پیام مازند

آخرين مطالب

اصلاح ساختار سامانه حرارتی مرغداری‌های مازندران؛ شاید وقتی دیگر اقتصادي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری - توقف اصلاح ساختار سیستم حرارتی مرغداری‌های مازندران از سال 91 به خاطر پرداخت نشدن تسهیلات ارزان قیمت، سبب شده است تا این واحدها که تامین کننده دستکم 11 درصد گوشت مرغ مورد نیاز کشور هستند و سالانه میلیاردها ریال یارانه پنهان سوخت دریافت می‌کنند ، بی خیال اجرای طرح شوند.

بهینه سازی مصرف سوخت در مرغداری ها با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها از طریق پرداخت تسهیلات ارزان قیمت شروع شد و در استان مازندران حدود 30 درصد این واحدها موفق به اجرای برنامه شدند.
پرداخت نشدن تسهیلات ارزان قیمت در حالی بهانه ای برای متوقف کردن این طرح به دست اندرکاران صنعت طیور مازندران داد تا آنها توپ بی خیالی در اجرای طرح را به زمین دولت شوت کنند، که کارشناسان اقتصادی پایین بودن قیمت انرژی و پرداخت یارانه پنهان به آن و هزینه ناچیز سوخت در سرجمع هزینه های تولید را عامل اصلی در عدم اجرای این برنامه می دانند.
عدم اجرای طرح اصلاح ساختار سیستم حرارتی مرغداری ها در مازندران که 11 درصد از واحدهای کشور را از لحاظ کمی و تولید گوشت در اختیار دارد، باعث شد تا میزان مصرف سوخت در این واحدها به 60 میلیون لیتر و میزان یارانه پرداختی در این بخش سالانه به یکهزار و 600 میلیارد ریال برسد. میزان سوخت مصرفی مرغداری ها در کشور سالانه 1.5 میلیارد لیتر و و یارانه پنهان آن 40 هزار میلیارد ریال معادل حدود 10 درصد کل اعتبار یارانه نقدی کشور است.
اصلاح ساختار سیستم حرارتی مرغداری ها شامل تغییر سیستم حرارتی از سنتی به تکنولوژی نوین، تجهیز و نوسازی این سیستم، عایق بندی سقف، کاهش ارتفاع سقف و نصب سیستم اتوماسیون تهویه ای است. با اجرای این طرح مصرف سوخت در این واحدها تا 70 درصد کاهش خواهد یافت ، وضعیتی که به اعتقاد کارشناسان دست یافتن به آن در صورت نبود یارانه پنهان کنونی حتی بدون تسهیلات ارزان قیمت هم برای مالکان این واحدها دارای صرفه اقتصادی است.
بر اساس آمار از از 2 هزار و 500 واحد مرغداری در مازندران ، در 30 درصد تغییر در ساختار سوخت انجام شد و بقیه همچنان با سیستم حرارتی سنتی فعالیت دارند با این تفاوت که سوخت 70 درصد از این واحدها از نفت گاز به گاز شهری تغییر یافت و حدود یک هزار واحد همچنان از نفت گاز برای سیستم حرارتی خود استفاده می کنند که مصرف سالانه سوخت این واحد بیش از 60 میلیون لیتر برآورد شده است.
بی رغبتی برای اصلاح
مشاور اقتصادی اتاق بازرگانی مازندران در این باره گفت : به دلیل فرسودگی واحدهای مرغداری و برخورداری این واحدها از سیستم های حرارتی سنتی ، اجرای ساختار سیستم حرارتی که می تواند شامل نوسازی این سیستم، کاهش ارتفاع واحدهای مرغداری و جلوگیری از اتلاف انرژی باشد در واحدهای صنعت طیور استان به منظور کاهش هزینه های سربار و بهینه سازی مصرف سوخت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
علی احسانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : با این وجود این طرح تاکنون در اکثر واحدهای مرغداری استان به دلیل پرداخت یارانه پنهان دولت ( تفاوت نرخ سوخت یارانه ای با آزاد) به طور جدی دنبال نشده است و برای جلوگیری از اتلاف یارانه پنهان هم ، نوسازی نیازمند حمایت مالی دولت و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت است.
وی گفت : با پرداخت یارانه پنهان دولت به سوخت، حدود 10 درصد از هزینه های مرغدارای به مصرف سوخت اختصاص داده می شود و این میزان هزینه از نگاه مرغداران هزینه ای نیست که آنها را تشویق به اجرای اصلاح ساختار سیستم حرارتی کند ، ولی برای دولت که این یارانه ها را پرداخت می کند، به نظر می رسد باید اصلاح ساختار جدی گرفته شود تا مرغداران نیز خود را موظف به اجرای این کار کنند.
معاون اسبق برنامه ریزی و اشتغال استانداری مازندران گفت : در حال حاضر دوره جوجه ریزی مرغداری ها در مازندران حدود 50 روز است ، در حالی که این دوره در واحدهایی که به تکنولوزی نوین حراراتی مجهزند مثلا در ترکیه 42 روزه است.
وی افزود: مرغداری ها ما در مازندران هم در صورت اصلاح ساختار حرارتی می توانند در سال با همین هزینه موجود یک دوره به دوره جوجه ریزی خود اضافه کنند و این کار به عنوان ارتقا بهره وری می تواند سود زیادی را برای آنها به دنبال داشته باشد.
احسانی معتقد است که پایین بودن قیمت سوخت در کشور و پایین بودن هزینه سوخت در هزینه نهایی موجب شده تا مرغداران به مزیت هایی مانند کاهش زمان جوجه ریزی از طریق اصلاح ساختار سیستم حرارتی بی توجهی کنند.
مشکل نقدینگی ، بهانه اصلی
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی مازندران هم گفت : با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها ، دولت براساس قانون بخشی از درآمد ناشی از این هدفمندی را برای اصلاح ساختار سیستم حرارتی واحدهای مرغداری در سطح کشور اختصاص داد و این کار از سال 89 زمان اجرای قانون هدفمندی تا سال 91 ادامه یافت.
امیرمیران آملی افزود : در این مدت حدود 30 درصد از واحدهای مرغداری در این استان با دریافت تسهیلات ارزان قیمت، تغییر ساختار سیستم حرارتی را از سنتی به مدرن اجرایی کردند و در شرایط فعلی این واحدها کمتر در تامین سوخت زمستانی با مشکل مواجهند.
وی اضافه کرد : این در حالیست که 70 درصد دیگر از این واحدها به دلیل مشکل نقدینگی موجود در صنعت طیور قادر به اجرای این سیستم در واحدها خود نیستند و نیازمند کمک دولت از محل تسهیلات بانکی ویژه هستند و در این صورت به نظر می رسد که مرغداران تشویق به این کار شوند.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق مازندران که خود هم دستی در صنعت مرغداری دارد ، اظهار داشت : در شرایط فعلی تامین سوخت زمستانی برای مرغداری ها به دغدغه ای همه ساله برای مرغداران استان تبدیل شد و با اجرای تغییر ساختار بخش زیادی از این مشکلات از دوش دولت و مرغدار برداشته می شود و این کار هم برای دولت و هم مرغدار صرفه اقتصادی دارد.
وی پیشنهاد کرد : دولت سالانه چندین میلیارد ریال برای یارانه پنهان نفت گاز مصرفی در واحدهای مرغداری کشور هزینه می کند و اجرای طرح ساختار سیستم حرارتی در مرغداری ها میزان سوخت مصرفی را تا 50 درصد کاهش می دهد و دولت از محل هزینه های این صرفه جویی می تواند با پرداخت تسهیلات این واحدها را در اجرای طرح کمک کند.
چشم مرغداران به دست دولت
رئیس اتحادیه مرغداران مازندران هم گفت : تمام مرغداران استان برای اجرای طرح اصلاح ساختار سیستم حرارتی در واحدهای خود که به بیش از 2 هزار و 500 واحد می رسد، اعتقاد دارند، ولی نوسانات نرخ مرغ در سنوات اخیر باعث شده تا مرغداران اعتبار مازاد برای پرداختن به این برنامه در واحدهای خود نداشته باشند.
عطاالله حسن زاده افزود : هم اکنون سوخت 70 درصد از واحدهای مرغداری در مازندران گاز و 30 درصد نیز نفت گاز است ولی میزان مصرف نفت گاز در این واحدها در سال به بیش از 60 میلیون لیتر می رسد . با محاسبه نرخ تمام شده نفت گاز برای دولت متوجه می شویم که دولت در سال یکهزار و 600 میلیارد ریال یارانه پنهان برای مصرف سوخت در این واحدها پرداخت می کند.
وی ادامه داد: اگر در نگاه بدبینانه در سال حدود 50 درصد با صلاح ساختار سوخت در مرغداری های مازندران 50 درصد نیز صرفه جویی در مصرف داشته باشیم، سالانه حدود 800 میلیارد ریال می شود که با این کار سالانه بیش از 100 تا 200 واحد نوسازی می شوند و پس از یک دوره 5 تا 6 ساله با صرفه جویی از این محل تمام واحدهای ما تغییر ساختار خواهند داد.
حسن زاده گفت : اجرای طرح اصلاح ساختار در سیستم حرارتی با کمک دولت در 30 درصد از واحدهای فعال در استان انجام شد و در 70 درصد دیگر به دلیل قطع شدن حمایت تسهیلاتی دولت و مشکل مالی از سال 91 تاکنون طرح را به فراموشی سپردند و بانک ها نیز برای پرداخت تسهیلات به این بخش تمکین نمی کنند.
وی یکی از دلایل عدم تمکین بانک ها به پرداخت تسهیلات را بدهی معوقه مرغداری ها و تامین وثیقه برشمرد و ابراز امیدواری کرد تا با روند حمایتی از تولید که در مدیریت ارشد استان وجود دارد ، به این بخش نیز توجه شود.
اصلاح ساختار حرارتی اولویت اول
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت : اصلاح ساختار سیستم حرارتی واحدهای مرغداری در استان باید به عنوان یک برنامه اولویت دار از سوی جهادکشاورزی و اتحادیه مرغداران به طور جدی پیگیری شود تا به نتیجه برسد.
مهدی گلچوب افزود : جهاد کشاورزی مازندران در صورت بروز مشکل مالی برای اجرای این طرح، باید برنامه خود را برای چگونگی تامین این اعتبار به کارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید ارایه کند تا به عنوان یکی از مشکلات حوزه تولید در این کارگروه بررسی و رفع مشکل شود.
وی ادامه داد : قطعا ستاد تسهیل و رفع موانع تولید با همه جانبه نگری مصوبه ای را برای پرداخت تسهیلات از محل تبصره های قانون بودجه مصوب می کند و بانک ها نیز ملزم به پرداخت این تسهیلات می شوند و تاکنون طرحی به ستاد تسهیل برای ارایه تسهیلات جهت اجرای طرح اصلاح ساختار حرارتی مرغداری ها ارائه نشده است.
بر اساس آمار از حدود 20 هزار واحد مرغداری در کشور با تولید سالانه 2 میلیون تن گوشت مرغ ، حدود 2 هزار و 500 تا دو هزار و 800 واحد با تولید سالانه 220 تا 250 هزار تن تولید در مازندران فعالند.
براساس همین آمار سالانه حدود 60 تا 100 میلیون لیتر نفت گاز در واحدهای مرغداری مازندران مصرف می شود و بیش از نیمی از این سوخت با نرخ دولتی سه هزار ریال برای هر لیتر در اختیار آنها قرار می گیرد در حالی که تامین بقیه نیاز سوختی این واحدها لیتری بیش از 100 هزار ریال برای آنان تمام می شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/99387/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخستین روز کاری استاندار جدید مازندران

واریز پول؛ دقیقا یک روز پس از فروش پرسپولیس

اجرای سند تحول قضایی در مازندران

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است/ بانوانی که در این زمینه دچار اهمال و غفلت باشند با تذکر باید به آن احترام گذارند؛ اگر توجه نکنند طبق قانون ورود می‌شود/ فراجا با ورود افراد آموزش دیده اقدام به اجرای طرح نور کرده است

وزیر کشور: اجرای حجاب یک دستور قانونی است

مرزن آباد لرزید

ضارب دانش آموزان آملی دستگیر شد

لزوم ایجاد اقتصاد دریاپایه در مازندران

اجرای موفق طرح نور در کرمانشاه

ضرورت رسیدگی به پرونده‌ها در کمترین زمان

تصادف مینی بوس با کامیون در بابل 2 مصدوم داشت

تودیع و معارفه‌ استاندار مازندران از گلایه‌ها تا مطالبات

سند تحول قضایی در مازندران اجرایی شود

دعا برای زیاد شدن نور چشم | دستورالعمل برای زیاد شدن نور چشم

17 هزار تن توت فرنگی در مازندران تولید می‌شود

مراسم تکریم و معارفه استاندار مازندران

زلزله در مرزن‌آباد

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

مراسم بزرگداشت شهید سپهبد قرنی در خرم آباد

باغداران مبارزه به موقع با آفات درختان مرکبات را جدی بگیرند

تجهیز کریدورهای حمل بار مازندران به سامانه هوشمند توزین

پلاژ‌های دولتی در سواحل باید مورد استفاده مردم قرار گیرد

طرح ارتقای تصفیه خانه آب رامسر آغاز شد

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون و 700 هزار دلار گذشت

تجارت گمرکات مازندران و پاکستان از مرز 11 میلیون دلار گذشت

معرفی سرپرست جدید نهاد نمایندگی در دانشگاه پیام نور همدان

واکنش میرسلیم به ادعای تذکر رهبری به برخی مسئولان درباره گشت ارشاد /هرکسی در مقابل احکام الهی بایستد آدم فاسقی است

کاهش طغیان رودهای مازندران با رشد چهار برابری لایروبی

واگذاری سهام باشگاه پرخرج به هلدینگ خلیج فارس غیرقانونی است

گام اساسی دولت سیزدهم در عرصه دیپلماسی اقتصادی

انتخاب بهترین دوربین کانن: چالشی جذاب برای عکاسان!

افزایش چهار برابری لایروبی رودخانه‌های مازندران.

نماینده مجلس: از فراجا برای اجرای طرح نور حمایت می‌کنیم

سفر وزیر کشور به استان مازندران

جاده هراز بازگشایی شد

طرح تعیین حریم گسل‌های قائمشهر به اتمام رسید

بیشترین میزان بارش باران با 53 میلی‌متر در آمل به ثبت رسید

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

ثبت هوشمند تخلفات اضافه تناژ ناوگان باری در مازندران

شادی کشاورزان مازندرانی از بارش رحمت الهی

خط کشی یکصد کیلومتر از جاده‌های ارتباطی مازندران

وحیدی: زیرساخت‌های رفاهی و تفریحی موجود در سواحل باید مورد استفاده عموم قرار گیرد

مازندران مجهز به سامانه هوشمند ثبت تخلفات اضافه تناژ ناوگان باری

شهره ایرانیان به رعایت عفاف و حجاب/ انتخابات الکترونیک است

افزایش 21 درصدی دستگیری خرده فروشان مواد مخدر در مازندران

انتخابات الکترونیک است / شهره ایرانیان به رعایت عفاف و حجاب

تیم هورسان رامسر انصراف داد/ سایپا به لیگ برتر والیبال بازگشت

دادگاه های برخط گامی برای شفاف سازی است

13 اردیبهشت افتتاحیه راهیان نور غرب و شمالغرب کشور

آقاتهرانی: پای کار اجرای طرح نور پلیس می‌مانیم