پیام مازند
لزوم پایش همیشگی دماوند
ریزگردهای معدنکاری در دماوند/ «دیوسفید» ناآرام است
شنبه 16 تیر 1397 - 10:38:51 AM
مهر
مازندران آنلاین - ساری - ظاهرا دیو سفید آرام و خفته است و فعالیت آتشفشانی ندارد اما ریزگردهای ناشی از هجمه معادن، دماوند را بیش از هر زمان دیگری ناآرام کرده است.

 کوه دماوند با قدمت دوران ژوراسیک فوقانی و کرتاسه، آغاز و تکامل آن تا پلیوستوسن طول کشیده است و این اثر طبیعی در سال 1381 با مصوبه شماره 221 مورخ 21 خردادماه 81 شورای عالی محیط‌زیست به مجموعه مناطق تحت مدیریت سازمان محیط‌زیست پیوسته و ارگان ذیصلاح برای مدیریت اثر، سازمان حفاظت محیط‌زیست است.
حدود دو سال قبل درباره فعالیتهای آتشفشانی قله دماوند اخباری در فضای مجازی پیچید اما متولیان امر این مسئله را رد کردند و به گفته مسئول مرکز زمین شناسی مازندران، پایش گذاره های آتشفشانی قله دماوند در حال انجام است اما کارشناسان معتقدند اگر زمان دقیق فوران آتش‌فشان را بخواهیم برای چند روز یا چند ساعت قبل بدانیم نیازمند استقرار دستگاه‌ها و تجهیزات مدرن و پیشرفته‌ای هستیم .
پایش فعالیت های آتشفشانی دماوند
مهرداد قنبرزاده رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی مازندران، گازهای آتشفشانی خروجی از قله دماوند را یکی از دغدغه ها در حوزه زمین شناسی بیان کرد و گفت: این مسئله در حال پایش است .
وی اظهار داشت: در حوزه زمین شناسی دریایی 120 کیلومتر از ساحل محمودآباد تا فرح آباد ساری پایش شده است و مواردی نظیر ایجاد قفس های شیلاتی، مخاطرات دریا، سازه های دریایی و غیره مورد بررسی قرار می گیرد.

قنبرزاده، یکی از مشکلات را خروج گازهای آتشفشانی در دماوند بیان کرد و گفت: در این راستا، مرکز پایش دماوند ایجاد شده کارهای مطالعاتی در دست اقدام است و علاوه براین مطالعات گسل های استان نیز در دست اقدام است.
رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی مازندران با بیان اینکه، در حوزه های اکتشافی، مازندران در کمربند آلتیمالیا قرار دارد افزود: در استان ماده معدنی متفاوتی وجود دارد اما باید بهره برداری از مواد معدنی با روش های نوین صورت گیرد.
اگرچه طبق آخرین استعلام‌های اخذشده، تاکنون آتش‌فشان شدن قله دماوند تأیید نشده است و هیچ مرجع و منبع رسمی فعال شدن آتش‌فشان دماوند را تأیید نکرده‌اند، اما حسینعلی ابراهیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران  می گوید: فعل و انفعالات قله دماوند توسط دستگاه های متولی در این استان رصد می شود و تنها نگرانی در این قله فعالیت های معدنی در دامنه ها است که باید کنترل و مدیریت شود.
فعل و انفعالات قله دماوند توسط دستگاه های متولی در این استان رصد می شود و تنها نگرانی در این قله فعالیت های معدنی در دامه ها است که باید کنترل و مدیریت شود
قله دماوند در تاریخ 13 اردیبهشت 87 به‌عنوان نخستین اثر طبیعی در فهرست آثار ملی ثبت شد و ثبت این مکان به سبب مرتفع‌ترین و متقارن‌ترین آتش‌فشان مخروطی شکل در رشته‌کوه‌های البرز که از یک‌سو به کویر مرکزی و از سوی دیگر به دریای خزر می‌رسد و بلندترین نقطه خاورمیانه و بلندترین آتش‌فشان آسیاست، ثبت آن را در فهرست میراث جهانی یونسکو همچنان درگیر اماواگرهاست.
کویر لوت، جزیره قشم و کوه دماوند سه نامزد ایران برای ثبت در فهرست جهانی آثار طبیعی یونسکو بودند که به دلیل مشکلات، پرونده دماوند برای ثبت در فهرست یونسکو منتظر رفع مسائل فرارو است و دیو سپید پای‌دربند پیش دیگر نامزدهای ثبت جهانی شرمسار و غمین شده است.
در آخرین آتش ‌فشانی دماوند که حدود 10 هزار سال قبل بوده بر اساس شواهد علمی موجود پرتاب‌گدازه وجود داشته است و اگر دوباره آتش‌فشانی صورت گیرد پرتاب گدازه‌ها به نقاط دور دست را شاهد خواهیم بود که چهار استان البرز، تهران، مازندران و سمنان که استان‌های مجاور این قله هستند را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

فعالیت واحدهای معدنی در دامنه قله دماوند و کنده‌کاری‌های ناشی از فعالیت معادن و ساخت‌وسازها، تن دیو سپید پای‌دربند را زخمی و پاره‌پاره کرده است و احتمال فعال و انفعالات آن را شدت می بخشد وبه گفته موسوی مدیرکل منابع طبیعی مازندران – ساری، اگر فکری به حال منطقه نشود، دره هراز به کانون ریز گردها در استان تبدیل خواهد شد.
وی بابیان اینکه معادن در استان به یک معضل تبدیل‌شده است به پدیده ریز گردها اشاره کرد و گفت: دره هراز یکی از کانون‌های ریزگرد در سال‌های آتی در استان خواهد بود.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/36546/ریزگردهای-معدنکاری-در-دماوند--«دیوسفید»-ناآرام-است
بستن   چاپ