پیام مازند
علت رانش‌های مکرر در محورهای کوهستانی مازندران
چهارشنبه 10 ارديبهشت 1399 - 11:58:55
پیام مازند - ایسنا/مازندران عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در مورد علت رانش‌های مکرر اخیر در محورها و مناطق کوهستانی این استان گفت: موضوع حرکات توده‌ای در دنیا، به عنوان یکی از مهمترین بلایای طبیعی به‌شمار می‌رود و این حرکت طبیعت بر اثر جابجایی توده در دامنه و در نتیجه عوامل طبیعی، انسان ساخت و دخالت انسان ممکن است، رخ دهد.

سید رمضان موسوی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: توده‌های سنگی و فیزیکی از ارتفاع به سمت پایین حرکت کرده و این حرکت‌های توده‌ای به اشکال مختلف رخ می‌دهد.
وی تصریح کرد: کشور ایران سرزمین تحت فشار توده‌های مختلف زمین بوده و حرکت‌های توده‌ای بسیاری را شاهد هستیم و در این راستا در استان‌های شمالی و مازندران به دلیل عوامل زمین‌شناسی، بارش‌ها و ریزش‌های جوی بخش‌هایی از طبیعت در دامنه و شیب به سمت پایین حرکت می‌کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران خاطرنشان کرد: زمین ‌لغزش یا رانش به صورت توده‌ای در سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده و در بخش‌های مختلف از جمله البرز مرکزی این پدیده را شاهد هستیم که سبب تخریب روستاها، جاده و کارخانه‌ها شده است.
این دکترای تخصصی دانش زمین‌شناسی ادامه داد: از آنجایی که حدود شش دهه و بیش از 500 سال در ایران و مازندران خشک‌سالی، کاهش بارش‌ها و ریزش‌های جوی را شاهد بودیم، به دلیل تغییر اقلیم، در چند سال اخیر نیز ریزش‌ها و بارش‌ها افزایش پیدا کرده و تغییرات آب و هوایی، اقلیمی و پریود مدل بارشی مشاهده می‌شود.
وی تاکید کرد: از آنجا که در دوره خشک‌سالی دست اندازها و تصرف‌های عرصه‌های مختلف طبیعی را به صورت تغییرات کاربری اراضی توسط مردم شاهد بودیم این عوامل تغییرات کاربری و تغییرات اقلیمی بارش، سبب شده حرکت‌های توده‌ای اشکال مختلف‌ی را به صورت توده‌ای و واریزه‌ای سنگی ایجاد کند.
مهار دامنه، شناسایی عرصه‌های ریزش و دیوار حائل راه پیش‌گیری است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در مورد راه‌های پیش‌گیری وکاهش خسارات ناشی از ریزش و رانش‌ها بیان کرد: برای مقابله با کاهش این بلایا و کاهش خسارات باید عرصه‌های ریزش شناسایی و نسخه‌های پایداری و مهار دامنه‌ها صورت گرفته و به شکل‌های مختلف با ایجاد دیوار حائل می‌توان این رانش‌ها را کنترل کرد.
مازندران لرزه خیز است/حرکت صفحات قاره‌ای علت لرزه‌خیزی
موسوی تصریح کرد: استان مازندران دارای رفتار لرزه خیزی زیادی بوده، بطوریکه ایران و البرز دارای پتانسیل لرزه خیزی بالایی است و دلیل آن تحت تأثیر بودن ایران از فشارهای توده‌ای و صفحه‌های قاره‌ای که از اطراف کشور به سمت ایران وارد می‌کنند، اتفاق می‌افتد.
وی یادآور شد: توده عظیمی که از شمال غرب به البرز و صفحه عربستان از جنوب غرب با بازشدن "بحراحمد" و صفحه هندوچین از شرق به سمت ایران است و صفحات قاره‌ای به سمت ایران تحت فشار بوده و در خلیج فارس و دریای عمان فشار صفحه اقیانوس هند را نیز به سمت ایران داریم.
ایران سرزمین چین خورده
استاد زمین شناسی دانشگاه علوم‌کشاورزی و منابع طبیعی ساری ادامه داد: در سرزمین ایران، البرز و زاگرس سرزمین چین خورده ای است که در حال جابجایی بوده و این سرزمین در حال دریافت انرژی است و در مسیر شکستگی ها گسستگی ها قرار دارد.
ایران بیشترین گسل فعال را دارد
موسوی با اشاره به اینکه ایران بیشترین تعداد گسل‌های فعال را دارا است، گفت: زمین در مسیر گسل‌ها در حال ذخیره و تخلیه انرژی است که سبب فعالیت توده‌ای و بلایای طبیعی شده و در سال های اخیر و دهه دوم قرن 21 ثابت شده که گسل‌ها و زلزله‌ها از پتانسیل مثبت برخوردار است.
تهدیدها تبدیل به فرصت شوند
وی خاطرنشان کرد: از گسل‌ها انرژی‌های مختلف ایجاد می‌شود، پس گریزی از این پدیده‌های زمین‌شناسی و حرکت‌های توده‌ای برای ما و دنیا نیست اما در عین حال نسخه‌های تثبیت و آرام کردن توسط دنیا آغاز شده است و ایران با توجه به تغییر بارش‌ها و اقلیم برای تثبیت رانش‌ها می‌تواند اقدام مثبتی انجام دهد به‌طوری که هر تهدیدی می‌تواند فرصت باشد چراکه هر جا گسل و زلزله است نشان می‌دهد در داخل زمین انرژی‌های زیادی درحال در جابجایی و استخراج است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/124292/علت-رانش‌های-مکرر-در-محورهای-کوهستانی-مازندران
بستن   چاپ