پیام مازند

آخرين مطالب

گام‌های دولت در تجهیز اراضی کشاورزی مازندران به آبیاری نوین سياسي

گام‌های دولت در تجهیز اراضی کشاورزی مازندران به آبیاری نوین
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری- کمتر از یک چهارم از طرح‌های آبیاری نوین در اراضی زراعی و باغی استان مازندران برابر با 10 هزار و 300هکتار طی 6 سال گذشته انجام شده است.

طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران تاکنون 44 هزار و 373 هکتار از اراضی کشاورزی استان به آبیاری نوین مجهز شده است و در حال حاضر این طرح در 2 هزار هکتار در حال انجام است.
کارشناسان آب و خاک می گویند؛ روش های آبیاری نوین علاوه بر جلوگیری از تلفات آب، باعث بالا بردن کیفیت تولید در واحد سطح می شود به طوری که راندمان آبیاری بارانی 70 درصد و در آبیاری قطره ای 95 درصد است.
به گفته آنان در روش آبیاری مزارع به شکل سنتی، روشی که بیشتر زمین های کشاورزی در کشور با این شکل آبیاری می شوند حتی با صرف هزینه های گزاف تسطیح اراضی ،راندمان آبیاری 40 درصد است.
خشکسالی واقعیت اقلیم ایران است؛ این پدیده بنا به اظهار کارشناسان به دلیل رشد نیازهای آبی کشور در بخش های مختلف در سال های آتی نیز شدت خواهد یافت و طبق آمار کم آبی و خشکسالی به منابع آبی استان مازندران به عنوان استان پر آب کشور نیز نفوذ پیدا کرده است.
مازندران از لحاظ آب و هوایی در منطقه معتدل خزری واقع است، میانگین بارش باران در این استان تا یک دهه پیش، بیش از 800 میلیمتر بود که در سال‌های اخیر به کمتر از 700 میلیمتر رسید و سال 97 هم در خشک‌ترین سال تجربه شده طی نیم قرن، میزان بارندگی به 522 میلیمتر کاهش یافت.
افزایش وام بلاعوض اجرای طرح آبیاری نوین به 18میلیون تومان
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که تاکنون حدود 45 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان زیر پوشش سامانه های نوین آبیاری قرار گرفته است ، گفت : از این سطح 10 هزارو 300هکتار آن طی سال های 92 تاکنون عملیاتی شده است.
فرزین فرهادی در گفت و گو با ایرنا توضیح داد: اگرچه هزینه تجهیز هر هکتار به سامانه آبیاری قطره ای در یک سال اخیر افزایش چشم گیری یافته است اما اما دولت برای حمایت از کشاورزان مبلغ وام بلاعوض را از 13میلیون به 18میلیون تومان افزایش داده است.
وی اجرای طرح های کشاورزی را منوط به درخواست کشاورزان و بهره برداران دانست و ادامه داد: با توجه به اهمیت تولیدات کشاورزی برای امنیت غذایی و نقش ملی کشاورزی مازندران ، بهره برداران بخش های مختلف کشاورزی می توانند از فرصت های حمایتی دولت به درستی استفاده کنند.
به گفته این کارشناس آب و خاک کشاورزی مازندران با اجرای سامانه های نوین آبیاری کاهش حداقل 30 درصدی مصرف آب در اراضی کشاورزی را شاهد خواهیم بود. 
وی به اهمیت اجرای طرح های زیرساختی برای مدیریت آب کشاورزی در مازندران اشاره کرد و بیان داشت: تسریع در اجرای طرح های زهشکی و تسطیح و تجهیز اراضی زراعی استان که در سال های اخیر با تاکید دولت تدبیر و امید مورد توجه جدی تری گرفته است ، نقش اساسی دارد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر استقبال باغداران ، پرورش دهندگان آبزیان و گل و گیاه به آبیاری نوین به ویژه آبیاری قطره ای و تحت فشار مطلوب است و هر سال شاهد افزایش اجرای این طرح ها هسیم. 
فرهادی تصریح کرد: امروز عبور از کشاورزی سنتی و حرکت به سوی روش های نوین آبیاری بیش از پیش در کشور احساس می شود و طبق آمار خشکسالی های پیاپی، کاهش نزولات آسمانی و افت قابل توجه سطح آب زیر زمینی در سال های اخیر، ضرورت اصلاح روش های آبیاری را بیش از پیش نشان می دهد.
وی بیان داشت : با بهره گیری از آبیاری نوین در بخش کشاورزی از هدر رفت و اتلاف آب جلوگیری کرده و راندمان آبیاری را می توان به میزان قابل توجهی افزایش داد.
مدیر آب و خاک کشاورزی مازندران افزود: هر یک درصد بهبود در راندمان آبیاری در بخش کشاورزی معادل ساخت سه سد بزرگ در کشور است.
زهکشی و آبیاری تناوبی مهمترین برنامه مدیریت منابع آب کشاورزی مازندران
رییس سازمان جهادکشاورزی مازندران هم زهکشی و تسطیح اراضی زراعی را از طرح های توسعه ای زیر ساختی کشاورزی برای مدیریت آب در استان نام برد و گفت: حل معضل نبود زهکش از سه سال پیش که به دستور شخص دکتر روحانی رئیس جمهوری و مهندس حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی مبنی بر کشت برنج فقط در 2 استان مازندران و گیلان انجام شود ، مورد توجه جدی قرار گرفت.
عزیزالله شهیدی فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام اینکه هم اکنون اجرای طرح زهکشی اراضی شمال کشور مهم ترین برنامه های آب و خاک وزارت جهادکشاورزی است ، توضیح داد: همسو با برنامه وزارت جهاد کشاورزی اداره آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی استان نیز طرح جامع زهکشی اراضی استان را در گستره 155 هزار هکتار واقع در ساحل غربی نکا رود تا ساحل شرقی بابلرود در محدوده هفت شهرستان نکا، میاندرود، ساری، قائمشهر، جویبار، بابل و بابلسر و در 427 روستا تهیه کرده است.
شهیدی فر گفت : این طرح در چهار حوضه از رودخانه نکا رود تا تجن در سطح 35 هزار هکتار، حوضه رودخانه تجن تا سیاهرود در سطح 40 هزار هکتار، حوضه سیاهرود تا تلار در سطح 40 هزار هکتار و از حوضه رودخانه تلار تا بابلرود در سطح 40 هزار هکتار است.
رییس جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که صرفه جویی 30درصدی آب با اجرای آبیاری تناوبی در مزارع برنج به عنوان مهمترین و در عین حال پر مصرف ترین آب در بین محصولات کشاورزی استان به اثبات رسیده است، گفت: میزان آب مصرفی اراضی شالیزاری به ازای هر هکتار به طور میانگین هشت تا 10 هزار مترمکعب است که با احتساب سطح شالیزاری استان 2 میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز است که با اعمال مدیریت و کارهای فنی و مهندسی مانند آبیاری تناوبی تا 30 درصد می توان از میزان آب مصرفی کم کرد.
شهیدی فر با اشاره به این نکته که آب زمین های شالیزاری از طریق چاهها و آببندان ها تامین می شود به راحتی قابل مدیریت است، اظهار داشت: یعنی می توان آبیاری تناوبی را تا سه مرحله انجام داد.
وی توضیح داد: صد البته اگر طرح تسطیح و یکپارچه سازی زمین های کشاورزی استان مازندران به صورت کامل اجرا شود، به طور یقین مصرف آب در برنجکاری تا نصف یعنی از 2میلیارد متر مکعب به یک میلیارد متر مکعب نیز کاهش می یابد.
کنترل و جلوگیری از شور شدن زمین، کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن، کننترل فرسایش، کنترل سیل، حفاظت محیط زیست، سلامت عمومی و بهداشت، جلوگیری از راکد شدن آب و ایجاد بوی تعفن و نامطبوع در محیط مزرعه، به زیر کشت بردن اراضی جدید، زودتر گرم شدن خاک در فصل بهار، شروع زودتر عملیات کشاورزی، کیفیت و کمیت بهتر محصولات، حفاظت از ابنیه و تأسیسات عمومی و توسعه روستایی و امنیت غذایی از جمله مزایای مهم اجرای طرح زهکشی و تسطیح و تجهیز و نوسازی زمین های کشاورزی است.
بر اساس گزارش موسسه بین المللی مدیریت آب(IWMI) کشور ایران باید بتواند برای حفظ وضع فعلی خود تا سال 2025، 112 درصد به منابع آب قابل استحصال خود بیفزاید؛ تحقق این مهم نیازمند مدیریت هوشمندانه مصرف آب در بخش آشامیدنی، کشاورزی، خانگی و صنعت است.
بنابر این در چنین شرایط ،تدبیر آسان، حیاتی و زودبازده حفظ و استفاده بهینه از منابع آب موجود است؛ از آنجا که مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار بیشتر از سایر بخش هاست، بهره وری مصرف آب در این بخش از مهمترین شاخص های در برنامه ریزی های کلان مصرف اصولی آب به شمار می رود.
بازدهی مطلوب آبیاری در جهان بر اساس استناد منابع بین 70 تا 80 درصد است. توسعه سامانه های نوین آبیاری، توسعه کشت های گلخانه ای، نشاکاری به جای بذرکاری و استفاده از آبیاری الگو و زیرسطحی در زراعت که موجب جلوگیری از تبخیر آب می‌ شود از عوامل مؤثر در افزایش بازدهی آبیاری است.
مازندران دارای 460 هزار هکتار زمین زراعی و باغی است و سالانه بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می کند. حدود یک میلیون تن برنج سفید، 2میلیون و 500 هزار تن مرکبات، 180 هزار تن گوشت سفید، 85 هزار تن انواع آبزیان، 90 درصد کیوی کشور، انواع گل و گیاه، گندم، علوفه و،کلزا که 10 درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی کشور را شامل می شود.
برچسب‌ها
علی مراد اکبری مازندران آبیاری اراضی کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/137179/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل مردم اراک و ساوه از پلیس در اجرای طرح نور

قدردانی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان از اجرای طرح نور در آذربایجان غربی

قدردانی فرمانده انتظامی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان در اجرای طرح نور

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 6 اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!