این نظریه را «مدل نیس» می‌نامند؛ زیرا اولین‌بار در شهر «نیس» فرانسه توسعه یافت. با توجه به موقعیت سیارک‌ها در نقاط لاگرانژی 4 و 5 در مدار مشتری، اخترشناسان حدس می‌زنند که این واقعه حداکثر 100 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی رخ داده است.
نقش مشتری در شکل‌گیری ماه
یکی از پرسش‌های اخترشناسان زمان دقیق آغاز این ناپایداری است. برخی می‌گویند ناپایداری تنها 4 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی ایجاد شده، باقی افراد می‌گویند این رویداد 60 میلیون سال بعد از تولد منظومه شمسی بوده است.
گروهی از اخترشناسان در یک مطالعه جدید به‌دنبال پاسخ این پرسش رفتند. آن‌ها روی شهاب‌سنگ‌های کندریت انستاتیت EL متمرکز شدند. این شهاب‌سنگ‌ها ترکیب مشابهی با زمین دارند و احتمالاً همگی در یک نقطه از دیسک غبار منظومه شمسی شکل گرفته‌اند.
اما این شهاب‌سنگ‌ها دیگر در نزدیکی زمین پیدا نمی‌شوند؛ درعوض رصدها نشان می‌دهد که آن‌ها متعلق به سیارک‌های خانواده آتور (Athor) در ناحیه بیرونی کمربند سیارکی میان مریخ و مشتری هستند. اخترشناسان عقیده دارند که یک رویداد، احتمالاً ناپایداری بزرگ، این سیارک‌ها را به مکان فعلی خود کشانده است. پس آن‌ها گزینه مناسبی برای بررسی این رویداد پرآشوب هستند.
شبیه‌سازی‌های دینامیک سناریوهای مختلف از جابه‌جایی مشتری نشان داد که این غول گازی حداقل 60 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی، اجداد این سیارک‌ها را به محل فعلی خود کشانده است. پس دانشمندان حالا می‌توانند بگویند که ناپایداری بزرگ 60 تا 100 میلیون سال پس از تولد منظومه شمسی رخ داده است.
جالب اینجاست که برخورد بین زمین و سیاره فرضی تیا نیز تقریباً در همین زمان رخ داد. ترکیب داده‌ها نشان می‌دهد که این برخورد بزرگ (که ماه از دل آوارهای آن شکل گرفت) احتمالاً حاصل همین ناپایداری بزرگ بود.
البته این یافته‌ها همچنان اثبات قطعی نیستند. اثبات وقایعی که 4٫5 میلیارد سال قبل رخ داده‌اند، کار بسیار دشواری است. بااین‌حال، دانشمندان اظهار می‌کنند که گویا برخوردی که ماه را شکل داده هم‌زمان با ناپایداری بزرگ بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/789657/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت مشترک نماینده ولی فقیه در استان و استاندار مازندران در پی عروج شهادت گونه رئیس جمهور و همراهان گرانقدر ایشان

سرپرست جدید حوزه استاندار منصوب شد

بقاع متبرکه مازندران سیاه‌پوش شدند

1000 روز با سیّد ابراهیم رئیسی در مازندران

پیام تسلیت نماینده مردم خرم آباد در مجلس خبرگان رهبری

صید ماهی یک متری از شالیزار مازندران

جزئیات لغو امتحانات نهایی دانش‌آموزان در مازندران

اشک‌های پیرزن روستایی سه روز پس از استقبال از رئیس‌جمهور در مازندران

دلیل حسادت از دید سوگل مشایخی

پیام تسلیت مدیرعامل و نائب رئیس هیات مدیره سازمان سلامت کوثر

بیانیه مجمع نمایندگان طلاب جانباز حوزه‌های علمیه پیرامون شهادت رئیس جمهور و همراهان

آخرین مهلت ثبت نام بدون آزمون دکتری پیام نور اعلام شد

قصاص برای زن خیانتکاری که شوهرش را کشت

شاعرانه/کودکی دیدم ماه را بو می‌کرد

حضور نمایندگان ویژه دکتر قاضی زاده هاشمی در مراسم بدرقۀ شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس جمهور و همراهان

برگزاری آئین عزاداری شهادت رئیس جمهور و هیات همراه در سمنان

افشای جزئیات جدید درباره سریال پایتخت 7

قلب مازندران برای خادم الرضا می تپد/ بدرود رییس شهید جمهور

مراسم عزاداری شهادت آیت الله رئیسی در امامزاده یحیی ساری

چگونه عادت استفاده از تلفن‌همراه قبل از خواب را کنار بگذاریم؟

جمعیت پرندگان در تالاب‌های لرستان افزایش‌ قابل توجهی داشته است

افزایش 3 برابری صادرات با شناسنامه‌دار کردن محصولات باغی مازندران

رحیم سرهنگی یاد و خاطره شهید مالک رحمتی را گرامی داشت

زمان برگزاری امتحانات نهایی دانش‌ آموزان اعلام شد

رئیس‌جمهور، همچون شهید بهشتی مظلوم بود

آیت الله رئیسی نمونه بارز اخلاص بود

چگونه عادت استفاده از تلفن‌همراه را قبل از خواب کنار بگذاریم؟

نسل جدید سوخت‌های خورشیدی مایع در راه است

تجهیزات و ماشین‌آلات شهرداری خرم‌آباد به شدت فرسوده‌ هستند

8 تیر، روز برگزاری انتخابات / دهم تا چهاردهم خرداد، زمان ثبت نام کاندیداها

فرجام تلخ پرواز با زیرساخت فرسوده

واکنش المیرا شریفی به اظهارات وزیر ارتباطات درمورد بالگرد رئیسی

افشاگری از یک اتفاق درباره سقوط بالگرد رئیسی

زمان برگزاری انتخابات ریاست‌ جمهوری اعلام شد

داستانک/اولین نفر باش

گو دل از ما مهربانان مشکنید

ادای احترام نمایندگان ویژه رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به شهدای وادی رحمت تبریز

حضور نمایندۀ ویژۀ رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در مراسم سوگواری شهادت رئیس جمهور، امام جمعه و استاندار آذربایجان شرقی

شهید موری زاده مجاهدی نستوه و خستگی ناپذیر بود که تا پایان پای نظام و انقلاب اسلامی ایستاد

جزئیات کامل مراسم تشییع رییس‌جمهور و یاران شهیدش در تهران، تبریز، قم و مشهد

پیام مقتدی صدر در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهان

مادر شهید رادمهر: آیت الله رئیسی شرمنده خون شهدا نشد

پیش‌بینی اینشتین در مورد سیاه چاله‌ها درست از آب درآمد!

واکنش ساری به اخراج الگری: تنها چیزی که در یوونتوس اهمیت دارد، بردن است

پیام تسلیت رئیس دانشگاه پیام نور آذربایجان غربی در پی شهادت رئیس جمهور مردمی و جهادی و هیئت همراه

سوگ علویان در ماتم آیت الله رئیسی

نقش پررنگ امل کلونی در صدور درخواست بررسی بازداشت نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم اسرائیل

سخنان جالب نویسنده کتاب عشق کافی نیست

فعالیت سامانه بارشی در مازندران

برخورد با قاچاقچیان چوب در مازندران