پیام مازند

آخرين مطالب

استرس ؛ همسفر کنکوری ها و مهمان ناخوانده نظام آموزشی علمي

استرس ؛ همسفر کنکوری ها و مهمان ناخوانده نظام آموزشی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - این روزها که به بزرگترین رقابت دانشگاهی کشور نزدیک و نزدیک‌تر می‌شویم، استرس و اضطراب مهمان ناخوانده ای است که پا به پای کنکوری ها بر سفره آموزشی دانش آموزان می‌نشیند و هر روز و ساعت و لحظه نقشش در این همسفری پررنگ و پررنگ‌تر می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، همه ساله عده کثیری از دانش آموزان فارغ التحصیل دبیرستانی کشورمان خواهان شرکت در کنکور سراسری برای ورود به دانشگاه و مراکز آموزش عالی هستند. دغدغه پذیرفته شدن در دانشگاه و اینکه در کدام دانشگاه و با چه رشته‌ای قبول شوند به یک قاعده تغییر ناپذیر برای فارغ التحصیلان دوره متوسطه تبدیل شده است، که تنها رهاوردش استرس و دلهره‌هایی است که دوران نوجوانی دانش آموز را همراه با فضایی پر تنش رقم می زند.
عوامل و دغدغه‌هایی چون کمبود ظرفیت دانشگاه‌های روزانه، نحوه قبولی در رشته‌های مورد علاقه، عبور از سد کنکور، چشم و هم چشم ی دانش آموزان و خانواده‌ها و عوامل دیگر، نیز بر شدت این فضای استرس زا اضافه می کند.
فضای استرس کنکور را به جرأت می‌توان یکی از شایع‌ترین وضعیت هر دانش آموز پشت کنکوری و همه خوانواده ها دانست، استرسی که در روزها و ساعات پایانی مانده به کنکور، دو چندان می شود و همچون بزرگ‌ترین چالش زندگی شرکت کنندگان در بزرگترین ماراتن علمی کشور رخ می‌نماید.
این در حالی است که سالهاست کارشناسان علمی و روانشناسان برگزاری کنکور به روش کنونی را نه تنها موجب به وجود آمدن استرس، بلکه شامل اثرات نامطلوبی بر بهداشت روانی داوطلبان می‌دانند.
متوسطه دوم فصلی سراسر اضطراب به خاطر کنکور
کارشناس مشاور کنکور در گفت و گو با ایرنا گف: دلهره و اضطراب کنکور در تمام دوره متوسطه دوم جریابن دارد زیرا بر اساس نظام آموزشی کشور و هدایت تحصیلی، دانش آموزان پایه‌های مختلف دوره متوسطه علاوه بر توجه به قبولی در پایه آموزشی مورد نظر باید به قبولی خود در کنکور نیز توجه داشته باشند.
علی پیش نماززاده با بیان اینکه چنین شرایطی باعث ایجاد تفکر منفی و فشار روانی در دانش آموزان می‌شود، افزود: شرکت کنندگان باید انبوه مطالب کتاب‌های دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی را مطالعه کنند که فشار زیادی بر آنها وارد می‌کند.
وی اظهار داشت: چنین وضعیتی باعث تسری دلهره، ترس، اضطراب و نگرانی در تمام دوره سه ساله و حتی بیش از آن می‌شود و عملاً سال‌ها زندگی پر استرس را برای دانش آموزی همراه دارد که باید شادترین لحظات زندگی خود را داشته باشد.
به گفته این کارشناس، قرار گیری در شرایط استرس کنکور ضمن به خطر افتادن سلامتی و بهداشت روانی دانش آموزان، در به وجود آمدن اختلالات رفتاری، آسیب‌های شخصیتی، ناهنجاری‌های خانوادگی نیز مؤثر است.
پیش نماززاده افزود: در این وضعیت مشکلات بلوغ و بحران هویت، بی تابی، مشکلات آموزشی و یادگیری، بیماری‌ها و پیامدهای جسمی از قبیل سردرد، لاغری، بی اشتهایی، عصبی شدن باعث ناسازگاری اجتماعی می‌شود.
اتفاقات پس از کنکور و آسیب‌های آن
پیش نماززاده گفت: نخست باید گفت که افرادی که در کنکور و رشته‌های مورد علاقه خود قبول می‌شوند حساب سوایی از دیگران دارند، اما افرادی که به موفقیت دلخواه خود یا آنچه از او انتظار می‌رفت دست نمی‌یابند آسیب‌های جدی را در پیش رو خواهند داشت.
وی افزود: این افراد یا به تعبیر غلط شکست خوردگان در آزمون کنکور رفته رفته به درون گرایی و کناره جویی گرایش پیدا می‌کنند. افراد این گروه تحت تأثیر شکستی که تجربه کرده اند احساس نا امیدی، خواری، اضطراب و افسردگی در وجودشان ظهور می‌یابد که این افزایش اضطراب به طور مستقیم با کاهش کار آمدی آموزشی مرتبط است.
وی تاکید کرد: شدت نشانه‌های اختلالات روانی در زمینه اختلالات افسردگی، اضطراب، فوبیا، حساسیت بین فردی، خصومت و وسواس در بین راه نیافتگان به دانشگاه عموماً بیش از گروه‌های پذیرفته شده در کنکور بوده است.
ضرورت خودآگاهی دانش آموزان
یک جامعه شناس هم به خبرنگار ایرنا گفت: در مورد آزمونی همانند کنکور ایجاد فضایی امن و فارغ از هر نگاه و توصیه‌های تکراری، می‌تواند زمینه‌های اصلاح نگرش و ذهنیت نسبت به کنکور را تغییر دهد تا داوطلبان، آن را محکی برای برآوردسنجی علمی ببینند نه مقیاسی برای داشتن توانایی یا ناتوانی.
طیبه محمدی افزود: سه گروه نقش تعیین کننده‌ای در ایجاد آرامش بیشتر برای متقاضیان شرکت در آزمون‌های ورودی دانشگاه دارند، گروه نخست، خود دانش آموزان هستند که باید واقع بین باشند و بدانند این عرصه، پایان همه زندگی آنان نیست بلکه فقط یک آزمون است و قرار نیست همه کسانی که شرکت می‌کنند الزاماً پذیرفته شوند.
وی گفت: خود دانش آموزان بیشتر از هر کس دیگری می‌توانند به خود کمک کنند تا آن آرامش لازم برای شرکت در کنکور را به دست بیاورند.
محمدی ادامه داد: گروه دیگر خانواده و اطرافیان هستند که می‌توانند از بار استرس بکاهند یا بر آن بیفزایند. تجربه نشان داده که بسیاری از این استرس‌هایی که وارد می‌شود توسط خانواده و با رفتارهای تصنعی و غیر واقعی آنان صورت می‌گیرد و فضا را ملتهب می‌کنند. در این مورد، ضرورت آگاهی بخشی به خانواده‌ها از سوی مشاوران دوچندان است.
وی رسانه‌ها را از دیگر گروه‌های موثر در ایجاد آرامش برای داوطلبان کنکوری عنوان کرد و گفت: برزگنمایی از کنکور سراسری در سریال‌ها و برنامه‌های رسانه‌ها، به نوعی به ترس فرزندان از کنکور دامن می‌زند و تداعی کننده این مساله است که اگر قبول نشوند دنیا به آخر می‌رسد. بر همین اساس، رسانه به دلیل داشتن مخاطبان میلیونی، ابزارهای لازم و فراگیری اثربخشی بسیاری در تغییر دهنیت‌ها به کنکور سراسری و در نتیجه کاهش بار استرس داوطلبان دارد.
این جامعه شناس تاکید کرد: آنچه داوطب کنکوری در این روزهای پایانی بیش از همه نیاز دارد، آرامش خاطر است تا بر اضطراب کنکور غلبه کند و سربلند از صندلی آن برخیزد. اینکه بداند کنکور آینده شغلی را ضمانت نمی‌کند، موضوعی که با اندک تمرکز در میان دوستان و آشنایان فارغ التحصیل دانشگاه می‌تواند دریابد. باید بداند که به عنوان یک جوان توانایی بسیاری دارد که می‌تواند در مسیرهای مختلف دیگر آن را از بالقوه به بالفعل تبدیل کند.
کنکور آخرین فرصت نیست
یک کارشناس آموزشی و مشاور کنکور در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: منشا استرس کنکور، خانواده‌ها بویژه پدران و مادران خودشان هستند و از طریق آنها این استرس به دانش آموزان انتقال می‌یابد.
علی نائیجی افزود: بیشترین میزان استرس در ساعات پایانی رسیدن به جلسه کنکور از طریق خانواده‌ها و اطرافیان به دانش آموزان تزریق می‌شود در حالی که خودشان اطلاع ندارند و فکر می‌کنند در حال راهنمایی کردن فرزندانشان و دلداری دادن به آنها با هدف کاهش استرس هستند.
این مشاور تحصیلی تاکید کرد: خانواده‌ها بهتر است 24 ساعت زمان باقی مانده تا جلسه کنکور را به گونه‌ای در محیط خانه برنامه ریزی کنند تا دانش آموز شادترین و در عین حال آرام ترین دقایق را تجربه کند و به هیچ وجه درباره روز کنکور و نتیجه احتمالی آن فکر نکند.
نائیجی با تاکید بر اینکه برای خلق یک شبانه روز آرام و شاد نمی‌توان یک نسخه واحد برای خانواده‌ها پیچید، گفت: نوع برنامه ریزی بستگی به روحیه خانوادگی دارد؛ اینکه بخواهند به پارک بروند یا در خانه بمانند، با موسیقی و دور همنشینی سرگرم شوند یا اینکه به یک مکان مقدس و متبرک بروند و نیایش کنند.
وی با توضیح این نکته که خانواده‌ها ندانسته در آخرین ساعات باقی مانده تا کنکور بیشترین حجم نصایح و دلسوزی‌های پدرانه و مادرانه را در قالب‌های مختلف در مقابل فرزندانشان بروز می‌دهند، تاکید کرد: این کار متاسفانه برای دانش آموزان استرزاست، زیرا به این نتیجه می رسند که قبولی در بهترین رشته کنکور برای خانواده اش اهمیت حیاتی دارد.
نائیجی گفت: اینکه به دانش آموزان و داوطلبان کنکور سراسری گفته شود کنکور آخرین فرصت و تنها پله ترقی نیست، زمانش چند ساعت باقی مانده به جلسه کنکور نیست و باید در آغاز سال تحصیلی منتهی به آزمون سراسری و ماه‌ها و روزهای قبل تکرار می‌شد تا استرس زدایی شود.
وی افزود: امروز و فردا خانواده‌ها به جای گفتار، با رفتارشان نشان دهند که کنکور به عنوان یکی از مراحل عادی زندگی است و همانند هر آزمون دیگری به آن نگریسته شود.
در کنکور امسال حدود یک میلیون و 200 هزار دانش آموز با یکدیگر برای دست یابی به صندلی دانشگاهی رقابت می کنند که از این تعداد 50 هزار نفر دانش آموزان مازندرانی هستند. کنکور امسال در روزهای پنجشنبه 13 و جمعه 14 تیر ماه 98 برگزار می شود.
9919/‏1654

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/89063/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آفتاب گرم بهاری در مازندران

رستاخیز یکخوابه ها در تهران / اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی

موج کوتاه در دریای خزر

بازدید بیش از 3میلیون زائر از یادمان‌های شهدا

سخنان سردار رادان درباره اجرای طرح حجاب «نور»/ «چشم مردم وقتی به بی‌حیایی عادت کند، آرام آرام غیرت گرفته می شود»

اعلام آمادگی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

افتتاح مجموعه ورزشی پشته حسین آباد خرم آباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ماجرای قطع 40 درخت در نوشهر

پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!

طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند

تداوم پایداری جوی تا نیمه هفته آینده در مازندران

رشته های دانشگاهی را به سمت نیازهای جامعه سوق دهیم

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

طرح نیمه‌تمام زباله‌سوز ساری به کجا رسید؟

شکایت شرکت نقل‌وانتقالاتی از پورتو برای پول انتقال طارمی

علاقه مندی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویری از تجمع روحانیون در حمایت از طرح «نور» با لباس جنگی

ترافیک سنگین در محورهای کرج - چالوس

برگزاری جلسه بررسی نحوه تقسیم و توزیع آب در دشت هراز

تقدیر پلیس از بانوان آبادانی

ضرب و شتم شدید یک پرستار در بیمارستان چالوس/ پیگیری قضایی در حال انجام است

نشست استاندار مازندران با نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان استان

روس‌ها متقاضی سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویر قطع 40 اصله درخت در کجور آرشیوی است

نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان

ایمن سازی و تاب آوری خط تغذیه گاز 110 میلیمتر پلی اتیلن در چگنی

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور چیست؟

ضرورت لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

استقبال از قهرمان قایقرانی آسیا و مرد المپیکی در بابلسر

تعجب آلمانی‌ها از سرعت سقوط پول ملی ایران!

لزوم لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

دعوت استاندار از سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

دعوت استاندار لرستان سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

برگزاری با کیفیت کنکور مورد توجه دولت سیزدهم است

استقبال بابلسری‌ها از مرد المپیکی قایقرانی

موسوی سومین طلایی مازندران در پیکار‌های انتخابی ووشو جام جهانی

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای قدیمی‌ترین پروژه خرم‌آباد

تقدیر آیت‌الله مکارم‌شیرازی از اقدامات فراجا در مسئله حجاب

عملیات «وعده صادق» ابهت پوشالی و شکستنی اسراییل رو اثبات کرد

دولت سیزدهم در مبارزه با فساد کارنامه خوبی ارائه دهد

اجرای اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای مواصلاتی مازندران

پایان نوبت نخست آزمون سراسری مازندران در صحت و امنیت

(تصاویر) تجمع روحانیون در حمایت از « طرح نور » با لباس جنگی

ببینید | پول بده لایک کن!

چالوس / ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

تاکید امام جمعه قم بر همراهی همه دستگاها برای استمرار اجرای طرح نور