پیام مازند

آخرين مطالب

کرونا و ترمیم سرمایه اجتماعی مقالات

کرونا و ترمیم سرمایه اجتماعی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - شیوع کرونا و پای کارآمدن گروه‌های مختلف مردمی و حل شدن بسیاری از مشکلات با دستان مردم ضرورت برنامه‌ریزی برای بهره‌مند شدن جامعه از ظرفیت‌های اجتماعی را بیشتر کرد تا جایی که وزارت کشور تصمیم گرفته شبکه مدیریت بحران سازمان‌های مردم‌نهاد را تشکیل دهد.

فعالیت‌های اجتماعی در دوران شیوع کرونا چه از نظر تعداد و چه در تنوع رشد چشمگیری داشتند. از نخستین روزهای درگیر شدن ایران با ویروس کوید 19 تاکنون در سراسر کشور اقدامات اجتماعی گوناگونی انجام شده که به اعتقاد مسئولان اگر این اقدامات نبود، قطعا سطح و گستره بحران بسیار بیشتر از شرایطی کنونی می‌شد. در مازندران به عنوان یکی از استان‌های با میزان شیوع بالای کرونا و منطقه‌ای که در وضعیت قرمز این بیماری قرار داشت نیز گروه‌های مردمی دست به فعالیت‌های اجتماعی مختلفی زدند. از تهیه و تولید ماسک ، محلول و دستکش تا جمع‌آوری کمک‌های نقدی برای تجهیز مراکز درمانی و تأمین بسته‌های معیشتی نیازمندان و اقشار کم‌درآمد و آسیب‌پذیر و حتی اقدامات حمایتی از کادر درمانی مانند تهیه آب‌میوه‌های طبیعی و بسیاری از اقدامات دیگر را می‌توان در فعالیت‌های مردمی مازندرانی‌ها برای مقابله با کرونا دید.
تنوع مشارکت‌ها
حتی در برخی موارد بعضی کمبودها و کاستی‌های مراکز درمانی استان که سال‌ها به خاطر کمبود اعتبار برطرف نشده بود، در همین روزها که نیاز به این تجهیزات بیشتر احساس می‌شد با کمک‌های مردمی تأمین شد. تأمین بسیاری از تجهیزات مورد نیاز بیمارستان عزیزی جویبار یکی از همین نمونه‌هاست که توسط مجمع خیرین سلامت جویبار و با جمع‌آوری کمک‌های مردمی انجام شد. فعالان اجتماعی این شهر از میانه‌های اسفند با استفاده از فرصت فضای مجازی ظرفیت‌های مردمی را برای تأمین نیازهای بیمارستان این شهر به کار گرفتند و توانستند در مجموع بیش از یک میلیارد و 400 میلیون تومان اعتبار جمع‌آوری کنند که علاوه بر تأمین بسیاری از تجهیزات برای این بیمارستان، به برخی مراکز درمانی دیگر استان نیز کمک‌رسانی کردند.
آلاشتی‌ها با استفاده از فرصت فضای مجازی توانستند در اقدامی سازماندهی شده و هدفمند حدود 50 میلیون تومان برای تجهیز درمانگاه شهر خود و تهیه و توزیع بسته‌های بهداشتی بین مردم این شهر کوهستانی و چند روستای اطراف اعتبار تأمین کنند.

پیام مازند


فعالان اجتماعی آمل از نخستین روزهای شیوع کرونا پای کار آمدند و با تشکیل گروه‌های مختلف بخشی از نیازهای اجتماعی این شهر را تأمین کردند. تولید محلول‌های ضد عفونی کننده در روزهایی که این محلول‌ها نایاب شده بود و توزیع رایگان آن بین شهروندان محله‌های مختلف و همراهی با نیروهای شهرداری برای ارائه خدمات ویژه روزهای کرونایی توسط مردم این شهر جریان اجتماعی قابل توجهی را در این شهر رقم زد.
تعدادی از جوانان و فعالان اجتماعی شهر محمودآباد با جمع‌آوری کمک‌های مردمی و تهیه انواع میوه‌ها تهیه آبمیوه‌های طبیعی برای کادر درمانی بیمارستان این شهر را آغاز کردند تا گامی در زمینه سلامت پزشکان و پرستاران بردارند.
در تهیه اقلام بهداشتی ضروری مانند ماسک، دستکش، محلول ضدعفونی کننده، گان و شیلد برای مراکز درمانی هم مجموعه‌های زیادی از حوزه‌های فرهنگی و هنری گرفته تا مذهبی و ورزشی پای کار آمدند و کمک‌های زیادی داشتند. حتی خادمان بقاع متبرکه نیز در سراسر مازندران پای کار آمدند و برای تولید ماسک و گان وارد کار شدند.
بهره‌وری از ظرفیت‌های اجتماعی
این تعدد و تنوع کمک‌های مردمی در مازندران و گستردگی فعالیت‌های اجتماعی نشان می‌دهد که ظرفیت‌های اجتماعی در این استان بسیار بالاست و خود گروه‌های اجتماعی تا چه اندازه در مدیریت و برنامه‌ریزی برای فعالیت در این عرصه کارآمد و اثرگذار هستند. فقط کافی است که فضا برای آن‌ها فراهم باشد و نهادها و مدیران نیز با این گروه‌ها همراهی و به آن‌ها اعتماد کنند.
از نظر بسیاری از فعالان اجتماعی مسئولان باید از حالا به فکر برنامه‌ریزی برای از دست ندادن این ظرفیت‌های اجتماعی و حتی تشکیل ساختارهای جدید برای ساماندهی شدن این ظرفیت‌های اجتماعی باشند. چرا که در صورت برنامه‌ریزی درست و بهتر، میزان اثرگذاری کمک‌ها و فعالیت‌های مردمی طی روزهای شیوع کرونا بیشتر می‌شد. این گروه از فعالان اجتماعی معتقدند که کمک‌های مردمی در بسیاری از شهرها به خاطر نداشتن یک ساختار اجتماعی مدون و هدفمند به اندازه‌ای که می‌توانست سودمند باشد اثر نگذاشت و این ناشی از ضعف مدیران در برنامه‌ریزی برای هدایت این کمک‌ها و فرصت‌های اجتماعی است.
مدیر کل امور اجتماعی استانداری مازندران نیز معتقد است که فرصت‌های اجتماعی موجود در جامعه به واسطه شیوع کرونا به شکل پررنگی دیده شد و به چشم آمد و باید برای بهره‌گیری بهتر و درست‌تر از این ظرفیت‌ها لازم است که هماهنگی بیشتری بین خود فعالان اجتماعی ایجاد شود.

پیام مازند


نیاز به ساختار در فعالیت‌های اجتماعی
«سعدیه سهرابی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با بیان این که از نخستین روزهای شیوع کرونا پای کار آمدن نیروهای مردمی قابل پیش‌بینی بود، گفت: همواره همه مسئولان کشور تأکید دارند که نیروهای مردمی سرمایه‌های مهم اجتماعی هستند که در شرایط بحرانی به کمک دولت و حاکمیت می‌آیند. این بار نیز می‌دانستیم که خیلی از نیروهای داوطلبانه مردمی پای کار می‌آیند. توانمندی اجتماعی در شهرها و روستاهای مختلف مازندران همیشه دیده شد. اما این بار شاهد گسترده‌تر شدن فعالیت‌ها و گونه‌های مختلف مشارکت اجتماعی در استان بودیم که سرمایه مهم اجتماعی محسوب می‌شود.
وی درباره هماهنگی با گروه‌های مردمی برای فعالیت اجتماعی خاطرنشان کرد: مسئولان و بخش دولتی هرگز نگاه دستوری به این مجموعه‌ها ندارند و به همین دلیل برای آن‌ها باید و نباید در نظر نمی‌گیریم. اما معتقدیم که این جریان‌های اجتماعی باید دارای ساز و کار مستقل هدفمند باشند تا نتیجه بهتری در عملکرد داشته باشند.
این مسئول با اشاره به وجود 470 سازمان مردم‌نهاد رسمی با مجوز استانداری، بهزیستی و اداره کل ورزش و جوانان در مازندران اظهار کرد: در استان حدود 150 سمن فعالیت بیشتری دارند و از این تعداد هم سمن80 به طور میدانی و بسیار پویا پای کار هستند. بسیاری از سمن‌های ما در فضای مجازی با بازنشر محتوای آموزشی و تولید محتوای امیدبخش و راه‌اندازی پویش‌ها برای مقابله با کرونا مشارکت کردند. اما 80 سمن به طور میدانی به ماجرای مقابله با کرونا ورود کردند.
سمن‌ها در کنار مردم
مدیر کل امور اجتماعی مازندران با اشاره به نگاه جدی مسئولان به حضور سمن‌ها در مدیریت بحران یادآور شد: به محض آغاز بحران استاندار دستور داد نماینده سازمان‌های مردم‌نهاد در هر شهرستان عضو ستاد کرونا باشد. کمیته مشارکت‌های مردمی در فرمانداری‌ها تشکیل و پروتکل‌هایی برای استفاده از ظرفیت سمن‌ها در نظر گرفته شد. خیلی از فرمانداران توانستند این انسجام را ایجاد کنند و البته در برخی شهرستان‌ها هم به دلایل مختلف این اتفاق آن طور که باید نیفتاد.
سهرابی با اشاره به فعالیت سمن‌ها طی این مدت در استان گفت: سازمان‌های مردم‌نهاد مازندران طی این روزهای خاص و بحرانی در 17 محور فعال بودند که کماکان نیز فعالیت دارند. فردا قرار است در آمل 5 هزار بسته معیشتی بین خانواده‌های نیازمند توزیع شود که توسط نیکوکاران و با نظارت فعالان اجتماعی تهیه شده است. در قائمشهر نیز این هفته 3 هزار بسته معیشتی توسط همین گروه‌های مردمی توزیع شد.
البته علاوه بر سمن‌ها که دارای ساختاری ثبت شده هستند، گروه‌های مردمی متعددی نیز با استفاده از اعتبار اجتماعی برخی افراد یا فعالیت در فضای مجازی توانستند کمک‌های چشمگیری داشته باشند. کمک به بیمارستان عزیزی جویبار که پیش‌تر عنوان شد یکی از همین نمونه‌هاست و به نظر می‌رسد مسئولان باید برای حفظ این ساختارهای ایجاد شده و هدایت آن‌ها به حضور در عرصه‌های دیگر جامعه برنامه‌ریزی داشته باشند. موضوعی که مدیر کل امور اجتماعی مازندران نیز از برنامه‌ریزی وزارت کشور برای آن خبر می‌دهد.

پیام مازند


شبکه مدیریت بحران سازمان‌های مردم‌نهاد
به گفته سهرابی برنامه وزارت کشور این است که شبکه مدیریت بحران سازمان‌های مردم‌نهاد را تشکیل دهد.
وی افزود: اساسنامه‌ها برای تشکیل این شبکه تدوین شده و پس از بهبود وضعیت کشور شبکه مدیریت بحران سازمان‌های مردم‌نهاد تشکیل می‌شود تا انسجام درونی بیشتری بین نیروهای اجتماعی ایجاد کنند که در موارد بحرانی با آزمون و خطا پیش نروند و فعالیت‌شان اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
این مسئول درباره برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری بهتر از کمک‌های مردمی در مازندران طی روزهای شیوع کرونا گفت: یکی از اقداماتی که با هماهنگی و کمک دانشگاه علوم پزشکی انجام شد، تدوین طرح اقدامات محله‌محور بود. در این طرح پزشک خانواده یا کارکنان شبکه بهداشت هر محله بیماران نیازمند کرونایی را شناسایی و در سامانه‌ای که یک نفر از پایگاه بسیج به آن دسترسی دارد ثبت می‌کنند. پایگاه بسیج نیز بیماران نیازمند مبتلا به کرونایی و اقشار آسیب‌پذیر از کرونا را شناسایی می‌کند و پس از شناسایی نیاز این افراد، با کمک نیروهای مردمی یا نهادهای دولتی برای کمک به آن خانواده اقدام می‌شود.
سهرابی درباره آخرین وضعیت اجرای این طرح در استان گفت: از فرمانداران خواسته شد که تا سوم اردیبهشت گزارش اقدامات انجام شده در این زمینه را به این اداره کل تحویل دهند تا پس از بررسی داده‌ها هم نتیجه اقدامات محله‌محور اطلاع‌رسانی شود و هم برای تقویت این جریان گام برداریم.
مدیر کل امور اجتماعی استانداری مازندران متصل شدن گروه‌های مردمی به واحد مشارکت‌های مردمی دانشگاه علوم پزشکی را یکی از راه‌های کسب اطلاع از مهم‌ترین نیازهای گروه‌های مختلف برشمرد و گفت: این اتفاق در بابل بیشتر از سایر شهرستان‌های استان افتاد و به همین دلیل فعالیت‌های مردمی در این شهرستان انسجام قابل قبولی داشت.
سهرابی با بیان این که کرونا باعث ترمیم سرمایه اجتماعی در جامعه شد، گفت: این شرایط بحرانی با همه خساراتی که به جامعه وارد کرد نشان داد که در لایه‌های مختلف جامعه چه توانمندی‌هایی برای حل مشکلات وجود دارد. ما و همه مسئولان نیز تلاش می‌کنیم با فراهم کردن شرایط از این فرصت‌ها برای بهتر شدن جامعه در همه حوزه‌های استفاده کنیم. با تشکیل شبکه مدیریت بحران سازمان‌های مردم‌نهاد کشور قطعا این ظرفیت‌های اجتماعی بهتر و بیشتر از قبل اثرگذار خواهند بود.
برچسب‌ها
سهم_من_در_مهارکرونا مازندران مشارکت های مردمی مشارکت اجتماعی موسسات نیکوکاری
پروندهٔ خبری
رفتار مومنانه و همدلانه ایرانیان در روزگار کرونا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/122549/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت