پیام مازند

آخرين مطالب

ایسنا از دنیای ناشناخته خزر برای مازندرانی‌ها گزارش می‌دهد

وقتی خزر هست اما... اقتصادي

وقتی خزر هست اما...
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

دریای خزر سرشار از ثروت، فرصت مغتنمی برای توسعه فعالیت های تجاری و اقتصادی به ویژه حمل و نقل بین منطقه ای و حتی فرامنطقه ای است و می تواند قطب دوم اقتصاد کشور باشد. به گزارش ایسنا مازندران، عمده اقتصاد استان‌های شمالی بر پایه تجارت دریایی است بنابراین خزر فرصت بی‌بدیلی برای ایجاد اشتغال و تولید ثروت برای مازندران و کشور به شمار می‌آید که با اتصال هوشمندانه حلقه‌های لازم برای بهره وری از این ثروت با در نظر گرفتن ملاحظات زیست‌محیطی می‌توان از این موهبت الهی برای آبادانی کشور استفاده کنیم.
اگرچه چندسالی است که مسئولان و نمایندگان مازندران با توجه به سهم استان از دریای خزر تلاش برای اکتشاف نفت و گاز و اعلام 3 منطقه آزاد تجاری هستند اما آنچه که مسلم است این مهم جزء با حمایت استاندار مازندران، اتحاد نمایندگان و مدیران بخش نفت و گاز مازندران و ایجاد شرایط مناسب مسئولان ذی ربط در صنعت گردشگری محقق نخواهد شد.
*دریای خزر ثروتی برای جغرافیای منطقه
مسعود هدایتی‌فرد عضو هیئت علمی صنایع فرآورده های دریای دانشگاه آزاد مازندران در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه دریای خزر یک ثروت برای جغرافیای منطقه مازندران محسوب می شود، اظهار کرد: در چند سال اخیر شاهد صید بی‌رویه و بیش از معمول از این منبع دریایی در مازندران هستیم در حالی که از نظر صنعت توریست و ایجاد بنادر تجاری از این منبع استفاده نکردیم.
وی با اشاره به اینکه کشوری مانند آذربایجان و ترکمنستان در همسایگی ما به راحتی در حال استخراج نفت و گاز از خزر هستند اما به دلایل فنی نتوانستیم از منابع نفت خود استفاده کنیم، تصریح کرد: در خلیج گرگان شرکت ملی حفاری کمی درزمینه استخراج نفت و گاز در حال فعالیت بوده اما با توجه به اینکه شیب دریای مازندران به سمت جنوب بوده صید ماهی و خاویار در این استان بهتر است یعنی به استوا نزدیک تر و بالاتر هستیم که باعث ایجاد مواد مغذی بیشتر در دریا می شود.
عضو هیئت علمی صنایع فرآورده های دریای دانشگاه آزاد مازندران با بیان اینکه زمانی که شیب دریا به سمت جنوب است یعنی عمق آنجا بیشتر بوده، گفت: دسترسی به عمق 300 متری دریای خزر برای استخراج نفت و گاز از نظر فنی چالش های زیادی است.
هدایتی‌فرد خاطرنشان کرد: از نظر محصولات بیولوژیکی از دریا استفاده شده و مشکلی نداریم اما کمی با روس ها بعد از فروپاشی و تقسیم آن به 5 کشور که بی مهابا شروع به استخراج و بهره برداری از منابع آبی دریای مازندران کردند کمی وضعیت اکولوژی و اکوسیستم این منطقه را در معرض خطر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه ما ازاین ثروت در صنعت توریسم آن طور که باید استفاده نکردیم، افزود: اعلام منطقه نوشهر، فریدونکنار و امیرآباد به عنوان منطقه آزاد از لحاظ زیست‌محیطی لطمه‌هایی را وارد می کند اما معرفی حتی یک منطقه می‌تواند باعث رونق تجاری آن منطقه مانند منطقه آزاد بندر انزلی شود.
عضو هیئت علمی صنایع فرآورده های دریای دانشگاه آزاد مازندران با بیان اینکه از لحاظ اکوتوریسم در دریای خزر هیچ کاری انجام نشده در صورتی که ما می توانیم به راحتی با این حجم مسافر و گردشگر در مازندران با رونق سفر های دریایی باعث رونق صنعت گردشگری دریایی باشیم، یادآور شد: اکوتوریسم خزر منابع درآمدزایی بیشتر و بهتری نسبت به صید های دریایی دارد.
هدایتی‌فرد گفت: به طور کلی 3 دسته ماهیان اقتصادی در دریای خزر وجود دارد که از دیرباز صید می‌شده و از دهه 1950 به بعد صید صنعتی آن ها نیز شروع شد.
وی در ادامه بیان کرد: ماهیان خاویاری اولین نوع با 4 گونه بوده که 90 درصد ذخایر آن ها با وجود تحریم تقلیل پیدا کرد اما همچنان منبع آن ها درخزر است و در حال حاضر امکانات ما و شرایط بیولوژیک ماهی طوری است که فقط از گونه فیل ماهی به عنوان گونه پرورشی استفاده می کنیم.
عضو هیئت علمی صنایع فرآورده های دریای دانشگاه آزاد مازندران ادامه داد: دومین مورد ماهیان استخوانی بوده مانند سفید و کفال که از نوع ماهیان با ارزش است و با بازسازی که در دریای خزر انجام شده هنوز صید خوبی می شود.
هدایتی فرد افزود: دسته سوم کیلکا ماهیان است که صید کاملا صنعتی با لنج های کاملا مخصوص دارند.
وی با اشاره به اینکه هزار رشته رودخانه به دریای خزر راه پیدا می کند، خاطرنشان کرد: فقط رودخانه ولگا در شمال خزر کشور روسیه است که به تنهایی 84 درصد آب خزر را تامین می کند بنابراین وقتی فقط یه راه ورودی آب داریم چالش ها و محدودیت های بسیار زیادی از لحاظ آبی و محیط زیست آبی وجود دارد.
*طرح اکتشاف نفت وگاز در دریای خزر از راهکار‌های توسعه مازندران
مهدی بشارتده سلوطی کارشناس اقتصاد دانشگاه علم و فناوری مازندران در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه اهمیت نفت، گاز و صنایع مرتبط دراین حوزه در دریای خزر برکسی پوشیده نیست، گفت: این مهم در مازندران در حالی که سال‌‌ها ا ست، همسایگان شمالی ما استخراج نفت و گاز را در این دریا را آغاز کرده‌اند، ما هنوز در ابتدای راهیم و این کشورها به سرعت در حال سرمایه‌گذاری و افزایش بهره‌برداری از این ذخایر زیرزمینی هستند.
وی با اشاره به اینکه سکوی امیرکبیر تنها دستاورد مازندران از این بخش است اما این سکو و نتایج آن رضایت‌بخش نیست، افزود: حفاری نخستین چاه در سال 95 سبب رسیدن به لایه اول نفتی شد و چاه دوم نیز در حال حفاری است و هنوز معلوم نیست که ایران در چه زمان می‌تواند نفت خزر را به مرحله تولید برساند.
این کارشناس اقتصاد دانشگاه علم و فناوری مازندران با بیان اینکه کارشناسان انرژی بر این باورند که موفقیت‌آمیز بودن استخراج و تولید نفت در معادلات و تعاملات منطقه‌ای می‌تواند قدرت چانه‌زنی و اقتدار نفتی ایران را در خزر افزایش دهد، اظهار کرد: در صورت تجهیز و توسعه امکانات اکتشافی، ایران نیز می‌تواند شاهد تولید نفت و گاز خزر باشد و این امر توجه ویژه شرکت نفت خزر و شرکت حفاری شمال را به عنوان متولی نیازمند است.
بشارتده سلوطی معتقد است که نفت و گاز خزر برای ایران تاکنون با وجود تلاش‌های صورت گرفته متاسفانه هنوز هیچ‌گونه بهره‌وری به همراه نداشت و سرمایه‌گذاری‌های جدید از سوی کشورمان بیش از گذشته ضروری به نظر می‌رسد.
وی بیان کرد: دریای خزر به علت موقعیت استراتژیک خود قابلیت تبدیل شدن به یک قطب قابل توجه انرژی را دارد و همین مساله ضرورت توجه بیشتر به مساله حفاری و اکتشاف را در اولویت نخست و سپس تولید و بهره‌برداری را به عنوان دومین اولویت نشان می‌دهد.
*دریای خزر به عنوان منبع ثروت برای مازندران و شمال کشور است
مسعود تقی پور کارشناس اقتصاد کشاورزی در گفت وگو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه دریای خزر به عنوان منبع ثروت برای مازندران و شمال کشور محسوب می شود، تصریح کرد: بزرگترین پتانسیلی که مازندرانی ها دارند دریای خزر و اکوسیستمی بوده که به خاطر دریای خزر وجود دارد و برای این استان یک فرصت است.
وی با اشاره به اینکه ما از چند جهت می توانیم از این منبع بهره ببریم، افزود: دریای خزر را در حوزه مسائل محیط زیستی به عنوان منابع فسیلی نگاه نمی کنیم در صورتی که این دریاچه در بحث مرزی با پنج کشور همسایه از لحاظ اقتصادی در ارتباط است.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی اظهار کرد: ما در مازندران، گیلان و گلستان از دریای خزر می توانیم به جای ترانزیت دریایی و پایانه های دریایی استفاده کنیم، هم هزینه حمل ونقل، زمان و خسارت بیمه ای و آلودگی را کاهش می دهد و باعث افزایش اشتغال و توسعه پایدارمی شود.
تقی پور تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی کشور این سواحل توانایی استفاده توریستی را دارد و می توان از آن به عنوان تولید انرژی پاک و به عنوان سرمایه گذاری تولید برق استفاده کرد.
وی سه منطقه آزاد بندر امیرآباد، نوشهر و فریدونکنار را فرصت مناسبی دانست و گفت: طبق برنامه توسعه ششم، ما تمرکز خود را در دو بخش قرار می دهیم اول اینکه دریا به عنوان کانال ترانزیتی و تجارت و دوم اینکه در بحث انرژی های جدید و گردشگری اما گردشگری را به عنوان یک عنصر جداگانه در آن مطالعه کنیم.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی در ادمه با بیان اینکه با بهره گیری سرمایه گذاری بزرگ، هم داخلی و هم خارجی افزود: برای مثال سرمایه گذاری هایی که هم در باکو و در شهرهای ساحلی آذربایجان انجام می شود به حدی بوده که نقش زیادی در رشد اقتصادی 15 تا 20 درصدی این کشور داشته است.
تقی پور با تصریح اینکه چرا این امر شامل مازندران و سواحل ایران در خزر نشود، خاطرنشان کرد: اکو سیستم جنوب خزر در این سواحل جهت گردشگری و حمل و نقل دریایی در طول سال مناسب بوده که می تواند پوشش بهتر اقتصادی نسبت به شمال خزر داشته باشد.
وی انتقال آب خزر را بسیار خطرناک دانست و گفت: انتقال آب خزر به خارج از حوزه آبریز، گردش آب را بر هم زده و شوری آب را افزایش می دهد، خشکی جنگل ها و منابع زمینی را به همراه دارد که اکوسیستم دریای خزر را به هم می ریزد و سه استان های شمالی مازندران، گلستان و گیلان را تهدید می کند.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی با بیان اینکه اگر ضوابط محیط زیستی و مخالفت انتقال آب دریا خزر در نظر گرفته شود و بحث مجموعه کشاورزی و شیلات را در یک قسمت قرار دهیم، سه قسمت خزر بسیار نادیده گرفته شده است، تصریح کرد: حمل و نقل پایانه های داخلی، حمل و نقل تجارت داخلی و گردشگری با سرمایه های بزرگ همانند بیمارستان دریایی، کشتی های تفریحی که اگر لحاظ شود، بهترین پیشنهاد دریای خزر خواهد بود.
گزارش از بهناز مقدس خبرنگار ایسنا مازندران

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/97849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واژگونی اتوبوس مسافربری در یزد حادثه ساز شد

تنبیه دانش‌آموز مرزن آبادی توسط معلم در حال پیگیری است

نقشه استعمار، ایجاد اسرائیل بزرگ

کنایه سنگین نماینده مجلس به رئیسی درباره قیمت دلار

رئیسی اسرائیل را تهدید به پاسخ شدیدتر کرد

مازندران/ تنبیه بدنی یکی از دانش آموزان دوره متوسطه اول از سوی معلم

قدردانی فراجا از همکاری مردم در اجرای طرح نور

وضعیت راه‌های کشور؛ ترافیک سنگین در جاده چالوس و هراز

مرکز تخصصی تئاتر مساجد در مازندران رونمایی شد

زرد، آبی، بی‌خوابی/ چگونه تلفن هوشمند چرخه زیستی را مختل می‌کند؟

حراست ورزش مامور رسیدگی به چاقوکشی در کشتی!

مشکل بزرگ دولت بریتانیا؛ رومن آبراموویچ با پول فروش چلسی چه خواهد کرد؟

هشدار صندوق بین‌المللی پول در مورد شکنندگی مالی

گم شدن پول‌هایی که قرار بود خرج بی‌خانمان‌های کالیفرنیا شود

پول‌ طلا و نقره مشکلات اقتصادی را حل می‌کند

ضرب سکه‌های طلا خیانت به کشور است

راهکارهایی برای خرید و فروش انرژی توسط بخش خصوصی در مازندران

گردهمائی بزرگ و صمیمی جانبازان 70 درصد همدان با مسئولان استان

نماینده فارس در اندیشه صدرنشینی لیگ برتر هندبال کشور

تاجران پول در نظام سرمایه داری همان بانک‌ها هستند

حراست وزارت ورزش به میدان آمد؛ رسیدگی فوری به جنجال چاقوکشی در کشتی مازندران

معرفی نفرات برتر مسابقات کوراش قهرمانی کشور و انتخابی تیم ملی زنان

آغاز جشنواره استانی طنزواره میرماه در محمودآباد

برترین کاراته‌کا‌های ایران مشخص شدند

ضرورت راه‌اندازی خانه هنرمندان در مازندران

600 هزار مترمکعب تصفیه خانه وارد مدار شد/آبرسانی به 5000 روستا

اصلاح حکمرانی آموزشی بر پایه دانش و اخلاق

اهدای گل توسط جمعی از بانوان بابلی به کارکنان نیروی انتظامی برای اجرای طرح نور + تصاویر

صندوق بین‌المللی پول خوش‌بین شد | تورم ایران وارد کانال 30 درصدی می‌شود

دختران خراسان شمالی فاتح مسابقات کوراش قهرمانی کشور

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش: امنیت کشور مرهون حضور همه جانبه ارتش در کنار سایر نیروهای مسلح است

دلیل عجیب و متفاوت یک مرد برای خفه کردن همسرش

بازگشت نساجی به خانه برای دیدار حساس با تراکتور

سکه‌های طلا در خانه‌ها انبار شده و هیچ مشکلی از جامعه را رفع نمی‌کند

دختران خراسان شمالی فاتح مسابقات کوراش قهرمانی کشور شدند

ورود حراست وزارت ورزش به ماجرای چاقوکشی در کشتی مازندران

زمزمه های ورود ایران چک های 500هزار تومانی به بازار

ورود حراست وزارت ورزش و جوانان به اتفاقات مسابقات کشتی در مازندران

بیکاری فارغ التحصیلان مازندران بالاتر از میانگین کشور

محسن اراکی: در نظام اقتصادی باید طلا و نقره واسطه معامله باشند/ خیانتی که به سرمایه‌های این مملکت می‌شود ضرب سکه‌های طلا است/ یک تکه کاغذ در هر کشور قدرت ارزش متفاوتی دارد؛ این بزرگ‌ترین دزدی است که در آمریکا رقم می‌خورد

رییس کمیسیون حقوقی مجلس: ایرادات لایحه حجاب را برطرف کردیم، ببینیم شورای نگهبان چه کار می‌کند/ طرح نور نیروی انتظامی جدا از قانون مجلس است

معرفی فرصت های سرمایه گذاری کیش از رسانه ملی

سرهنگی: اجرای دقیق قوانین مناطق آزاد باعث حفظ و جذب سرمایه گذاران و جلوگیری ازخروج آنان از کشور می شود

توصیه داور مسابقه «میدون» به دانشجویان برای تجارت موفق/ چگونه می‌توان نرم‌افزارهای جهانی را تبدیل به مدل ایرانی کرد؟

ارسال پول به چین چگونه است ؟

تاریخ افزایش کرایه حمل و نقل عمومی اعلام شد

ادای احترام معاون رییس جمهور و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام والای شهدای شهر بوشهر

سفر رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به استان بوشهر

ماجرای ماشین پلیس های دوربین دار در تهران

نخستین نشست ستاد شاهد شهرستان‌های استان تهران در سال جدید برگزار شد