پیام مازند

آخرين مطالب

سواری گرفتن تک‌سرنشینی از حمل و نقل عمومی در مازندران سياسي

سواری گرفتن تک‌سرنشینی از حمل و نقل عمومی در مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - همزمان با افزایش قیمت و سهمیه بنزین در کشور و اعلام این که درآمد حاصل از این محل در میان 60 میلیون ایرانی تقسیم خواهد شد، این پرسش برای بسیاری از شهروندان مازندرانی ایجاد شده است که منفعت این کار چیست و چرا دولت از یک طرف بنزین را گران و سهمیه‌بندی کرد و از سوی دیگر درآمد این محل را دوباره در میان مردم تقسیم می‌کند؟

پاسخ به این پرسش نیازمند نگاه به مصرف بی رویه بنزین و تبعات آن از زوایای مختلف است، ولی برای استانی مانند مازندران شاید بتوان از زاویه دید تردد بسیار زیاد خودروهای تک سرنشین در کنار تورم خودروهای حمل و نقل عمومی این موضوع را کنکاش کرد،.
بنا بر گزارش رسمی دفتر فنی استانداری مازندران تا پیش از سهمیه بندی بنزین، ماهانه 50 میلیون تردد خودرویی در استان انجام می شد که حدود 50 درصد آن به صورت تک سرنشین بود.
همچنین در هر ماه 160 میلیون لیتر بنزین در استان مازندران مصرف می شود که 110 میلیون لیتر مربوط به منطقه ساری و 60 میلیون لیتر مربوط به منطقه نوشهر است.
اگر قیمت بنزین را به نرخ سابق محاسبه کنیم و قیمت تمام شده هر لیتر بنزین را برای دولت حدود پنج هزار تومان در نظر بگیریم، با توجه به مابه التفاوت چهار هزار تومانی ، متوجه می شویم که هر ماه مبلغ 640 میلیارد تومان یارانه سوخت فقط در استان مازندران آن هم تنها بابت مصرف بنزین هزینه می شد، هزینه ای که از جیب تک تک شهروندان تامین می شد تا جولان تک سرنشینی همچنان ادامه یابد. اگر این رقم را سالانه محاسبه کنیم، به عدد حدود هفت هزار و 680 میلیارد تومان می رسیم.
حتی اگر بنزین را برای هر لیتر یک هزار و 500 تومان محاسبه کنیم، باز هم یارانه پرداختی بابت آن در مازندران بر مبنای قیمت تمام شده بنزین، ماهانه 560 میلیارد تومان و در سال 6 هزار و 700 میلیارد تومان می رسد.
یارانه 3800 میلیارد تومانی تک سرنشینی
حال اگر با همین منطق و زاویه دید، محاسبه را با استناد به آمار دفتر فنی استانداری مازندران در باره خودروهای تک سرنشین انجام دهیم، متوجه می شویم که با بنزین 1000 تومانی بدون سهمیه بندی، یارانه پرداختی برای خودروهای تک سرنشین در استان ماهانه به 320 میلیارد تومان و سالانه بیش از سه هزار و 800 میلیارد تومان می رسید.
از این زاویه دید شاید تا اینجا مشخص شده باشد که دولت با اجرای طرح سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین به بهای خدشه دیدن وجهه اش، تلاش دارد تا اجازه ندهد یک عده با پر کردن باک خودروهایشان از جیب شهروندان دیگر در خیابان ها جولان دهند و در مقابل با آزاد گذاشتن بنزین سه هزار تومانی، راه را برای حفظ حقوق شهروندی علاقه مندان به راندن خودروهای تک سرنشین باز گذاشته تا چنانچه اصرار بر ادامه رفتار تک سرنشینی داشته باشند، از جیب خودشان باک خودروهایشان را پر و تک سرنشینی کنند.
بیماری هلندی حمل و نقل عمومی
برای این که مسیر تک سرنشینی خودروها به صورت یکطرفه پیموده نشود، باید به این پرسش هم پاسخ داد که چرا در استانی مانند مازندران دستکم نیمی از خودروها به صورت تک سرنشین تردد دارند؟
پاسخ به این پرسش هم نیازمند کنکاش از زوایای مختلف است، ولی از زاویه مقبول نبودن حمل و نقل عمومی می توان به پاسخ قانع کننده تری دست یافت چرا که سایر پاسخ ها را هم در خود جای داده است.
بر اساس آمارهای رسمی، تک سرنشینی در حالی در مازندران بیشتر از حد معمول رواج دارد که خودروهای حمل و نقل عمومی به وفور با تعریف انواع و اقسام مسیرها و تعرفه ها در دسترس قرار دارند.
آمارهای رسمی نشان می دهد که در حال حاضر 13 هزار و 200 دستگاه انواع خودرو تاکسی درون شهری و چهار هزار دستگاه تاکسی بین شهری در مازندران فعال هستند، ولی به دلیل عدم استقبال مردم این بخش با تورم 20 درصدی رو به رو است و رانندگان این وسایل همواره از کسادی بازارشان شکوه دارند.
این آمار را نیز باید اضافه کرد که 80 درصد یعنی حدود 420 هزار دانش آموز مازندرانی هر روز توسط والدین و به صورت تک‌سرنشین به مدرسه رسانده می شوند و هیچ تمایلی به استفاده از سرویس مدارس ندارد.
در بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا از خانواده های متعدد مشخص شد نه تنها استفاده از حمل و نقل عمومی در اولویت مردم مازندران نیست، بلکه عموم مردم انتقادهای بجا و منطقی نسبت به ساختار حمل و نقل عمومی دارند که گویی هنوز به گوش مسئولان نرسیده است.
کارشناسان حمل و نقل مازندران نیز مقصر تک‌سرنشینی و وفور استفاده از خودروهای شخصی در این استان را برای کارهای روزمره را مردم ندانسته و اعتقاد دارند که باید مردم را با ارائه خدمات مطلوب قانع کرد که از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند نه با جریان سازی رسانه ای یا تبلیغات.
خبرنگار ایرنا طی چند روز گذشته با افراد بسیاری در شهرهای مختلف مازندران از جمله آمل ، بابل، بابلسر ، محمودآباد ، ساری و بهشهر در باره چرایی استفاده از خودروی شخصی به جای وسایل حمل و نقل عمومی گفت و گو کرد. بسیاری از آنها نظرات مشابه یکدیگر داشتند و انتقادات تقریبا یک مسیر را دنبال می کرد و آن هم نامناسب بودن این وسایل و حاکم نبودن رفتار حرفه ای بر آنها بوده است.
مبین یزدانی یک شهروند آملی در این باره گفت: من کمتر از تاکسی استفاده می کنم زیرا هزینه ای که با استفاده از حمل و نقل عمومی برای رسیدگی به مسائل روزمره خود باید بپردازم بیشتر از خودروی شخصی است ضمن این که در استفاده از حمل و نقل عمومی باید زمان بیشتری صرف کنم و در این صورت بخشی از کارهای روزمره ام روی زمین می ماند.
مریم سعادتی از ساکنان شهر بابل که از قضا دارای یک دانش آموز است نیز اظهار داشت: خودروهای حمل و نقل عمومی کاملا بی کیفیت هستند و هیچ راحتی برای سرنشینان در نظر نمی گیرند. علاوه بر فرسوددگی این خودروها از جمله تاکسی ها و ون ها، مشکل دیگرشان نداشتن رفتار حرفه ای است و با مسافر مانند ارباب رفتار می کنند و منت گذاری روی مسافر دارند.
وی افزود: اگر تنها یک بار در داخل شهر بابل چرخ بزنید متوجه می شوید که بیشترین ترافیک این شهر را وسایل حمل و نقل عمومی ایجاد می کنند چون هر جا که بخواهند توقف می کنند، هر طوری که بخواهند حرکت می کنند و بیشترشان هم آلوده ساز هستند و وضعیت داخلیشان هم کثیف و فرسوده است و انگار که به بیگاری گرفته شده اند.
اسکندر باباپور شهروندی از بابلسر هم با اظهار این که تردد با خودروهای حمل و نقل عمومی بسیار ناراحت و غیر استاندارد است، گفت: هنوز مشخص نیست که حمل و نقل عمومی چه مزیتی بر خودروی شخصی دارد و به نظر من تاکسی ها بیشتر مایه عذاب هستند تا راحتی.
وی افزود: یکی از مشکلات این است که در بسیاری از نقاط شهری پوشش تاکسی وجود ندارد و عملا تردد با تاکسی ها به خیابان های اصلی ختم می شود.
باباپور که در یکی از روستاهای بابلسر زندگی می کند، اظهار داشت: از هر جنبه ای که نگاه کنید برای تردد از روستا به شهر استفاده از خودروی شخصی مطلوب تر و کم هزینه تر خواهد بود.
اظهارات این شهروند بابلسری را یکی از ساکنان روستاهای شهرستان بهشهر تکمیل می کند که می گوید: من روستایی مجبورم با خودروی شخصی تردد کنم چون دیگر شبکه حمل و نقل عمومی روستایی که دهه های قبل فعال بود، وجود ندارد و تقریبا همه خودروی شخصی دارند.
وی افزود: مثلا اگر من روزی خودروی شخصی ام خراب شود، باید صبر کنم تا همراه یکی از هم محله ای هایم به شهر بروم و در غیر این صورت خودروی مسافرکشی که دهه های قبل در روستاها وجود داشت و به صورت منظم هر روز چند بار اهالی روستا را به شهر می برد و بر می گرداند دیگر وجود ندارد.
این شهروند بهشهری گفت: فرض کنید ما اهالی روستا با هم قرار بگذاریم که در مسیر رفت به شهر تک سرنشین نباشیم ، ولی مسیر برگشت را باید چه کار کنیم ؟ به همین خاطر است که بخشی از خودروهای تک سرنشین در مازندران مربوط به ساکنان روستاست و آنها بالاجبار از خودروهای شخصی استفاده می کنند چون به صرفه تر از تاکسی تلفنی هایی است که اکنون در روستاها به عنوان شبکه حمل و نقل عمومی فعالیت دارند.
علی ارزانی از شهروندان آملی که هر روز باید مسافت زیادی را تا ساری به خاطر شغلش طی کند، گفت: سوار کردن فشرده مسافران در خودروهای عمومی ، راحت نبودن صندلی هایشان که گاهی با فرسودگی بیش از حد و عذاب دهندگی همراه می شود، کیفیت پایین این خودروها ، قیمت زیادی که باید بابت استفاده از آنها پرداخت و مسایل دیگر مانند چند پاره شدن مسیر رفت و آمد مشکلاتی است حمل و نقل عمومی دارد و باید چاره اندیشی شود.
وی توضیح داد: به عنوان مثال وقتی از آمل حرکت می کنم باید یک مسیر را با تاکسی تا ترمینال یا به قول معروف " سر خط " طی کنم ، از آنجا تا ساری با خودروی خطی بیایم و وقتی در ساری پیاده شدم دوباره باید تاکسی بگیرم تا به محل کارم برسم. تازه این در صورتی است که محل کار و خانه مستقیم با خیابان اصلی ارتباط داشته باشد در غیر این صورت باید چند بار از تاکسی درون شهری استفاده کرد و یا این که بخش هایی از مسیر را پیاده رفت و همه اینها در کنار هم سبب می شود تا هر شهروندی مانند من خرید خودروی سواری اولویت مهمش پس از تامین هزینه خورد و خوراک باشد و زمانی هم که بنزین گران و سهمیه بندی می شود، به امثال من بیشترین فشار وارد می شود.
این شهروند آملی گفت: آنچه مسلم است این که برای حمل و نقل عمومی در مازندران کارهای اساسی که منطبق با نیاز مردم باشد انجام نگرفته است. مثلا شهرهای مازندران به هم نزدیک هستند اما هنوز بیشتر مناطق حمل و نقل ریلی ندارند در حالی که در همه جای دنیا حمل و نقل ریلی ارزان تر و ایمن تر است.
اکنون که گام نخست در سهمیه بندی و افزایش قیمت بنزین برداشته شده تا درآمد ناشی از آن میان 60 میلیون نفر توزیع شود، به نظر می رسد برای ماندگار کردن اینگونه اقدامات و اثربخش شدن آن نیاز است تا در استان هایی مانند مازندران بازتعریفی در شبکه حمل و نقل عمومی با توجه به وضعیت جدید صورت گیرد و در این برنامه ریزی حتما روستاها مورد توجه قرار گیرند. بهره گیری از شبکه حمل و نقل ریلی و همچنین حدود 400 کیلومتر آب های ساحلی که 15شهرستان را به هم وصل می کند، آموزش رفتار حرفه ای به رانندگان وسایل حمل و نقل عمومی و آشنا کردن مردم با حق و حقوقشان در استفاده از این وسایل نکات دیگری است که با فوریت باید در دستور کار قرار گیرد.
برچسب‌ها
بنزین مدیریت مصرف انرژی مازندران حمل و نقل عمومی
پروندهٔ خبری
سهمیه‌بندی و نرخ جدید بنزین

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/100399/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمع حمایت از طرح نور فراجا در دزفول

قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان 40-50 میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟

(ویدیو) «ایکس» سالانه از کاربرانش پول می‌گیرد!

استمرار محدودیت‌های ترافیکی در هفتمین روز اردیبهشت

جریمه یک میلیاردی خیبر خرم آباد در کمیته انضباطی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است