پیام مازند

آخرين مطالب

مدیریت پسا بحران، 5 ماه بعد از سیلاب فروردین 98 مقالات

مدیریت پسا بحران، 5 ماه بعد از سیلاب فروردین 98
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

در دهه آخر مرداد 98 و پنج ماه پس از رخداد سیلاب‌های فروردین 98 در استان‌های گلستان و مازندران، فرصت بازدیدی از برخی نواحی سیل‌زده این استان‌ها دست داد. البته بازسازی منزل‌های تخریب شده هنوز تکمیل نشده و هیچ محدوده‌ای که در فروردین و اردیبهشت 98 در آن آب گرفتگی رخ داده بود، در پایان مرداد 98 دیگر آب‌گرفتگی ندارد. باید نواحی کوچکی بین آق قلا و گمیشان که همچنان آب‌گرفتگی‌های محدود در آنها باقی مانده است، مستثنی کرد. اگر به آمار بارندگی سال آبی 97-98 توجه و آن را با بارندگی در سال آبی 96-97 مقایسه کنیم، خواهیم دید که در بیشتر حوزه‌های ایران بین 2 تا 3 برابر افزایش بارندگی سال جدید 98 با سال ما قبل97 مشهود است. این در حالی است که اگر بارندگی مردادماه 98 را با مردادماه 97 مقایسه کنیم، در اغلب ایستگاه‌ها افزایش یا تغییری مشهود نیست، بنابراین عمده افزایش بارندگی سال آبی 98 نسبت به 97 مربوط به بارندگی‌های آخر اسفند97 و ماه‌های فروردین و اردیبهشت 98 بوده است.
به بیان دیگر در بیشتر حوضه‌های آبریز 30 گانه کشور همچنان در وضعیت خشکسالی به سر می‌بریم، البته در بعضی از حوضه‌ها مانند ارس، تالش - مرداب انزلی، و قره سو - گرگان، دچار کاهش بارندگی نسبت به سال قبل نیز هستیم.
نکته مهم دیگر از بازدید مرداد 98 مشاهده وضع رودخانه‌هایی است که دچار طغیان شده بودند، به ویژه رودخانه قره سو و گرگانرود نشان می‌دهد که مدیریت رودخانه که انتظار می‌رفت به عنوان درس سیلاب‌های 98 به مدیریت بحران و مدیریت شهری منتقل شده و در دستور کار قرار گیرد، همچنان در دو استان بازدید شده مفقود است.
از نظر پاکیزگی و زدودن زباله از رودخانه‌ها، باید گفت که همچنان در رودخانه‌های گرگانرود، تجن، هراز، نور و اترک و بابلرود، فاضلاب‌های شهر یا مستقیما از طریف لوله‌های فاضلاب محلات و یا با تخلیه نخاله‌ها از سوی اهالی پیرامون به داخل رودخانه‌ها، وارد می‌شود.
از نظر ساماندهی وضع رستنی‌ها، درختچه‌ها و بوته‌ها در کف رودخانه‌ها، همچنان می‌توان دید که مسیر رودخانه‌ها پاکسازی نشده است.
پارک‌های ساخته شده در حریم و مسیل رودخانه‌ها هنوز تخریب نشده‌اند. این پارک‌ها در حریم بستر رودخانه‌هایی که در آنها در فروردین 98 سیلاب نیز رخ نداده بود، همچنان و مانند زمان قبل از فروردین 98 باز هستند و به عنوان فضای سبز همگانی مردم محلی و مسافران به آنها مراجعه می‌کنند. به عنوان مثال می‌توان به پارک‌های ملل و قائم در بستر رودخانه تجن در ساری، و پارک دهکده طلایی آمل احداث شده در حریم و بستر رودخانه هراز و در محدوده شهری آمل اشاره کرد.
در بالادست رودخانه‌ها نیز روند تخریب مراتع با فروش سریع زمین‌هایی که ملک شخصی افراد محسوب می‌شوند، ادامه دارد و با این وضع آبخیزداری همچنان همانند قبل از سیلاب‌های 98 نگران‌کننده است. به عنوان مثال می‌توان به رونق فروش و تبدیل زمین کشاورزی و مراتع به منازل و مجتمع‌های مسکونی در شهرهای چمستان و نور، بهنمیر، کلوده آمل، بهمنان سوادکوه، رینه لاریجان، تقی آباد تنکابن، مرزن آباد و کلاردشت و سه هزار تنکابن در استان مازندران و همچنین آزادشهر، علی‌آباد کتول، جنوب شهر گرگان، مسکن مهر مینودشت، گدم آباد و ارم آباد گنبدکاووس، کلاله، بدل تپه کردکوی، و الهادی رامیان در استان گلستان اشاره کرد.
از نظر از بین بردن درختان، به ویژه درختانی که باغ‌ها و حوالی زمین‌های کشاورزی قرار گرفته‌اند و دارای مالک شخصی هستند، وضع نگران‌کننده‌ای حاکم است. گزارش‌هایی وجود دارد که میزان الوار حاصل از قطع درختان در دره نور و منطقه بلده نور گاه به 50 کامیونت در روز می‌رسد. البته اوج این اتفاق به فصل‌های پائیز، زمستان مربوط است.
با بهره‌گیری از این مشاهدات باید هشدار داد که در مدیریت پسابحران همچنان ناموفق هستیم. تخریب منابع طبیعی و سیل‌خیزتر شدن بالادست‌های رودخانه‌ها همچنان و با همان سرعت قبل از فروردین 98 ادامه دارد. از سوی دیگر در سبزترین استان‌های ایران مانند گلستان، مازندران و گیلان، با مشکل خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کنیم. احداث سدهای بیشتر بر روی سرشاخه‌های حوضه‌های آبریز بزرگ، مانند سد در حال ساخت هراز بر روی رودخانه هراز و در پهنه گسله شمال البرز، نه تنها دردی از وضع کنونی درمان نمی‌کند، بلکه به تخریب بیشتر محدوده رودخانه‌ها و به ویژه تخریب گسترده‌تر مناطق پائین‌دست این سدها می‌انجامد. در این مورد باید به ویژه در مورد شهر آمل که در پائین‌دست سد هراز قرار دارد، از نظر افزایش ریسک مخاطرات طبیعی هشدار داد.
وقتی درس‌های اتفاقات طبیعی، به ویژه سیلاب‌های 98 را نیاموخته و در مدیریت رودخانه‌ها river management به کار نمی‌بریم، باید منتظر باشیم که همزمان با خشکسالی که همچنان ادامه دارد، بارندگی‌های کوتاه‌مدت و شدید، به دلیل تغییر اقلیم، موجب خسارت‌های بیشتر در همین نواحی بشود. مدیریت بحران فقط هماهنگ کردن نیروهای کمک‌کننده و ارسال آذوقه و چادر به نواحی سانحه دیده نیست. بلکه داشتن برنامه راهبردی، مدیریت کاهش ریسک، شامل پیشگیری از سوانح ممکن و درس‌آموزی از حوادث رخ‌داده و به کار بستن این درس‌ها و مدیریت پسا بحران نیز هست، آماده باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/93520/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آفتاب گرم بهاری در مازندران

رستاخیز یکخوابه ها در تهران / اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور نوشهر از زبان رئیس منابع طبیعی

موج کوتاه در دریای خزر

بازدید بیش از 3میلیون زائر از یادمان‌های شهدا

سخنان سردار رادان درباره اجرای طرح حجاب «نور»/ «چشم مردم وقتی به بی‌حیایی عادت کند، آرام آرام غیرت گرفته می شود»

اعلام آمادگی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

افتتاح مجموعه ورزشی پشته حسین آباد خرم آباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ماجرای قطع 40 درخت در نوشهر

پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!

طرح مشاوران ترامپ برای مجازات کشور‌هایی که دلار را کنار می‌گذارند

تداوم پایداری جوی تا نیمه هفته آینده در مازندران

رشته های دانشگاهی را به سمت نیازهای جامعه سوق دهیم

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

طرح نیمه‌تمام زباله‌سوز ساری به کجا رسید؟

شکایت شرکت نقل‌وانتقالاتی از پورتو برای پول انتقال طارمی

علاقه مندی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویری از تجمع روحانیون در حمایت از طرح «نور» با لباس جنگی

ترافیک سنگین در محورهای کرج - چالوس

برگزاری جلسه بررسی نحوه تقسیم و توزیع آب در دشت هراز

تقدیر پلیس از بانوان آبادانی

ضرب و شتم شدید یک پرستار در بیمارستان چالوس/ پیگیری قضایی در حال انجام است

نشست استاندار مازندران با نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان استان

روس‌ها متقاضی سرمایه گذاری در بندر امیرآباد

تصاویر قطع 40 اصله درخت در کجور آرشیوی است

نور فلسفه و حکمت، روشنی‌بخش مسیر نصف جهان شدن اصفهان

ایمن سازی و تاب آوری خط تغذیه گاز 110 میلیمتر پلی اتیلن در چگنی

ماجرای قطع 40 اصله درخت در کجور چیست؟

ضرورت لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

استقبال از قهرمان قایقرانی آسیا و مرد المپیکی در بابلسر

تعجب آلمانی‌ها از سرعت سقوط پول ملی ایران!

لزوم لایروبی مستمر حوضچه نیروگاه نکا

دعوت استاندار از سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

دعوت استاندار لرستان سرمایه گذاران و خیران برای مشارکت در طرحهای توسعه استان

برگزاری با کیفیت کنکور مورد توجه دولت سیزدهم است

استقبال بابلسری‌ها از مرد المپیکی قایقرانی

موسوی سومین طلایی مازندران در پیکار‌های انتخابی ووشو جام جهانی

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای قدیمی‌ترین پروژه خرم‌آباد

تقدیر آیت‌الله مکارم‌شیرازی از اقدامات فراجا در مسئله حجاب

عملیات «وعده صادق» ابهت پوشالی و شکستنی اسراییل رو اثبات کرد

دولت سیزدهم در مبارزه با فساد کارنامه خوبی ارائه دهد

اجرای اعمال محدودیت‌های ترافیکی در محورهای مواصلاتی مازندران

پایان نوبت نخست آزمون سراسری مازندران در صحت و امنیت

(تصاویر) تجمع روحانیون در حمایت از « طرح نور » با لباس جنگی

ببینید | پول بده لایک کن!

چالوس / ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

تاکید امام جمعه قم بر همراهی همه دستگاها برای استمرار اجرای طرح نور