پیام مازند

آخرين مطالب

اراضی شیب‌دار مازندران مستعد کشت گیاهان دارویی اگر...! علمي

  بزرگنمايي:

پیام مازند- بابک مومنی عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران  با اشاره به اینکه این استان به ویژه در مناطق بالادستی می تواند زمینه مناسب برای پرورش گیاهان دارویی باشد اظهار کرد: کشت و کار در صنعت، سنتی است و فضای کار تنها در بخش تولید غذا در کشاورزی مازندران اشباع شده است.

وی با اشاره به اینکه توجه به گیاهان دارویی در ایران از قدمت 3 هزار ساله برخوردار است، خاطرنشان کرد: یافته‌های باستان‌شناسان نشان می دهد که در تاریخ علم اسلام از سالیان دور به گیاهان دارویی در طب پرداخته شده و زمانی که اروپا هیچ بهره ای از آن نداشت، مباحث گیاهان دارویی توسط دانشمندانی همچون زکریای رازی و ابوریحان بیرونی  کمک شایانی به علم طب در ایران کرده بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه توجه به کاشت گیاهان دارویی در عرصه کشاورزی افق جدیدی را در این بخش ایجاد کرده است، تصریح کرد: در کشورهای توسعه یافته، دارو و درمان مبتنی بر گیاهان دارویی از اهمیت فراوانی برخوردار است و پس از آن به داروهای شیمیایی روی می آورند.

داروهای گیاهی عوارض جانبی کمتری دارند

مومنی با اشاره به اینکه مردم تمایل بیشتری به استفاده از داروهای گیاهی پیدا کرده‌اند، خاطرنشان کرد: افزایش اطلاعات مردم در مورد خاصیت درمانی گیاهان دارویی و اثرات جانبی آن موجب شده در سال های اخیر توجه به این نوع گیاهان بیشتر شود.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه یکی از مولفه های اقتصاد مقاومتی می تواند مباحث مربوطه به تولید و صادارات گیاهان دارویی باشد، در حال حاضر کشت گیاهان دارویی در مازندران به صورت صنعتی که صادرات انبوه را ایجاد کند راه اندازی نشده است.

کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب دار مناسب است

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با اشاره به اینکه با توجه به شرایط این استان، می توان بر روی کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب‌دار توجه بیشتری کرد، اظهار کرد: گیاهان دارویی به دلیل داشتن پایه های مقاوم در اراضی شیبدار می‌توانند مورد کشت قرار بگیرند که علاوه بر آن در حفظ خاک و منابع آبی نیز تاثیرگذار هستند.

مومنی با تاکید بر اینکه کشاورزی در اراضی شیبدار یکی از عوامل توسعه است، گفت: سوداگران اراضی در برخی مواقع با تصرف اراضی شیب‌دار آن را مورد هجمه خود قرار می‌دهند این در حالی است که کشت گیاهان دارویی در این اراضی برای کشاورزان می تواند بسیار درآمدزا و مهم باشد.


مومنی با اشاره به اینکه در لاریجان، رینه و شرق مازندران در هزارجریب کشت و کار گیاهان دارویی به صورت بومی انجام می شود، افزود: کشت انبوه گیاهان دارویی نیازمند بررسی الگوی کشت است اما آنچه که در حال حاضر در مازندران صورت می گیرد بیشتر به صورت هیجانی است به طوری که موج کشت کلزا، شبدر و باغات در بین کشاورزان رواج پیدا کرد.

عدم کشش دولت در بخش کشت های هیجانی/کشاورزان بازاریاب نیستند

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه مشکل بازارسازی در مازندران در این زمینه وجود دارد، تصریح کرد: اگر حجم قابل توجهی از این محصولات از سوی کشاورزان تولید شود دولت نمی تواند آن را کنترل کند.

مومنی افزود: در حالیکه کشت این نوع گیاهان انجام می شود، هنوز فرآوری مطلوبی از آن صورت می گیرد، به عنوان مثال، کشت گل گاوزبان می‌تواند بومی‌ شود اما باید به صنایع بعدی آن نیز توجه کرد و اینکه تنها کشاورزان را به کاشت این نوع گیاه سوق دهیم کافی نیست.

ضعف صنایع بسته بندی در مازندران

مومنی در ادامه به ضعف صنایع بسته بندی در مازندران اشاره و اظهار کرد: در بسته بندی محصولات گیاهان دارویی صرفا به یک کیسه پلاستیکی و برچسب قانع می شویم در حالیکه در کشوری مانند چین، بسته بندی گشاهان دارویی موجب ترغیب مصرف کننده می شود.


بازاریابی و بسته بندی مناسب یکی از راه‌های توسعه گیاهان دارویی

این استاد دانشگاه گفت: مازندران با موقعیت اقلیمی و ظرفیت بسیار بالایی که در کشت  گیاهان دارویی دارد می تواند اشتغال را در این استان رونق دهد  و در این راستا لازم است که منابع مورد نیاز به این مسیر هدایت شده و بازاریابی و بسته بندی برای صادرات در نظر گرفته شود.

صادرات گیاهان دارویی حلقه مفقوده صنعت مازندران /گیاهان دارویی کم آب بر است

محمدتقی شکوهی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در گفت‌و‌گو با ایسنا مازندران با بیان اینکه این استان، خاستگاه گیاهان دارویی است می توان به بحث اشتغالزایی در این زمینه توجه داشت، اظهار کرد: گیاهان دارویی به عنوان ذخایر و گنجینه های ژنتیکی می تواند بزرگ ترین ثروت ملی برای استان  باشد.

وی با اشاره به اینکه سطح کشت گیاهان دارویی در مازندران 150 هکتار با تولید 1400 تن در سال است، تصریح کرد: گیاهان دارویی از ارزش خاصی در علوم زیستی، پزشکی و دامپزشکی به لحاظ پیشگیری و درمان بیماری برخوردار است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: در سال های اخیر استفاده از گیاهان دارویی به دلیل اثبات اثرات مفید آن، ارزان بودن، کم بودن اثرات جانبی و همچنین سازگار بودن با محیط زیست روزبه روز در حال افزایش است.

شناسایی 130 گونه بومی گیاهان دارویی در مازندران

شکوهی با بیان اینکه حدود 130 گونه بومی گیاه دارویی در مازندران شناسایی شده است، گفت: به عنوان مثال گیاه گل گاوزبان 700 هکتار از اراضی را در مازندران زیر کشت برده است، از نگاهی دیگر، در هر هکتار از این اراضی یک نفر می تواند مشغول به کار شود و برای 20 نفر نیز به صورت کارگران فصلی شغل ایجاد می کند.

وی همچنین در بحث کشت و کار گیاهان داروی خاطرنشان کرد: 25 گونه از مهم‌ترین گونه‌های دارویی مورد نیاز شرکت های داروسازی هستند و تاکنون بسیاری از این گونه ها در مناطق مختلف مازندران به زیر کشت رفته‌اند.

کشت گونه های غیربومی در مازندران

وی با بیان اینکه گونه هایی از گیاهان دارویی مانند به‌لیمو، آویشن، اسطوخودوس و گل محمدی در خارج از استان مازندران می رویند، تصریح کرد: این گونه‌های شاخص در سطح استان مازندران زیر کشت برده شد و در حال حاضر در قالب جشنواره های مختلفی  که در این استان برگزار می شود  محصولات تولید شده به فروش می رسد و اگر به مرحله صادرات برسد می تواند برای مازندران درآمد پایداری ایجاد کند.


معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: مازندران خاستگاه گیاهان دارویی است و با شناسایی دقیق این گیاهان، به زیر کشت بردن آنها، تولید انبوه و صادرات به سود دهی نزدیک می شوند و اشتغالزایی برای جوانان در استان رونق می گیرد، همچنین در این راستا ساری و رامسر به عنوان دو شهر پایلوت در کشت گل محمدی در زمینی به ترتیب به ابعاد 100 و 6 هکتار به زیر کشت رفته‌اند.

کشت گیاهان دارویی ضرورت ملی جهت خودکفایی دارویی

شکوهی افزود: کشت گیاهان دارویی و تولید فراورده های آن می تواند به عنوان یک ضرورت ملی و در چارچوب یک برنامه مشخص، خودکفایی دارویی، اشتغال و توسعه بخش کشاورزی را به دنبال داشته باشد و به عنوان عامل مهمی در ارز آوری برای استان مازندران اثرگذار شود.

وی با بیان اینکه خاک حاصلخیز بخش کجور مستعد پرورش گیاهان دارویی زیادی است، اظهار کرد:گیاهانی چون گل محمدی برای گلاب گیری، گل گاوزبان، آویشن و غیره نیز از جمله گیاهانی است که مورد کشت قرار گرفته است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه در اراضی شیبدار آماده سازی زمین برای کشت ضرورتی ندارد و گیاهان دارویی نیز کم آب بر هستند، گفت: در زمانی که کم‌آبی کشور و مازندران را تهدید می‌کنند، کشت گیاهان دارویی کم‌آب‌بر در این استان می تواند صرفه اقتصادی به همراه داشته باشد.

رقابت گلاب مازندران با کاشان

شکوهی در ادامه خاطرنشان کرد: برای ترویج کشت گیاهان دارویی 32 کارگاه آموزشی در مازندران برگزار شده است  و 28 واحد صنایع تبدیلی فرآوری نیز در این استان فعالیت می کنند. همچنین کارگاه های سنتی عرق گیری نیز در این استان در حال فعالیت هستند که ماده موثر آن با گلاب کاشان برابری می کند.

صادرات گیاهان دارویی حلقه مفقوده صنعت مازندران

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در پایان گفت: شهرهای گلوگاه، بهشهر، ساری، بابل، آمل، سوادکوه، نوشهر، تنکابن و رامسر از شهرهایی هستند که گایاهان دارویی در آنجا کشت می شوند اما هنوز در بخش  صادرات اقدامات جدی انجام نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/70315/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهره گیری از مشارکت حامیان ایتام خارج از کشور

حمایت از اجرای طرح عفاف و حجاب نور

زلزله در مرزن‌آباد ؛ جدیدترین گزارش‌ها از زلزله 3.7 ریشتری در نزدیکی چالوس

گلایه نماینده ولی فقیه در مازندران از انتصاب وزیر سابق به استانداری

تداوم طرح نور با جدیت

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

اصلاح رفتار و پوشش 90 درصد تذکر گیرندگان در طرح نور

طرح نور در مجتمع های تجاری اطراف حرم رضوی اجرا می‌ شود

بزرگترین دورهمی فرهنگی تربیتی دختران مازندران برگزار شد

محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور

پلیس اصراری به انتقال خودروهای توقیفی با جرثقیل ندارد

نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد

90 درصد تذکر گیرندگان حجاب، پوشش خود را اصلاح کردند

طرح نور در کنار ماموریت‌های دیگر پلیس ادامه خواهد داشت/ پلیس اصراری به انتقال خودرو‌های توقیفی با جرثقیل ندارد

پایان فراق پدر کوچکترین سرباز ولایت از خطه علویان

اعلام حمایت جمعی از بانوان رشتی در اجرای طرح نور فراجا

افشای هویت شرکای رائفی‌پور؛ پول موسسه او از کجا تامین می‌شود؟

دفاع تمام قد معاون امنیتی وزیر کشور از اجرای طرح نور/استانداران موظف به حمایت از پلیس هستند

برگزاری اردوی تیم ملی کستی آزاد جوانان در ساری

بازگشایی 8 محور مواصلاتی مازندران در پی سیلاب روز گذشته

حمایت بانوان شهر بهارستان از اجرای طرح نور(حجاب وعفاف)

بازی‌دراز آماده میزبانی از زائران راهیان نور است

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور وجود ندارد

فرمانده فراجا: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای طرح نور نیست

مهره کلیدی نساجی با لباس شخصی (عکس)

باران اردیبهشتی 7 میلیون مترمکعب به ذخیره سدهای استان اضافه کرد

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

اگر فضا پر از ستاره است پس چرا اینقدر تاریک است؟!

اعزام دانشجویان به اردو‌های راهیان نور غرب

الیمالات نور نابود شد؛ با عوامل اصلی برخورد کنید

پلیس اصفهان خبر داد: اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی

اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی سرپرست شهرداری نور شد

فیلم| رانش جادهٔ عباس‌آباد به کلاردشت

کشف 5 تن چوب جنگلی قاچاق در کلاردشت

نظارت پلیس فتای قم بر فضای مجازی همزمان با اجرای طرح نور

تور بین المللی دوچرخه سواری خزر به میزبانی محمودآباد

محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل کشف شد

برخورد جدی با دستگاه‌هایی که مرتکب ترک فعل شوند

آغاز فصل نوغانداری در مازندران

طرح نور با جدیت ادامه می‌یابد

دو عضو کانون مازندران منتخب در مسابقه دوست فلسطینی من

خط‌کشی 100 کیلومتر محورهای مواصلاتی مازندران

خودرو‌های متخلف طرح نور که راننده دارد با جرثقیل حمل نمی‌شود

(ویدئو) وقوع سیل در مازندران با آمل و بابل و سوادکوه چه کرد؟

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

حمایت سرلشگر سپاه از طرح حجاب و تذکر رهبری: اصل ماموریت که زیر سوال نمی‌رود | صوت

(ویدیو) اظهارات سردار جعفری در مورد طرح نور، ماجرای تذکر رهبر انقلاب و لایحهٔ حجاب