پیام مازند

آخرين مطالب

دیدگاه یک استاد اقتصاد درباره دلایل فساد اقتصادی علمي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه در همه کشورها فساد اقتصادی وجود دارد، گفت: فساد در بخش رسمی اقتصاد یک کشور شکل می‌گیرد و به بخش‌های غیر رسمی سرایت پیدا می‌کند.

شهریار زروکی با اشاره به این‌که فساد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته، توسعه نیافته و حتی در کشورهای در حال توسعه وجود دارد، اظهار کرد: عاملان فساد کلان اقتصادی در کشورهایی که از سطح توسعه بالاتری برخوردارند به طور معمول از مسئولان و کارمندان عالی رتبه هستند اما عاملان این موضوع در فساد خرد اقتصادی از کارمندان رده پایین محسوب می‌شوند.
وی با تاکید بر این‌که در نتیجه هدف سیاستمداران باید در وهله اول کنترل و تقلیل فسادهای مالی کلان و سپس موارد خرد باشد، گفت: در کشورهایی که اقتصادشان مربوط به منابع خدادادی و طبیعی از جمله نفت، گاز، معادن و به‌طور کلی محصولات غیر کارخانه‌ای است، از سطح فساد اقتصادی بالاتری برخوردارند و برای کنترل آن در شرایط دشوارتری قرار می‌گیرند.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران با اشاره به پرونده‌های تخلفات نفتی که در دادگاه‌ها مورد بررسی قرار گرفته، ابراز عقیده کرد: فساد اقتصادی بالا به دلیل وجود شرایط اقتصادی راحت‌تر برای کسب سود بیشتر است، هر بشکه نفت حدود 60 دلار است که 10 دلار هزینه تولید و استخراج است و مابقی آن در واقع سودی محسوب می‌شود که برای آن تلاشی نشده است و به آن "رانت نفتی" می‌گویند.
زروکی با بیان این‌که سازمان بین المللی شفافیت در سال 1996 معیاری را به عنوان "شاخص ادراک فساد" برای تعیین میزان فساد مالی کشورها ارائه داد، تصریح کرد: از سال 2003 این شاخص در ایران منتشر شد که هرچه رتبه آن بالاتر باشد نشان می‌دهد که فساد اقتصادی کشور بیشتر است.
وی با اشاره به این‌که دانمارک و نیوزیلند به دلیل فساد مالی بسیار اندک جزء کشورهای برتر در شاخص ادراک فساد هستند، بیان کرد: یکی از تقسیم بندی‌های منطقه‌ای بانک جهانی "منطقه منا " نام دارد که شامل خاورمیانه و شمال آفریقا است و 18 کشور را دربر می‌گیرد.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران در پاسخ به سوالی درباره دلایل فساد اقتصادی در ایران با ابراز این عقیده که بزرگ بودن دولت یکی از عوامل ایجاد رانت و فساد اقتصادی است، افزود: اگر در محاسبه اندازه دولت بودجه عمومی و غیر عمومی درنظر گرفته شود حدود 80 درصد شده که نشان دهنده بزرگی اندازه دولت است اما اگر فقط بودجه عمومی محاسبه شود این مقدار 20 درصد می‌شود که مقدار درست و واقعی نیست.
زروکی با بیان این‌که دومین دلیل افزایش فساد اقتصادی نبودن مکانیزم پاسخ خواهی از مسئولان است، گفت: در ایران هیچ یک از نمایندگان، شهردارها، شوراها، روسای دولت مرکزی و سایر مسئولان‌ دولتی پس از اتمام دوره تصدی شان مورد پاسخ خواهی قرار نمی‌گیرند و اشکالات‌شان مطرح نمی‌شود.
وی با اشاره به این‌که سومین دلیل فساد اقتصادی در ایران نبود شفافیت است، خاطرنشان کرد: در امور مبادلات و معاملات حتی در بخش‌های رسمی شفافیت وجود ندارد و نبود شفافیت باعث می‌شود که سیستم دریافت مالیات درستی نداشته باشیم.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران افزود: چهارمین دلیل، ساختار بروکراتیک و قواعد اداری پیچیده و طولانی در ایران است، و هرچه این پیچیدگی بیشتر باشد، احتمال وقوع فساد اقتصادی بیشتر است و پنجمین دلیل بی‌ثباتی بازارها به خصوص بازار مسکن، ارز، خودرو و طلا در ایران بوده که ایجادکننده فساد مالی است.
زروکی با بیان این‌که ششمین دلیل فساد مالی ایران ناکارآمدی سیستم بانکی است، گفت: هدف سیستم بانکی باید انتقال مبالغ به بخش‌های مولد کشور باشد اما اختلاس‌های هزار میلیاردی نشان دهنده همین ناکارآمدی سیستم بانکی است، چراکه بسیاری از سپرده‌های مردم در بانک‌ها توسط بنگاه‌های معاملاتی که اقتصاد را به سمت فساد سوق می‌دهند، سرمایه‌گذاری می‌شود و در نتیجه بانک‌ها به جای این‌که در جهت قوانین بانکداری بدون ربا عمل کنند، بیشتر منجر به گسترش فساد مالی می‌شوند.
وی با اشاره به این‌که هفتمین دلیل فساد در اقتصاد ایران نبودن شایسته سالاری در انتخاب و انتصاب افراد است، تصریح کرد: نابرابری در توزیع درآمد و ثروت هم می‌تواند هشتمین دلیل فساد مالی ایران باشد، بی‌ثباتی‌های اقتصادی که هرچند سال اتفاق می‌افتد، فاصله غنی و فقیر را بیشتر کرده که این مسئله منشا فساد اقتصادی در سطح خرد است.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران در پاسخ به این سوال مبنی بر این‌که چه راه حلی برای کاهش فساد اقتصادی وجود دارد، اظهار کرد: نخستین کار، کوچک کردن اندازه دولت است.
زروکی با بیان این‌که مسئولان در ایران بیشتر از این‌که نقش نظارت کننده را داشته باشند، متصدی هستند، گفت: دومین اقدام، بررسی دقیق کل بودجه در زمان تصویب و هم پس از اجرای آن است.
وی با اشاره به این‌که باید فرآیند پیچیده در آغاز کسب و کارها را کاهش دهیم، یادآور شد: اقدام بعدی ایجاد ثبات اقتصادی به خصوص ثبات قیمت‌هاست، چراکه افزایش یکباره قیمت‌ها و تورم برای تولید کنندگان و گروه کم درآمد جامعه بسیار خطرناک است.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه مازندران با بیان این‌که از طریق نظام مالیاتی درست می‌توانیم نابرابری درآمدها را کاهش داده و میزان فساد مالی در سطح خرد را کم کنیم، خاطرنشان کرد: مالیات بر ثروت در ایران نامشخص است، عایدی‌های ناشی از بی‌ثباتی در بازارهای خاص مانند بازار خودرو، ارز و مسکن باید هرچه زودتر مشمول مالیات شود.
زروکی یادآور شد: وقتی نقدینگی کشور به سمت بازار خاصی رفت و التهاب ایجاد شد می‌توان با گرفتن مالیات، ثبات اقتصادی را فراهم کرد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/103587/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قصه آدم‌هایی که برای عزت ایران می‌کوشند

اجرای طرح هادی روستایی در بهشهر نیازمند توجه است

ساری در مازندران الگو باشد/ وجود 5000 نیروی مازاد در شهرداری

20 هزار دلار دستمزد انتقال یک تن شیشه به تهران

خطری جدی کاربران آیفون را تهدید می‌کند؛ آی‌مسیج را غیرفعال کنید!

پروین: جای درویش باشم به بازیکنی که دنبال پول باشد می گویم خداحافظ!

تعلیق فعالیت رسانه های نور و بریا در افغانستان

اجرای طرح حجاب و عفاف با عنوان طرح نور در چهارمحال و بختیاری

بارسلونا پول خرید ارلینگ هالند را ندارد، حتی در تابستان 2025

ساری در زمینه های مختلف باید الگوی دیگر مراکز استان ها باشد

اعلام محدودیت ترافیکی روز ارتش در ساری

دستگیری کلاهبردار و کشف 41 فقره کلاهبرداری در خرم آباد

160 هزار واحد مسکن روستایی در مازندران ساخته شد

حادثه تلخی که برای 3 کارگر ایرانی افتاد

نشست ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان با رویکرد طرح نور

ساخت 3 فروند شناور رو-رو مسافری و اسکله راهیان نور در 1403

قدردانی مردم گلستان از نیرو‌های مجری طرح ملی «نور»

ساخت کارخانه زباله‌سوز ساری مهم‌ترین دغدغه برای رفع معضل زباله است

حذف و اصلاح نقاط حادثه‌خیز در محور پلدختر _خرم‌آباد

دستگیری سارق و کشف 6 دستگاه خودرو مسروقه در بابل

لزوم ارزیابی مصوبات سفر رئیس جمهور به مازندران

پروین: هرکس دلش با پرسپولیس نیست خداحافظ!

خطری جدی کاربران آیفون را تهدید می‌کند/ آی‌مسیج را غیرفعال کنید!

رویکرد تقویت و اصلاح نور و رنگ در راستای بهبود کیفیت منظر شهری

اطلاعیه قطع گاز در شهرستان نکا

مرکبات مازندران به 16 کشور جهان صادر شد

صادرات 28 میلیون دلاری مرکبات مازندران به 16 کشور جهان

تکذیب خبر مرگ دختر جوان در وزرا / پشت پرده خبر مرگ دختری در طرح نور چه بود؟

مصرف 5700 مگاواتی برق دوره پیک در مازندران پیش بینی می شود

تقلب در تعمیر پکیج و رادیاتور

تکریم عفاف و حجاب در طرح نور

تشکیل کمیته های تخصصی شورای سلامت کیش / تشکیل اولین کمیته تخصصی دندانپزشکان در راستای اجرای طرح سلامت پایدار هم زمان با روز دندانپزشک

برگزاری نمایشگاه غذاهای قرآنی در نکا

سفر سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به شهرستان ایوان

لزوم برداشت نارنج حاشیه باغات برای قطع پل ارتباطی میزبانی مگس میوه

رمزگشایی 9 فقره سرقت از اماکن خصوصی در ساری

اعمال محدودیت‌های ترافیکی به مناسبت روز ارتش در ساری

واگذاری پرسپولیس و استقلال به بانک‌ها خلاف قانون است

کشف برنج تقلبی در بابل

نشست مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به منظور ارتقای بخش کشاورزی مازندران

شهرداری ساری نیروی مازاد را از حالت تهدید به یک فرصت کسب درآمد تبدیل کند

ثبت گزارش جامعه هدف بنیاد شهید و مردم با مراجعه به سامانه سوت زنی

مردم کردستان خواهان اجرای طرح نور در خصوص حجاب و عفاف هستند

حذف پذیره از قرارداد اجاره ای اماکن موقوفه ای مازندران

خروج بازار برنج از رکود، با خرید توافقی

برپایی موکب پذیرایی هیات بابل در غزه فلسطین

تکمیل مجتمع آبرسانی شیخ موسی 380 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

واگذاری پرسپولیس و استقلال به بانک‌ها، خلاف قانون و منویات رهبری است

بازداشت باند خانوادگی سرقت در زنجان

خبری تازه از عرضه شیرخشک در داروخانه ها