پیام مازند

آخرين مطالب

زخمِ نگرش های غلط بر پیکر بیماران خاص مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند- لیلا دختر 39 ساله ای که از دی سال گذشته متوجه شد که بخشی از زبانش گزپز (بی حسی ) می کند و چند هفته ای با بی خیالی این وضعیت را پشت سر گذاشت ، اما با ادامه یافتن این سوزش و گسترش آن به سمت لب و سمت چپ صورتش احساس کرد که به پزشک خانواده اش مراجعه و به قول معروف موضوع را چکاب کند .
تا آن زمان حتی تصور بیمار شدن هم برایش سخت بود چرا که به خاطر دقتی که در سلامت و رژیم های غذایی و تحرک بدنی داشت ، حتی یک بار قرص مصرف نکرد و احساس می کرد به خاطر رعایت کردن مسایل در برابر هر بیماری واکسینه شده است ، اما تاکید پزشک خانواده برای مراجعه اش به متخصص مغز و اعصاب باعث شد تا به یکباره شیشه رویاهایش یکباره بشکند.
طی تمام مراحل مراجعه به متخصص مغز و دستور آزمایش های تشخیصی برای " ام ای ای " همواره ذهنش به بدترین شکل ممکن تصویرسازی می کرد ؛ این که نکند سکته مغزی در کار باشد چرا که او در ماههای اخیر فشارهای عصبی زیادی را متحمل شده بود .
از همان ابتدا هم نگاه و نگرش های آنچنانی افراد به خود را متوجه شده بود، آن هم زمانی که از اتاق ام آر آی خارج می شد و از او سوال کردند آیا مشکل در راه رفتن داری ؟ یا اینکه پزشک متخصص مغز بعد از دیدن جواب ام آر آی با یک جمله " نگران نباش کمک می کنیم که فلج نشوی " به نوعی آب پاکی را روی دستش ریخت ، جمله ای که یکباره تصور سالم بودنش را به رویایی برباد رفته تبدیل کرد.
این صدای دکتر که "تو به ام اس مبتلا شدی "مثل زنگ توی گوشش هر لحظه صدا می کرد و هر بار با تکرار این جمله احساس می کرد گِز گِز و گرفتگی های عضلانی اش بیشتر می شد اما خود را قانع کرد که از این به بعد این بیماری همیشگی او تا آخر عمرش است و می تواند با وجود آن باز هم یک زندگی عادی داشته باشد و هیچکس هم از بیماریش با خبر نشود .
" هیچکس از بیماریم با خبر نشود ". این جمله در ذهنش مرور می شد چرا که هر وقت از ام اس حرفی زده می شود از مبتلایان به این بیماری به عنوان افرادی فلج و ناتوان یاد می کنند که قادر به انجام کار نیستند ، اما او خود یکی از حدود یکصد هزار بیمار مبتلا به ام اس در کشور است که بیماری نتوانسته خللی در روند کارش ایجاد کند .
18 اردیبهشت ماه در تقویم رسمی کشور با عنوان روز بیماری های خاص و صعب العلاج نامگذاری شده است. ام اس ، تالاسمی، هموفیلی، دیالیز خونی، دیالیز صفاقی (EB) ، پروانه ای (MPS) ، پیوند کلیه، پیوند کبد، پیوند قلب، پیوند پانکراس، پیوند روده و پیوند ریه در ایران از سوی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی به عنوان بیمار خاص معرفی شده است .
بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج به آن دسته از بیماری‌هایی گفته می‌شود که در جامعه عمومیت نداشته و برای درمان آنها شرایطی ویژه‌ای باید فراهم شود. در واقع این بیماری‌ها درمان دائمی ندارند و فرد تا آخر عمر این بیماری­ها را خواهد داشت.
تصورات و اطلاعات غلط جامعه نسبت به بیماری های خاص یا همان به زبان عامیانه تر " انگ و ترس اجتماعی " باعث شده تا این بیماران ، بیماری خود را کتمان و یا مخفی بکنند و حتی در برخی مواقع درمان را نیز به تعویق بیندازند .
در حالی این وضعیت توسط برخی بیماران خاص مخفی کاری می شود که متخصصان معتقدند با این کار ، آنها حتی روند بیماریشان را شدت می دهند و می تواند دچار عوارضی بشوند که بعدها قابل جبران نباشد .
سرپرست بیماری های خاص دانشگاه علوم پزشکی مازندران به خبرنگار ایرنا گفت : بیماران خاص از نظر ظاهر بیمار به 2 شکل می توان تقسیم کرد بیماری هایی که ظاهر پر سر و صدایی دارند یعنی اینکه با دیدن آن معلوم است که فرد مبتلا به هموفیلی ، تالاسمی و دیالیز است ولی برخی بیماری ها از جمله ام اس که سالها علائمی در بدون ظاهر در بیمار وجود دارد را داریم .
وی افزود : شکل دوم بیماری های خاص باعث می شود که بیماران به خاطر انگ های اجتماعی از بیان بیماریش به افراد خودداری بکند تا او را به چشم یک بیمار خاصِ ناتوان نبینند .
بابازاده ادامه داد : این مساله باعث می شود که بیماران حتی از درمان خود غفلت کنند و بیماری به حدی برسد که مثلا در بیمار ام اس به مراحل بالاتر همچون مشکل در راه رفتن ، دید و شنوایی کشد .
وی تاکید کرد : در حالی که با امروزه با پیشرفت علم پزشکی و تولید داروهای خوب ، کنترل بیماری ها بهتر شده است و با آن می توان سیر بیماری را کند کرد .
بابازاده با اشاره به اینکه افزایش آگاهی جامعه نسبت به بیماری های خاص می تواند در کمک به این بیماران هم کمک کند ، افزود : بیماران خاص نیز توجه داشته باشند که نباید به خاطر انگ های اجتماعی درمان خود را عقب بیندازند و در این زمینه کاهلی بکنند چرا که این موضوع به ضرر خود آنها تمام می شود .
به گفته سرپرست بیماری های خاص استان مازندران ، دراین استان 10 هزار و 153 بیمار خاص زندگی می کنند که از این تعداد یک هزار و 945 بیماری تالاسمی ، 302 بیمار هموفیلی ، یک هزار و 503 دیالیزی ، 2 هزار و 117 ام اس ، هشت نفر ای بی و مابقی بیماران سرطانی هستند .
وی همچنین از روند افزایش تعداد بیماران خاص در مازندران خبر داد و علت آن را از یک سو ناشی از شیوه بیمار یابی خوب و از دیگر سو فراوانی این نوع بیماری عنوان کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/84643/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی

نخستین نشای مکانیزه مازندران آغاز شد

افزایش 20 درصدی فوتی ناشی از حوادث کار در مازندران

رهایی محکوم به قصاص از چوبه دار در مازندران

غایب بزرگ مقابل تراکتور: یک گلزن

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

تغییر استاندار مازندران تکذیب شد

شتاب ساخت مسکن مازندران در دولت سیزدهم

جیب بارانه بگیران پر پول شد

زنجیره انسانی مازندرانی‌ها ‌در حمایت از عملیات وعده صادق

کشف انبار لوازم خانگی 12 میلیارد ریالی قاچاق در خرم آباد

شکل‌گیری زنجیره‌ علوی‌تباران در حمایت از عملیات وعده صادق

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

مدیریت هوشمندنیاز اساسی مازندران در آموزش عالی

حمایت مردم اردبیل از اجرای طرح «نور» فراجا

تنبیه دانش‌آموز مرزن‌آبادی توسط معلم در حال پیگیری است

توت فرنگی جویبار در سبد میوه مناطق مختلف کشور

اولین نشای برنج در مازندران انجام شد

عزل معاون متخلف به‌دلیل تنبیه دانش‌آموز مرزن‌آبادی

شکل‌گیری زنجیره‌ علوی‌تباران در نوار ساحلی مازندران در حمایت از عملیات وعده صادق

شالیکاری در مازندران مکانیزه شود

قدردانی از زحمات نیروی انتظامی استان یزد

قدردانی نماینده ولی‌فقیه در استان از اجرای طرح نور

رد شایعات تغییر استاندار مازندران

(تصاویر) تشکیل زنجیره انسانی در ساحل مازندران

برگزاری جشن گلریزان، دست‌های ماندگار در نوشهر

حمایت مردم محمودآباد از عملیات « وعده صادق»

زنجیره انسانی در ساحل نکا

اجرای 12 پروژه آبرسانی در رامسر

رهایی محکوم به قصاص از چوبه دار در کجور مازندران

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمالی کشور

اعمال محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در محورهای مواصلاتی مازندران

قهرمانی اراک در مسابقات والیبال دانشجویان منطقه پنج دانشگاه آزاد

تدوین نقشه مهندسی فرهنگی استان مازندران

سالگرد درگذشت دست‌نشان با حضور کادرفنی نساجی

زنجیره مردمی حمایت از عملیات «وعده صادق» در سواحل دریای مازندران

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

گردهمایی فعالان هنری مساجد مازندران

مطالبه عمومی برای اجرای طرح نور درمازندران

لزوم استفاده از ظرفیت‌های دانشگاه آزاد برای پویایی و شکوفایی کشور

فریدونکنار؛ میزبان مرحله استانی جام شهید عجمیان

هشدار در مورد احتمال آتش سوزی جنگل‌ها در مازندران

ساخت 11هزارمین مسکن روستایی دراستان مازندران

30 دانشگاه در فاز اول رویکرد خود را به حکمت بنیان تغییر می‌دهند

اعلام محدودیت‌های ترافیکی در این محور شمالی

رهایی محکوم به قصاص از چوبه دار در کجور