پیام مازند
کیوی مازندران رانده از داخل و مانده از بازارهای خارجی
شنبه 9 آذر 1398 - 11:01:19 AM
مهر
پیام مازند - تنکابن – درحالی کیوی به عنوان ارزآورترین محصول باغی مازندران محسوب می شود که حضور دلالان و واسطه ها و مناسب نبودن زیرساخت های صادراتی فعالان این بخش را با مشکلات عدیده ای مواجه کرده است.
 تولید کنندگان کیوی در غرب مازندران از نبود بستر مناسب جهت صادرات کیوی به بازار های هدف ، نبود حمایت از سوی دولتمردان ، وجود واسطه های بیشمار و همچنین ضرورت استقرار کارخانه های فراوری و تبدیلی محصول کیوی را از جمله موانع و مشکلات عرصه این محصول پرسودمی دانند.
این گلایه ها اما در حالیست که شهرستان تنکابن با دارابودن 4 هزار هکتار باغ کیوی و تولید آن به میزان سالیانه 85 هزار تن در صورت حمایت دولت می تواند بستری مناسب جهت پرورش و تولید یکی از ارزآورترین محصولات کشاورزی بوده و نقش بسزایی را در سود ناخالص ملی و تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی ایفا کند.
محمد صدوقی یکی از تولید کنندگان کیوی در تنکابن و عضو هیئت مدیره انجمن کیوی کاران غرب مازندران در حاشیه نخستین جشنواره تخصصی کیوی در نشتارود در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کیوی با میزان درآمد 500 میلیون دلار در سال برای دولت به رسمیت شناخته نشده است ، اظهار داشت: کیوی ارزآورترین محصول کشاورزی در غرب مازندران محسوب شده و بازارهای هدف خوبی هم در کشورهای همسایه و اور آسیا دارد که در صورت توجه و حمایت می تواند به یک برند تبدیل شود.
کیوی ارزآورترین محصول کشاورزی در غرب مازندران محسوب شده و بازارهای هدف خوبی هم در کشورهای همسایه و اور آسیا دارد که در صورت توجه و حمایت می تواند به یک برند تبدیل شود وی با بیان اینکه تولید کیوی بیش از میزان مصرف داخلی است ، افزود : مازاد تولید باید صادر شود و به همین دلیل اعمال سیاستهای تشویقی برای صادر کردن این محصول از یک سو و البته تولید کیوی استاندارد بالای 70 گرم از سوی تولید کنندگان می تواند زمینه و بستر بسیار مطلوبی را برای درآمد زایی و سودآوری باغداران به همراه داشته باشد.
این تولید کننده کیوی با اشاره به وجود واسطه ها و دلالان در این صنعت خاطر نشان کرد : در صادرات کیوی تولید کننده ها مستقیما با صادر کننده ها در ارتباط نیستند و در واقع این دلالان هستند که بین صادر کننده و تولید کننده قرار می گیرند.
صدوقی با بیان اینکه حذف واسطه ها کمک بزرگی به تولید کنندگان است ، گفت : بیمه کشاورزی هم باید با در نظر گرفتن شاخصه های حمایتی ، شرایط امنی را پس از بیمه باغات برای باغداران ایجاد کند تا در صورت وقوع بحران سرمازدگی و یا برف و .. کشاورز با امنیت خاطر به تولید محصول بپردازد.

عبد الرضا معلمی یکی دیگر از تولید کنندگان کیوی و مرکبات هم در گفتگو با خبرنگار مهر خواستار حذف واسطه ها شد و پیشنهاد کرد : اگر دولت صادر کننده های بزرگ را وارد منطقه غرب مازندران کرده و محصول کیوی را بعنوان صنعتی راهبردی به آنان معرفی کند ، سود آوری خوبی از رهگذر صادرات این محصول عاید کشاورزان و باغداران از یکسو و تقویت اقتصاد منطقه از سویی دیگر و در نهایت سود ناخالص ملی خواهد شد.
وی با بیان اینکه کیوی محصولی است که می توان چندین نوع محصول جانبی از آن تولید کرد ، افزود : استقرار صنایع تبدیلی برای تولید میوه خشک کیوی یا همان چیپس ، محصولات بهداشتی و آرایشی کیوی ، پودر ارگانیک کیوی برای نرم کردن گوشت ، کنستانتره و مربا و ترشی جات کمک شایان توجهی در ایجاد اشتغال و رونق اقتصاد باغداران خواهد کرد.
کاشت، داشت و برداشت کیوی تخصصی شود
معلمی همچنین گذر از کاشت ، داشت و برداشت سنتی کیوی و به سمت و سوی تخصصی رفتن آن را از ضروریات دانست و گفت : آموزش صحیح باغداران برای افزایش کیفیت محصول کیوی موضوعی است که باید کارشناسان جهاد کشاورزی به آن توجه کنند.
سهراب کریمی حقیقی یکی دیگر از تولید کنندگان کیوی در تنکابن است که به خبرنگار مهر می گوید : کیوی محصولی ارزآور و پرسود است که می تواند پس از پسته و زعفران ، با فراهم کردن زمینه صادرات آن بسیار درآمد زا باشد.
وی با بیان اینکه حمایت دولت از باغداران چشمگیر نیست ، اضافه کرد : حذف دلالان و واسطه ها که هرگاه دلشان بخواهد با پراکندن شایعه ای نرخ بازار را دچار تشنج می کنند ، بزرگترین کمک به کشاورزان و باغداران خواهد بود.
60 درصد محصول کیوی که در تنکابن تولید می شود قابلیت صادرات دارد و این یک ظرفیت سودآور بوده که با یک برنامه ریزی اصولی و ایجاد بستر مناسب جهت صادرات می شود رونق و شکوفایی اقتصادی منطقه را رقم زد کریمی با بیان اینکه ما تولید کنندگان در واقع خودمان آستین را بالازده و سعی کردیم تا این محصول بعنوان یک برند از غرب مازندران به بازارهای داخلی و خارجی بشناسانیم ، خاطر نشان کرد : 60 درصد محصول کیوی که در تنکابن تولید می شود قابلیت صادرات دارد و این یک ظرفیت سودآور بوده که با یک برنامه ریزی اصولی و ایجاد بستر مناسب جهت صادرات می شود رونق و شکوفایی اقتصادی منطقه را رقم زد.
علی تازه آبادی دیگر تولید کننده کیوی است که در حاشیه این جشنواره به خبرنگار مهر می گوید : غرب مازندران با دارا بودن اراضی و باغات مستعد یکی از مناطق بسیار مناسب جهت کشت کیوی بوده و محصول تولیدی ما ، با کیوی نیوزیلند که بازار کیوی جهان را در دست دارد از نظر طعم و مزه برابری می کند.

وی افزود : اما متاسفانه با وجود چنین استعدادی ، بدلیل نبود حمایت دولتمردان ما نتوانستیم این محصول تقریبا جدید را به بازارهای هدف آنچنان که باید معرفی کنیم. این در حالیست که محصول کیوی ما زمانی به برداشت می رسد که نیوزیلند در آن زمان محصولی جهت عرضه به بازار ندارد و این یک امتیاز برای ماست.
تازه آبادی اضافه کرد : تنها با یک برنامه ریزی درست و اعمال سیاستهای تشویقی از سوی دولتمردان و آموزش کشاورزان و باغداران جهت تولید کیوی استاندارد می توانیم صاحب بازارهای جهانی شده و سودی سرشار را از این رهگذر عاید باغداران و البته کشور سازیم.
این تولید کننده تصریح کرد : برچیده شدن بساط دلالان ، حمایت دولت ، آموزش درست باغداران و فراهم شدن بستر مناسب صادرات به برند شدن این محصول می انجامد.
بازارهای جهانی کیوی را در دست گیریم
شمس الله شریعت نژاد نماینده مردم شهرستانهای تنکابن ، عباس آباد و رامسر در مجلس شورای اسلامی نیز در نخستین جشنواره تخصصی کیوی در نشتارود گفت: کیوی محصولی جدید و با توجیه اقتصادی بوده که اراضی غرب مازندران مستعد کشت ان بوده و باید به عنوان محصولی راهبردی مورد توجه دولتمردان قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه تولید کنندگان کیوی با تحصیلات عالیه و کارکردی به روز با میانگین تولید بالا در این منطقه فعالیت دارند ، افزود: کیوی در کشور ما زمانی برداشت می شود ، که در نیوزیلند که رقیب اصلی ما است ، فصل برداشتش فرا نرسیده و این یک امتیاز برای ایران است که بازارهای جهانی را در دست بگیرد.
شریعت نژاد با اشاره به محوهای اقتصاد مقاومتی اظهار داشت: برای تحقق این سیاست باید از مزیت های هر منطقه ای بهره گرفت و گل و گیاه ، مرکبات ، کیوی و شیلات از جمله ظرفیت های شهرستان تنکابن است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: تقویت صادرات و تشخیص ذائقه کشورها از جمله مولفه هایی است که باید برای تقویت ارزاوری محصول کیوی در نظر داشت.
به گزارش مهر، توجه به اقتصاد غیر نفتی و سود ناخالص ملی از ضروریات شکوفایی و بهبود اقتصاد بوده و می طلبد که دولت به محصولاتی ارزآوری چون کیوی که از مزیت ها و امتیازات منطقه غرب مازندران است توجه ویژه داشته باشد.زیرا حال اقتصاد کشور در شرایط کنونی تنها در صورت تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی و توجه به ظرفیت ها و بهره گیری از آنها بهتر می شود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/100900/کیوی-مازندران-رانده-از-داخل-و-مانده-از-بازارهای-خارجی
بستن   چاپ