پیام مازند

آخرين مطالب

دیابت ؛ شاهراه ورود به مسیر مرگ خاموش سياسي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - آگاهی نداشتن درخصوص عوارض و پیامدهای بیماری دیابت (قند خون ) باعث شده تا اغلب افراد از آن به عنوان تنها یک بیماری ساده یاد کنند، در حالی که کارشناسان حوزه بهداشت از آن به عنوان آغاز راهی یاد می کنند که به " مرگ خاموش " می انجامد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین ایجاد می شود، ماده ای که از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن استفاده می کند.
لوزالمعده مسئول ترشح انسولین در بدن است که اگر میزان ترشح این ماده کافی نباشد، یا بدن نتواند از آن استفاده کند، از هورمون های جایگزین برای تبدیل چربی به انرژی استفاده می شود.این فرآیند منجر به تولید سطح بالای مواد شیمیایی سمی شامل اسید و اجسام کتونی می شود که به آن " کتواسیدوز دیابتی " گفته می شود.
خیلی ها در جامعه ، دیابت را تنها به عنوان یک بیماری ساده اختلال در قند خون می شناسند که فرد می تواند پس از ابتلا به آن تا آخر عمر از طریق مصرف قرص های کاهنده قند خون و در نوع شدیدترش تزریق انسولین به زندگی عادی اش ادامه دهد.
اما واقعیت این است که وجود اختلال در قندخون تنها یک بیماری ساده نیست بلکه در صورت عدم شناسایی و مراقبت می تواند منشا بسیاری از بیماریهای غیرواگیر شده و بسیاری از اعضای مهم و اساسی بدن از جمله قلب ، کلیه و چشم ها را از بین ببرد.
دیابت در صورتی که با تحرک ، کم خوری مواد قندی و خوردن مواد غذایی با فیبر بالا در کنار مصرف قرص های کنترل کننده کنترل نشود، می تواند به انباشت کلسترول در اندام هایی کبد، کلیه و قلب منجر شود که نتیجه آن ابتلا به بیماری هایی نظیر دیالیز ، سکته های قلبی و عروقی و پارگی عروق چشم و کم بینا و نابینا شدن فرد مبتلاست.
در حالی که کارشناسان بهداشتی می گویند 90 درصد بیماری دیابت با تشخیص بموقع قابل درمان است، اما بر اساس آمارهایی که وجود دارد ناآگاهی و کمبود سواد جامعه در این خصوص باعث شده تا این بیماری به روند پیشرونده خود را ادامه دهد و ابتلا به بیماری های وابسته به آن هر روز در جامعه بیشتر شود به گونه ای که تنها در مازندران بر اساس گزارش های رسمی نیمی از بیماران دیالیزی را افرادی تشکیل می دهند که دارای سابقه دیابت بودند.
سرپرست بیماری های خاص دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران در این باره گفت: در بروز بیماری مهلک دیالیز و از دست دادن کلیه ، دیابت نقش و تاثیر اساسی دارد و به همین خاطر هم است که از یکهزار و 300 نفر بیماری دیالیزی استان نیمی به دلیل ابتلا به دیابت دچار نقص در کارکرد کلیه ها و دیالیزی شده اند.
به رغم اینکه دیابت بیماری خطرناک است و به قول کارشناسان بهداشت و درمان به صورت مرگ خاموش عمل می کند، اما هنوز جامعه نسبت به آن احساس خطر نکرده است و به همین دلیل بخشی از بیماران دیابتی کشور شناسایی نشده اند.
در استان مازندران که تمامی جمعیتش زیر نظر پزشک خانواده قرار دارند و سنجش قند خون آنها یکی از وظایف تعریف شده پزشکان خانواده است ، بر اساس اعلام معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی از 228 هزار و 237 بیمار دیابتی بالای 25 سال استان تنها 124 هزار و 295 نفر شناسایی شدند .
** جوانگرایی دیابت
یکی از کارشناسان حوزه بهداشت و سلامت دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برخلاف گذشته که فقط افراد مسن به بیماری دیابت مبتلا می شدند، امروز به دلیل شیوه زندگی و تغذیه ای دیابت دیگر متعلق به یک سن و سال نیست و حتی کودکان و نوجوانان نیز به آن مبتلا می شوند .
آزیتا غلامی افزود: کم تحرکی ، پرخوری ، چاقی و استفاده از غذاهای فست فودی و پرچرب و شیرین باعث شده تا ابتلا به این بیماری در مازندرانی ها زیاد شود به گونه ای که ما کودکان 9 یا 10 ساله مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 در استان داریم.
وی رعایت اصول صحیح زندگی همچون انجام فعالیت های ورزشی و تحرک و مصرف غذاهای مناسب همچون سبزی و میوه را عاملی در پیشگیری از این بیماری و حتی کنترل آن در دیابتی ها و پیش دیابتی ها دانست و بر ضرورت توجه جدی خانواده ها در این زمینه تاکید کرد.
غلامی که خود به عنوان کارشناس بهداشت در مراکز بهداشتی و درمانی روستاهای مازندران فعالیت دارد، گفت: متاسفانه وضعیت بی توجهی به آموزش های مربوط به پیشگیری دیابت به حدی است که حتی روستاییان ما حاضر نیستند در کلاس هایی که برای آنها در نظر گرفتیم حضور پیدا کنند.
** رتبه داری مازندران در دیابت
کارشناس بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم در باره افزایش آمار بیماران دیابتی استان هشدار داد و گفت: حدود 700 هزار نفر از جمعیت بالای 25 سال استان اختلال قند خون دارند و دیابتی و پیش دیابتی هستند .
علیرضا شمس افزود : از این تعداد 228 هزار و 237 نفر دیابتی هستند که نیمی از آنها یعنی 124 هزار و 295 شناسایی شدند و زیر نظر پزشکان قرار دارند.
وی ادامه داد: در رتبه بندی وزارت بهداشت ، مازندرانی ها در خصوص این بیمار جز استان های صدرنشین است به طوری که در ابتلا به این بیماری در جایگاه ششم و در پیش دیابتی بودن نیز پس از گیلان در جایگاه دوم کشور قرار دارد .
مسئول دیابت دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: مشکل در اینجاست که بیشتر افراد دیابتی شناسایی نشده استان از افراد پرخطر جامعه و آنهایی هستند که دخانیات مصرف می کنند و یا اضافه وزن دارند.
در شاخص های ارزیابی وزارت بهداشت ، مردم مازندران رتبه اول چاقی ، رتبه دوازدهم مصرف دخانیات و رتبه سوم چاقی شکمی دارند .
شمس در توضیح این مساله که شناسایی نشدن بیماران چه تاثیری دارد ؟ گفت : کم آگاهی و نقص آگاهی از دیابت باعث شده افراد فکر کنند که این بیماری را می شناسند، در حالی که اطلاعات اکثر افراد جامعه در باره دیابت تنها به بالا رفتن قند خون و مصرف دارو و انسولین خلاصه می شود و پیرامون اثرات و تبعات آن اطلاع درستی ندارند.
مسئول دیابت مازندران اضافه کرد : بیماری های هزینه بری همچون دیالیز ، سکته ها و کم بینا و نابینایی از عوارض دیابت است که کمتر مردم در این خصوص آگاهی دارند .
وی با اشاره به اینکه 95 درصد مبتلایان به دیابت از نوع دیابت 2 هستند، گفت: این دیابت که به نحوه زندگی و تغذیه بر می گردد با رعایت این اصول قابل کنترل و حتی قابل درمان است .
شمس ادامه داد: با توجه به اینکه مازندران از نظر ابتلا به دیابت جز استان های اول کشور است اما در زمینه مراقبت های آموزشی و دیابتی های کنترل شده در این زمینه از میانگین کشور پایین تر است .
وی گفت: میانگین کشوری دیابتی های کنترل شده 36 درصد است ولی در مازندران تنها به 33 و 3 دهم درصد رسیدیم.
با توجه به اهمیت و حساسیت بیماری دیابت ، وزارت بهداشت ، درمان و علوم پزشکی 19 تا 25 آبان را به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری کرد و روزهای این هفته امسال با دیابت ، رسانه و خانواده - دیابت ، آموزش وخانواده - دیابت ، تغذیه و خانواده - دیابت ، سازمان های مردم نهاد و خانواده - دیابت ، غربالگری و خانواده - دیابت ، مشارکت های محلی - خانواده و دیابت، فعالیت های بدنی و خانواده نامگذاری شده است .
2096/1654

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/100120/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد