پیام مازند
کرونا؛ عامل کاهش گرمایش جهانی؟!
دوشنبه 23 تير 1399 - 08:53:36
پیام مازند - ایسنا/مازندران یکی از مهم‌ترین سوالاتی که این روزها محققان، با بررسی‌های مختلف، به دنبال یافتن پاسخی درخور و قطعی برای آن هستند، این است که آیا شیوع ویروس کرونا، می‌تواند افسارگسیختگی‌های زیست‌محیطی ناشی از آسیب انسان به طبیعت را کنترل و کمی این محیط را برای زیست مطلوب موجودات کنترل کند.

سوالی که، بسیاری از اساتید دانشگاه و متخصصان امر، معتقدند، در حالیکه آثار منفی کرونا بر انسان، بیشتر خود را نشان داده است، اما نمی‌توان از اثرات مثبت آن نیز چشم‌پوشی کرد، آثاری که به عنوان مثال برای محیط زیست، کاهش آلودگی را به همراه داشته و هرچند موقتی است اما مطلوب به نظر می‌رسد.
فاطمه کاردل عضو هیئت علمی گروه علوم محیط زیست دانشگاه مازندران، در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این اثرات مثبت و منفی کرونا بر محیط زیست به ویژه در مازندران، اظهار کرد: به دلیل کافی نبودن اطلاعات نسبت به ویروس کرونا، نمی‌توان تمام پیامدهای آن بر محیط زیست را به طور دقیق پیش‌بینی کرد.
وی با اشاره به اینکه نسبت به ماندگاری، تغییر شکل و رفتار این ویروس اطلاعات کافی در دسترس نیست، تصریح کرد: به دلیل اینکه مسائل زیست‌محیطی با دارا بودن ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، بر تصمیم مسئولان در دراز مدت اثرگذار خواهد بود باید دید چه تصمیم‌هایی گرفته می‌شود.
عضو هیئت علمی گروه علوم محیط زیست دانشگاه مازندران با بیان اینکه از مهم‌ترین اثرات مثبتی که از کرونا مشاهده می‌شود، کاهش رفت و آمدها و ترافیک بوده است، گفت: کاهش انتشار گازهای آلاینده یکی از مهم‌ترین اثراتی بود که کرونا موجب شده است.
کاردل با اشاره به اینکه فعالیت‌های حمل و نقلی، یکی از منبع اصلی آلودگی هوا محسوب می‌شوند، تصریح کرد: اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در مازندران و کلانشهرها، آلودگی هوا به شدت کاهش پیدا کرده و در نتیجه، تداوم کاهش انتشار گازها و ذرات آلاینده، می‌تواند موجب کاهش گرمایش جهانی نیز شود.
وی با بیان اینکه آنچه آمارها نشان می‌دهد، این است که در ماه‌های ابتدایی طرح فاصله‌گذاری اجتماعی، انتشار گازهای آلاینده هوا، از 18 تا 36 درصد نسبت به ماه‌های سال گذشته کاهش داشته است، خاطرنشان کرد: اگر کاهش انتشار این گازها برای مدت زمان طولانی‌تری ادامه داشته باشد می‌تواند به حفظ تعداد زیادی از گونه‌های گیاهی و جانوری که در اثر افزایش دما احتمال می‌رفت به نابودی برود، امیدوار باشیم.
عضو هیئت علمی گروه علوم محیط زیست دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه اینگونه به نظر می‌رسد که اثرات مثبت کرونا موقتی است، گفت: متاسفانه ترددها به نسبت عادی شده و اثرهای مثبت کمرنگ شده است، در زمان شیوع ویروس کرونا در موج اول، اثرهای مثبت فراوانی مشاهده شد.
کاردل با بیان اینکه کاهش مصرف ظروف پلاستیکی و کاهش مواد غذایی با بسته‌بندی کوچک، یکی دیگر از آثارهای مثبت ویروس کرونا است، اظهار کرد: انتظار می‌رود، حجم تولید ظروف یکبار مصرف در کشور کاهش یابد چرا که تقاضا به دلیل محدودیت‌ها در تالارها، رستوران‌ها و غیره کمتر شده و عدم برگزاری تجمع‌ها، همایش‌ها و دورکاری‌ها، مصرف این مواد را با کاهش رو به رو کرده است.
وی با اشاره به اینکه آمارها در سطح جهانی با کاهش حجم زباله همراه بوده است، گفت: در مدیریت پسماند در کشور و مازندران، اثر منفی این زباله‌ها به چشم می‌آید.
کاهش حجم زباله‌ یکی از مهم‌تری آثار مثبت کرونا
عضو هیئت علمی گروه علوم محیط زیست دانشگاه مازندران با بیان اینکه هرچند حجم تولید زباله در مازندران کاهش یافته است، اما از کیسه‌های پلاستیکی یکبار مصرف زیاد استفاده می‌شود، تصریح کرد: مصرف کیسه‌های پلاستیکی، تبعات زیست محیطی بدی بر روی محیط دارد.

پیام مازند


کاردل با اشاره به اینکه هرچند بر اساس پروتکل‌های بهداشتی و در اولویت بودن جان انسان‌ها، استفاده از دستکش، ماسک و سایر محصولات پلاستیکی بیشتر شده اماحجم زباله‌های بهداشتی در بیمارستان‌ها به طور فزآینده‌ای افزایش یافته است، گفت: تا زمانی که این ویروس وجود دارد این آثار منفی را نیز به دنبال خواهد داشت.
کرونا و افزایش 40 درصدی مصرف آب
وی با بیان اینکه ترس از این ویروس موجب شده از کیسه‌های پلاستیکی بیشتری استفاده شده و همان تعداد محدودی که زباله را از مبدا تفکیک می‌کردند، رها کنند، اظهار کرد: افزایش 40 درصدی مصرف آب در مازندران، یکی از مهم‌ترین آثار منفی شیوع کرونا بوده است، چرا که در کشور کم‌آبی زندگی می‌کنیم و پیشنهاد می‌شود دستورالعمل‌هایی برای استفاده بهینه در اختیار همگان قرار بگیرد.

پیام مازند


کاردل ادامه داد: باید از فعالیت و تولید صنایع و محصولات کشاورزی آب‌بر جلوگیری شود، با تغییر سبک زندگی با کاهش حجم زباله، استفاده از وسایل پارچه‌ای به جای پلاستیکی، تفکیک زباله از مبدا و جدی گرفتن مدیریت پسماند از سوی شهرداری‌ها و وزارت بهداشت از آثار منفی شیوع ویروس کرونا کاست.
لزوم بهتر شدن کیفیت تصفیه فاضلاب‌های شهری
عضو هیئت علمی گروه علوم محیط زیست دانشگاه مازندران با بیان اینکه آموزش‌های مجازی، در کشور و مازندران، ترویج شده است و در آینده نیز بیشتر به آن توجه خواهد شد، بنابراین زباله‌های الکترونیکی بیشتری نیز تولید می‌شود که نیاز به مدیریت دارد، اظهار کرد: مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده نسبت به زمان‌های مشابه سال‌های قبل بیشتر شده است، بنابراین توصیه می‌شود که، تصفیه فاضلاب‌های شهری با کیفیت بهتری پیگیری شود.

پیام مازند


کاردل افزود: بسیاری از منازل شهرهای ساحلی در مازندران، به اگوی فاضلاب شهری متصل نیستند بنابراین نیاز است اقداماتی صورت گیرد که آّ‌های آلوده، وارد آب‌های زیرزمینی، سطحی و دریای خزر نشود که تهدید جدی برای آبزیان و در نهایت انسان‌ها محسوب می‌شود.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/139183/کرونا؛-عامل-کاهش-گرمایش-جهانی؟!
بستن   چاپ