پیام مازند
ضربه دومینویی کرونا به محیط زیست مازندران
چهارشنبه 8 مرداد 1399 - 09:36:55
پیام مازند - ایسنا/مازندران عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، برهم خوردن و آشفتگی اقتصادی را منجر به فقر دانست و با بیان اینکه اولین آسیب فقر متوجه محیط زیست می شود، خاطرنشان کرد: فقر منتج به گرسنگی جامعه شده و پیامد این اتفاق بریده شدن جنگل ها برای زیر کشت رفتن اراضی، برداشت بیشتر از منابع غذایی خشکی و دریا است، در مقابل اما نظام پایدار با اقتصاد سالم و صحیح می تواند حافظ محیط زیست باشد.

عزیر عابسی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: از منظر محیط زیست، طرح هایی که به تخریب نظام های اجتماعی، سلامت، اقتصاد و سایر سیستم های جاری بینجامد، نمی تواند کمکی به محیط زیست کند و این دقیقا رفتاری است که کرونا بوجود آورده است.
وی از فشارهای مضاعف وارده به عرصه های اجتماعی و اقتصادی سخن گفت و تصریح کرد: بهم ریختن نظام های شکننده و پیرو آن اختلال در روندهای جاری، ناشی از فشار بر جمیع جوانب و مشکلات موجود به هیچ عنوان در دراز مدت به نفع محیط زیست نخواهد بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل آثار بهبود و احیای نظام های طبیعی را گذرا و ناپایدار توصیف و تاکید کرد: محیط زیست رابطه تنگاتنگی با اجتماع و اقتصاد دارد و چنانچه این موضوعات بهبود یابند محیط زیست نیز سلامت خود را باز خواهد یافت، بنابراین اثرات کوتاه مدت ملاک و معیار مطالعه و بررسی نیست و قطعا تبعات درازمدت کرونا با افزایش مصرف آب و انرژی منافع این بخش را تهدید خواهد کرد.
آشفتگی اقتصادی خطری برای محیط زیست
وی برهم خوردن و آشفتگی اقتصادی را منجر به فقر دانست و با بیان اینکه اولین آسیب فقر متوجه محیط زیست می شود، خاطرنشان کرد: فقر منتج به گرسنگی جامعه شده و پیامد این اتفاق بریده شدن جنگل ها برای زیر کشت رفتن اراضی، برداشت بیشتر از منابع غذایی خشکی و دریا است، در مقابل اما نظام پایدار با اقتصاد سالم و صحیح می تواند حافظ محیط زیست باشد.

پیام مازند


عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با اشاره به اینکه کرونا در حقیقت ضربه اول به دومینوی نظام طبیعت، بهداشت و نظام های اجتماعی بود، تصریح کرد: فارغ از مرگ و میرها، پیرو این اتفاق عواقب دیگری چون اختلال نظام های اقتصادی، کاهش چشمگیر روند پیشرفت و توسعه ملل مختلف و بالارفتن مصرف در حوزه های آب و انرژی بروز کرد.
افزایش مصرف پلاستیک اولین پیامد کرونا
عابسی در واکنش به این پرسش که مصرف نامتعارف موادی نظیر دستکش های یکبار مصرف، ماسک، مواد شوینده و ضدعفونی کننده در همه گیری کرونا را چگونه ارزیابی می کنید، پاسخ داد که، نخستین پیامد این اتفاق افزایش زباله و پسماندهای آلوده است و با افزایش میزان شستشو، مصرف آب و انرژی رکورد جدیدی را در کشور رقم زده است.
وی به کمبود مواد ضدعفونی کننده، شوینده، ماسک و دستکش در کشور علیرغم فعالیت شبانه روزی کارخانه های تولیدی اشاره و اعلام کرد: تا قبل از پیدایش کرونا همه توجهات به سمت مصرف کمتر پلاستک و شوینده بود اما اکنون شاهدیم که مصرف این اقلام نسبت به سال های پیش چندین برابر شده که این از اولین تبعات مخرب کرونا برای محیط زیست است.
دنیا نیازمند بازنگری در سیاست‌گذاری‌ها
این محقق، مؤلف و پژوهشگر حوزه محیط زیست خواستار بازنگری و تجدیدنظر در سیاست های توسعه ای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی ملل مختلف شد و با توصیه به تامل و تفکر در موضوع فوق اظهار کرد: کارشناسان حوزه سلامت و بهداشت محیط، سالهاست که در سخنرانی های گوناگون نسبت به ظهور و شکل گیری بیماری های غفونی و بی اثر شدن مصرف آنتی بیوتیک ها هشدار دادند و کسی باور نداشت اما اکنون شاهد مصداق های آن هستیم.

پیام مازند


عابسی با بیان اینکه بسیاری از چالش های کنونی که با آن مواجهیم مدت‌ها پیش توسط کارشناسان هشدار داده شده است، خاطرنشان کرد: مسائلی نظیر زیر آب رفتن برخی مناطق، خشک شدن پهنای وسیعی از ایران، وقوع بارش های عجیب و غریب، برهم خوردن نظام طبیعی جزایر جنوب کشور، خورها و خشکسالی، مشکلات امنیت غذایی در کشورهای مختلف و موضوعات مشابه دیگر مسائلی است که امروزه کارشناسان محیط زیست نسبت به آن هشدار می دهند و دور از واقعیت نیست اگر 5 سال دیگر شاهد این وقایع باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل بهترین نتیجه گیری از واقعه کرونا و مشکلات پیرامونش را تغییر نگرش و پناه بردن جامعه به تعقل و علم دانست و تصریح کرد: جامعه باید از حرف ها و کارهای عجیب و غریب دست برداشته و خود را از موهومات و خرافات دور کند و به سخن دانشمندان باور و یقین داشته باشد.
وی خواستار بازنگری جدی در مصرف گرایی و موالید شد و تاکید کرد: اگر مصرف بیش از حد پلاستیک و تردد خودروهای تک سرنشین و بسیاری دیگر از افعال نادرستی که حتی خود جامعه به آن اذعان دارد اصلاح نشوند و کرونا نیز این تلنگر را در جامعه ایجاد نکند باید منتظر آینده خطرناک و پیچیده تری به خصوص در عرصه های طبیعی باشیم.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/141135/ضربه-دومینویی-کرونا-به-محیط-زیست-مازندران
بستن   چاپ