پیام مازند
سوزاندن بقایای کشاورزی شروع شد
دود شدن صدها تن کاه و کلش در کشتزارهای مازندران
چهارشنبه 20 تیر 1397 - 10:07:22 AM
مهر
مازندران آنلاین - ساری - با پایان فصل برداشت محصولات زراعی آتش زدن و دودشدن بین 500 تا هزار تن از کاه و کلش و پسماندهای مفید زراعی در مزارع مازندران کلید خورد.

 درحالی ثروت و میراث طبیعی و کشاورزی همزمان باپایان فصل برداشت محصولات زراعی و یا شالیزاری به آتش کشیده می شود که طبق قانون این کار جرم تلقی می شود. طبق مواد قانونی 22 و 33 قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و ماده 688 مجازات اسلامی آتش زدن کاه جرم تلقی می‌شود و قاضی می‌تواند فرد خاطی را به دلیل تهدید علیه بهداشت عمومی و آلودگی هوا به حبس یا جزای نقدی محکوم کند.
در حال حاضر فصل درو محصولات زراعی در برخی مناطق از جمله شرق مازندران به پایان رسید و دود ناشی از آتش زدن کشت زارها برای حذف پسماندهای زراعی و کشت محصول جدید به هوا بلند شده است.
حسینعلی ابراهیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران به آتش زدن کاه در زمین های شالیزاری اشاره کرد و افزود: بر اساس ماده 36 آیین نامه اجرایی قانون پیگیری آن برعهده وزارت جهاد کشاورزی است که از سال گذشته بهداشت، فرمانداران وجهاد کشاورزی تیم هایی را برای گشت و کنترل تشکیل دادند ولی کافی نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه کشت دوم برنج سبب شده تا این شیوه مرسوم شود، افزود: آتش زدن کاه برای حفظ محیط زیست و سلامت مردم بسیار مضر است.
وی به آموزش کشاورزان اشاره کرد و ادامه داد: آتش زدن کاه جرم محسوب می شود واگر فردی اقدام به آتش زدن زمین شالیزاری کند به مراجع قضایی معرفی می شود.

ابراهیمی با بیان اینکه بر اساس ماده 688 مجازات اسلامی آتش زدن کاه جرم تلقی شده است، گفت: قاضی می تواند فرد خاطی را حبس یا جزای نقدی محکوم کند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران از کشاورزان استان خواست برای حفظ خاک و جلوگیری از آلودگی محیط زیست، از سوزادندن بقایای محصولات کشاورزی خود به ویژه در محدوده شهری و سکونتگاه‌ها خودداری کنند .
باز هم برخی کشاورزان کاه و کلش باقی مانده مزارع را آتش زدند و گشت‌های نیروهای یگان این اداره در فصل برداشت محصولات کشاورزی فعال و با کشاورزان خاطی برخورد قانونی خواهد شد
وی افزود: با وجود اطلاع رسانی‌های قبلی، گفتگوی چهره به چهره با دهیاران و برگزاری کلاس‌های آموزشی، سال گذشته باز هم برخی کشاورزان کاه و کلش باقی مانده مزارع را آتش زدند و گشت‌های نیروهای یگان این اداره در فصل برداشت محصولات کشاورزی فعال و با کشاورزان خاطی برخورد قانونی خواهد شد.
مرسوم شدن کشت دوم به عنوان یکی از فعالیت های اقتصادی سودآور برای کشاورزان که علاوه بر تغییر در زندگی سنتی کشاورزان، از بین بردن دامداری سنتی را نیز به دنبال داشت، کشاورزان را به وسوسه انداخت تا با رها کردن دامداری به جای جمع کردن طافت فرسا کاه و کلش، آتش زدن این سرمایه را به عنوان کار دم دستی انتخاب کنند.
این درحالی است که پوسیدن کاه و کلش در خاک موجب افزایش ماده آلی خاک شده و این ماده آلی سبب جذب بهتر عناصر غذایی توسط گیاهان می شود و در نهایت کارآیی مصرف کودهای شیمیایی توسط گیاهان افزایش می یابد. همچنین باعث افزایش راندمان مصرف آب شده درنهایت باعث کاهش دفعات آبیاری و هدر رفتن آب می شود .
در عین حال عزیزالله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه سوزاندن کاه و پسماند در استان رواج پیدا کرده است، گفت: دو میلیون و 200 هزار تن پسماند محصولات زراعی داریم که یک میلیون و 300 هزار تن برای خوراک دام برداشت و بسته بندی می شود .
وی افزود:حدود 500 تن از پسماند های زراعی به طول حدود 10 تا 50 سانت باید در زمین کشاورزی پوسیده و به خاک برگردد که متاسفانه کشاورزان آن ها را آتش می زنند .

شهیدی فر با بیان اینکه آموزش های لازم به کشاورزان داده شده است، تاکید کرد: در هفته نامه و ماهنامه جهاد کشاورزی مضررات آتش زدن کاه درج شده است که آن را برای شهرستان ها ارسال تا در کلاس های ترویج کشاورزی مطرح شود .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از اجرای 12 برنامه رادیویی و تلوزیونی در حوزه اثرات آتش زدن کاه برخاک و محیط زیست خبرداد و بیان کرد: در سال زراعی جاری 4 هزار هکتار از اراضی بدون شخم وشیار هستند که بستر رطوبت را حفظ و واکنش ها برای افزایش مواد الی در خاک افزوده می شود .
وی برنامه جهاد کشاورزی را افزایش ان به 10 هزار هکتار دانست و افزود: در حال حاضر مواد آلی خاک در استان 1.5 است که هدف ما ارتقا ان به رقم دو است که می تواند در حاصلخیزی خاک و افزایش محصولات زراعی موثر باشد.
به تاکید کارشناسان، کاهش پایداری خاکدانه‌های خاک، سله بستن سطح خاک، سفت شدن لایه‌های خاک و کاهش نفوذپذیری آن درنتیجه ایجاد بستری نامناسب برای جوانه زدن و ایجاد مشکل در نفوذ ریشه، هوا و آب به داخل خاک و از بین رفتن عناصر مغذی ماکرو و میکرو درنتیجه فقیر شدن خاک و کاهش مرغوبیت و حاصلخیزی خاک و آلودگی محیط زیست از جمله مضرات سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی است.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/36658/دود-شدن-صدها-تن-کاه-و-کلش-در-کشتزارهای-مازندران
بستن   چاپ