پیام مازند

آخرين مطالب

مهر گزارش می دهد؛

تاروپود زندگی در فرش کلاردشت/ رج به رج تا ثبت جهانی مقالات

تاروپود زندگی در فرش کلاردشت/ رج به رج تا ثبت جهانی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری- یک زرد به رو، دو تا قرمز به زیر، سه تا نارنجی؛ این کلمات نجوای عاشقانه دخترکان و بانوانی است که تار و پود عشق را به هم گره می‌زنند تا فرشی بر دار نقش بندد و جهان را حیرت زده کنند.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: رج به رج فرش، تاری بر روی پود قرار می‌گیرد تا نقشی از زندگی به زنج خوگرفته مردمان شمال و کوهستان نشین های البرز را بر دار قالی حک کند.
زخمه بر دار قالی که فرود می‌آید، همه دردهای زندگی از خاطرشان می‌رود و چنان با عشق رج به رج را می بافند ، برخی دخترکان گره‌های زندگیشان را با آن گره می‌زنند و قصد دارند با فروش آن جهیزیه‌ای برای خود تهیه کنند.
قصه فرش کلاردشت، قصه زندگی مردمانی است که در طبیعت کوهستان روزگار می‌گذرانند و با آنکه شهرت جهانی دارند، همانند قالی کلاردشت در حال فراموش شدن هستند.
فرش کلاردشت دارای قدمت چندین قرن است و توسط کردها و لردها به منطقه آورده شده وتنها فرش دستبافت استان مازندران است که در گوشه و کنار این شهرستان روج دارد.
فاطمه کاووسی بانوی فرشبافی که از کودکی با قالی کلاردشت هم خانه شده است، در همنشینی با خبرنگار مهر از دغدغه‌ها و آرزوهایش برای قالیچه کلاردشت می‌گوید. وی با بیان اینکه فرش ترکمن در گلستان و کلاردشت در مازندران بافته می‌شود، افزود: فرش کلاردشت دارای چله کشی فارسی، گره ترکی دست بافت و طرح‌های انتزاعی است.
وی با اظهار اینکه تنوع فرش کلاردشت بالا است، یادآور شد: فرش کلاردشت دارای رج شمار 18 تا 25 بوده و شفافیت بالای رنگ آن معروف است و عمر و ماندگاری طولانی دارد.

پیام مازند


کاوسی با عنوان اینکه به دلیل بلندبودن پرز فرش کلاردشت، قیچی همزمان انجام می‌شود، گفت: هر رج نیاز به پرداخت ندارد و طرح‌هایش برگرفته از زندگی روزمره است.
احیای 21 طرح فرش کلاردشت
این مدرس فرش، طرح‌های فندوقی و جنگلی را از جمله طرح‌های معروف فرش کلاردشت برشمرد و گفت: خودم 21 طرح فرش کلاردشت را احیا کرده‌ام که شامل طرح خورشیدی، عینکی یا صدف بر و غیره است.
کاووسی، یک ریشه بودن قالی کلاردشت را وجه تمایز آن با دیگر فرش‌ها بیان کرد و گفت: تمامی فرش‌ها دارای دو ریشه اول و آخر هستند ولی فرش کلاردشت زمانی که بریده می‌شود، دارای ریشه است و بریدن آن شیوه صماخ بافی انجام می‌شود.
وی فرش کلاردشت را دارای یک ریشه برشمرد و گفت: در گذشته دار قالی کلاردشت و در تابستان در حیاط خانه‌ها برپا می‌شود و حدود 60 تا 70 سانتی متر از دار در زمین فرو می‌رفت و به دلیل کوهستانی بودن منطقه، امکان فرش بافی در پاییز و فصل سرما وجود نداشت.
وی به ابداع چله کشی جدیدی از فرش کلاردشت اشاره و اضافه کرد با این چله کشی می‌توان در تمامی فصول فرش کلاردشت را بافت و اکون 90 درصد مردم کلاردشت بافنده فرش هستند و از طریق آن امرار معاش می‌کنند.
کاووسی شکل دار فرش کلاردشت را عمودی ذکر کرد و گفت: دارهایی که در گذشته بوده پایین کشی نداشت و برای هر ابعاد فرش کلاردشت، دارهای خاصی لازم است و اکنون با شیوه جدید چله کشی، می‌توان به صورت گردشی نیز فرش را بافت و باید پایین کشی فرش با دقت انجام شود تا آسیب نبیند.
ثبت جهانی کلاردشت لنگ پول
کاووسی با عنوان اینکه فرش کلاردشت ثبت ملی شده ولی برای ثبت جهانی نیازمند حمایت هستیم، مهمترین نیاز را تأمین منابع مالی برشمرد و گفت: 13 میلیون تومان برای ثبت جهانی نیاز است و نامه نگاری‌های متعددی با دستگاه‌های مختلف صورت گرفته تا در این زمینه حمایت شود.

پیام مازند


این بافنده فرش که از کلاس چهارم ابتدایی تاکنون به بافت فرش مشغول است و کار را نزد مادربزرگش فراگرفته است، گفت: فرش کلاردشت از نظر رنگزنی در تمام کشور غنی است و گیاهی به نام کاهش در منطقه می روید که رنگ زرد را می‌دهد و وقتی با رنگ روناس تلفیق می‌شود، رنگ نارنجی از آن به دست می‌آید.
وی درباره کارگاه‌های رنگرزی گفت: در حال حاضر با کمک هنرجویان در کارگاه شخصی نسبت به رنگرزی الیاف اقدام می‌کنیم و کارگاه دیگری نداریم و برای بافندگان دیگر تمامی ابزار و لوازم نظیر نخ، ابزار، نقشه را تهیه می‌کنیم و رنگرزی را ما انجام می‌دهیم.
فاطمه کاووسی با بیان اینکه بافنده‌های قدیمی یا در قید حیات نیستند و یا دیگر فعالیت نمی‌کنند، ادامه داد: برخی‌ها در یک دیگ کوچک اقدام به رنگرزی می‌کردند که این کار سبب افت کیفیت می‌شد از این‌رو تصمیم گرفتیم تا رنگرزی را در کارگاه شخصی انجام دهیم.
این بانوی فرشباف با بیان اینکه تمام رنگ‌های موجود فرش را به صورت کاتولوگ تهیه کردیم، درباره تولید فرش کلاردشت گفت: در حال حاضر تولیدات فرش کلاردشت بیش از 300 مترمربع است.
مشکل بازارچه فروش داریم
وی مشکل فروش را از جمله دغدغه‌های بیان کرد و ایجاد بازارچه فروش را در کلاردشت لازم و ضروری دانست و گفت: متأسفانه نبود جایگاهی برای فروش ازجمله مشکلات است و با آنکه خوشه فرش نیز برای صادرات تشکیل شده است ولی به دلیل مسائل فراروی و تحریم‌ها موفق نبوده است.
کاووسی با اظهار اینکه در سال‌های 91 تا 93 فرش کلاردشت رتبه اول جهانی را کسب کرده است، شرایط جغرافیایی منطقه را در تولید آثار با کیفیت مؤثر دانست و گفت: فرش کلاردشت هرچه پا می‌خورد، براق‌تر و باکیفیت تر می‌شود.
این بانوی هنرمند با بیان اینکه کارگاه رنگرزی طبیعی فرش کلاردشت تبدیل به باشگاه ورزشی شده است، گفت: در حال حاضر پشم های تولیدی از دام‌های منطقه دور ریخته می‌شود و تبدیل آن به نخ در دیگر جاها هزینه‌های بالایی دارد.
وی با عنوان اینکه فرش کلاردشت دارای طرح‌ها و رنگ‌های متنوعی است، تصریح کرد: برای ثبت جهانی فرش زمانی نیاز به شش میلیون تومان هزینه بود که کمکی نشده و اکنون به 13 میلیون تومان رسیده است.
فاطمه کاووسی با عنوان اینکه قرار بود صمت استان هزینه ثبت جهانی فرش کلاردشت را تأمین کند اظهار امیدواری کرد تا این هزینه تأمین شود.
وی درباره قیمت فرش کلاردشت آن را بسته به ابعاد دانست و گفت: فرش شش متری کلاردشت از 15 میلیون تومان به بالا قیمت دارد و این به میزان ریزی و درشتی، نخ، رج و غیره بستگی دارد.
کاووسی هزینه تولید فرش شش متری را 54 کیلوگرم نخ و حدود دو میلیون تومان هزینه نخ بیان کرد و گفت: بافت فرش نیز هفت میلیون تومان دستمزد می‌برد و در کنار آن هزینه جانبی چله کشی و پایین کشی نیز بر قیمت فرش می‌افزاید.
بافت فرش نیز هفت میلیون تومان دستمزد می‌برد و در کنار آن هزینه جانبی چله کشی و پایین کشی نیز بر قیمت فرش می‌افزاید
وی نبود جایگاهی برای فروش و راه اندازی بازارچه دائمی را برای رونق فروش فرش کلاردشت خواسته بافنده‌های این هنر صنعت ذکر کرد و خواستار تلاش مسئولان برای رفع این مشکل شد و گفت: روزگاری بیشترین خریداران فرش کلاردشت گردشگران عربی کشورهای حاشیه خلیج فارس بودند.
بیش از 46 هزار بافنده فرش در استان مازندران فعالیت می‌کنند که فقط نیمی از آنها بیمه شدند، و عبدالرحیمی شمار بافندگان فرش را در استان 46 هزار نفر اعلام کرد و گفت: بیش از 21 هزار نفر از بافنده‌ها دارای بیمه اجتماعی هستند و برای بیمه عشایری و روستایی بافندگان نیز برنامه ریزی شده است.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه 132 کارگاه متمرکز و غیرمتمرکز قالیبافی در استان وجود دارد، ساماندهی کارگاه‌ها را از مهمترین برنامه‌ها بیان کرد و گفت: 102 دارنده کارت طراحی فرش و هشت تعاونی روستایی فرش در استان در کلاردشت، نوشهر، نور، آمل، بابل، بابلسر، قائمشهر فعالیت دارند.

پیام مازند


وی برنامه ریزی برای ایجاد کارگاه‌های رنگرزی در استان در دستور کار قرار دارد، این کارگاه با حمایت سرمایه گذار در ساری راه اندازی می‌شود ولی برای غرب استان هنوز استقبالی از سوی سرمایه گذاران نشده است.
عبدالرحیمی ارائه تسهیلات کم بهره را از جمله نیازها برشمرد و گفت: ثبت کلاردشت ثبت ملی شده و برای ثبت جهانی نیز کارها توسط سازمان ملی فرش در دست اقدام است.
صادرات فرش نداریم
وی با بیان اینکه هزینه ثبت جهانی کلاردشت معادل هزار فرانک سوئیس است و باید از طریق استان تأمین شود، گفت: با رئیس ملی فرش هماهنگی لازم صورت گرفته تا از طریق فرمانداری و غیره هزینه ثبت جهانی فرش را تأمین کنیم.
عبدالرحیمی با بیان اینکه صادرات متمرکز فرش نداریم، گفت: فرش‌ها توسط دلالان خریداری می‌شود و به استان‌های دیگر ارسال و از آنجا صادر می‌شود.
وی بااظهار اینکه مکاتبات با گمرک برای صادرات فرش به نتیجه‌ای نرسیده است، گفت: فعلاً صادرات فرش نداریم.
فرش کلاردشت در آرزوی ثبت جهانی روزشماری می‌کند و بافندگان آن در آرزوی بازارچه‌ای برای فروش هستند تا دغدغه‌ای برای فروش نداشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/173973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت

(تصاویر) رانش زمین در جاده عباس‌آباد به کلاردشت

مازندران؛ مهد علم و دانش و نیروی انسانی کارآمد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

شرکت 20 هزار بسیجی در المپیاد جام شهید عجمیان

روزهای گرم اردیبهشتی در آسمان مازندران

انهدام باند سارقان و کشف 26 فقره سرقت در شهرستان خرم‌آباد

کسب مدال طلای المپیاد کشوری ریاضی توسط دانش‌آموز بابلی

محسن رضایی:باید از ظرفیت فرماندهان ارشد جنگ برای تربیت راویان جوان بهره برد

ماسه‌خواری پرونده همیشه باز در سواحل مازندران

لزوم توجه به باورهای فرهنگی جامعه

اعمال محدودیت ترافیکی در جاده کرج- چالوس و آزادراه تهران - شمال

پیش‌بینی وضع هوای مازندران در 6 روز آینده

مبادله تجاری 11 میلیون دلاری گمرکات مازندران و پاکستان

ادامه مراسم جمعه‌های خشم در مازندران

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای تعیین‌تکلیف برج‌های خرم‌آباد

شکوفه های بهاری در مازندران

ثبت بیش از 64 میلیون تردد در جاده های مازندران

پیش بینی تولید 1500 قلم کالای دانش بنیان در مازندران