پیام مازند
گلخانه‌های پلاستیکی و خطرات زیست محیطی آن در مازندران
سه شنبه 28 آبان 1398 - 16:45:23
پیام مازند - ایسنا/مازندران عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: گلخانه‌های پلاستیکی که هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض پلاستیک آن است، از معایب این گلخانه‌ها در مواجه با خطرات زیست محیطی در مازندران محسوب می‌شود.

کامران قاسمی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در گلخانه‌ها علاوه بر مزیت‌ها، معایبی نیز وجود دارد، اظهار کرد: انرژی‌بر بودن و بر خلاف جریان طبیعی حرکت کردن در گلخانه‌های پلاستیکی هرچند باعث مصرف کمتر آب می‌شود اما از انرژی بیشتری جهت مدیریت گلخانه باید استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، تصریح کرد: مصرف آب در گلخانه‌های پلاستیکی بسیار مهم و یکی از دغدغه‌ها محسوب می‌شود که نمی‌توان به بهانه آن کشاورزی را تعطیل کرد چراکه امنیت غذایی بالاترین نوع امنیت است و نباید کشور از نظر مواد غذایی به کشورهای بیگانه وابسته باشد به همین دلیل باید راهکار و استراتژی‌هایی مناسبی جهت کاهش مصرف آب ارائه شود.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه روش‌های متعددی در مدیریت مصرف آب وجود دارد، گفت: سیستم‌های آبیاری تحت فشار و آبیاری‌های زیرزمینی کشت‌هایحفاظت شده و مواد نگه دارنده آب و به‌نژادی در گیاهان از جمله راهکارها است.
قاسمی خاطرنشان کرد: گلخانه، سایه‌بان‌ها، کارخانه‌های گیاهی و حتی شاسی‌ها از انواع کشت‌های حفاظت شده محسوب می‌شود.
وی با اشاره به اینکه مواد نگه دارنده آب مانند سوپر جاذب‌ها و زئولیت‌ها در کشاورزی میزان آبیاری را کاهش می‌دهد، افزود: می‌توان به صورت به نژادی گیاهان مقاومی تولید کرد که نسبت به خشکی و کم آبی مقاوم باشند.
وی بیان کرد: در کشت حفاظت شده، گیاهان با قرار گرفتن در یک محفظه حفاظی علاوه بر اینکه تعرق و صرفه‌جویی در مصرف آب وجود دارد، می‌توان اقدام به تولید محصول خارج از فصل کنیم.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ادامه داد: شیوع بیماری‌های قارچی در فضای بسته به نسبت بیشتر ازفضای باز است و برخی محصولات مانند سبزی‌جات و صیفی‌جات در گلخانه‌ها به‌خصوص مازندران به دلیل رطوبت بسیار زیاد داخل گلخانه به آن دچار می‌شوند بنابراین استفاده بیشتر از قارچ‌کش‌ها جهت کنترل آن به تولید محصولات ناسالم کمک می‌کند.
قاسمی عدم مطالعه در انتخاب منطقه مناسب احداث گلخانه را یکی از دغدغه‌ها در این حوزه دانست و گفت: در کشورهایی چون ایتالیا، ترکیه و اسپانیا هر کدام برای احداث گلخانه مناطقی را مورد مطالعه قرار داده‌اند.
وی در توضیح روش‌های ارزان‌تر جهت صرفه‌جویی در مصرف آب، مالچ و سایه‌بان را پیشنهاد داد و اظهار کرد: مالچ پوششی است که با قرار گرفتن در سطح خاک مانع تبخیر زیاد آب می‌شود.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تصریح کرد: اعطای مجوز به افرادی که تخصص در حوزه اصول مرتبط با کشاورزی، فیزیولوژی گیاه و تغذیه ندارند، یکی دیگر از دغدغه‌ها در این حوزه بوده که متاسفانه در نهایت به شکست منجر شده است.
قاسمی با اشاره به اینکه صرفا با دادن وام به افراد موفقیت حاصل نمی‌شود، افزود: سازمان نظام مهندسی کشاورزی باید در این زمینه بسیار خوب عمل کند و با تعیین ناظرهای متخصص، افرادی که مجوز فعالیت دارند در واقع زیر نظر آن‌ها بازدید و کارشناسی محل انجام شود.
وی یادآور شد: براساس آمارها توسعه گلخانه‌ها در اروپا روند صعودی دارد اما این روند درآمریکا به آن شتابی که در اروپا وجود دارد، دیده نمی‌شود چراکه آمریکا کشوری با اقلیم‌های متنوع (مانند ایران) است و این موضوع تولید در گلخانه به‌خصوص سبزی‌جات وصیفی‌جات توجیحش را سخت می‌کند.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه همه جوانب در کشت گلخانه‌ای باید مدنظر قرار گرفته شود، گفت: به طور مثال در فصل زمستان و 6 ماه دوم سال با وجود سرمای هوا در شمال کشور تولید صیفی‌جات در جنوب وجود دارد از طرفی گلخانه‌داری در مازندران با صرف انرژی که هزینه‌بر است با احداث ساختار گلخانه بخواهد به عنوان یک محصول خارج از فصل گوجه فرنگی را تولید کند آیا می‌توان با کشاورز و تولید کننده‌ای که در جنوب کشور گوجه‌فرنگی تولید کرده به گونه‌ای رقابت کند که قیمت تمام شده‌اش ارزان‌ترشود.
قاسمی یکی دیگر از دغدغه‌ها را کمبود نور در مازندران دانست و افزود: با توجه به بالا بودن رطوبت در مازندران و کمبود نور در شش ماه دوم وهمچنین پوششی که بر ساختار گلخانه قرار دارد باعث تشدید این موضوع می‌شود.
وی گفت: بنابراین باید گیاهانی که رشد زایشی ندارند و سایه‌پسند و نور کمتری نیازدارند، انتخاب شود که کاهو به دلیل رشد بهتر گزینه مناسبی است.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بیان کرد: با توجه به اینکه در مازندران دما در فصل زمستان خیلی کاهش پیدا نمی‌کند بنابراین گرم کردن گلخانه‌ها راحت‌تراست.
قاسمی با اشاره به اینکه بسیاری ازگلخانه‌ها به جهت دریافت یارانه دراین حوزه فعالیت دارند و چه بسا با قطع شدن آن ورشکست خواهند شد، خاطرنشان کرد: زمانی می‌توان گفت موفق عمل کردیم که تولید پایدار در گلخانه‌ها با کمترین آسیب به محیط زیست داشته باشیم.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/100287/گلخانه‌های-پلاستیکی-و-خطرات-زیست-محیطی-آن-در-مازندران
بستن   چاپ