پیام مازند

آخرين مطالب

23 مهرماه روز ملی مبارزه با بیماری سل؛

هر آنچه باید از بیماری "سل" بدانید علمي

هر آنچه باید از بیماری "سل" بدانید
  بزرگنمايي:

پیام مازند - 23 مهرماه روز ملی مبارزه با بیماری سل نامگذاری شده است.
به گزارش ایسنا مازندران، رقیه واثقی پزشک هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به 23 مهرماه روز ملی مبارزه با سل، اظهار کرد: امروزه یکی از بزرگترین مسائل بهداشتی جهان، بیماری سل است به طوری که حدس زده می‌شود از هر سه نفر جمعیت جهان، یک نفر به باسیل سل، آلوده بوده و در هر ثانیه یک نفر به تعداد آنان افزوده می شود.
وی گفت: سال 2017 میلادی، حدود 10 میلیون افراد جدید به سل فعال مبتلا شده که برآورد می شود حدود یک میلیون و ششصد هزار نفر در اثر این بیماری جان می سپارند، وضعیت بروز سل در ایران از 142 مورد در یکصد هزار نفر جمعیت در سال 1343 به حدود 11 نفر در یکصد هزار نفر جمعیت در سال 1396 (بیش از 13 برابر کاهش) رسیده است.
پزشک هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل، تصریح کرد: در ایران و در سال 1396 بیش از 8 هزار و 800 مورد مبتلا به سل گزارش شده است که از این میزان 46 درصد را زنان بیمار و 14.7درصد را بیماران غیر ایرانی (اغلب افغانی) تشکیل می دهند، همچنین بیشترین میزان بروز سل مربوط به گروه سنی 65 سال به بالا بودهکه این حاکی از موفقیت چشمگیر کشور در کنترل این بیماری است.
واثقی با بیان اینکه درمیان استان‌ها سیستان و بلوچستان و گلستان بیشترین میزان‌های بروز و شیوع سل را در کشور دارا است، گفت: میزان بروز سل در شهرستان بابل در سال 1396 حدود 9.9 مورد در یکصد هزار نفر جمعیت بوده است.
وی با اشاره به اینکه این بیماری یکی از مهم‌ترین بیماری‌های عفونی قرن حاضر است که توانائی درگیر کردن تمامی ارگان های بدن را دارد، افزود: عامل بیماری سل میکروبی میله ای شکل (شبیه مداد) و بسیار کوچک از دسته مایکوباکتریوم ها بوده که به آن «باسیل سل» می گویند.
انتقال سل تا 48 ساعت پس از بیماری به دیگران
پزشک هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه میکروب سل به صورت ذرات ریز وارد هوا شده و این ذرات از بیمار مبتلا به سل ریوی توسط سرفه، عطسه، صحبت، خنده و یا فریاد، ایجاد و در هوا پخش می شوند، گفت: هوای اتاق آلوده شده به میکروب سل توسط بیمار، می تواند حتی در زمان غیاب او نیز موجب انتقال بیماری شود و این میکروب خود را در عرض 48 ساعت به نقاط مختلف بدن می رساند اما پس از آن بدن دفاع کرده و اجازه گسترش و فعالیت را به میکروب سل نمی دهد.
وی با ذکر این نکته که جهت انتقال بیماری سل، تماس های طولانی و ورود تعداد زیاد این میکروب نیاز است، اظهار کرد: انتقال میکروب سل از بیمار به اطرافیان بستگی به سه عامل واگیر بودن بیماری، محیط و مدت زمان تماس دارد و بهترین راه برای توقف انتقال، دوری بیمار از اطرافیان و آغاز درمان دارویی است.
بهترین مکان انتقال میکروب سل کجاست؟
واثقی خاطرنشان کرد: مکان های پرازدحام، کوچک، سربسته، کم نور، بدون تهویه مناسب و مرطوب بهترین شرایط را برای تسهیل انتقال عفونت ایجاد می کنند و تابش مستقیم آفتاب در عرض 5 دقیقه باسیل سل را از بین می برد، بنابراین در کشورهای گرمسیر تماس مستقیم اشعه آفتاب روش مناسبی برای از بین بردن میکروب سل است و به همین دلیل گسترش و سرایت بیماری بیشتر در خانه ها یا کلبه های تاریک اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه ورود میکروب سل به ریه ها برابر با ابتلا به سل نیست، گفت: سیستم ایمنی بدن در مقابل این میکروب دفاع کرده و اطراف آن را یک دیواره محکم دفاعی کشیده و آن را غیرفعال می کند و تنها در 10 درصد موارد این دیواره دفاعی به دلائل مختلف تخریب شده و میکروب های غیرفعال بیدار می شوند و تکثیر می کنند.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر سل هستند؟
واثقی همچنین با اشاره به اینکه فرد در تماس نزدیک و مستمر با بیمار مبتلا به سل ریوی واگیر، افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی، افرادی که در تماس شغلی با بیماران مبتلا به سل هستند در معرض این بیماری قرار دارند، خاطرنشان کرد: افرادی که به مدت طولانی در مراکز خاص مانند زندان ها و آسایشگاه های سالمندان، پناهگاه‌ها نگهداری می شوند، افراد مبتلا به ایدز و افرادی که در موقعیت های خاص طبی مانند دیابت (بیماری قند)، بیماری سیلیکوز، درمان طولانی با داروهای کورتن، مصرف داروهای پیوند اعضاء (کاهنده سیستم ایمنی)، سرطان سر و گردن، سرطان خون و غدد لنفاوی، نارسائی مزمن کلیوی نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سل هستند.
وی گفت: بیماری سل ریوی به طور مشخص همواره با یک سرفه مختصر آغاز می شود و این علامت به طور آهسته در بیش از دو هفته شدت یافته و منجر به تولید خلط چسبنده یا چرکی و در برخی از موارد با رگه های خونی می شود.
پزشک هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه گاهی اوقات یک درد مبهم و یا شدید در قفسه سینه نیز احساس می شود، افزود: تعدادی از بیماران علائم خود را شبیه علائم و نشانه های آنفولانزا و سرماخوردگی شدید مانند سرفه های خلط دار، تب و لرز، درد عضلانی و تعریق، برونشیت حاد یا ذات الریه تجربه می کنند.
علائم بیماری سل چیست؟
واثقی تصریح کرد: احساس خستگی، بی اشتهایی، کاهش وزن، ضعف عمومی، تعریق شبانه به ویژه در نیمه فوقانی بدن و تب های خفیف از دیگر علائم و نشانه های بیماری سل است و آزمایش خلط در آزمایشگاه معاونت بهداشتی به صورت رایگان انجام می شود.
وی ادامه داد: اگر فردی بیش از دو هفته سرفه داشته و یا خلط خونی دارد به پزشک مراجعه و با ویزیت پزشک جهت تهیه نمونه به مراکز بهداشتی درمانی و یا آزمایشگاه معاونت بهداشتی مراجعه کند.
واثقی گفت: بیشتر داروهای ضد سل، خوراکی بوده و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد و برای اطمینان از درمان کامل بیماری مسئولان بهداشتی یک ناظر درمانی را برای نظارت بر مصرف داروها، تعیین می کنند و ناظر بهداشتی، زمان معینی را در روز مشخص می کند که در آن ساعت بیمار باید به مرکز بهداشتی نزدیک منزل خود به طور روزانه مراجعه کرده و در برخی مواقع ممکن است ناظر به محل سکونت بیمار رفته و داروهای همان روز را به او داده تا در مقابل او بلع کند که به این روش «درمان کوتاه مدت با نظارت مستقیم» و یا به اختصار داتس ( DOTS ) می گویند.
وی افزود: از اهداف تعیین شده سازمان جهانی بهداشت کاهش 20 درصدی بروز و 35 درصدی مرگ از سل تا سال 2020 است بنابراین در جهت تحقق این اهداف معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل برنامه هایی با اولویت شناسائی هر چه زودتر بیماران و درمان کامل آنها با نظارت، بررسی اطرافیان در تماس و درمان یا پروفیلاکسی آنها در صورت لزوم، برنامه منظم بازدید از کمپ‌های تحت پوشش بهزیستی و بیماریابی در صورت لزوم، نظارت بر درمان بیماران سلی در زندان، ارتباط با مرکز مشاوره و غربالگری افراد HIV مثبت از جهت سل، برنامه های غربالگری در بخش دیالیز، تهیه نمونه از موارد مشکوک در محیطی ترین سطوح و ارتباط و همکاری با بیمارستانها در جهت درمان بیماران را در دستور کار قرار داده است.
پزشک هماهنگ کننده سل معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: در جهت افزایش آگاهی، سمینارهایی با امتیاز بازآموزی و یا جلسات داخلی جهت پزشکان و پرسنل درگیر، آموزش عموم با تاکید برگروه‌های پرخطر در محیط، آموزش در مدارس تحت پوشش و پخش بروشور و پمفلت در بین آنها، پادگان ها، چادرها و نمایشگاه‌های مناسبتی از دیگر فعالیت های این معاونت در راستای اهداف سازمان جهانی بهداشت است.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/60748/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل مردم اراک و ساوه از پلیس در اجرای طرح نور

قدردانی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان از اجرای طرح نور در آذربایجان غربی

قدردانی فرمانده انتظامی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان در اجرای طرح نور

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 6 اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!