پیام مازند

آخرين مطالب

ملودرام ها به جای سریال های طنز با شیطان های زمینی در ماه رمضان فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - صداوسیما حالا نزدیک به سه‌دهه است که برای ماه رمضان تدارک ویژه می‌بیند و سریال‌های اصطلاحا مناسبتی برایش آماده می‌کند. نگاهی به این سال‌ها سیاست‌های مدیران رسانه ملی در دوره‌های مختلف را نشان می‌دهد
نگاهی به 3 دهه سریال‌سازی رسانه ملی برای ساعات افطار
چند روز دیگر و بلافاصله بعد از اذان مغرب و افطار، رقابت سریال‌های ماه‌رمضانی آغاز می‌شود. سریال‌هایی که از شبکه سه آغاز و احتمالا با شبکه یک در کنداکتور شبانه تمام می‌شوند. امسال و در سال 98 رسانه ملی برای باکس افطار در لابه‌لای جنگ‌های استودیویی‌اش سه سریال برای پخش دارد. شبکه های اول، با از یادرفته‌ها از بهرام بهرامیان می آید. شبکه دو سریالش را به برادران محمودی داده است.
بیشتر بدانید : معرفی همه سریال های ماه رمضان 98 + عکس
بیشتر بدانید : سریال های رمضانی تلویزیون: از کشف حجاب تا دلدادگی + عکس
آنها که همین اواخر فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» را در جشنواره فجر بین‌الملل و به عنوان نماینده افغانستان در بخش فیلم‌های خارجی اسکار داشته‌اند دومین سریال ماه رمضانی‌شان را پس از تجربه ناموفق دو سال قبل روی آنتن خواهند برد. سریالی که باعث شد نوید محمودی به خاطر مشغله ساختش غایب جشنواره جهانی فجر باشد و مرتضی میرباقری معاون سیما در پشت صحنه آن حسابی تعریف و تمجید کرده است!
شبکه سوم هم سریال رمضانش را سپرده است به محمدرضا آهنج . او هم رفته سراغ استاد علی نصیریان تا سال‌ها پس از دو سریال موفق ماه رمضانی «میوه ممنوعه» و «شب‌های زاینده‌رود» حسن فتحی، بار دیگر برای افطار مهمان سفره‌های افطار مردم باشد.
بیشتر بدانید : نام‌های پررنگ سریال‌های ماه رمضان
شبکه سه که اولین سریال را روی آنتن می‌برد در غیاب ماه عسل احتمالا امسال امیدی زیاد به این مجموعه بسته است.
نکته مهم این سه سریال اما تم‌های اجتماعی‌شان است. ملودرام‌های خانوادگی که عشق، شکست، غم و سیر سلوک خواهند داشت اما ماجراهای‌شان ماورایی نیست و البته خبری از مدل رایج سریال‌های طنز هم در ترکیب‌شان نیست.
یعنی امسال هم مانند چندسال اخیر، بعد از دو دهه تلویزیون دیگر در ترکیب سریال‌هایش سراغ طنزهای آپارتمانی یا شیاطین زمینی نرفته‌است.
نگاهی به همه این سال‌های طولانی باکس سریال‌های ماه رمضان نشان می‌دهد در عصر علی لاریجانی، ضرغامی، سرافراز و علی‌عسگری؛ هرکدام با چه سیاستی سریال‌های ماه رمضانی‌شان را ساخته‌اند.
عصر ملودرام‌ها با رامبد جوان و همسر اصغر فرهادی
از ابتدای دهه 80 پخش مجموعه‌های مناسبتی در تلویزیون ادامه پیدا کرد و در سال‌های میانی دهه هشتاد به اوج خود رسید. سریال‌های ملودرام که پای ثابت تلویزیون هستند همیشه راه خود را برای تلویزیون و مخاطب باز نگه داشته‌اند؛ از جمله این سریال‌ها می‌توان به «گمگشته» به کارگردانی رامبد جوان، «یادداشت‌های کودکی» ساخته پریسا بخت‌آور و «چراغ‌های خاموش» از کاظم بلوچی اشاره کرد که موفق به جذب مخاطبان زیادی شدند.
بیشتر بدانید : سیر تا پیاز سریال‌های ماه رمضان در دهه 80
آنها که شیطان را در سیمای حامد کمیلی و بهاره افشاری به خانه مردم بردند!
همچنین در میانه‌های دهه هشتاد بود که موج ساخت سریال‌های ماورایی نیز به راه افتاد و چند کارگردان از جمله سیروس مقدم،علیرضا افخمی، حسین سهیلی‌زاده و محمدحسین لطیفی به سراغ ساخت آثاری با این مضمون رفتند که به زعم خیلی‌ها مناسبت و مطابقت بیشتری با حال و هوای ماه مبارک رمضان و لحظات معنوی و عرفانی آن داشت و البته به مذاق خیلی‌های دیگر هم به دلیل تخیلی بودن قصه خوش نیامد.
سریال‌هایی که هر کدام‌شان کاراکتر ابلیس را یک‌بار در قامت بهاره افشاری، یکبار مرتضی ضرابی، بار بعدش حامد کمیلی و یک بار هم بازیگر گمنامی چون ایمانی به قاب تلویزیون‌ها و پای سفره افطار آوردند. سریال‌هایی که در دوره برازش و حجه‌الاسلام گلی از مدیران وقت سیما زیاد مورد توجه بودند.

سریال «او یک فرشته بود» علیرضا افخمی
این کاراکتر ابلیس چنان روی بهاره افشاری سایه انداخت که هنوز هیچ یک از نقش‌های دیگرش چون خاطره آن نقش در یادها نمانده است.
«او یک فرشته بود» به کارگردانی علیرضا افخمی را می‌توان اولین سریال با موضوع ماورایی دانست که در سال 1384 راه را برای ساخت مجموعه‌هایی دیگر با این حال و هوا در این ایام و سال‌های بعد هموار کرد.
بیشتر بدانید : ترس حامد کمیلی از نقش شیطانی که بازی کرده بود!
عالیجناب عطاران وارد شد
از سوی دیگر و در مقابل سریال‌هایی با مضامین جدی یا همان ماورایی، آغاز ساخت سریال‌های کمدی نیز در دهه هشتاد بود. رضا عطاران با ساخت سریال «خانه به دوش» در سال1383 موج کمدی‌سازی در مجموعه‌های مناسبتی ماه رمضان را آغاز کرد.

سریال «خانه به دوش» عطاران
این روند در سال‌های بعد نیز ادامه پیدا کرد و خود عطاران نیز سردمدار آن شد. مخاطبان از سریال‌های طنز او که البته مشکلات و مسائل اجتماعی را نیز به خوبی در قصه‌اش روایت می‌کرد، به شدت استقبال می‌کردند تا اینکه «بزنگاه» در سال 87 آخرین سریالی بود که بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون آن را ساخت.
بیشتر بدانید : نادر، درسا، فریده، فرزانه و مهران مهام از «بزنگاه» می‌گویند
مشتریان باکس افطار!
اگر به برنامه‌های تلویزیونی ویژه ماه رمضان نگاهی بیندازیم می‌بینیم که از سال 1390 در هر سال دست‌کم یک سریال طنز در برنامه‌های سیما قرار داشته؛ در سال 1390 سریال«سه دونگ، سه دونگ» به کارگردانی احمد شاهدلو ، سال1391 «چمدان» از خسرو ملکان، سال 1392«دودکش» به کارگردانی محمد حسین لطیفی، سال 1392 «خروس» از سعید آقاخانی، سال 1394«هفت سنگ» از علیرضا بذرافشان، سال 1394 «پایتخت4» از سیروس مقدم، سال1394 «دردسرهاس عظیم 2» به کارگردانی برزو نیک‌نژاد و سال 1395 سریال«پادری» از محمد حسین لطیفی.
پایان عصر طنز سازی برای افطار
اما از سال 1396دیگر سریال طنزی در برنامه‌های سیما مشاهده نشده و تمام برنامه‌ها با موضوعات ملودرام یا اجتماعی خاتمه می‌یابند. همین موضوع باعث می‌شود مخاطب دیگر تمایلی به دیدن برنامه‌های تلویزیونی نداشته باشد چرا که اگر در گذشته تلویزیون را دنبال می‌کرد، می‌دانست اگر یک سریال ملودرام یا اجتماعی می‌بیند حتما بعد از آن یک سریال طنز هم خواهد دید همین موضوع او را پای تلویزیون می‌نشاند، اما اکنون مخاطب می‌داند که تنها تفاوت بین شبکه‌های سیما تفاوت بازیگران در سریال‌های مختلف ملودرام است.
ساعات کسادی
بررسی ها نشان می دهد تلویزیون در دو سال گذشته نتوانسته به خوبی نظر مخاطبان سریال‌های مناسبتی را جلب کند. صداوسیما مدتی پس از ماه رمضان سال 97 تصمیم به سریال‌سازی گرفت تا بتواند مخاطبان کوچ کرده خود را دوباره برگرداند؛ حال باید دید این رسانه، رمضان امسال چگونه در این راستا قدم بر می دارد.
سریال های «سر دلبران» ساخته محمد حسین لطیفی، «بچه مهندس» از علی غفاری و «رهایم نکن» کاری از محمدمهدی عسگرپور رمضان سال 1397روی آنتن شبکه‌های مختلف سیما رفتند.
بیشتر بدانید : آیا کودک همسری در سریال «بچه مهندس» ترویج داده شده ؟!

«رهایم نکن» کاری از محمدمهدی عسگرپور
سیما در رمضان 96 فقط دو سریال تولیدی را روی آنتن برد؛ مجموعه تلویزیونی «نفس» به کارگردانی جلیل سامان و سریال «زیر پای مادر» به کارگردانی بهرنگ توفیقی به ترتیب روی آنتن شبکه‌های سه و یک رفتند. سیما ترجیح داد به جای ساخت سومین سریال، مجموعه تلویزیونی «رستاخیز تفنگ ها» محصول سال 1392 تلویزیون المنار لبنان را با موضوع مقاومت مردم سوریه و لبنان علیه استعمار فرانسه در خلال دهه 1920 از شبکه دو سیما پخش کند.
بیشتر بدانید : فراز و نشیب‌های مجموعه‌های رمضان شبکه تهران (+عکس)
بیشتر بدانید : شخصیت‌های ماندگار و محبوب سریال‌های ماه رمضان + تصاویر
بیشتر بدانید : مهمانی ارواح در شبکه دو/ یک دهه مجموعه‌های رمضانی (+عکس)
بیشتر بدانید : ترس حامد کمیلی از نقش شیطانی که بازی کرده بود!
بیشتر بدانید : نام‌های پررنگ سریال‌های ماه رمضان
منبع: khabaronline.ir

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/101827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کودک 5 ساله خرم‌آبادی خاله‌ 14 ساله‌اش را کشت!

وقوع زمین لرزه در مرزن آباد/ خسارتی ثبت نشد

مصدومیت 3 دانش آموز آملی براثر تصادف

تیراندازی مرگبار کودک 5 ساله به سمت خاله 14 ساله‌

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

دستگیری ضارب دانش‌آموزان آملی

کشف 3 تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن

بارانی که بوی شکوفه‌های بهار نارنج می‌دهد

سیلاب در دلیجان

نخستین روز کاری استاندار جدید مازندران

واریز پول؛ دقیقا یک روز پس از فروش پرسپولیس

اجرای سند تحول قضایی در مازندران

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است/ بانوانی که در این زمینه دچار اهمال و غفلت باشند با تذکر باید به آن احترام گذارند؛ اگر توجه نکنند طبق قانون ورود می‌شود/ فراجا با ورود افراد آموزش دیده اقدام به اجرای طرح نور کرده است

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است

مرزن آباد لرزید

ضارب دانش آموزان آملی دستگیر شد

لزوم ایجاد اقتصاد دریاپایه در مازندران

اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه

ضرورت رسیدگی به پرونده‌ها در کمترین زمان

تصادف مینی بوس با کامیون در بابل 2 مصدوم داشت

تودیع و معارفه‌ استاندار مازندران از گلایه‌ها تا مطالبات

سند تحول قضایی در مازندران اجرایی شود

دعا برای زیاد شدن نور چشم | دستورالعمل برای زیاد شدن نور چشم

17 هزار تن توت فرنگی در مازندران تولید می‌شود

مراسم تکریم و معارفه استاندار مازندران

زلزله در مرزن‌آباد

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

مراسم بزرگداشت شهید سپهبد قرنی در خرم آباد

باغداران مبارزه به موقع با آفات درختان مرکبات را جدی بگیرند

تجهیز کریدورهای حمل بار مازندران به سامانه هوشمند توزین

پلاژ‌های دولتی در سواحل باید مورد استفاده مردم قرار گیرد

طرح ارتقای تصفیه خانه آب رامسر آغاز شد

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون و 700 هزار دلار گذشت

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون دلار گذشت

معرفی سرپرست جدید نهاد نمایندگی در دانشگاه پیام نور همدان

واکنش میرسلیم به ادعای تذکر رهبری به برخی مسئولان درباره گشت ارشاد /هرکسی در مقابل احکام الهی بایستد آدم فاسقی است

کاهش طغیان رودهای مازندران با رشد چهار برابری لایروبی

واگذاری سهام باشگاه پرخرج به هلدینگ خلیج فارس غیرقانونی است

گام اساسی دولت سیزدهم در عرصه دیپلماسی اقتصادی

انتخاب بهترین دوربین کانن: چالشی جذاب برای عکاسان!

افزایش چهار برابری لایروبی رودخانه‌های مازندران.

نماینده مجلس: از فراجا برای اجرای طرح نور حمایت می‌کنیم

سفر وزیر کشور به استان مازندران

جاده هراز بازگشایی شد

طرح تعیین حریم گسل‌های قائمشهر به اتمام رسید

بیشترین میزان بارش باران با 53 میلی‌متر در آمل به ثبت رسید

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

ثبت هوشمند تخلفات اضافه تناژ ناوگان باری در مازندران

شادی کشاورزان مازندرانی از بارش رحمت الهی

خط کشی یکصد کیلومتر از جاده‌های ارتباطی مازندران