پیام مازند
چشم‌چرانی به اراضی مازندران؛ ممنوع!
شنبه 21 مهر 1397 - 1:48:25 PM
ایسنا

پیام مازند- منابع طبیعی همانند جنگل، کوه، دشت و دریا مواهبی است که خداوند آن را به آسانی در اختیار مردم در مازندران قرار داد تا از آن به درستی بهره گیرند و به بهترین شکل ممکن به منظور آسایش خود از آنها استفاده کنند اما در این میان سودجویان و منفعت طلبانی نیز حضور دارند که از اراضی ملی و طبیعی نیز سوءاستفاده می کنند و از آنها به «زمین‌خوار» نام می برند.

میزان زمین‌خواری در مازندران با توجه به وجود موهبت های خدادی بدون شک بیشتر از برخی استان هایی است که از این مواهب برخوردار نیستند.

کشف زمین خواری 21 هزار میلیاردی در مازندران

فرمانده انتظامی مازندران از کشف 21 هزار میلیارد ریالی زمین خواری و رهاسازی 220 هزار مترمربع از اراضی ملی در استان طی 6 ماهه گذشته سال 97 خبر داد.

سردار سیدمحمود میرفیضی در جمع خبرنگاران در این زمینه با اشاره به اینکه زمین خواری یکی از جرایم اقتصادی است که زمین خواران صرفا با روش های نادرست ثروتی را تصاحب می کنند که خود هیچگونه نقشی در تولید آن نداشته اند، اظهار کرد: از اثرات زمین خواری می توان به گرانی بخش مسکن، روی آوری مردم به سمت شهرنشینی و عدم توسعه به بخش کشاورزی اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: طمع ورزی مجرمان یکی از مهم‌ترین دلایل افراد برای تصاحب منابع طبیعی و خدادادی که حقوق عامه مردم و آیندگان است، محسوب می شود که تصاحب املاک و اراضی با جعل اسناد ملکی و هویتی، نشانه گذاری های خود ساخته و تبانی با افراد ذی نفوذ از نمونه های بارز آن است.

فرمانده انتظامی مازندران ادامه داد: تغییر کاربری و تصرف غیرقانونی اراضی ملی توسط برخی افراد سودجو در سال های اخیر به معضلی جدی تبدیل شده که برای مقابله با آن، پلیس گام های موثری برداشته است.

میرفیضی تصریح کرد: در این راستا پلیس با به کارگیری توان اطلاعاتی، علمی و عملیاتی خود، اقدامات موثری را برای شناسایی زمین خواران و آزاد سازی زمین های تحت تصرف آنان در دستور کار قرار داده است.

مبارزه با زمین خواری نیازمند عزم ملی

وی خاطرنشان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، پلیس در مبارزه قاطعانه با جرایم اقتصادی از جمله زمین خواری موفق به آزادسازی 220 هزار مترمربع از اراضی ملی و منابع طبیعی در سطح استان مازندران شدند.

میرفیضی ارزش مجموع زمین های آزادسازی شده از ابتدای سال جاری تاکنون را بالغ بر 21هزار میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: توجه به موانع، چالش ها و راه های مقابله با زمین خواری و جرایم مرتبط با آن از راه های کاهش این معضل اقتصادی در جامعه است.

فرمانده انتظامی استان مازندران در پایان گفت: مقابله با زمین خواران به منظور حفظ حقوق آیندگان و جلوگیری از بین رفتن مواهب الهی و منابع طبیعی نیازمند یک عزم و اراده ملی و همگانی است.

سیداحسان ساداتی عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور  با اشاره به اینکه یکی از مقاصد زمین‌خواری در مازندران، جنگل‌ها هستند، اظهار کرد: جنگل های شمال به دلیل وجود ویژگی های خاص دارای ارزش منحصر به فردی است.

وی تصریح کرد: وجود جنگل و دریا در کنار هم و چشم انداز بی بدیل و عرصه های دارای خاک حاصلخیزی با قابلیت کشاورزی بالا و همچنین از طرفی دسترسی آسان به پایتخت موجب شده تا چشم طمع زمین خوران به این منطقه بسیار زیاد شده است.

ارزش بالای اراضی در شمال کشور

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به اینکه رانت زمین یا به اصطلاح ارزش بالای موقعیت آن اراضی را از عوامل چشم طمع دوختن به زمین های مناطق شمال دانست و افزود: در مناطقی چون جنوب کشور و یا مکان هایی که عرصه ها دارای قابلیت و کیفیت نباشند آنقدر تحت هجوم و مهاجرت قرا نخواهند گرفت و این در حالی است که در خطه سرسبز شمال شاهد مهاجرت های فراوانی هستیم.

ساداتی با اشاره به اینکه با وجود افزایش جمعیت به حدود 80 میلیون نفر، شاهد تغییر در عرصه ها نبودیم، تصریح کرد: تراکم جمعیت بالا و ارزش زمین های منطقه در کنار بکری و شرایط مناسب آب و هوایی، موجب شده است تا نگاه ویژه‌تری به این مناطق داشته باشند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اجرای قوانین با توجه به وجود قوانین مدون و بسیار خوب در زمین خواری، اظهار کرد: در تجاوز به عرصه های ملی با اجرای قوانین، کمی شدت عمل و پیگیری های مستمر باعث خواهد شد که این منابع ملی از دست سودجویان خارج شود.

تغییر کاربری اراضی و آسیب به محیط زیست

ساداتی یک دیگر از تصرفات زمین را در زمین های کمتر بازده دانست و افزود: تغییر کاربری اراضی کمتر بازده و تبدیل آنها به باغ باعث خواهد شد تا منابع طبیعی از حالت طبیعی خارج و مورد دخل وتصرف قرار گیرد، همچنین در برخی از مناطق منابع طبیعی و مستثنیات از هم به درستی تفکیک نشدند که باید این امر صورت پذیرد.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به اینکه زیرساخت هایی چون احداث جاده و مسیر خطوط لوله گازرسانی به روستاهای دوردست که محاط در عرصه های ملی باشند یکی دیگر ازعوامل ازبین رفتن زمین ها خواهد بود.

ساداتی در پایان یادآورشد: آتش سوزی عمدی و تبدیل زمین از حالت وحشی به اهلی و پس از آن تصاحب زمین را هم می توان به عوامل زمین خواری اضافه کرد.

کسب منفعت اضافه از یک منبع رایگان!

محمدعلی احسانی عضو هیئت علمی داشگاه مازندران  با اشاره به اینکه یکی از اقدامات زمین‌خواران پس از تصاحب زمین ساخت ویلا سپس فروش آن است، اظهار کرد: تمام هدف این افراد کسب منفعت اضافه از یک منبع رایگان است.

وی با بیان اینکه ما در بحث اقتصاد تخصیص بهینه منابع را دنبال می کنیم، تصریح کرد: این بدان معنی است که مشخص شود چه دارایی به چه کسی تعلق دارد و شخصی که زمین خوار باشد مسلما در مقابل چیزی که به دست آورده کاری انجام نداده و مالی پرداخت نکرده است.

عضو هیئت علمی داشگاه مازندران  با اشاره به اینکه زمین خواری موجب  انحراف تخصیص منابع می شود، خاطرنشان کرد: نپرداختن وجه در مقابل مالی که بدون کار کردن به دست آید موجب خواهد شد به درستی از منابع استفاده نشود و اگر هم مورد استفاده قرار گیرد به دلیل آسان به دست آوردن دیگران را نسبت به کارکردن مایوس خواهد کرد و این موضوع در رفتار درست افراد تاثیر می گذارد و انحراف ایجاد می کند و در نتیجه اقتصاد در سطح پایین تر قرار می گیرد یعنی تولید و رشد اقتصادی کمتر و بیکاری پنهان زیاد می شود.

احسانی گفت: زمین خواران منابع را بدون کار و استحقاق به دست می آورند و این موجب می شود تا افرادی که برای به دست آوردن دارایی مثبت کار می کنند آن کار را رها کرده و اقتصاد دچار مشکل می شود.

عضو هیئت علمی داشگاه مازندران خاطرنشان کرد: وزارت کشاورزی و به ویژه سازمان منابع طبیعی باید زمین هایی چون جنگل، ساحل و مراتع را که پس از ملی شدن اراضی متعلق به دولت بوده و ملی محسوب می شود مشخص کرده و در یک نقشه کلی این اموال را به بخش عمومی برگرداند.

ظاهر جذاب و فریبنده سرمایه گذاری گردشگری و رشد زمین خواری

محمد امین جعفری کارشناس مدیریت گردشگری نیز با اشاره به نقش گردشگری در زمین خواری با اشاره به اینکه گردشگری علاوه بر اثرات مثبت بی شمار، در صورت عدم مدیریت صحیح اثرات منفی نیز دارد، اظهار کرد: تخریب محیط و ازبین رفتن اراضی ملی یکی از مهم‌ترین مواردی است که به دلیل عدم مدیریت صحیح به وجود می آید.

وی با بیان اینکه زمین خواری یکی از نتایج شتاب زده گردشگری بدون نظارت و برنامه ریزی مشخص و با نگاهی سوداگرانه است، خاطرنشان کرد: عدم وجود ساختارهای شفاف و مشخص قانونی دارای قدرت بازدارندگی یکی از دلایل افزایش زمین خواری است که به سوداگران اجازه می دهد به آسانی به فعالیت بپردازند.

این کارشناس مدیریت گردشگری ورود با ظاهر جذاب و فریبنده سرمایه گذاری گردشگری را یکی دیگر از عوامل رشد زمین‌خواری برشمرد و گفت: سرمایه گذاری گردشگری به بهانه توسعه و اشتغال و غیره پوششی برای پنهان ساختن چهره زشت پدیده زمین‌خواری است.

وی با بیان اینکه زمین‌خواری و تعرض به اراضی ملی غالبا توسط افراد غیربومی رخ می‌دهد، تصریح کرد: مسئولان در حوزه گردشگری در قبال سرمایه‌گذار غیربومی تسامح و تساهل بیشتری به خرج می دهند این در حالی است که افراد بومی از حس «تعلق مکان» برخوردار هستند و براساس آمارها نیز درصد کمتری از معترضان به طبیعت و اراضی ملی را شامل می شوند.

جعفری در پایان خواستار شفافیت ساز و کار جذب و فعالیت سرمایه گذاران در جهت برخورد و مقابله با این پدیده شوم شد و گفت: آگاه‌سازی جوامع محلی نسبت به اثرات زیان بار چنین اقداماتی در بلند مدت می تواند موجب حفاظت از محیط زیست شود.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/60607/چشم‌چرانی-به-اراضی-مازندران؛-ممنوع!
بستن   چاپ