پیام مازند

آخرين مطالب

کرونا و مسئولیت متقابل رسانه‌ها و مردم در بحران‌زدایی سياسي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - ویروس کرونا در حالی توجه مردم سراسر کشور را به خود جلب کرده که هر روز خبرها و مطالبی غیرمستند نیز در بین خبرهای رسمی مرتبط با این بیماری در سراسر کشور منتشر می‌شود و جو روانی جامعه را ملتهب می‌کند.

افزایش تعداد مبتلایان به کرونا در ایران و احتمال بیشتر بودن تعداد افراد مبتلا به این ویروس در استان‌های مختلف سبب شد که حساسیت جامعه به این بیماری و خبرهای مرتبط با آن افزایش یابد و خبرهای ضد و نقیض زیادی در رسانه‌ها و به ویژه فضای مجازی منتشر شود.
طی روزهایی که کرونا ویروس به مازندران رسیده و این استان را نیز درگیر خود کرده، خبرهای متعددی در این زمینه منتشر شد. از خبر بستری شدن یک بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان شهید بهشتی نوشهر تا پخش شدن فیلمی درباره کمبود تجهیزات مقابله با این بیماری در بیمارستان‌های مازندران یا غیرواقعی بودن آمارهای اعلام شده توسط مسئولان که همگی از سوی مسئولان در رسانه‌های رسمی تکذیب شد. اما به نظر می‌رسد این تکذیبیه‌ها کمتر از خبرهای غیررسمی منتشر شده در فضای مجازی مورد توجه مردم قرار می‌گیرند.
یک استاد روزنامه‌نگاری و علوم ارتباطات معتقد است که یکی از دلایل اصلی این وضعیت خدشه‌دار شدن اعتماد عمومی نسبت به رسانه‌ها به دلیل عملکرد آن‌ها در برخی موقعیت‌های حساس اخیر است.
فرصت ترمیم اعتماد
به گفته «اکبر نصراللهی» رسانه‌ها باید تلاش کنند تا در اطلاع‌رسانی اولین باشند و حقیقت را بگویند تا از این موقعیت به عنوان فرصتی برای جبران عملکرد نادرست قبلی در ماجرای مربوط به افزایش قیمت بنزین و حادثه هواپیمای اوکراینی که به دلایل مختلف از جمله آستانه تحمل بسیار پایین مسئولان در مقابل رسانه‌ها ایجاد شد استفاده کنند.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اولین موضوعی که رسانه‌ها باید در این وضعیت مد نظر داشته باشند، اطلاع‌رسانی صحیح، سریع، جامع و حفظ آرامش و صداقت در بیان واقعیت‌های مربوط به این بیماری است.
رئیس دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد شیوع وحشت کاذب و هراس‌افکنی در جامعه را کشنده‌تر و خطرناک‌تر از خود ویروس کرونا برشمرد و گفت: توزیع و انتشار مطالب نادرست و نگران‌کننده که وحشت کاذب از این ویروس ایجاد کند باعث نگرانی است. در این موقعیت رسانه‌ها مسئول هستند که با اطلاع‌رسانی صحیح، سریع و جامع به مردم، اطلاعات و امید بدهند.
نویسنده کتاب «مدیریت پوشش خبری بحران در رسانه‌های حرفه‌ای» تأکید دارد که رسانه‌ها باید راه حل صحیح و سریع خروج از این وضع را به مردم بگویند و آن‌ها را با اطلاع‌رسانی جامع و صادقانه از مراجعه به منابع غیررسمی و غیرتخصصی بی‌نیاز کنند.
هراس‌افکنی؛ خطرناک‌تر از کرونا
نصراللهی با تأکید بر این که هر موضوع مرتبط با جان و سلامت مردم حتما باید در اولویت کار همه و به ویژه رسانه‌ها باشد، تصریح کرد: اکنون و در این شرایط ویژه، رسانه‌ها باید به دو موضوع توجه کنند؛ یکی حق مردم که دانستن است و دیگری حق سلامت عمومی و روانی آن‌ها. یعنی نباید به بهانه تامین یک حق، حقی دیگر ضایع شود یا مورد غفلت قرار بگیرد.
این مدرس و استاد مازندرانی روزنامه‌نگاری و علوم ارتباطات خاطرنشان کرد: اصحاب رسانه نباید به بهانه حفظ امنیت و کسب و کار رسانه‌ها در این شرایط دچار سانسور شوند. اما در عین حال باید به خاطر داشته باشند که برای تامین حق مردم به دانستن، امنیت روحی و روانی جامعه به مخاطره نیفتد. هراس‌افکنی و تزریق اضطراب به جامعه بسیار مضر است که به نظر می‌رسد برخی رسانه‌ها و کنشگران در روزهای اخیر از این مورد غفلت کردند.
به گفته وی خطرناک‌تر از شیوع کرونا، اضطراب و وحشتی است که در مردم به واسطه اطلاع‌رسانی نادرست اتفاق می‌افتد و در مقابل این رفتار، سکوت برخی از رسانه‌ها و کنشگران نیز می‌تواند به سلامت جامعه آسیب وارد کند.
جای خالی رسانه در سازمان مدیریت بحران
رئیس دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد بر ضرورت تشکیل و فعالیت ستاد مدیریت بحران و رسانه در کشور تأکید کرد و افزود: مدیریت بحران موضوعی گروهی است و همکاری همه عوامل درگیر در بحران در داخل و بیرون سازمان‌های رسانه‌ای را می‌طلبد. اگر این همکاری با سایر بخش‌ها نباشد منجر به خسارت‌های جبران‌ناپذیری برای کشور و مردم می‌شود.
وی افزود: معتقدم سازمان مدیریت بحران کشور ما خودش در بحران قرار دارد و این مواقع کاملا جای خالی مدیریت بحران را می‌بینیم. تشکیل ستاد رسانه و بحران در ساختار مدیریت بحران وجود دارد، اما دغدغه لازم وجود ندارد و از همکاری متخصصان رسانه برای مدیریت رسانه‌ای شرایط بحران استفاده نمی‌شود.
نصراللهی درباره الزامات فعالیت رسانه‌ای در شرایط بحران نیز اظهار کرد: همکاران رسانه‌ای در درجه نخست باید حداکثر همکاری را با هم داشته باشند. نکته مهم دیگر داشتن حداکثر آگاهی درباره موضوع است. علاوه بر این دو مورد باید بیشترین آگاهی را در مورد اصول و تاکتیک‌های مدیریت بحران در هر موضوعی بدانند. از همه ظرفیت‌های بیرون رسانه برای اطلاع‌رسانی سریع و جامع و مسئولانه استفاده کنند و اخبار موضوع تخصصی را مؤکداً از منابع رسمی و مراجعی که دارای صلاحیت‌های قانونی و تخصصی هستند بگیرند.
اولویت جان مردم است
استاد علوم ارتباطات در پاسخ به این پرسش که رسانه‌ها در صورت مواجهه با برخی محدودیت‌ها در به دست آوردن یا انتشار آمارها و واقعیت‌های رسانه‌ای در این مواقع چه تدبیری باید اتخاذ کنند، گفت: در هر صورت متأسفانه موانعی پیش روی رسانه‌های ما وجود دارد. اما در مورد بیماری کرونا خوشبختانه همکاری خوبی با رسانه‌ها انجام می‌شود. اما اگر به هر شکل محدودیتی در برخی مناطق وجود داشت، برای رسانه باید اولویت جان مردم باشد.
وی خاطرنشان کرد: رسانه‌ها اگر در برخی مسائل انعطاف دارند، جایی که جان مردم، امنیت ملی و حفظ اعتبار و حیثیت رسانه در میان است به هیچ وجه نباید تعارف داشته باشند و باید سعی کنند به هر صورتی که هست آگاه شوند و در اولین فرصت دیگران را آگاه کنند. مشروط بر این که منابع علمی و رسمی باشد.
نویسنده کتاب پرفروش «اصول خبرنویسی» با تأکید بر این که رسانه‌ها در این مواقع از سیاسی کردن ماجرا باید بپرهیزند، تصریح کرد: در عین حال که رسانه‌ها باید به هر دو حق مردم، یعنی دانستن و امنیت روانی توجه کنند، مراقب برچسب زدن‌ها نیز باید باشند. ضمن این که تأکید می‌شود از ایجاد و انتشار هراس و ترس کاذب که برخی شبکه‌های رسانه‌ای مجازی به آن دامن می‌زنند پرهیز کنند و آموزش به زبان ساده که منجر به پیشگیری و معالجه درست می‌شود را بیشتر در کانون فعالیت‌های رسانه‌ای خود قرار دهند.
از دست رفتن مرجعیت رسانه‌ای
نصراللهی درباره اعتماد و مراجعه مردم به شبکه‌های مجازی و خبرهای غیررسمی گفت: از عجایب کشور ما این است که به واسطه مصرف رسانه‌ای بالای مردم از فضای مجازی و به دلیل این که برخی مسئولان ما متاسفانه در موضوعات مختلف رسانه‌ها را محرم ندانستند، مردم خبرها را از مراجع غیررسمی می‌گیرند. در هیچ جای دنیا این طور نیست که خبرهای رسمی از مراجع غیررسمی و غیرمسئول گرفته شود. اما اینجا چون رسانه‌ها و مسئولان کارشان را در شرایط بحران خوب انجام نمی‌دهند یا با تاخیر انجام می‌دهند دچار این مشکل هستیم.
وی افزود: ما در شرایطی با کرونا مبارزه می‌کنیم و این ویروس به سرعت در حال شیوع است که مرجعیت رسانه‌ای و خبری رسانه‌ها به دلیل عملکرد گذشته برخی مسئولان به ویژه در موضوع بنزین و حادثه هواپیمای اوکراینی، ‌کم شده و همین باعث اشاعه اخبار نادرست می‌شود.
مسئولیت رسانه‌ای شهروندان
این استاد علوم ارتباطات نقش مردم را نیز در کنترل فضای روانی جامعه در شرایط بحران کمتر از رسانه‌ها ندانست و اظهار کرد: مردم سهم بسیار مهمی در این شرایط دارند و می‌توانند نقش بحران‌زایی یا بحران‌زدایی داشته باشند. اگر مردم سواد سلامت‌شان بالا باشد و مسئولانه رفتار کنند و هر ویدئو، صدا و متنی که به دست‌شان می‌رسد را منتشر نکنند، می‌توانند به بحران‌زدایی و حفظ آرامش کمک کنند.
به گفته این متخصص علوم ارتباطات اگر شهروندان هر خبر، مطلب، فیلم و صدایی که به دست‌شان‌ برسد را بدون این که از صحت و درستی آن با خبر شوند، تخصص‌اش را داشته باشند و پیامدهای به اشتراک گذاشتن آن را بدانند، بازنشر کنند، در اغتشاش خبری و بحران‌افزایی مسئول هستند.
رئیس دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه با تأکید بر این که حرف زدن در مورد کرونا تخصص و دانش لازم را می‌طلبد، اظهار کرد: درباره تخصصی حتماً متخصصان و مراجع علمی و رسمی باید اظهار نظر کنند. این که مخاطب بدون شناختن منبع خبر و دانستن منطبق بودن محتوا با واقعیت اقدام به بازنشر آن کند، نه تنها به جامعه کمک نکرده، بلکه به بحران‌زایی کمک کرده است.
طی روزهای اخیر و پس از جدی شدن شیوع کرونا در ایران و مازندران، تعداد مطالب مرتبط با این بیماری اعم از آمارهای مبتلایان و فوتی‌ها و همچنین راهکارهای مقابله با کرونا به روش‌های مختلف به شکل چشمگیری در رسانه‌های مجازی افزایش یافته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا تأکید کرد که شهروندان و حتی اصحاب رسانه برای دریافت آخرین خبرها و اقدامات انجام شده در استان برای مقابله با این بیماری به سایت دانشگاه علوم پزشکی مازندران مراجعه کنند.
دکتر «حامد روحانی‌زاده» اظهار کرد: دانشگاه‌ علوم پزشکی مازندران پایگاه اطلاع‌رسانی دارد و رسانه‌های رسمی نیز اطلاعات را بر اساس مستنداتی که از منابع معتبر اعلام می‌شود منتشر می‌کنند. لذا از همه شهروندان می‌خواهیم که از بازنشر خبرها و مطالب غیرواقعی و بی‌پایه در فضای مجازی خودداری کنند.
برچسب‌ها
ویروس کرونا دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران سواد رسانه ای انجمن سواد رسانه ای ایران فضای مجازی
پروندهٔ خبری
کرونا در ایران؛ آخرین اخبار و گزارش‌ها

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/115717/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!

رصد صفحات فضای مجازی قم در قالب طرح نور /به 150 نفر تذکر داده شد

توضیحات پلیس درباره طرح نور/ 90 درصد تذکر گیرندگان حجاب، پوشش خود را اصلاح کردند

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

خادم: پیچ هرز را هر چقدر بپیچانی، هرز است

40 درصد روستاهای بابل از نعمت گاز برخوردارند

تاخیر در واریز وجه قابل پرداخت کالابرگ فروشندگان را به دردسر انداخت

(تصاویر) اسکناس دوره ناصرالدین شاه قاجار چه بود و ارزش آن چقدر بود؟