پیام مازند

آخرين مطالب

کشت دوم برنج آری یا خیر؟ مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند - هر ساله با آغاز زمان فصل برداشت کشت اصلی برنج با توجه به فضای موجود، کشت دوم در دستور کار کشاورزان قرار می‌گیرد و از آن جایی که نقطه نظرهای متعددی پیرامون کشت برنج در دستگاه‌ها مطرح می‌شود، باید پرسید این راهبرد صحیح است یا خیر؟ به گزارش ایسنا مازندران، برداشت برنج در برخی نقاط مازندران آغاز شده و عده‌ای از کشاورزان به روال مرسوم یکی، دو دهه اخیر خود و زمینشان را برای کشت دوم برنج آماده می‌کنند .
با توجه به اینکه کشت دوم به دلیل کم‌آبی توصیه نمی‌شود اما برنجکاران به دلیل مکانیزه شدن برداشت این محصول در چند سال گذشته، بلافاصله بعد برداشت اول زمین را برای برداشت دوم آماده می کنند.
بابک مومنی عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران در گفت و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه طی سال های 80 سازمان جهاد کشاورزی و استانداران وقت مانور تبلیغاتی متعددی در راستای منع کشت دوم برنج انجام دادند، اظهار کرد: کشت دوم تأثیر مهمی بر اقتصاد کشاورزان و شالیکاران که عمدتاً تک محصولی هستند، دارد.
وی تصریح کرد: از این رو کشت دوم در مازندران از فریدونکنار تا سمت شرق استان قوت بیشتری گرفت و به عنوان یک مطالبه از سوی کشاورزان مطرح شد، زیرا در چهره اقتصادی کشاورزی تغییر زیادی ایجاد کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی ها رویکرد هشداردهنده جدی در مورد کشت دوم در استان به وجود آمد، خاطر نشان کرد: حل مشکل آبیاری کشت دوم محصول برنج، دسترسی به منابع آبی زیر زمینی بود که از سوی دستگاه حاکمیتی برای کشت دوم برنج ممانعت هایی به عمل آمد.
*کم آبی علت تنش در کشت دوم‌ برنج
مومنی گفت: با خشکسالی بی سابقه زراعی در سال 96الی97 کشت اول با تهدید جدی مواجه شد و کشت دوم یا با تنش یا اصلا کشت دومی نداشتیم، از این جهت الگوی کشت ثانویه در دستور کار قرار گرفت.
وی با بیان اینکه با توجه به سیل اخیر و پر شدن تمامی سدهای مخزنی از جمله سد شهید رجایی که خبر سرریز شدن آن در رسانه ها و جراید خبر خوشایندی بود، افزود: این امر موجبات رضایت کشاورزان را برای کشت دوم به وجود آورده که امسال اجازه کشت دوم را در همه مناطق استان داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران تصریح کرد: باتوجه به محدودیت‌های ارزی در شرایط فعلی کشور و اینکه برنج غذای اصلی مردم و دومین غله مهم کشور بعد از گندم است، نمی توان از کشت این محصول استراتژیک ممانعت کرد.
مومنی با اشاره به اینکه در این راستا سیاست‌های محدودیت برای کشت دوم در دستور کار قرار گرفت، بیان کرد: به نظر می رسد با توجه به شرایط اقلیمی ناپایدار در کشور و پرآبی های موقت نظریه دوران ترسالی بلند مدت منتفی است.
وی افزود: محدودیت کشت دوم بر این اساس دوره ترسالی کوتاه مدت است و باید با مدیریت بر منابع آبی و افق بلندمدت، ذخیره سازی آب برای سال های متناوب در دستور کار قرار بگیرد.
*کشت دانه های روغنی جایگزین مناسب کشت دوم برنج
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه کشاورزان زیادی با کشت برنج موافق هستند، گفت: قدرت بارداری و حاصلخیزی زمین با کشت دوم دچار چالش شده و مرغوبیت خاک را کاهش می دهد لذا کشت استراتژیک دانه‌های روغنی در این میان مطرح می‌شود.
مومنی خاطرنشان کرد: کلزا، نباتات علوفه ای و کشت شبدر را می توان به عنوان کشت دوم جایگزین برنج کرد زیرا 85 درصد واردات مواد روغنی و 700 هزار تن در مازندران علوفه وارد می‌کنیم و لازم است که از ظرفیت کشت ثانویه در استان در راستای کشت دانه‌های روغنی استفاده کرد.
*کشت دوم برنج و‌چالش های زیست محیطی
وی با اشاره به اینکه بحث زیست‌ محیطی موضوع دیگری است که کشت برنج را حائز اهمیت می کند، افزود: کشت دوم برنج در زمانی اتفاق می افتد که هوا رو به سردی می‌رود و از این رو برنج ، برای رسیدن، به نور شدید خورشید نیازمند است و آفات، بیماری ها و کرم ساقه خوار شدت بیشتری پیدا می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران ادامه داد: کشاورزان برای حل این مهم نیازمند مصرف بیشتر کود و سموم شیمیایی هستند که آلودگی زیست محیطی را در بر خواهد داشت و همان طور که می دانیم رشد سرطان در مازندران نیز چشمگیر بوده و استفاده از سموم شیمیایی در این راه بی‌تأثیر نیست.
مومنی تاکید کرد: با استفاده مکرر از سموم شیمیایی در مزارع برنج گونه‌های جانوری نیز در معرض خطر قرار می گیرد و کشت دوم نیازمند حمایت و همکاری از سوی دولت با توجه به نیاز سنجی ها بوده و صرفا حالت دستوری برای کشاورزان در ممنوعیت کشت دوم کاربرد ندارد.
وی با اشاره به اینکه نیازهای مالی کشاورزان موجب کشت دوم برنج از سوی کشاورزان است، تصریح کرد: کشت دانه‌های روغنی برای کشاورزان راه حل مناسبی است تا سودآوری برای کشاورزان تضمین و اقبال کشاورزی را به همراه داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مازندران با بیان اینکه باید از سوی مسئولان ذی ربط برای خرید تضمینی محصولات دانه های روغنی اقداماتی انجام تا سودآوری برای کشاورزان تضمین شود، افزود: تعیین استراتژی کشت دوم به صورت ترویجی و آموزشی همراه با ضمانت اجرایی برای کشاورزان را در دستور کار قرار گیرد و در پایان هر فصل از محصول نمونه تهیه و با آزمایش های لازم الگوهای کشت در نقاط مختلف مشخص شود تا هر منطقه مطابق شرایط اقلیمی و ویژگی های خاک کشت دوم از سوی کشاورزان انجام شود.
*رها سازی آب از محل سدها برای کشت دوم ممنوع
سید جمال موسوی معاون بهره برداری آب منطقه ای مازندران در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد مجوز کشت دوم برنج با توجه به پر شدن آب سدها با توجه به بارندگی های اخیر در استان، گفت: برای کشت دوم از محل سدها رهاسازی آب انجام نخواهیم داد و مناطقی که مجوزبرای کشت دوم دارند با توجه به بهره‌گیری از آب های زیر زمینی می توانند کشت را انجام دهند.
وی افزود: در این راستا آب منطقه ای نیز پروانه برای کشت دوم برخی مناطق را صادر کرده است که در مناطقی که مجوز کشت دوم برای آنها صادر نشده است در صورت انجام کشت دوم مشمول خسارت به آبفا می شوند.
*مراجعه به امور آب شهرستان ها برای اخذ مجوز
معاون بهره برداری آب منطقه ای مازندران با تاکید بر اینکه کشت دوم بدوم مجوز کشت غیر مجاز تلقی می‌شود، اظهار کرد: کشاورزانی که مجوز انجام کشت دوم را دارند در صورت وجود آب زیرزمینی آن مناطق، برای کشت دوم به امور منابع آب در شهرستان خود مراجعه کنند.
موسوی تصریح کرد : برای زهکشی و رهاسازی آب از طریق شبکه نیازمند مدیریت یکپارچه و هماهنگ است، زیرا کشاورزان استنباط این را داشته که توان کشت دوم را دارند اما باید هماهنگی های لازم با مهندسین در این بخش صورت گیرد زیرا ممکن است کمبود آب در آن منطقه وجود داشته و ایجاد مشکل کند.
*کشت دوم برنج با آب مازاد رودخانه ها
وی با اشاره به اینکه کشت دوم حتما باید با هماهنگی امور منابع آب شهرستان ها صورت بگیرد، گفت: کشت دوم برنج با آب مازاد رودخانه ها انجام شود تا ایجاد مزاحمت برای سایر کشاورزان نداشته باشد که در اینصورت مجوز لازم صادر می‌شود.
معاون بهره برداری آب منطقه ای مازندران بیان کرد: با رهاسازی آب سدها به دلیل اینکه هنوز محصولات کشت اول برخی از کشاورزان برداشت نشده و با وارد کردن آب به کانال ها ممکن است کشت اول آسیب ببیند برای کشت دوم کشاورزان امکان تامین آب از کانال ها وجود ندارد .
موسوی ادامه داد: قانون منع کشت دوم نداریم اما قانون برای ممنوعیت ما در منابع آبی است و در بحث ترویجی نیز آب منطقه ای استان وارد شده تا آموزش لازم را برای کشاورزان در خصوص کشت دوم انجام دهد که این هماهنگی با جهاد کشاورزی انجام شده است.
وی در مورد خرید محصولات کشت دوم و دیم نیز خاطرنشان کرد: جهاد کشاورزی تصمیمات لازم را برای خرید محصولات کشاورزی از جمله آبی و دیم انجام می دهد تا این امر نیز محقق شود و با توجه به توجیه اقتصادی کشت دوم در مناطقی که دارای مجوز هستند، کشت صورت خواهد گرفت اما این خرید در بخشی به صورت تضمینی انجام می شود تا کشاورزان‌ نگران فروش محصول خود نباشند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/92198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل مردم اراک و ساوه از پلیس در اجرای طرح نور

قدردانی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان از اجرای طرح نور در آذربایجان غربی

قدردانی فرمانده انتظامی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان در اجرای طرح نور

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 6 اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!