پیام مازند
کشاورزان به استقبال بهار رفتند
بوی عید در شالیزارهای مازندران
پنجشنبه 10 اسفند 1396 - 9:02:47 AM
مهر
مازندران آنلاین - ساری - بهار زودتر از موعد به شالیزارهای مازندران سر زد و با آنکه هنوز تا عید باقی مانده، فصل شالیزاری جان گرفته است.

 در آستانه فصل بهار و با شخم و شیار و آب تخت کردن مزارع، شالیزارهای مازندران جان دوباره‌ای گرفت و کشت برنج در قطب تولید آن از سر گرفته شد و با گذر به مناطق شرقی و مرکزی مازندران، می‌توان شالی‌کارانی را دید که با شخم و شیار زمستانه، شالیزارهایشان را مهیای کشت برنج می‌کنند .
مازندران با تولید 43 درصد تولید قطب برنج کشور محسوب می‌شود و سالانه حدود 210 هزار هکتار از شالیزارهای استان به زیر کشت برنج می‌رود و کشت دو یا سه‌باره محصول در سالهای اخیر در استان، رواج بیشتری گرفته است.
باآنکه کمتر از 20 روزبه شروع سال نو مانده از حدود یک‌هفته‌ای است که شالی‌کاران با آب تخت کردن و شخم و شیار به استقبال بهار شالی‌کاری رفته‌اند
باآنکه کمتر از 20 روزبه شروع سال نو مانده از حدود یک‌هفته‌ای است که شالی‌کاران با آب تخت کردن و شخم و شیار به استقبال بهار شالی‌کاری رفته‌اند، شرایط آب و هوایی مناسب، بارندگی مطلوب و علاقه‌مندی شالیزاران به کشت دوم تا سوم موجب شده تا شالی‌کار مازندرانی زودتر از سال‌های قبل به سراغ مزارع برنج رود.
با گذر از مناطق مختلف مازندران می‌توان شالی‌کارانی را مشاهده کرد که تا زانو در زمین‌های غرقابی استان فرورفته‌اند و به کشت و کار کشاورزی می‌پردازند. محسن محمدی شالی‌کار مازندرانی که تا زانو در شالیزارهای غرقابی‌اش فرورفته می‌گوید: بهار، آغاز نو شدن فصل کشت و کار کشاورزی است.
این کشاورز که شالی‌کاری شغل اجدادی‌اش است، عنوان می‌کند: بهار را می‌توان در مزارع شالی حس کرد و مزارع با شخم و شیار، جان تازه‌ای می‌گیرند و روزی کشاورز از این مزارع به دست می‌آید .

وی از برخی مشکلات گلایه کرد و خواهان تدبیر مسئولان امر شد و گفت: گرانی هزینه‌های تولید، نهاده‌های کشاورزی و ... کشاورز را می‌آزارد و سبب غیر صرفه شدن کشاورزی می‌شود .
در عین حال احمد صادقی مدیر جهاد کشاورزی محمودآباد می گوید: تاکنون 11 هزار و 300 هکتار از زمین‌های شالیزاری‌های شهرستان محمودآباد شخم و شیار شده است.
مدیر جهاد کشاورزی محمودآباد با اشاره به لزوم مدیریت و صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی برای ذخیره رطوبت و از بین بردن علف‌های هرز، به شالی‌کاران توصیه کرد: هر چه سریع‌تر نسبت به شخم و شیار زمین‌های شالیزاری خود اقدام کنند.
صادقی بابیان اینکه شخم و شیار زمستانه، بهترین روش مبارزه با کرم ساقه خوار برنج برای کاهش جمعیت انتقالی آفت به سال بعد است، افزود: شخم و شیار و آب تخت کردن زمین‌های شالیزاری در فصول سرد سال در مرگ‌ومیر لاروهای باقی‌مانده در ساقه و پوشال برنج مؤثر است.
وی با اظهار اینکه بسیاری از آفات، به‌ویژه کرم ساقه خوار تا قبل از کشت جدید، زمستان گذرانی می‌کنند، تصریح کرد: شخم و شیار و از بین بردن علف‌های هرز حاشیه زمین‌های شالیزاری از روش‌های مؤثر، کم‌هزینه و درعین‌حال ساده برای کاهش جمعیت آفات است.
سالانه دو میلیون و 900 هزار تن مصرف برنج کشور است و از این میزان یک‌میلیون و 900 تا دو میلیون تن در کشور تولید می‌شود که سهم استان مازندران از این میزان یک‌میلیون و 250 هزار تن است و طبق نظر کارشناسان، حدود یک‌میلیون تن آن باید در فصل‌های غیر از برداشت محصول برنج از طریق واردات تأمین شود و بقیه نیز از طریق استان‌های دیگر تأمین می‌شود.
دلاور حیدرپور رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران بابیان اینکه برخی کشاورزان نسبت به خزانه گیری برنج اقدام کرده‌اند ادامه می دهد: معمولاً آب تخت کردن مزارع شالیزاری در فصل زمستان انجام می‌شود و بهتر است کشاورزان از آب‌ها سطحی اقدام به این کار کنند زیرا در طول فصل متوسط بارندگی حدود 300 تا 400 میلی‌متر بوده و می‌تواند در تأمین نیاز آبی مزارع مفید باشد.

30 درصد آب موردنیاز شالیزار تا مرحله آماده‌سازی و نشاء مصرف می‌شود از کشاورزان می‌خواهد تا از مصرف آب چاه و غیر سطحی پرهیز کنند
وی با عنوان اینکه 30 درصد آب موردنیاز شالیزار تا مرحله آماده‌سازی و نشاء مصرف می‌شود از کشاورزان می‌خواهد تا از مصرف آب چاه و غیر سطحی پرهیز کنند زیرا آب چاه به دلیل ضررهایی که دارد می‌تواند منجر به بروز آسیب‌هایی شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با عنوان اینکه عملیات شخم و شیار بیشتر به‌صورت مکانیزه در برنج‌زارها انجام می‌شود گفت: 90 درصد این عملیات به‌وسیله ادوات و تراکتورهای مخصوص و 10 درصد به‌وسیله تیلرهای کشاورزی انجام می‌شود.
همپای بهار، شالیزارهای دیار همیشه‌بهار نیز عطر برنج گرفت و فصلی تازه از کار و تلاش در مزارع مازندران آغاز شد و با شخم و شیار و آب تخت کردن مزارع، شالیزارهای مازندران جان دوباره‌ای گرفت و کشت برنج در قطب تولید آن از سر گرفته شد و با گذر به مناطق شرقی و مرکزی مازندران، می‌توان شالی‌کارانی را دید که با شخم و شیار، شالیزارهایشان را مهیای کشت برنج می‌کنند.
تولید برنج در ایران هرساله به بیش از سه میلیون تن شلتوک و حدود دو میلیون تن برنج سفید می‌رسد و در این میان استان‌های گیلان، مازندران و گلستان مهم‌ترین قطب‌های تولید برنج کشور محسوب می‌شوند و 422 درصد برنج کشور در دیار همیشه‌بهار مازندران تولید می‌شود..
مازندران بیش از 240 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد و قطب مهم تولید برنج در کشور محسوب می‌شود. مازندران با داشتن 38 درصد سطح زیر کشت و 42 درصد تولید برنج کشور، تأمین‌کننده اصلی برنج کشور است و هرسال حدود 1.4 میلیون تن شلتوک در مازندران تولید می‌شود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/18350/بوی-عید-در-شالیزارهای-مازندران
بستن   چاپ