پیام مازند

آخرين مطالب

شرنگ شیرابه در کام خزر/ میلیون‌ها مسافر به شوق شنا از راه می‌رسند اجتماعي

شرنگ شیرابه در کام خزر/ میلیون‌ها مسافر به شوق شنا از راه می‌رسند
  بزرگنمايي:

پیام مازند - قضاوت درباره منشأ آلودگی دریای خزر اگر فقط سواحل شمالی ایران را بینیم یک جانبه و دور از واقعیت است چرا که حال و روز دریاچه در حاشیه شمالی و شرقی و غربی آن و دیگر کشورهای همسایه به دلیل ورود انواع آلاینده‌های صنعتی و نفتی بدتر از کرانه خزر در ایران است.
با این حال ورود 70 درصد پساب فاضلاب‌های تصفیه نشده از یک سو و پایین بودن توان پالایش دریای خزر نسبت به دریاهای نیمه بسته مانند خلیج فارس و یا دریاهای باز مانند دریای عمان اوضاع آلودگی در این دریاچه را تشدید کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سرمنشا آلودگی دریای خزر در استان‌های شمالی به چندین کیلومتر بالا دست و از دامنه جنگل ریشه می‌گیرد. آنجایی که جنگل دفن گاه زباله شده و شیرابه‌های ناشی از آن از طریق رودها و کانال‌های انتقال آب مستقیم به دریا سرازیر می‌شود.
آمارها حکایت از تولید روزانه 3000 تن زباله در مازندران دارد شیرابه‌های این طلای کثیف دشت‌ها و جنگل در بالا دست، میان دست و دریای خزر را در پایین دست آلوده و رنگ آبی این دریاچه زیبا در حاشیه ساحل کدر و تار کرده است.
آمارهای تأیید نشده نشان می‌دهد که روزانه حجم وسیعی از شیرآبه‌ها پساب‌های صنعتی و کشاورزی و خانگی در مناطق مختلف استان مازندران مستقیم به رودخانه‌ها و دریا سرریز می‌شود آمارهای تأیید نشده نشان می‌دهد که روزانه حجم وسیعی از شیرآبه‌ها پساب‌های صنعتی و کشاورزی و خانگی در مناطق مختلف استان مازندران مستقیم به رودخانه‌ها و دریا سرریز می‌شود و چرخه اکوسیستم را در این مناطق دچار اختلال کرده است.
به هر گوشه از مازندران سر بزنید شاهد آن هستید که پساب‌های خانگی و کشاورزی مستقیم به رودخانه می‌ریزد و از آنجا نیز روانه دریا می‌شود. این وضعیت سبب شده تا نه تنها رودخانه‌های مازندران حال خوشی نداشته باشد بلکه دریا نیز روز به روز آلوده می‌شود.
اوضاع آلودگی دریا را می‌توان از زبان صیادی شنید که به بیماری پوستی دچار شده و آن را محصول ورود آلاینده‌ها به دریا می‌داند. سرتاسر پاییز و زمستان فصل صیادی است و ورود ماهیگیران به آب عموماً به عنوان بخشی از شیوه صید گریز ناپذیر. اکبر حقیقی ماهیگیر مازندرانی با بیان اینکه بیشتر مواقع در فصل صیادی در تور ماهیگیران زباله‌های دیده می‌شود که از طریق رودخانه به دریا منتقل شده است، گفت: این زباله‌ها سلامت صیادان و همچنین آبزیان را به خطر انداخته است.

پیام مازند

وی ادامه داد: روند آلودگی‌های خانگی و سموم کشاورزی به دریا سبب شده تا برخی از گونه‌های ماهی از سبد صیادی حذف شود و یا به اعماق دریا کوچ کنند و نسل برخی از ماهی‌ها نیز منقرض شده است.
مازندران بیش از 470 کیلومتر ساحل دارد و این سواحل مقصد بسیاری از مسافرانی است که از گوشه و کنار کشور برای دریاگردی به استان سفر می‌کند و طبق آمارها 90 درصد مسافران برای جاذبه‌های دریا مهمان استان‌های شمالی و از جمله مازندران می‌شوند.
به گفته حسین ایزدی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران این استان در بهار و تابستان پارسال (1402)، که بخش عمده آن فصل شنا است میزبان بیش از 90 میلیون نفر شب مسافر بوده است.
ساحل فریدونکنار در محاصره زباله و پسماند
ساحل فریدون کنار از جمله مناطق مورد علاقه مسافران و گردشگران بویژه در بهار و تابستان به شمار می‌رود اما شاهد آن هستیم که از رودخانه اصلی شهر و زهکش ها حجم وسیعی از پساب‌ها و فاضلاب خانگی و کشاورزی روانه دریا می‌شود.
اسلامی یک شهروند فریدون کناری با بیان اینکه در طول رودخانه اصلی شهر شاهد آن هستیم که فاضلاب‌ها از طریق لوله‌ها به رودخانه منتقل می‌شود، ادامه داد: در نتیجه رودخانه نیز این پساب‌ها را به دریا منتقل می‌کند.
وی با اظهار اینکه در فصل شنا طرح‌های سالم‌سازی در ساحل فریدون کنار اجرا می‌شود، گفت: به دلیل ورود آالاینده‌ها در برخی قسمت‌ها شاهد تغییر رنگ آب دریا هستیم و این مسئله سلامت شهروندان و شناگران را به خطر می‌اندازد.
وی با بیان اینکه بارها مشکلات ناشی از فاضلاب‌ها و آلاینده‌ها را به دستگاه‌های مسؤول گزارش کرده ایم، افزود: با این حال همچنان روند ورود آلاینده‌ها به رودخانه و دریا ادامه دارد.
آلودگی رودخانه و دریا فقط مختص فریدونکنار نیست بلکه در تمامی مناطق ساحلی رودخانه‌ای استان می‌توان ردی از زباله دید که وضعیت ساحل را نازیبا و بد کرده است.
رودخانه‌های شیلاتی هم اسیر زباله
اوضاع نکارود در شرق مازندران، تجن و تالار و بابلرود در شهرهای مرکزی و رودخانه‌های خیرود و چالوس و چشمه کیله و صفارود در غرب مازندران نیز چندان خوش نیست و با اینکه همه این رودخانه‌ها شیلاتی محسوب می‌شود باز با معضل با معضل زباله و پساب دست و پنجه نرم می‌کنند.

پیام مازند

ورود آلاینده‌های معدنی نیز به رودخانه‌های هراز در آمل و چالوس در غرب مازندران همواره حاشیه و دردسرساز است بیشتر اوقات رنگ آب در این مناطق قهوه‌ای و کدر است و این پساب‌های معدنی بدون تصفیه به دریا وارد می‌شود.
در نوشهر علاوه بر پساب‌های خانگی و کشاورزی شیرابه‌های تصفیه نشده کارخانه زباله سوز مشکلات زیست محیطی زیادی ایجاد کرده است و روزانه تا 60 مترمکعب شیرابه از طریق رودخانه ماشلک به دریا می‌ریزد و سرطان انواع بیماری‌ها از جمله سرطان را ارمغان می‌آورد.
ورود فلزات سنگین نظیر «روی» و «جیوه» یکی از اساسی‌ترین معضلات زیست‌محیطی استان مازندران و بالاخص زباله سوز در شهر نوشهر است
شبنم دلفان آذری محقق محیط زیست و استاد دانشگاه با بیان اینکه ‎دپوی غیربهداشتی پسماندهای شهری، عفونی و پزشکی و شیرابه ناشی از آنها و ورود فلزات سنگین نظیر «روی» و «جیوه» یکی از اساسی‌ترین معضلات زیست‌محیطی استان مازندران و بالاخص زباله سوز در شهر نوشهر است، افزود: فاجعه بارتر این است که همچنان شیرابه‌های حاصله به رودخانه و دریا می‌رود.
‎سفیر سبز زیست محیطی خاورمیانه با اظهار اینکه بررسی‌های میدانی و علمی نشان می‌دهد که شیرابه ناشی از این پسماندها قادر به حل تایر کامیون به طور کامل است، افزود: این به این معناست که شیرابه حاصل از زباله‌ها بسیار سمی و خطرناک با قدرت انحلال بسیار بالایی است.
دلفان آذری ادامه داد: فاضلاب‌های شهرک‌های صنعتی اطراف هم یکی از منابع بزرگ و مهم آلودگی رودخانه‌ها و دریای خزر است، به طور کلی تمام استان مازندران در فاجعه مدیریت پسماندهای شهری، عفونی، پزشکی و صنعتی و کشاورزی غرق شده است، به عنوان مثال فاضلاب شهرک صنعتی‌های نوشهر در غرب مازندران، امام زاده عبدالله یا بابلکنار یکی از نمونه‌هایی است که فاضلاب آن پس از تصفیه در تصفیه‌خانه، وارد دریای خزر می‌شود، هر چند این فاضلاب باید در مکانی تخلیه شود اما نکته اینجا است زمانی باید این اتفاق صورت بگیرد که کار تصفیه به درستی انجام شده باشد.
آلایندگی واحدهای بلندمرتبه در فریدونکنار
صمد کیانی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فریدونکنار نیز با بیان آنکه نافی اینکه رودخانه‌های ما دچار آلودگی هستند، نیستیم، افزود: بخشی از آلاینده‌ها از طریق رودخانه شهری وارد می‌شود که پاکسازی آن باید در دستور کار شهرداری قرار گیرد.

پیام مازند

وی در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی که در فریدونکنار داریم، بلندمرتبه سازی است، ادامه داد: آلودگی این واحدها بارزتر از بقیه موارد است و فاضلاب‌های خانگی واحدهای بلندمرتبه سرریز می‌شود و زیر سطح آبی منطقه بالا است.
وی گفت: در فریدونکنار منفی 20 تا 24 متر پایین‌تر سطح از دریای آزاد هستیم و سطح ایستایی فاضلاب بالا است و از سوی دیگر واحدهای بلندمرتبه نیز فاقد سپتینک و تصفیه فاضلاب مناسب هستند و از سوی دیگر محیط زیست در زمینه احداث واحدهای مسکونی در محدوده شهری عملاً نقشی ندارد.
کیانی ادامه داد: پروانه ساخت واحدهای بلندمرتبه توسط شهرداری و نظارت آن برعهده نظام مهندسی است اما وقتی بحث آلودگی پیش می‌آید محیط زیست و شبکه بهداشت و درمان درگیر می‌شوند و در دستور کار قرار می‌گیرد.
وی با اظهار اینکه شمار پرونده‌های مرتبط با آلودگی در شهرستان فریدونکنار کم نیست، افزود: تشخیص آلودگی نیازمند ارزیابی آزمایشگاهی است و همچنین شاهد تخلیه پساب‌ها و تخلیه فاضلاب‌ها، کارواش‌ها و غیره هستیم.
کیانی مشکل اصلی آلودگی رودخانه‌ها و سواحل را ناشی از نبود سیستم اگو و تصفیه خانه فاضلاب بهداشتی دانست و گفت: وقتی این تصفیه خانه وجود نداشته باشد شاهد آلودگی خواهیم بود و فاضلاب‌ها در ساعات پایانی شب در مناطق مختلف تخلیه می‌شود.
معضل آلودگی رودخانه‌ها و سواحل در گوشه و کنار مازندران به چشم دیده می‌شود و تلاش‌های متولیان امر برای پاکسازی چندان چشمگیر نیست. در استان مازندران 470 کیلومتر ساحل و هفت هزار کیلومتر رودخانه وجود دارد و در حاشیه آن مراکز خدماتی، اراضی کشاورزی و باغی و واحدهای دامداری وجود دارد که به آلودگی دامن می‌زنند.
کد خبر 6089356

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/789256/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ضرورت تقویت ناوگان حمل و نقل دریایی جهت رونق ترانزیت کالا

ملت ایران در آزمون انتخابات سربلند خواهد شد/عالم‌گیری دفاع از غزه

توجه به اقتصاد دریا محور درمازندران/مسئولان به مطالبات پرستاران توجه کنند

کشتی‌ها به خط شدند/ تغییر مسیر اقتصاد از لب ساحل به پهنه دریا

1500 پروژه عمرانی بسیج سازندگی در مازندران اجرا شد

شرکت وزیر اقتصاد در همایش بررسی منطقه آزاد تجاری در دانشگاه مازندران

تسریع در ساخت آزادراه قائمشهر- ساری

دستور وزیر اقتصاد برای تسریع در احداث آزادراه ساری_قائم‌شهر

وزیر اقتصاد از آزادراه قائمشهر - ساری بازدید کرد

وزیر اقتصاد: تملک اراضی آزادراه ساری-قائمشهر هرچه سریع‌تر انجام شود

دستور وزیر اقتصاد برای تسریع در تملک اراضی آزادراه ساری-قائمشهر

جانمایی غیرصحیح چالش مناطق آزاد است/ظهور نسل 2 مناطق آزاد

وزیر اقتصاد وارد ساری شد

استاندار مازندران: کار جدید اقتصادی در منطقه آزاد مازندران رقم می‌خورد

وزیر اقتصاد: نمایندگان مختلف از مناطق آزاد حذف شدند/ سرمایه‌گذار نباید معطل تصمیم‌های خلق‌الساعه شود

سرمایه‌گذار نباید معطل تصمیم‌های خلق‌الساعه شود

تسریع در تملک اراضی آزادراه ساری-قائمشهر

آغاز فعالیت نسل دوم مناطق آزاد در کشور

وزیر اقتصاد و دارایی ازمراحل اجرای طرح آزاد راه قائمشهر به ساری بازدید کرد

برنج وارد نمی شود/ تامین منابع فاینانس نیروگاه ساری

وزیر اقتصاد: اجازه‌‌ واردات برنج صادر نخواهد شد/ ثبت کمبود آرد ‌13 استان در سامانه سامانه هوشمندسازی

استمهال 80درصد بدهی‌های معوق برنج‌کاران و باغداران مازندران

کمبودی در تامین آرد نانوایان کشور وجود ندارد

توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در مازندران با 660 محصول

وزیر اقتصاد: برنامه‌ای برای واردات برنج نداریم

درخواست استاندار مازندران از وزیر اقتصاد برای مولدسازی پلاژهای ساحلی

وزیر اقتصاد : واردات برنج شایعه است

وزیر اقتصاد: اجازه واردات برنج صادر نخواهد شد

وزیر اقتصاد: اجازه واردات برنج صادر نخواهد شد/ کمبود آرد در 13 استان

گشایش 175 میلیون یورو ال‌سی با طرف چینی برای تامین مالی نیروگاه مازندران

آزادراه قائمشهر به ساری از مهم ترین پروژه های عمرانی استان است

مازندران نیازمند پایانه صادراتی شیلاتی است

سهم شهریه در اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی به 52 درصد کاهش پیدا کرد

رونق اقتصاد استان‌های شمالی با گردشگری دریایی

آمادگی 70 سرمایه گذار در حوزه شیلات/ اقتصاد دریا محور مورد توجه دولت سیزدهم است

قفس‌های پرورش ماهی در مازندران باید به هزار مورد برسد

پرهیز از خام‌فروشی محصولات شیلاتی در مازندران

ضرورت توجه به اقتصاد دریا محور در مازندران

توسعه شیلاتی ، اقتصاد دریا محور

نشست تخصصی شناسایی و تحلیل ظرفیت‌ها و چالش‌های توسعه پایدار اقتصاد دریاپایه برگزار شد

نخستین همایش ملی اقتصاد آبی در دانشگاه مازندران

نخستین همایش ملی اقتصاد آبی به میزبانی دانشگاه مازندران

رسیدگی مشکلات 14 واحد تولیدی در ستاد اقتصاد مقاومتی دادگستری مازندران

بررسی مشکلات 14 واحد تولیدی مازندران

رسیدگی به مشکلات 14 واحد تولیدی در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی

طرح مطالعاتی اقتصاد دریامحور مازندران تدوین می شود

رشد اقتصادی مازندران با برنامه اقتصاد دریامحور 2 برابر می شود

راه‌اندازی دبیرخانه طرح «اقتصاد دریا» در مازندران

لزوم تدوین طرح مطالعاتی اقتصاد دریامحور در مازندران

استاندار: مطالعات آزاد راه دریایی مازندران در حال انجام است