پیام مازند

آخرين مطالب

آوای خوش هَلی تِتی بَزو بِهار دَرِنه در مازندران اجتماعي

آوای خوش هَلی تِتی بَزو بِهار دَرِنه در مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - هر ساله نوید آمدن بهار در نوای موزون "نوروزخوانی" به گوش مردم مازندران می‌رسد و مژده سال نو در کوچه پس کوچه‌ها سروده می‌شود. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بهار از راه رسید، هوش زمستانی از سر طبیعت پریده، تکاپوی بیداری از خواب فصل سرد در شاخ و برگ‌های درختان به حرکت افتاده است، نبض بهار در رگ‌های زمین سرسبز می‌زند و آواز هَزار شنیدنی شده است.
بهار در خروش سرمستی طبیعت جلوه‌گری کرده و آوای خوش زندگی را سر می‌دهد، رستاخیزی به پا شده و زمین را حیاتی دوباره بخشیده است، سال نو می‌شود و نویدش را طبیعت با رنگ و آوازش سر داده و آدمی را آماده سال نو می‌کند.
بهار که می‌شود حال و هوای شهرهای مازندران از حال و هوای طبیعتش دیدنی‌تر می‌شود و مردمانش صدای آمدن بهار را از " نوروز‌خوان‌ها" می‌شنوند؛ همان هنرمندانی که شاعرانه در کوچه پس کوچه‌های شهرها و روستاها بهار را می‌سرایند و آیین زیبا و سنتی " نوروز‌خوانی" را به پا می‌دارند؛ آیینی با قدمت کهن که هر بهار پررنگ‌تر از بهار گذشته برگزار و فضای شهرها و روستاها را جلوه خاصی می‌بخشد.
علی حسن‌نژاد؛ کارشناس و محقق فرهنگ بومی مازندران با بیان اینکه ده کشور صاحب نوروز هستند و ایرانیان در هر کجای دنیا این آیین را گرامی می‌دارند، به خبرنگار تسنیم گفت: گستردگی این آیین به دلیل ملی بودن بین کشورهای دارای نوروز بویژه در ایران جشن گرفته می‌شود و ما به دو دلیل نوروز را جشن می‌گیریم؛ هم آغاز سال نو و هم شروع اعتدال ربیع است؛ درواقع تقارن فصل بهار و اعتدال ربیعی با هم گرامی داشته می‌شود.
گشایش سال نو با "مادرمه"
حسن‌نژاد یکی از آیین‌های مهم ویژه نوروز برای مردم مازندران را " مادرمه" یا " مارمه" عنوان کرد و افزود: این آیین تبلیغ و تلقین مثبت‌اندیشی و نگاه نو، نگاه روشن بویژه با استفاده از آب، شکوفه و قرآن است که توسط آدم‌هایی که خوش قلب، خوش پا و به نیکی مرسوم هستند، انجام می‌شود و گشایش سال نو صورت می‌گیرد.
وی خانه‌تکانی، چهارشنبه‌سوری، آش چهار‌شنبه، کوزه شکانی، فالگوش و پریدن از روی آتش با نگاه مثبت آتش زدن وسایل کهنه مانده از زمستان همراه با شادی را از دیگر آیین‌های استقبال نوروز برشمرد و درمورد "نوروزخوانی"، افزود: در همه جای ایران نوروزخوانی با عناوین مختلف قاصد نوروزی، بشارت دهنده نوروز و بهاری‌خوان یاد می‌شود و در دو سوی البرز آیین" نوروزخوانی" انجام می‌شود. در مازندران این آیین هم زمان با نوید سال جدید توسط " بلبل"، " تیکا" و " چِلچِلا" ، نو شدن سبزه، روییدن بنفشه، آب شدن برف، گرم شدن زمین و روشن شدن درخت آیینی شکل می‌گیرد که یکی از قدیمی‌ترین آیین‌های بومی مردم به شمار می‌آید؛ آیینی کاملا مردمی و بهره گرفته از شعر و موسیقی؛ نوروز‌خوان‌ها به یقین شاعر هستند و از هوش شاعرانه خود بهره و فی‌البداهه شعر می‌گویند.
پژوهشگر فرهنگ مازندران در توصیف نوروز‌خوان، ادامه داد: نوروز‌خوان‌ها به صورت دسته‌جات چند نفره با لباس محلی، دست به چوب، خورجینی بر پشت و فانوسی در دست برای شب، کوچه به کوچه در شهرها و روستاها رفته و نوید آمدن بهار را به مردم می‌دهند و با مدح خدا و ائمه شروع می‌کنند.
وی یادآور شد: طبق برخی پژوهش‌ها این آیین قبل از اسلام وجود داشت، اما در مدح حاکمان خوانده می‌شد، اما بعد از اینکه اسلام در مازندران ریشه دواند و مردم اسلام را پذیرفتند بسیاری از آیین‌های ایرانی رنگ و بوی اسلام گرفت، از جمله نوروزخوانی که با مدح خدا شروع شد،" هَمی خوانم به نومِ آن خِدارِ، کریم لم یزل بی مُدِعارِ، دو تا گوشواره خیرالنساء‌رِ"، " بهار آمد بهار آمد خوش آمد، علی با ذوالفقار آمد خوش آمد، بهار آمد بهار آمد خوش آمد، همان دین محمد برقرارِ، علی در خدمت پروردگارِ " .
حسن‌نژاد اسطوره‌سازی و گسترش اسطوره از منظر داستان‌های منظوم را یکی از بخش‌های زیبای نوروزخوانی دانست و گفت: نوروزخوانی در مازندران فخر داستان‌های بومی منظوم و ترکیبی از شعر و موسیقی بوده و از زندگی حضرت آدم و رانده شدن او، زندگی حضرت نوح، حضرت محمد(ص)، حضرت علی( ع) و ... تشکیل می‌شود. انواع داستان‌ها در نوروز‌خوانی گفته می‌شود که به 200 الی 300 بیت می‌رسد، بخشی از محتوای نوروز‌خوانی داستان‌های اسطوره‌ایی مذهبی بویژه داستان‌های مربوط به پیامبران اولوالعزم و بخشی دیگر حضور معنوی امامان شیعه در نوروز‌خوانی است: " صاحبخِنه با وِفا، ته حیاطِ زَمبه پا، به حق شاه کربِلا، ایشا‌ء‌الله بوری کربِلا "، یعنی توسل به ائمه و انجام دعا.
نوروزخوانی با روانشناسی صاحبخانه
محقق فرهنگ بومی مازندران بخش دیگری از نوروز‌خوانی را مربوط به روانشناسی نوروز‌خوان نسبت به صاحبخانه برشمرد که براساس آن شعر فی‌البداهه می‌خواند.
وی افزود: نوروز‌خوان بر‌اساس شناختی که از پرس‌وجو از همسایه‌ها به دست می‌آورد، مانند نام صاحبخانه، تعداد فرزند و ... وارد حیاط می‌شود و شعر بداهه می‌خواند،" صاحبخِنه با وفا، ته اسم هَسه آقا رضا "، حتی اگر خانه نو ساخته باشد نیز اشاره می‌کند،" مِن بِشناسیمه اِمسا، بِساتی خِنه هستی خِشحال"، بخشی هم توصیف معماری خانه است ،" صاحبخِنه با صفا خِنه بِساتی طِلا ".
حسن‌نژاد درمورد توصیف طبیعت در نوروز‌خوانی به عنوان بخشی از این آیین گفت: بخشی از اشعار نوروز‌خوانی مربوط به توصیف طبیعت است که نوید بهار می‌دهد:" هَلی تِتی بَزو بِهار دَرِنه، اوجا نوج بَزو کَکی مار دَرِنه ".
این پژوهشگر فرهنگ مازندران با بیان اینکه اقتصاد برای نوروزخوان مهم است و اگر صاحبخانه انعام خوبی ندهد اشعار بداهه طنز و نکوهش خوانده می‌شود، بیان کرد: اگرچه هدف نوروزخوان زنده نگه داشتن آیین است، اما اقتصاد برایش مهم است، درواقع آنچه که آیین را نگه می‌دارد، پشتوانه اقتصادی‌اش است، به همین دلیل مردم به نوروز‌خوان‌ها انعام می‌دهند از جمله پارچه، مواد غذایی و پول و اگر انعام خوب نباشد صاحبخانه مورد هجو و نکوهش نوروز‌خوان قرار می‌گیرد: " صاحبخِنه با وفا، مِره هِدایی چِفا، چِفارِ شَندِمبه هِوا، بَخِرِن کِرک و چیندِکا، مِن مَگه هستِمِ گِدا ..." ، می‌گوید: وقتی من طلب انعام از تو می‌کنم گدا نیستم که به من برنج شکسته می‌دهی."
نوروزخوانی که تا صبحِ سحر خواند
حسن‌نژاد با اشاره به ماجرای نوروزخوانی که در یکی از روستاهای قائمشهر تا صبح برای گرفتن انعام شعر خواند، خاطرنشان کرد: شنیده شده در مازندران در روستای " کوتِنا" قائمشهر یک نوروزخوان به دلیل اینکه صاحبخانه به او انعام نداده از غروب تا 4 صبح نوروزخوانی کرد تا انعام بگیرد، البته گفته شده صاحبخانه به دلیل اینکه خواندن او برایش لذت‌بخش بود در دادن انعام به این صورت رفتار کرد و در نهایت صبح انعام نوروزخوان را داد.
این فعال فرهنگی و اجتماعی معتقد است که نوروزخوانی در طی این سال‌ها پر رنگ شده و علاوه بر اضافه شدن " سُرنا" و " دِسَرکوتِن" به ابزار موسیقی نوروزخوان، شاهد حضور بانوان و ایجاد کارناوال‌های نوروز‌خوانی نیز هستیم.
وی گفت: در 28 اسفند امسال شاهد دسته نوروز‌خوانی در یکی از ادارات ساری بودیم که اشعار به روز را در نوروزخوانی استفاده کرده بودند درواقع نشان دهنده این است که نوروز‌خوان‌ها اشعار خود را به روز می‌کنند تا بتوانند ارتباط بهتری برقرار کنند.
نوروزخوانی مازندرانی‌ها مزین به نام علی (ع) است
حسن‌نژاد با اشاره به تقارن نوروز 1403 با ماه مبارک رمضان گفت: گاهی نوروز با ماه رمضان تلاقی پیدا می‌کند، اما نوروز‌خوان تحت هیچ شرایطی کار خود را تعطیل نمی‌کند و رنگ و بوی شعر خود را تطبیق می‌دهد، " صاحِبخِنه مِهرِبون، بِموئه ماه رَمضون، قبول باشه ته روزه، روزه‌ی سی روزه، خِدا هاکنه قبول، ایشاء‌الله ته بَوی مَقبول ".
وی افزود: حتی از اسم حضرت علی( ع) در نوروز‌خوانی بهره می‌گیرند؛ در نوروز‌خوانی مردم مازندران اسم حضرت علی( ع) بسیار پررنگ است؛ دو بال مذهبی و ملی آیین‌ها دست به دست هم می‌دهند تا دغدغه مردم محفوظ بماند.
به گزارش تسنیم، هر ساله وقتی زمستان به انتهای خود می‌رسد، مردم مازندران منتظر آمدن نوروز‌خوان‌ها می‌شوند تا با شعرهایشان بهار را در حال و هوای هر دیاری به جریان بیندازند و قلوب را آماده ورود به رستاخیز طبیعت کنند؛ شعرهایی که زندگی را در لابه‌لای حیات دوباره طبیعت ترسیم کرده و قدرت هنر نوروز‌خوان‌ها در بداهه‌گویی را به رخ می‌کشند و بر جذابیت این آیین می‌افزایند. آیینی که سال‌هاست رنگ و بوی معنوی به خود گرفته و ستایش خالق و ائمه را در کالبد خود حک کرده و روز به روز بر قوت حیات آن افزوده می‌شود.
امسال نیز آیین نوروز‌خوانی با رنگ و بوی ماه مبارک رمضان با مدح مولا علی ( ع) فضای شهرها و روستاها را آماده ورود به بهار کرده است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/782534/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگیری عوامل نزاع دسته جمعی + عکس

استقبال 20 هزار میلیارد ریالی مازندرانی ها از طرح کالابرگ و فجرانه

کشف 308 قطعه اشیای تاریخی دوره ساسانی و هخامنشی در چالوس

اعزام کاروان زائران مازندران و گلستان به سفر حج

بیمارستان نیایش خرم‌آباد 65 درصد پیشرفت فیزیکی دارد

سرمایه گذاری 10 هزار میلیارد ریالی چینی‌ها در بخش کشاورزی مازندران

سالن ورزشی آلاشت بازسازی می شود

پاسخ آیت الله نوری همدانی به سوالی درباره طرح عفاف و حجاب پلیس (طرح نور)

پول هست زمین نیست!

اعزام سه هزار بسیجی لرستانی به اردوی راهیان نور

بیش از 100 نماینده مجلس بیانیه حمایت از طرح «نور» را امضا نکردند

کشف گنج هخامنشی و ساسانی از قاچاقچی عتیقه در چالوس ؛ این اشیا هنوز قیمت گذاری نشده اند

صادرات بیش از 147 هزار تن کالا از گمرکات مازندران

کشف گنج هخامنشی و ساسانی از قاچاقچی عتیقه در چالوس

نور محبوسی که خاموش نشد

‌بیمارستان نیایش خرم‌آباد کی به بهره‌بردا‌ری می‌رسد؟ + فیلم

استقبال 20 هزار میلیارد ریالی مازندرانی‌ها از طرح کالابرگ

دوچرخه سوار آملی حامل پیک سبز وارد رشت شد

نجوای عاشقانه شمع و پروانه

داستانک/ راه زندگی

آئین گرامیداشت روز جهانی روانشناس و مشاور برگزار شد

آغاز مسابقات والیبال دانشجویان کشور در آمل

فیلم/ گفت‌وگوی محیط‌بان مازندرانی با خرس قهوه‌ای در ارتفاعات چالوس

آغاز مسابقات والیبال دانشجویان کشور دردانشگاه شمال آمل

ببینید | گفتگوی بامزه محیط‌بان مازندرانی با خرس قهوه‌ای در ارتفاعات چالوس

مسابقه مناظره دانش‌آموزی توسط جهاد دانشگاهی مازندران در ساری برگزار شد

آنتونی: رقم انتقالم به منچستریونایتد تاثیری روی عملکرد من ندارد

لزوم برندینگ شهری با احیای گرافیک محیطی

دستگیری عوامل درگیری دسته جمعی در کمتر از 6 ساعت

ایجاد تبادل آخرین تجارت حوزه صادرات کشور با نمایشگاه اکسپو 2024

توقیف 28 تن گندم خارج از شبکه توزیع

مسابقات والیبال دانشجویان کشور در دانشگاه شمال آمل شروع شد

اعتراض یک نماینده مجلس به اختصاص ردیف اعتباری خاص برای سفر رئیس‌جمهور

افشاگری یک نماینده از دستکاری دولت در مصوبه بودجه‌ای مجلس

راز پروند مفقودی دختر بچه 11 ساله اصفهانی فاش شد

ماجرای کلاهبرداری در حوزه پیش فروش خودرو

روزگار مثل گردباد هست!

حامد بهداد با عینک قرمز به سینما می‌آید!

خداحافظی سلنا گومز با 430 میلیون کاربر: فقط تلفنی با دوستانم صحبت می‌کنم

داوران جشنواره کن معرفی شدند

کشف عتیقه جات چند هزار ساله در چالوس

کارخانه های آرد مازندران نوسازی و بهسازی می شود

احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی

قدردانی «سردار رادان» از نمایندگان مجلس برای حمایت از طرح نور

سردار رادان از نمایندگان مجلس برای حمایت از «طرح نور» تشکر کرد

کارخانجات آردسازی مازندران درجه‌بندی می‌شوند

صحبت های زیبای سروش صحت

لزوم نظارت، حمایت و هدایت، پس از صدور مجوز مؤسسات فرهنگی

اولین جلسه ستاد مرکزی شاهد و ایثارگر حوزه‌های علمیه در سال 1403 برگزار می‌شود.

اجرای مدیریت تلفیقی در 3000 هکتار زمین کشاورزی مازندران