پیام مازند

آخرين مطالب

ثبت جنگل های هیرکانی و تنها سوال جنگل نشینان مازندران فرهنگي

ثبت جنگل های هیرکانی و تنها سوال جنگل نشینان مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری – ایرنا – ثبت جهانی بخشهایی از جنگل‌های هیرکانی مازندران در میراث فرهنگی یونسکو، به یکی از دغدغه های جنگل نشینان استان تبدیل شده‌است که آیا از بهره‌برداری سنتی آنها در این محدوده جلوگیری می‌شود؟

به گزارش خبرنگار ایرنا، ثبت جنگل‌های هیرکانی در فهرست میراث جهانی یونسکو که از مدت‌ها پیش مورد توجه دولت ایران بوده‌است به یکی از اولویت‌های دولت تدبیر و امید تبدیل شد. 14 تیرماه بود که جنگل‌های هیرکانی شمال کشور پس از یک دهه دوندگی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسید.
جنگل‌های هیرکانی با 1.9 میلیون هکتار وسعت، از آستارا در شمال استان گیلان تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان، در گستره‌ای به طول تقریبی 800 کیلومتر و عرض 20 تا 70 کیلومتر پراکنش دارد. البته لازم به ذکر است که بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی در کشور آذربایجان قرار دارد.
در زمان حاضر جنگل‌های هیرکانی، زیست بوم 296 گونه پرنده و 98 گونه پستاندار است. همچنین 150 گیاه بومی درختی و بوته‌ای (مانند شمشاد و انجیلی) نیز در آن یافت می‌شود.
استان مازندران دارای بیش از یک میلیون هکتار عرصه جنگلی است که معادل 53 درصد کل جنگل‌های شمال کشور است در حالی که 2 استان دیگر گلستان و گیلان فقط 47 درصد از وسعت جنگلی شمال کشور را در اختیار دارند. این نسبت در ثبت جنگل‌های هیرکانی نیز حفظ شده به طوری که از 12 لکه جغرافیایی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو 6 لکه مربوط به مازندران است.
اما آنچه در تمامی آمارها، تحلیل ها و بررسی ها درباره ثبت جنگل‌های هیرکانی نادیده گرفته شد، زندگی جنگل نشینان است که دائماً در ارتباط با جنگل قرار دارند.
جنگل نشینان مازندران که عمدتاً دامدار هستند بیشترین ارتباط را با جنگل داشته و هزاران سال است که جنگل نه تنها محل چرای دام، بلکه مسیر فصلی حرکت انها به ییلاقات و مراتع کوهستانی است.
حال ثبت جهانی بخشی از جنگل های مازندران این سوال را برای آنها ایجاد کرده که آیا از حرکت هزاران ساله آنها در جنگل ها جلوگیری خواهد شد؟ آیا دیگر نمی توانند از مراتع جنگلی برای چرای دام استفاده کنند؟ و اینکه استفاده از بخش‌های ثبتی جنگل‌های هیرکانی برای آنان جریمه به همراه خواهد داشت.
در این نگرانی بازی گوشی های شبکه های مجازی نیز بی تاثیر نبوده که ناشی از فقدان آگاهی رسانی است و این مسئله را به موضوع داغ مردم دامنه‌های البرز تبدیل کرده است.
ثبت جنگل‌های هیرکانی به زندگی جنگل نشینان آسیبی نخواهد رساند
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از شرایط ثبت جنگل های هیرکانی عدم تغییر در شرایط جنگل و مردم بومی آن است که این مسئله باعث تداوم استفاده از جنگل به شکل سنتی می شود.
حسین ایزدی تاکید کرد که استفاده مردم بومی از قسمت های ثبتی جنگل های هیرکانی مازندران به معنای قطع درخت و یا تغییر کاربری نبوده و فقط می توانند به شکل سنتی از آن بهره مند شوند.
وی شکل سنتی بهره برداری از مناطق ثبتی را، استفاده از علف های جنگل برای چرای دام و حرکت در مسیرهای سنتی به سمت ییلاقات توصیف کرد و گفت: از این پس هیچگونه دستکاری نباید در محدوده مناطق ثبتی ایجاد شود.
معاون میراث فرهنگی مازندران گفت: دامداران فقط از مسیرهایی که از قبل بوده می توانند تردد کنند و نباید به ایجاد مسیر جدید دست بزنند.
به گفته او، قطع درختان، تغییر در زمین جنگل و دیگر اقدامات که فیزیک بخش های ثبتی جنگل های هیرکانی را تغییر دهد برای ما قابل قبول نیست و تخلف محسوب شده و پیگرد قانونی خواهد داشت.
ایزدی با بیان اینکه میراث فرهنگی قصد ندارد که دامداران و مردم بومی را در برخورداری از جنگل محروم کند، افزود: هدف ما دیوارکشی دور جنگل های هیرکانی نیست بلکه مراقب از این میراث کهن و 40 میلیون ساله است.
وی همچنین از ایجاد کارگروه استانی حفاظت از جنگل های هیرکانی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: با توجه به اینکه حراست از جنگل ها وظیفه منابع طبیعی و آبخیزداری است اما میراث فرهنگی با تمامی امکانات خود به منابع طبیعی در این هدف کمک خواهد کرد.
مدیر استانی ثبت جهانی جنگل های هیرکانی مازندران گفت: استفاده از کریدور جنگل های هیرکانی برای تردد دام در حال حاضر مشکلی ندارد، مگر اینکه در آینده دولت برای دامداران مسیر جایگزین تعیین کنید.
محمد عموزاد همچنین اظهار داشت: خود مصرفی و یا استفاده شخصی از گیاهان دارویی در عرصه و حریم جنگل های هیرکانی نیز نه در ایران بلکه هیچ جای دنیا ممنوع نیست، اما بهره برداری اقتصادی و در جهت فروش در بازار ممنوع بوده و پیگرد قانونی خواهد داشت.
وی هرگونه تغییر در هسته مرکزی، حریم و عرصه جنگل های ثبتی هیرکانی برای اسکان ممنوع دانست و افزود: حتی دولت برنامه ای برای تغییر محل اسکان موقت دامداران دارد که در آینده اعلام می شود.
این مدیر استانی البته اظهار داشت: بر اساس ضوابط ثبتی هرگونه بهره برداری از جنگل های هیرکانی ممنوع است، اما حفظ زندگی بومی برای میراث فرهنگی یک اولویت بوده و همواره بر این موضوع تاکید داشته است.
/ ‏1899/‏7335

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/90903/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد