پیام مازند

آخرين مطالب

به بهانه آخرین هفته تهران قرن 14 خورشیدی/11

طهران چگونه تهران شد شهرداری تهران

طهران چگونه تهران شد
  بزرگنمايي:

پیام مازند - شهر: طهران از زمانی‌که به عنوان پایتخت ایران برگزیده شد، فراز و نشیب‌های بسیاری در دوره‌ حکومت قاجار و پهلوی طی کرد تا به تهران امروزی مبدل شود.

نصرالله حدادی، پژوهشگر و تهران‌شناس در گفتگو با شهر ، درباره چگونگی انتخاب تهران به عنوان پایتخت ایران، توضیح داد: آغا محمدخان در روز یکشنبه 22 اسفند 1164 تهران را به عنوان «پایِ تخت ایران» برمی‌گزیند. یعنی پایه‌های تخت شاهی بر این شهر گذاشته می‌شود. برگزیدن تهران به عنوان پایتخت از سوی آغا محمدخان بسیار روشن است چرا که او قصد داشت به ایل و تبار خود در ترکمن صحرا نزدیک باشد. علت دیگر وجود سلسله کوه‌های البرز در شمال تهران بود چرا که می‌دانست از شمال این شهر کسی امکان حمله به او را نخواهد داشت.
او با بیان اینکه آغا محمدخان پس از 10 سال از برگزیدن تهران به عنوان «پایِ تخت ایران»، در سال 1174 تاج‌گذاری کرد، گفت: این موضوع برای عده‌ای این شائبه را به وجود آورده که تهران در سال 1164 پایتخت نشده بلکه همزمان با تاج‌گذاری، تهران پایتخت شده است. این موضوع اشتباه است چرا که خطبه خوانی و سکه زنی آغا محمدخان در همان روز یکشنبه 22 اسفند 1164 اتفاق افتاد.
به گفته حدادی؛ با پایتخت شدن تهران، این شهر به شهری مهاجر پذیر تبدیل می‌شود چرا که آغامحمدخان خود از قبیله ترکمن‌ها بوده و این سبب مهاجرت ترکمن‌ها به تهران می‌شود.
این تهران‌شناس درباره نخستین سیر مهاجرت به تهران، گفت: در دوره فتحعلی شاه باتوجه به از دست رفتن 17 شهر ایران در جنگ‌ با روسیه، تعداد بسیاری از ساکنان و اسراء به تهران مهاجرت می‌کنند. منوچهرخان معتمدالدوله گرجی یکی از همان اسرائی بود که آغامحمدخان او را از تفلیس به تهران آورد. درحال حاضر کوچه‌ای در خیابان 15 خراد مقابل میدان ارگ به نام منوچهری وجود دارد که به نام همان منوچهر خان معتمدالدوله گرجی است. نخستین سیر مهاجرت پذیری به تهران از زمان فتحعلی شاه با ورود اسراء آغاز شد. طی 50 سال از حکمرانی آغا محمدخان و فتحعلی شاه تهران تا حدود کمی گسترش می‌یابد.
او درباره آبادانی تهران در دوره ناصری، توضیح داد: ناصرالدین شاه زمانی‌که از سال 1227 وارد تهران می‌شود این شهر را به فرمان امیرکبیر به آبادانی می‌گیرد. در دوره ناصرالدین شاه آرامش نسبی در تهران جاری می‌شود و جمعیت افزایش می‌یابد. سال 1246 شمسی در بیستمین سال سلطنت ناصرالدین شاه، دربار به این نتیجه می‌رسد که تهران گنجایش چنین جمعیتی را ندارد و نیاز به بسط و توسعه دارد.
حدادی در ادامه بیان کرد: بنابراین حصار طهماسبی که دارای چهار دروازه بوده تخریب می‌کنند و حصار ناصری ایجاد می‌شود. محدوده شرقی خندق حصار طهماسبی نزدیک ری، محدوده شمالی نزدیک خیابان امام خمینی و امیرکبیر، محدوده غربی نزدیک به خیابان وحدت اسلامی و شاپور و محدوده جنوبی نزدیک به مولوی بوده است. تهران از سوی جنوب و شرق و غرب به اندازه هزار یا هزار و 200 ذرع و در شمال به اندازه هزار و 500 ذرع گسترش می‌یابد.
به گفته این پژوهشگر؛ تهران در حصار طهماسبی مساحتی برابر با 7 تا 12 کیلومتر مربع داشته که پس از گسترش مساحت آن به 32 کیلومتر مربع افزایش می‌یابد.
او با بیان اینکه با گسترش تهران، محلات و خیابان‌های جدیدی اعم از محله امیریه و دولت ایجاد می‌شوند، افزود: ایجاد این دو محله نخستین گام‌های اعیان نشینی در تهران است. توجه به شمال تهران در دوره قاجار به علت آب و هوای خنک در فصل گرما بوده است. در دوره ناصرالدین شاه تهران توسعه می‌یابد اما به علت بروز بیماری‌ها و حوادث مختلف از جمله قحطی و خشکسالی، جمعیت تهران به یک سوم تقلیل می‌یابد.
حدادی درباره وضعیت تهران در دوره پهلوی اول، بیان کرد: پس از روی کارآمدن پهلوی، توجه ویژه‌ای به تهران می‌شود. سال‌های 1304 تا 1314، دوره بسیار طلایی برای ایران و تهران بوده است. توجه رضاشاه به ساخت و ساز در ایران و تهران از جمله ساخت بیمارستان، دانشگاه، ادارات، خیابان‌های منظم و ... بسیار در آبادانی تهران مورد اهمیت است. تلفیقی از معماری باستانی ایران علاوه بر مولفه‌های دیگر معماری ایران در تمام ساخت و سازهای رضاشاه نمایان است و این یعنی شاهکار معماری ایران. دوره رضاشاه، بناهای بسیار نجیب و مستحکمی در تهران بنا می‌شود.
او ضمن اشاره به روی کارآمدن پهلوی دوم، گفت: تهران دوباره توسعه می‌یابد و بلندمرتبه سازی‌های غربی و امریکایی در آن انجام می‌شود. با جایگزینی معماری امریکایی بر معماری اصیل ایرانی، روابط اجتماعی جامعه نیز برهم می‌ریزد و از سال 1332 کم کم تمامی ارکان زندگی امریکایی بر جامعه ایرانی نفوذ پیدا می‌کند. مساحت تهران در سال 1357 برابر با 370 کیلومتر تعداد ساختمان‌های بلند آن کمتر از 50 ساختمان بوده است.
به گفته این پژوهشگر و تهران‌شناس؛ شهرهای بسیاری (چه بزرگ و کوچک) وجود داشتند که پایتخت حکومت‌های ایران در ادوار مختلف یا حکومت‌های محلی بودند. اما در طول تاریخ هیچ شهری به میزان تهران به مدت 235 سال (سه حکومت و دو نحوه اداره کشور به صورت شاهنشاهی و جمهوری اسلامی) به عنوان پایتخت باقی نمانده است.
خبرنگار: ملیکا هاشمی

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/151018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آفتاب گرم بهاری در مازندران

رستاخیز یکخوابه ها در تهران / اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی

موج کوتاه در دریای خزر

بازدید بیش از 3میلیون زائر از یادمان‌های شهدا

سخنان سردار رادان درباره اجرای طرح حجاب «نور»/ «چشم مردم وقتی به بی‌حیایی عادت کند، آرام آرام غیرت گرفته می شود»

اعلام آمادگی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

افتتاح مجموعه ورزشی پشته حسین آباد خرم آباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ماجرای قطع 40 درخت در نوشهر

پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!

طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند

تداوم پایداری جوی تا نیمه هفته آینده در مازندران

رشته های دانشگاهی را به سمت نیازهای جامعه سوق دهیم

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

طرح نیمه‌تمام زباله‌سوز ساری به کجا رسید؟

شکایت شرکت نقل‌وانتقالاتی از پورتو برای پول انتقال طارمی

علاقه مندی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویری از تجمع روحانیون در حمایت از طرح «نور» با لباس جنگی

ترافیک سنگین در محورهای کرج - چالوس

برگزاری جلسه بررسی نحوه تقسیم و توزیع آب در دشت هراز

تقدیر پلیس از بانوان آبادانی

ضرب و شتم شدید یک پرستار در بیمارستان چالوس/ پیگیری قضایی در حال انجام است

نشست استاندار مازندران با نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان استان

روس‌ها متقاضی سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویر قطع 40 اصله درخت در کجور آرشیوی است

نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان

ایمن سازی و تاب آوری خط تغذیه گاز 110 میلیمتر پلی اتیلن در چگنی

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور چیست؟

ضرورت لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

استقبال از قهرمان قایقرانی آسیا و مرد المپیکی در بابلسر

تعجب آلمانی‌ها از سرعت سقوط پول ملی ایران!

لزوم لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

دعوت استاندار از سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

دعوت استاندار لرستان سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

برگزاری با کیفیت کنکور مورد توجه دولت سیزدهم است

استقبال بابلسری‌ها از مرد المپیکی قایقرانی

موسوی سومین طلایی مازندران در پیکار‌های انتخابی ووشو جام جهانی

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای قدیمی‌ترین پروژه خرم‌آباد

تقدیر آیت‌الله مکارم‌شیرازی از اقدامات فراجا در مسئله حجاب

عملیات «وعده صادق» ابهت پوشالی و شکستنی اسراییل رو اثبات کرد

دولت سیزدهم در مبارزه با فساد کارنامه خوبی ارائه دهد

اجرای اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای مواصلاتی مازندران

پایان نوبت نخست آزمون سراسری مازندران در صحت و امنیت

(تصاویر) تجمع روحانیون در حمایت از « طرح نور » با لباس جنگی

ببینید | پول بده لایک کن!

چالوس / ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

تاکید امام جمعه قم بر همراهی همه دستگاها برای استمرار اجرای طرح نور