پیام مازند
وقتی آیین دستمایه تولید می شود
قصه آیین ها و نواها در «مازرونی شو»/ از شونیشت تا بازی های محلی
چهارشنبه 6 دی 1396 - 10:51:43 AM
مهر
مازندران آنلاین - ساری - قصه آیین‌ها و فرهنگ‌های مردمان دیار مازندران که نسل به نسل و سینه‌به‌سینه منتقل‌شده و در کشاکش روزگار به فراموشی سپرده‌شده در برنامه «مازرونی شو» احیاء شد.

 حوالی ساعت 9 و 15 دقیقه، خیابان جام جم، ساختمان صداوسیما، طبق همکف، استودیو سیما و گروهی که قرار بود تا دقایقی دیگر آخرین قسمت از برنامه زنده مازرونی شو را به‌صورت زنده به خانه‌های مردمان استان ببرند.
پشت‌صحنه مازرونی شو نیز همانند چینش دکور صحنه، آیتم‌ها و نواهایی که از این برنامه پخش می‌شود، گرم و پرحرارت بود، در گوشه‌ای گروه موسیقی مشغول کوک‌کردن سازها بودند و پشت دوربین همه‌چیز برای اجرایی گرم و خاطره آمیز آماده بود و ازقضا مهمان ویژه آخرین قسمت از این برنامه، مفاخر موسیقی ایران و مازندران، عبدالحسین مختاباد بود.
مازرونی شو تلاش کرده تا قصه آیین‌ها و فرهنگ‌های مردمان دیاری است که نسل به نسل و سینه‌به‌سینه منتقل‌شده و در کشاکش روزگار، گرد فراموشی برآن نشسته، را بازیابی و احیا کند و با این برنامه، نواها و آیین‌های بومی و محلی مازندران بر قاب تلویزیون نشست تا رنگین‌کمانی از آداب و سنن مردمان این دیار معرفی کند.
مهدی وحیدی تهیه‌کننده سیمای مازندران که کارهای خوبی نیز در کارنامه‌اش دارد، در پشت‌صحنه آخرین قسمت از برنامه مازرونی شو، به گفتگو نشست و از تلاش‌هایی یک سال و نیم همکاران و همه مسئولان برای تهیه و تولید و پخش 150 قسمت از برنامه کازرونی شو تقدیر کرد.

او می‌گوید: این برنامه یک سال و نیم است که روی آنتن می‌رود و مازرونی شو برنامه مفرح و شادی است که بخش‌های مختلفی را در خود داشت و 150 شب مهمان‌خانه‌های مردم بود و با حفظ گویش و فرهنگ فولکلور توانست تمامی فرهنگ‌های مازندرانی از شرق تا غرب را در خود جای دهد.
ادامه می‌دهد: در برنامه مازرونی شو سعی کردیم از پتانسیل‌ها و فرهیختگان موسیقی و ظرفیت‌های مناطق مختلف مازندران از رامسر تا گلوگاه بهره ببریم و تمامی 22 شهرستان استان در کازرونی شو سهم داشتند و در برخی شهرها به دلیل استقبال خوب سه بار برنامه روی آنتن رفت و از طریق این برنامه دوربین سیمای مازندران توانست به نقاط دور و ارتفاعات نیز برود، بیان داشت: برنامه‌هایی را از بخش کیاسر، دودانگه و ارتفاعات جواهر ده به روی آنتن بردیم که با استقبال خوبی همراه بود.
وحیدی بهره‌گیری از خدایگان موسیقی مازندران را از نکات مثبت این برنامه خواند و گفت: سعی کردیم از غرب تا شرق مازندران از تنوع گویش‌ها استفاده کنیم همان‌طور که در آرم برنامه نیز از 4 خواننده از نقاط مختلف مازندران بهره بردیم.
وحیدی از شناسایی 80 گروه موسیقی مازندرانی طی تولید این برنامه خبر و ادامه داد: به مناسبت چهل‌سالگی پیروزی انقلاب اسلامی با همکاری این تعداد از گروه موسیقی مازندرانی کنسرت‌هایی را در 12 شهرستان برگزار خواهیم کرد و تمامی عواید اجراها برای کمک به زلزله‌زدگان کرمانشاه اختصاص خواهد یافت.
در حاشیه پخش آیتم‌های برنامه مازرونی شو، با روفیا رحمانی مجری صداوسیما سیمای مازندران که درزمینهٔ اجرای محلی سابقه 18 ساله در سیمای مازندران دارد هم‌کلام می‌شویم و می‌گوید: هرروز کار در سیما برایم خاطره آمیز است، از سال 78 باکار در بخش رادیو وارد این حرفه شدم و بعدازآن در برنامه‌های «صبح مازندران»، «گلبانگ ساحل»، «نماشون» و دیگر برنامه‌های مناسبتی که شمار آن در ذهنم نیست به اجرا پرداختم.
وی که تجربه تلویزیونی خود را از سال 86 با همکاری مهدی وحیدی از تهیه‌کنندگان سیمای مازندران آغاز کرده به حضور در برنامه تلویزیونی مازرونی شو اشاره کرد و افزود: 200 برنامه از این مجموعه را هر شب با همکاری تهیه‌کننده و کارگردان و دیگر عوامل برنامه بر روی آنتن داشتیم.

وی   از خاطره دوران فعالیت خود گفت و خاطرنشان کرد: اولین باری که به‌عنوان مجری در رادیو مشغول به کار شدم باید متنی را بدین مضمون «اینجا ساری است صدای جمهوری اسلامی ایران شبکه مازندران» طوری بیان می‌کردم که هم‌زمان با گوینده تهران به اتمام برسد؛ می‌توان گفت این شیرین‌ترین خاطرات من از دوران کاری است.
رحمانی که نمره 20 را به برنامه مازرونی شو می‌دهد، برنامه‌هایی همچون کازرونی شو را در معرفی و احیای فرهنگ اصیل بومی مؤثر خواند و ادامه داد: مردم در سیما به لحاظ اینکه تصویر را می‌بینند در زندگی‌شان تأثیر بیشتری دارد و معتقدم برنامه‌هایی این‌چنین می‌تواند موجب علاقه‌مندی بیشتر مردم نسبت به فرهنگ بومی شود.
80 بازی بومی و محلی که بسیاری از آن فراموش‌شده با تلاش احمدرضا نژاد امیر دهی کارشناس مجری بازی‌های محلی در برنامه مازرونی شو، احیا شد و وی که چند سالی درزمینهٔ آموزش بازی‌های محلی مازندرانی فعالیت می‌کند در گفتگو با خبرنگار مهر از شناسایی بیش از 200 بازی محلی خبردادو گفت: این تعداد بازی محلی را از نقاط مختلف استان شناسایی و مکتوب کردم.
وی که در برنامه «مازرونی شو» از برنامه‌های تولیدی شبکه مازندران نیز فعالیت می‌کرد، افزود: بیش از 80 بازی محلی را در این برنامه برای مخاطبان مازندرانی به اجرا گذاشتم.
این کارشناس بازی‌های بومی محلی بابیان اینکه هر یک از بازی‌ها پیامی متفاوت دارند، اظهار داشت: بازی‌های بومی -محلی برای تمام گروه‌های سنی و جود دارد و برخی بازی‌ها نیز در بین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها رواج داشته است.
وی با اشاره به اینکه 22 سال در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به آموزش بازی‌های محلی می‌پرداخت این بازی‌ها را عاملی برای نشاط دانست و گفت: بازی‌های محلی اگر بردوباخت هم داشته باشند از شورونشاط آن نمی‌کاهد و شادی در ذات این بازی‌ها وجود دارد.
محسن فلاح مدیر تولید سیما نیز در شب‌پایانی اجرای برنامه تلویزیونی «مازرونی شو»  می‌گوید: این برنامه یکی از ویژه‌برنامه‌های شبانه سیمای مازندران بود که در آینده با این عنوان ادامه خواهد داشت و در ادامه اجرای مازرونی شو گروه جدیدی به این برنامه ملحق خواهند شد.
مدیر تولید سیما بابیان اینکه برنامه کازرونی شو حدود یک سال ونیم هر هفته به مدت سه شب در سیمای مازندران اجرا می‌شد، افزود: مازرونی شو برنامه ترکیبی و استودیویی است که بخش‌هایی همچون مازرونی گردش را به همراه موسیقی مقامی مازندران، معرفی بازی‌های محلی و بخش شونیشت با گزارش‌های شهری و روستایی در خود گنجانده بود.
وی ادامه داد: این برنامه یک سال و نیم روی آنتن بود و توانست مخاطبان خوبی را به خود جلب کند به‌طوری‌که ازلحاظ جذب مخاطب جزو برنامه‌های پربیننده باشد.
فلاح در خصوص تأثیر برنامه مازرونی شو بر فرهنگ‌عامه و معرفی آداب‌ورسوم محلی گفت: خوشبختانه تأثیر زیادی در فرهنگ‌عامه داشته است به‌طوری‌که توانسته در قلب فولکلور مازندرانی رسوخ کند.
مدیر تولید سیما بابیان اینکه در طول اجرای برنامه از اغلب کارشناسان فولکلور دعوت به‌عمل‌آمده، عنوان کرد: بالغ‌بر 100 گروه موسیقی مقامی مازندران در این برنامه حضور پیدا کردند.
به تأکید کارشناسان و صاحب‌نظران، تهیه و تولید برنامه‌های محلی می‌تواند در احیای فرهنگ‌ها و آشنایی نسل نو و جوان با پیشینه و کهن تاریخی تأثیر بسزایی داشته باشد و حمایت متولیان و مسئولان از این برنامه‌ها، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/13512/قصه-آیین-ها-و-نواها-در-«مازرونی-شو»--از-شونیشت-تا-بازی-های-محلی
بستن   چاپ