پیام مازند

آخرين مطالب

نوسازی مزارع شمال 30 ساله شد/ مشکلات اقتصادی مانعی برای پیشرفت مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - دوسوم اراضی مازندران ماندابی است و تجهیز و نوسازی مزارع استان پس از گذشت حدود 30 سال همچنان سرخط قرار دارد.

 حدود 30 سال پیش‌طرحی کلید خورد که قرار بود مزارع و شالیزارهای شمال را نوسازی و یکپارچه کند، بااین‌حال همچنان این طرح درگیرو دار مشکلات و در ابتدای راه است.
محدودیت‌های اقتصادی، قانونی و اجتماعی سبب شده تا محوری‌ترین توسعه کشت برنج در شالیزارهای شمال و مازندران به‌کندی پیش رود، این وضعیت درحالی‌که است که مازندران 42 درصد برنج کشور را تأمین می‌کند و نوسازی مزارع می‌تواند، تولید برنج را در واحد سطح افزایش دهد و در مصرف آب نیز صرفه‌جویی صورت گیرد.
یک استاد دانشگاه کشاورزی می‌گوید: نوسازی اراضی شالیزاری از محوری‌ترین طرح برای توسعه کشت برنج است که به دلیل محدودیت‌های اقتصادی و اجتماعی هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
محمد حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر به ریشه اجرای طرح نوسازی و یکپارچه‌سازی اراضی اشاره کرد و گفت: سابقه این طرح به سال 1329 برمی‌گردد اما از سال 1370 در استان‌های شمالی به‌صورت رسمی کلید خورد و تاکنون بیش از 156 هزار هکتار از شالیزارهای شمال نوسازی و تجهیز شده است.

وی احداث جاده‌های بین مزارع، تسطیح علمی و احداث کانال‌ها را ازجمله مزیت‌های طرح یکپارچه‌سازی اراضی بیان کرد و ادامه می‌دهد: صرفه‌جویی در آب و افزایش راندمان آبیاری، مکانیزه کردن کشت و توسعه کشت دوم و افزایش بهره‌وری از دیگر مزایایی است که در طرح نوسازی اراضی مدنظر است.
صرفه‌جویی در آب و افزایش راندمان آبیاری، مکانیزه کردن کشت و توسعه کشت دوم و افزایش بهره‌وری از دیگر مزایایی است که در طرح نوسازی اراضی مدنظر است
وی خرد بودن اراضی شمال و مازندران را ازجمله موانع برشمرد و گفت: تعدد بهره وران و مالکان و مسائل اجتماعی و تبعات آن، سرعت اجرای طرح نوسازی اراضی را در شمال به‌ویژه مازندران کند کرده است درحالی‌که اگر کشاورزان و مالکان با مزایای آن آشنا شوند، رغبت بیشتری به خرج خواهند داد.
کندی روند نوسازی شالیزارهای شمال درحالی‌که است که طبق برنامه ششم توسعه باید 100 هزار هکتار از مزارع شالیزاری شمال یکپارچه‌سازی شود و اجرای این طرح از سال 93 تاکنون لاک‌پشتی است.
حسین جعفری کارشناس ارشد کشاورزی در غرب مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ، تسطیح اراضی، تجمیع و یکپارچه‌سازی اراضی، زهکشی مزارع را ازجمله مزیت‌ها برشمرد و گفت: کاهش مصرف سموم، کاهش ضایعات محصولات و افزایش درآمد کشاورزان از مزایای نوسازی مزارع است و امکان کشت دوباره برنج در شالیزارها آسان‌تر خواهد شد.
وی بابیان اینکه صرفه‌جویی در مصرف آب مسئله مهمی در نوسازی اراضی است گفت: در حال حاضر بخش قابل‌توجهی از آب‌های سطحی و زیرسطحی در بخش کشاورزی صرف می‌شود این درحالی‌که است که با محدودیت‌های فراوانی در این بخش مواجه هستیم.
وی با اشاره به ماندابی بودن دوسوم مزارع مازندران ادامه داد: رفع مشکلات آب‌گرفتگی مزارع و جلوگیری از ماندابی شدن با نوسازی و یکپارچگی اراضی حل می‌شود چراکه زهکشی، تسطیح و توسعه مکانیزاسیون از شاخصه‌های این طرح است.
اگرچه مازندران رتبه اول کشت و تولید برنج را در کشور دارد اما به اذعان کشاورزان، هنوز از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود در تولید این ماده باارزش در استان استفاده مطلوبی نشده است و تاکنون بیش از 90 هزار هکتار از مزارع استان یکپارچه‌سازی شده است.
جعفری، اصلاح و بهسازی شبکه‌ها، افزایش راندمان تولید، مرمت و بهسازی آب‌بندان ها را لازم نوسازی و تجهیز مزارع بیان کرد و گفت: با اجرای این طرح از قلیایی شدن خاک در شرایط خشک‌سالی کاسته و ضریب تولید و کشت افزایش می‌یابد.

در حال حاضر تخریب و آلودگی خاک به دلیل ماندابی بودن آب سبب شده تا کاهش محسوسی در تولید برنج درکشت اول در برخی نواحی استان را شاهد باشیم و سنتی بودن شبکه آبیاری ازجمله این دلایل است.
در حال حاضر آبیاری در شالیزارها به‌صورت نشتاک به نشتاک است درحالی‌که کشاورز باید بتواند مدیریت مزرعه را انجام دهد
رضا عظیمی مجری طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری شمال نیز بابیان اینکه امکان ورود ماشین‌آلات و تجهیزات در شالیزارهای سنتی وجود ندارد می‌گوید: در حال حاضر آبیاری در شالیزارها به‌صورت نشتاک به نشتاک است درحالی‌که کشاورز باید بتواند مدیریت مزرعه را انجام دهد.
وی با اشاره به مصرف بالای سم و کود در مزارع و تجمع آن در اراضی پایین‌دست اظهار داشت: با تجهیز و نوسازی مزارع، مشکلات اراضی سنتی کاسته می‌شود و با اجرای نوسازی اراضی، شبکه جاده دسترسی در مزارع ایجاد می‌شود و امکان دسترسی آسان‌تر خواهد شد.
مازندران 214 هزار هکتار شالیزار دارد که امسال 105 هزار هکتار آن به زیر کشت دوم رفت و با توسعه زهکشی مزارع، قطعاً این میزان رشد قابل‌توجهی خواهد یافت.
امسال یک‌میلیون و 400 هزار تن شلتوک و یک‌میلیون و 50 هزار تن برنج در مازندران تولید و برداشت‌شده است.
از سوی دیگر، بالا بودن هزینه تولید برنج ادامه کشت و کار و تولید این محصول راهبردی را در اراضی شالیزاری با چالش جدی مواجه ساخته است به‌طوری‌که با ادامه روند فعلی در آینده‌ای نه‌چندان دور باید منتظر تغییر کاربری اراضی شالیزاری بود مگر اینکه تمهیدات خاصی برای افزایش بهره‌وری اراضی شالیزاری اندیشیده شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/109030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

متهم به قتل زهره فکور صبور بازداشت شد

عکس | اولین تصاویر از ازدواج سپند امیرسلیمانی با بازیگر زن

آیا عامل مرگ بتهوون مسمومیت با سرب بود؟

عکس | طعنه سنگین پرویز پرستویی به ابراهیم رئیسی

اعزام کاروان راهیان نور بسیجیان سپاه خوی به مناطق عملیاتی 8سال دفاع مقدس

بررسی روند اجرای طرح‌نور و عفاف و‌حجاب در خوی

انگیزه عامل قتل هولناک در بوستان ولایت فاش شد

تیراندازی، مراسم عروسی را در یک لحظه به عزا تبدیل کرد

بازداشت باند نامرئی که همگی زن بودند

جزئیات جدید از قتل مدیر ارشد شهرداری تهران

معمای ناپدید شدن سبحان 5 ساله

ویژگی‌های یک معلم خصوصی زبان خوب چیست؟

نقشه مترو فضایی/ به راحتی ایستگاه عوض کنید!

نهنگ تک‌شاخ براق به فضا می‌رود

بارش برف سنگین در قزوین-مازندران؛ ارتفاع برف به 5 متر رسید (فیلم)

لیگ یک / فرار از منطقه خطر با یک امتیاز

شاعرانه/ عمق تاریک تمام خوابها را لمس می سازم

قله حماقت چیست؟

آموزش راویان دفاع مقدس در استان مرکزی

ماجرای جدایی فیفا از کمپانی EA SPORTS؛ هیچوقت به خاطر پول، یک رابطه خوب را خراب نکن! (زیرنویس فارسی)

پیشروی دشمن در تصرف سرزمین ذهن ها/ خرمشهر فرهنگی آزاد شود

کردم روانه هرچه پسر داشتم به شهر باشد کز آن میانه یکی کارگر شود

آئین تجلیل از معلمان نمونه مازندران

اهتزاز بزرگ‌ترین پرچم رضوی در منطقه گردشگری عباس آباد

مس سونگون از شکست برابر سایپا گریخت/ توقف آریو برابر دریا بابل

اعزام 600 نفر به اردوهای راهیان نور غرب کشور

اسنادی از شرایط بغرنج اقتصاد ایران در سال منتهی به انقلاب 57

آیین تجلیل از معلمان نمونه مازندران

بنای ما بر حمایت جدی است

انتشار «لی‌لا» نوشته مریلین رابینسون

توصیه رئیس پلیس پایتخت به ماموران در طرح نور

وزیر ارشاد: مردم کتاب را رها نکردند

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

بازیکنان پرسپولیس منتظر پیامک ویژه بانکی!

جابه‌جایی یک میلیون و 400 هزار تن کالا از مازندران

دستگیری شکارچی بی رحم حیات وحش در تنگ هفت خرم‌آباد

طعنه سنگین جعفرزاده به ابراهیم رئیسی/مدینه گفتی و کردی کبابم!

گواهینامه موتورسواری برای بانوان صادر می‌شود؟/ تجهیز البسه فراجا به دوربین به روایت وزیر کشور

رونمایی از کتاب حضرت فاطمه (س) با محتوای ١٠٠ ساله

وزیر ارتباطات رئیسی قرار است اینترنت را به «سرعت نور» برساند!

توقیف 3 تن چوب جنگلی قاچاق در تنکابن

تصمیم جدید پلیس برای جاده چالوس

داروی دل نمی‌کنم کان که مریض عشق شد

گریه ای افتاد در من بی امان

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

جزئیات برنامه‌های گرامیداشت سالروز عملیات بازی‌دراز اعلام شد

برگزاری اردوی شاگردان کاوه در مازندران فقط با 6 کشتی‌گیر

اجرای 1700 پروژه محرومیت زدایی در مازندران