پیام مازند
هنرمند نگارگر: از ثبت جهانی نگارگری ایران احساس غرور می‌کنم
چهارشنبه 24 دي 1399 - 10:27:55
پیام مازند - تهران - هنرمند نگارگر با اشاره به اینکه از ثبت جهانی نگارگری ایران احساس غرور می‌کنم ، ابراز امیدواری کرد تا به‌زودی در خانه هر ایرانی در کنار همه نمادهای اصیل فرهنگی و هنری یک تابلوی نگارگری هم دیده شود.

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا، ثبت جهانی نگارگری در روزهای پایانی پاییز 99 در جامعه هنردوست ایران، موجی از غرور و افتخار را به همراه داشت؛ ایرانیان که همواره در جهان به هنرمندی و هنرپروری شهره هستند، این بار هنری را در مجموعه آثار ناملموس جهان به ثبت رساندند که هر بیننده‌ای را مجذوب و به تحسین وامیدارد، آثاری که شأن و منزلت جهانی دارند و خالقان آن از اعصار دور تا دوران معاصر، مهر اعتباری بر هنر ایرانیان است.
هنر نگارگری (مینیاتور) 26 آذر 1399(2020) در پرونده‌ای مشترک میان ایران، ترکیه، جمهوری آذربایجان و ازبکستان در پانزدهمین کمیته جهانی میراث ناملموس یونسکو در فهرست میراث جهانی ناملموس بشری قرار گرفت و به عنوان پانزدهمین میراث ناملموس ایران در یونسکو ثبت شد.
ساناز خلعتبری هنرمند نگارگر جوانی است که پس از آموختن هنر نگارگری، گونه طراحی گل‌ومرغ را انتخاب کرده است و اکنون طرح‌هایش را بر روی کاشی اجرا می‌کند؛ او گل‌ومرغ‌ها را نمادی از طبیعت و تجلی عشق به هستی و مهربانی مادرانه می‌داند. این هنرمند نگارگر ‌از ثبت جهانی نگارگری ایران‌، رشته‌ای که به روش استاد-شاگردی و کارگاهی فراگرفته و اکنون آن را بر روی کاشی اجرا می کند، احساس افتخار و غرور دارد.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره ثبت جهانی هنر نگارگری در یونسکو، گفت: نگارگری هنری مظلوم و نجیب است که در تمام این سال ها کمتر دیده شده بود و اکنون جایگاه خود را در جهان هنر پیدا کرده است، ثبت جهانی نگارگری رویداد بسیار مهمی در تاریخ هنر و میراث‌فرهنگی و هنرهای سنتی ایران است و موجب می‌شود مردم به ویژه جوانان با این هنر کهن بیشتر آشنا شوند و البته زمینه‌ای مهیا شود تا پژوهشگران و مسئولان بیش از گذشته به این رشته هنری توجه کنند.
این هنرمند نگارگر افزود: وقتی نام استاد محمود فرشچیان در جهان برده می‌شود و آثار وی به نمایش در می‌آید و یا زمانی که نام اساتیدی از جمله مجید مهرگان ، مهین افشان‌پور، اردشیر مجرد تاکستانی و محمدباقر آقامیری از پیشکسوتان نامدار ایرانی به عنوان گنجینه های زنده‌بشری در جهان برده می‌شود، به مسیری که انتخاب کرده‌ام و هنری که آموخته‌ام، افتخار می‌کنم.
خلعتبری بیان کرد: البته از سالیان دور مردم جهان، سرزمین ایران را به فرهنگ و تمدن و آثار باستانی آن می‌شناختند و هنر ایرانیان از موسیقی و قالی‌بافی تا هنرهای‌سنتی و بافته‌های نفیس ایرانی همواره مشهور و معروف بوده است، اما وقتی نگارگری ثبت جهانی شد به عنوان یک دختر ایرانی که نگارگر هستم احساس غرور ملی دارم.
نگارگری را به شیوه استاد-شاگردی آموختم
خلعتبری اظهار داشت: از سال ها پیش نگارگری را به روش استاد-شاگردی در کارگاه استاد صفری آموختم، اما نگارگری و طرح‌های گل‌ومرغ بر روی کاشی با الهام از آثار یک هنرمند اصفهانی و راهنمایی اساتید در پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را از چهار سال پیش آغاز کردم.
این هنرمند نگارگر افزود: طرح‌های نگارگری گل‌ومرغ معمولا با گواش و آبرنگ بر روی مقوا انجام می شود که من این هنر را با استفاده از رنگ‌های پودری و شیشه بر روی کاشی انجام می‌دهم که پس از پایان طراحی، کاشی ها در کوره قرار داده می شود و در دمای 750درجه سانتیگراد پخت می‌شوند.
خلعتبری با بیان اینکه طرح‌های گل‌ومرغ روی کاشی از مجموعه نقطه‌پردازی بسیار ریز کنار هم تشکیل می‌شود،گفت: در آثارم بیشتر از طیف متنوع رنگ‌های شاد و گرم که منجر به آرامش و شادمانی در بیننده است، استفاده می کنم، که تولید هر اثر 20*40 سانتیمتر مربع، حدود 2 ماه زمان می‌برد.
گل‌ومرغ نگارگری نماد عشق و مهربانی مادرم است
این هنرمند نگارگر، طرح‌های گل‌ومرغ در آثارش را نمادی از عشق و مهربانی مادر خود عنوان کرد و افزود: طرح‌های گل‌ومرغ را به خاطر علاقه به طبیعت و احترام و عشق به محیط زیست و تعابیر معنوی که از تجلی هنر اسلامی–ایرانی دارد، انتخاب کردم؛ امیدوارم همه بچه‌های ایرانی از کودکی از زمانی که به مهدکودک یا مدرسه می‌روند نقاشی طبیعت را بیاموزند و با محیط‌زیست دوست بشوند، نمایشگاه آثار کودکان و دانش آموزان در مدارس برگزار شود، و بچه ها بهترین آثار نگارگری را که طراحی می‌کنند به پاس همه زحمات پدر و مادر و معلمان خود، به آنها هدیه دهند.
خلعتبری گفت: نخستین آثاری که در نگارگری کاشی انجام دادم گل‌های زنبق بود، که زمانی که دکتر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از کارگاه هنرهای سنتی پژوهشکده بازدید کردند مورد توجه ایشان قرار گرفت که به ایشان اهدا کردم.
این نگارگر جوان گفت: امیدوارم این روزهای سخت کرونا تمام شود و همه مردم جهان سالم و سلامت باشند و کارگاه‌های آموزشی نگارگری به زودی دایر شود؛ آرزو کردم پس از کرونا نمایشگاه آثار اساتید پیشکسوت نگارگری ایران از جمله اساتیدی که به عنوان گنجینه زنده بشری یونسکو ثبت شده‌اند، برگزار شود و من هم افتخار داشته باشم و بتوانم در کنار آثار این اساتید، یکی از کارهایم (نگارگری گل‌ومرغ بر روی کاشی) را به نمایش بگذارم.
برچسب‌ها
ازبکستان اختصاصی ایرنا جمهوری آذربایجان محمود فرشچیان مینیاتور میراث فرهنگی یونسکو

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/174930/هنرمند-نگارگر--از-ثبت-جهانی-نگارگری-ایران-احساس-غرور-می‌کنم
بستن   چاپ