پیام مازند
قتلگاه شدن دوباره میانکاله برای پرندگان مهاجر؛ بهشتی که جهنم شد
شنبه 1 آذر 1399 - 20:08:04
پیام مازند - رکنا / یک فعال محیط زیست گفت: ما میزبان خوبی برای این پرنده‌ها نبودیم. در کنوانسیون رامسر اولین جایی که پیشنهاد و تصویب شد تالاب میانکاله بود. به میانکاله میگویند بهشت پرندگان. ما این بهشت را برای پرندگان به جهنم تبدیل کردیم.
زمستان سال گذشته چندین هزار پرنده مهاجر به امید این که تالاب میانکاله میزبان آن ها باشد به این منطقه آمدند. اما میانکاله به جای میزبان تبدیل به قبرستان این پرندگان شد. این اتفاق هولناک حساسیت و پیگیری جامعه و سازمان‌های داخلی و جهانی را به خود جلب کرد تا دلیل این مرگ دسته جمعی پیدا شود. با وقوع این اتفاق هولناک، متنی در فضای مجازی منتشر شد که در آن برخی از شکارچیان شهرستان گلوگاه و بهشهر به کشتار هزاران پرنده مهاجر در تالاب میانکاله با ریختن سم اعتراف و محیط زیست را به ادامه این جنایت تهدید کردند.
رییس سازمان دامپزشکی کشور ادعای متن منتشر شده را کذب دانست و علت اولیه تلفات پرندگان وحشی در تالاب بین‌المللی میانکاله را مسمومیت طبیعی و یا همان بیماری بوتولیسم اعلام کرد. هرچند بسیاری از کارشناسان، هم ادعای شکارچیان و هم ادعای سازمان دامپزشکی را رد کرده‌اند و این تلفات را پیامد آسیب‌هایی میدانند که در طول زمان به اکوسیستم این منطقه وارد شده است.
روزبه خادملو، کنشگر محیط زیست در گفت و گو با رکنا گفت: ما میزبان خوبی برای این پرنده‌ها نبودیم. در کنوانسیون رامسر اولین جایی که پیشنهاد و تصویب شد تالاب میانکاله بود. به میانکاله میگویند بهشت پرندگان. ما این بهشت را برای پرندگان به جهنم تبدیل کردیم.
خادملو گفت: سازمان دامپزشکی علت تلف شدن پرندگان را بوتولیسم اعلام کرد. این علت از طرف متخصصان و شیمی‌دان‌های بیولوژیست کاملا رد شد. دلیل روشنی برای تلف شدن پرندگان وجود ندارد اما یک سری عوامل مشهود است و در بلند مدت شکل گرفته. به دلیل آسیب‌های زیست محیطی که به این منطقه وارد شده بود قدرت خودپالایی خلیج از بین رفت و واکنش شدیدی نشان داد.
وی افزود: از نظریه‌هایی که درمورد تلفات پرندگان مطرح شد وبای پرندگان و نیوکاسل بود که شواهد جدی برای آن پیدا نشد. اوایل گفتند چون مجوز شکار به شکارچیان ندادند آن‌ها هم برای تلافی در تالاب سم ریختند. چنین چیزی در چنین گستردگی امکان پذیر نیست. روشن است که اتفاقات طولانی مدت در اراضی بالادست خلیج افتاده که خلیج را دچار تنش های شدیدی کرده است.
اقدامی برای جلوگیری مجدد از فاجعه انجام نگرفته است
وی اظهار کرد: از سال پیش تا الان اقدامی برای جلوگیری از وقوع مجدد این اتفاق انجام نشده و امسال هم ممکن است این اتفاق تکرار شود. البته باید به شرایط اقلیمی توجه داشت. اگر باز هم بارندگی خوبی داشته باشیم و آبهای بالادستی همراه با کود‌ها و سموم شیمیایی نباشد میتواند مقداری در تهویه و گردش آب خلیج تاثیر بگذارد.
این فعال محیط زیست گفت: پرنده ها موجودات بسیار باهوشی هستند. اگر این موضوع تکرار شود در تغییر مسیر مهاجرتی این پرندگان تاثیر خواهد گذاشت و در زمستان به زیستگاه مشابه در عرض مشابه مثل فریدونکنار و یا دریاچه‌های داخلی خواهند رفت.
خادملو تغییر مسیر مهاجرت این پرندگان را برای میانکاله آسیب‌زا دانست و گفت: موجودات زنده در هر اکوسیستمی یک حلقه از زنجیره‌های غذایی هستند که تاثیرات شناخته شده و شناخته نشده‌‌ای در اکوسیستم خود دارند. شخم زدن پرندگان، زادآوری شان، خوراکشان و این که خودشان خوراک پرنده ها و حیوانات هستند در اکوسیستم تاثیر حیاتی دارد. علاوه بر این از لحاظ اکوتوریسم دیدن پرندگان یکی از لذت‌های طرفداران محیط زیست و بومیان منطقه است.
تکرار شود سازمان های جهانی ورود خواهند کرد
وی خاطر نشان کرد: از آنجایی که تالاب میانکاله یک تالاب حفاظت شده بین المللی است این اتفاقات توسط سازمان‌های جهانی رصد میشود و در نهایت به قضایا ورود میکنند. دولت و سازمان محیط زیست بابت مناطق حفاظت شده بودجه میگیرند. وقتی چنین اتفاقاتی رخ میدهد ممکن است این بودجه‌ها و حمایت‌ها حذف شود و مورد مواخذه قرار بگیرند.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/162736/قتلگاه-شدن-دوباره-میانکاله-برای-پرندگان-مهاجر؛-بهشتی-که-جهنم-شد
بستن   چاپ