پیام مازند

آخرين مطالب

آتش زدن کاه و کلش؛ رسمی که ماندگار شد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند - آتش زدن کاه و کلش مطابق قانون جرم است اما برخی از کشاورزان بعد از برداشت محصول اقدام به آتش زدن بقایای بر جای مانده از برداشت محصول می کنند که این کار بدلیل تهدید بهداشت عمومی و آلودگی هوا پیگرد قانونی دارد.
به گزارش ایسنا مازندران، با آتش زدن بقایای محصول علاوه بر فقیرتر شدن خاک از نظر مواد آلی، کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن حشرات مفید و شکارگر، باعث فشردگی خاک در اثر کاهش درصد مواد آلی و رطوبت خاک، کاهش تبادلات گازی خاک و کاهش جمعیت انواع میکروارگانیسم‌های خاک می‌گردد.
بقایای گیاهی نقش اساسی در تولیدات گیاهی دارد که کاهش فرسایش آبی و بادی، تأمین مواد غذایی گیاه، فعالیت به عنوان یک مالچ، کاهش میزان هدر رفت آب از خاک و تعدیل دمای خاک از جمله موارد است و آلودگی هوای مازندران در تابستان گرم و نفس گیر از عواقب این بی توجهی محسوب می شود، در غروب های گرم و نفس گیر تابستان که دما و رطوبت هوا به شدت افزایش می یابد، غلظت هوا با دود ناشی از سوزاندن ساعات نفس گیری را ایجاد می کند.
با آغاز برداشت برنج هنگام عبور از کنار مزارع کشاورزی دود سیاهی که ناشی از سوزاندن شلتوک‌های برنج است از مزرعه شالیزاری به آسمان برمی‌خیزد و آلودگی های محیط زیستی را به همراه دارد اما چرا تاکنون جلوی این کار برخی کشاورزان گرفته نشد؟
*آتش زدن باقی مانده گیاه هیچ توجیحی ندارد
محمد علی بهمنیار عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در گفت وگو با ایسنا مازندارن ، با اشاره به اینکه آتش زدن کاه و کلش کاری که به غلط اتفاق می افتد و چندین اثرمنفی دارد، اظهار کرد: ازبین رفتن مواد عالی که تامین کننده نیتروژن در گیاه برای سال بعد است به واسطه آتش زدن ازبین رفته و یا به تدریج کم می شود و به خودی خود در سال های بعد گیاه با کمبود نیتروژن مواجه می شود .
وی با بیان اینکه آتش زدن کاه و کلش بحث حفاظت از خاک را تهدید می کند، تصریح کرد: با کاهش مواد عالی، خاک مانند پودرشده و به راحتی در معرض فرسایش قرار می گیرد وهمراه با بارش باران مقدار زیادی خاک از دست می رود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه پس از آتش زدن تا مدت های زیادی در همان قسمت گیاه سبز نمی شود، گفت: با آتش زدن و گرما میکروارگانیسم ها و باکتری و قارچ های موجود در لایه بالایی خاک ازبین می رود، در نتیجه خاک از حالت زنده بودن و حاصلخیز بودن خارج و به خاک مرده تبدیل می شود.
بهمنیارخاطرنشان کرد: زمانی که خاک حاصلخیزی خود را از دست می دهد با توجه به شرایط اقلیمی معتدل و حاکم در خطه مازندران به شرط مراقبت و رعایت سیستم حفاظتی زمان زیادی برای احیای دوباره زمین طول می کشد.
وی یکی از راه های جایگزین آتش زدن را استفاده کاه و کلش به عنوان خوراک دام بیان کرد و افزود: بازگرداندن کاه و کلش به زمین می تواند مواد عالی زمین را تقویت کند در هر صورت آتش زدن باقی مانده گیاه علاوه بر اینکه هیچ توجیحی ندارد، از هر زاویه ای دیگرهم به این موضوع نگاه شود ضرر وزیان با بخش کشاورزی ملموس است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه برگرداندن کاه و کلش به زمین باعث تقویت مواد عالی در زمین می شود، تاکید کرد: اگربه هر دلیلی کشاورزان محصول را به صورت نارس یعنی زمانی که هنوز زرد نشده درو کردند می توانند مقداری نیتروژن جهت تجزیه بهتر کاه و کلش مصرف داشته باشند تا مشکلی در روند تجزیه آن به وجود نیاید.
بهمنیار خاطرنشان کرد: کشاوزران با خرد و پودر کردن کاه و کلش باعث حفظ مواد عالی زمین های خود شده و هم به مشکلی در شخم زدن برای کشت و کار بعدی مواجه نیستند.
* ضرورت صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی
عزیرعابسی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در گفت و گو با ایسنا مازندران، با اشاره به کمبود صنایع تبدیلی در کشور خصوصا شمال، اظهار کرد: هر ساله همان اتفاقی که برای سیب ارومیه و چغندر کردستان و هندوانه جنوب می افتد مقدار بسیار زیادی نارنگی و پرتقال پای درختان به دلیل عدم صنایع تبدیلی، عدم توزیع صحیح و هزینه های زیاد باربری در شمال پوسیده و به هدر می رود.
وی خاطرنشان کرد: در زمان های گذشته هیچ تفکری برای کاه و کلش ها پس از فصل درو نشد اما امروزه به جهت استفاده زمین برای کشت دوم کشاورزان مجبورند تا هرچه سریع تراز کاه و کلش باقی مانده در زمین ها رهایی پیدا کنند که ساده ترین راه را انتخاب می کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه در کشور از پسماند های زندگی روزمره تا پسماند های کشاورزی برنامه ریزی صورت نگرفته است.
عابسی با بیان اینکه در کشاورزی، محیط زیست و تصفیه فاضلاب عملا نه وارد کننده بودیم و نه توسعه پیداکردیم، گفت: باید به سمت مدرن شدن حرکت کنیم چون با مدرن شدن کشاورزی، مدرن شده و صنایع تبدیلی ایجاد می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل بر ضرورت استفاده صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی تاکید کرد و افزود: خریداری کاه و کلش توسط این صنایع و تبدیل آن به روغن سبوس و همچنین کمپوست می تواند کمک بزرگی به اقتصاد کشورداشته باشد.
عابسی یادآور شد: متاسفانه به دلیل عدم برنامه ریزی کشاورزان به سمت سوزاندن کاه و کلش بیشتر تمایل نشان می دهند که آلودگی هوا خصوصا در این فصل در شمال کشور به جهت عدم آگاهی بیشتر می شود.
وی خاطرنشان کرد: جریمه و اجبار و آموزش همگانی کشاورزان درکوتاه مدت و مدرن شدن صنعت کشاورزی و صنایع تبدیلی در دراز مدت می تواند از راهکارهای پیش رو و جلوگیری از آتش زدن باشد.
گزارش از: زینب تذکاری خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/91117/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نساجی در خانه دوباره قرمز می‌پوشد

جراحت سنگین داور، بازداشت و حکم جلب؛ فرجام تلخ کشتی نونهالان

ضرب سکه طلا را ‌خیانت‌ به مملکت می‌دانیم

با ورود مستقیم کشاورزان به بورس برنج، دست سودجویان قطع می‌شود

وضعیت راه‌های کشور؛ترافیک نیمه سنگین در جاده چالوس و آزادراه تهران–پردیس

اجرای برنامه‌های شاد برای کودکان و نوجوانان خرم آبادی

کشاورزان مازندران به استقبال کشت زراعی جدید رفتند

برنامه‌ریزی ناسا برای تجدید قوای کاوشگر ستاره‌های نوترونی

نخستین نشای مکانیزه مازندران آغاز شد

افزایش 20 درصدی فوتی ناشی از حوادث کار در مازندران

رهایی محکوم به قصاص از چوبه دار در مازندران

غایب بزرگ مقابل تراکتور: یک گلزن

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

تغییر استاندار مازندران تکذیب شد

شتاب ساخت مسکن مازندران در دولت سیزدهم

جیب بارانه بگیران پر پول شد

زنجیره انسانی مازندرانی‌ها ‌در حمایت از عملیات وعده صادق

کشف انبار لوازم خانگی 12 میلیارد ریالی قاچاق در خرم آباد

شکل‌گیری زنجیره‌ علوی‌تباران در حمایت از عملیات وعده صادق

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

مدیریت هوشمندنیاز اساسی مازندران در آموزش عالی

حمایت مردم اردبیل از اجرای طرح «نور» فراجا

تنبیه دانش‌آموز مرزن‌آبادی توسط معلم در حال پیگیری است

توت فرنگی جویبار در سبد میوه مناطق مختلف کشور

اولین نشای برنج در مازندران انجام شد

عزل معاون متخلف به‌دلیل تنبیه دانش‌آموز مرزن‌آبادی

شکل‌گیری زنجیره‌ علوی‌تباران در نوار ساحلی مازندران در حمایت از عملیات وعده صادق

شالیکاری در مازندران مکانیزه شود

قدردانی از زحمات نیروی انتظامی استان یزد

قدردانی نماینده ولی‌فقیه در استان از اجرای طرح نور

رد شایعات تغییر استاندار مازندران

(تصاویر) تشکیل زنجیره انسانی در ساحل مازندران

برگزاری جشن گلریزان، دست‌های ماندگار در نوشهر

حمایت مردم محمودآباد از عملیات « وعده صادق»

زنجیره انسانی در ساحل نکا

اجرای 12 پروژه آبرسانی در رامسر

رهایی محکوم به قصاص از چوبه دار در کجور مازندران

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید نادر مهدوی

هیچ مانعی برای برنامه های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت وجود ندارد

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمالی کشور

اعمال محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در محورهای مواصلاتی مازندران

قهرمانی اراک در مسابقات والیبال دانشجویان منطقه پنج دانشگاه آزاد

تدوین نقشه مهندسی فرهنگی استان مازندران

سالگرد درگذشت دست‌نشان با حضور کادرفنی نساجی

زنجیره مردمی حمایت از عملیات «وعده صادق» در سواحل دریای مازندران

موضوع ایثار و شهادت موضوع بسیار مهم دولت سیزدهم است/بکارگیری ظرفیت های مردمی از برنامه های جدی بنیاد است

گردهمایی فعالان هنری مساجد مازندران

مطالبه عمومی برای اجرای طرح نور درمازندران