پیام مازند
قیمت نابودی کوه‌های جنگلی شرق مازندران چند؟ + تصاویر
شنبه 1 دی 1397 - 8:03:54 AM
ایسنا
پیام مازند - به گفته منابع محلی، بخش وسیعی از اراضی اطراف شهرستان بهشهر و نکا در محاصره افرادی قرار گرفته است که خود را مجاز به برداشت بی رویه خاک و سنگ به واسطه برخی مجوزها می‌دانند. هجوم به کوه و جنگل، برداشت بی رویه شن و ماسه از کوه های جنگلی، مهاجرت های اقلیمی و آفت ها، کمربند سبز شمالی را در معرض فشارهای متعدد قرار داده تا جایی که جانی در کالبد آن باقی نمانده است.
نمونه ای از این اتفاقات در استان مازندران به وفور دیده می شود اما یکی از این کوه‌های جنگلی که به شدت مورد تهاجم قرار گرفته است کوه‌های جنگلی و اراضی مستعد شیب‌دار در اطراف شهرستان‌های نکا و بهشهر است.

  به گفته منابع محلی، بخش وسیعی از اراضی اطراف شهرستان بهشهر و نکا در محاصره افرادی قرار گرفته است که خود را مجاز به برداشت بی رویه خاک و سنگ به واسطه برخی مجوزها می‌دانند.
بخشی از این اراضی به قدری برداشت سنگ و خاک در آن صورت گرفته است که گودالی با عمق حدود 30 تا 40 و در طول حدود هزار متر ایجاد شده است.
همچنین در برخی از معادن با پیشروی به حوضه جنگلداری بخشی از جنگل غارت شده است، قسمتی از این معادن هم به دلیل اقدام به موقع جنگلبانی برای همیشه تعطیل شد.
در این راستا سیداحسان ساداتی عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور  با اشاره به نقش جنگل ها در توسعه کشور، اظهار کرد: برای وجود توسعه پایدار در کشاورزی، باید اکوسیستم پایداری مانند جنگل وجود داشته باشد، چرا که جنگل موجب حفظ خاک و تامین آب می شود، از فرسایش جلوگیری کرده و بستر کشاورزی را نیز فراهم می کند.

*جنگل عامل باران‌ربایی
وی تصریح کرد: با بارندگی شدید فرسایش خاک اتفاق خواهد افتاد اما با وجود جنگل " باران‌ربایی" رخ داده و آب حاصل از بارندگی های سیل آسا به سوی سفره های زیرزمینی هدایت می شود.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور همچنین خاطرنشان کرد: جنگل به دلیل تصفیه هوا و زیبایی در بحث توریسم و اکوتوریسم موثر بوده، به طوری که مشاهده می کنیم نوار سبز شمالی از لحاظ تنوع گونه ها، زیبایی و تنوع زیستی بسیار کم نظیر است.
ساداتی تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل تغییر اقلیم، تعداد موجودات جانوری و ریز گونه‌های گیاهی در حال کاهش است و در همین راستا باید محافظت از آن به صورت جدی تری انجام شود به طوری که گونه های گیاهی "شب خُسب" و "ملَچ" در حال انقراض بوده و اثر زیادی از آن وجود ندارد.

وی به مزیت جنگل های شمال اشاره کرد و افزود: مزیت‌ دیگر در شمال وجود جنگل‌های هیرکانی، تشکیل طبقات ارتفاعی و ایجاد پایداری در مناطق پایین دست است.
*عدم صدور مجوز برداشت از کوه برای مناطق پرشیب
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در ادامه با اشاره به برداشت شن برای عملیات‌های عمرانی مانند آسفالت کردن خیابان‌ها و ساخت و ساز از کوه‌های جنگلی به ویژه در اراضی شیب‌دار که منجر به برش دادن کوه های جنگلی شده است، گفت: یکی از عوامل تخریب جنگل و مرتع ایجاد زیرساخت‌ها برای مباحث عمرانی و اتصالات گازرسانی است که آثار تخریبی زیادی را به همراه دارد، از آنجایی که اکوسیستم جنگل و مرتع محدود است نباید دست به چنین کاری زد و باید در حراست از جنگل کوشا بود.
وی با اشاره به اینکه آفریده های خدادادی نباید صرفاً برای استفاده از مصالح معدنی، اشتغال تعداد محدودی از افراد و یا منافع مالی عده ای مورد تخریب قرار گیرد، تصریح کرد: منطقه ای حاصلخیز که چندین سال طول کشید تا خاک آن تشکیل شود را نباید به راحتی مورد تخریب قرار گیرد و باید دانست که اگر کوه برش یابد ایجاد آن غیرممکن است. در همین راستا و به لحاظ زمین شناسی مناطقی که شیب بالایی دارد نباید مجوز برداشت برای آن صادر شود.

*تخریب کوه ها در همه جای کشور عوارض زیست محیطی دارد
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به اینکه آیا بهتر نیست به جای از بین بردن کوه و جنگل، مواد مورد نیاز مصالح عمرانی از استان هایی کویری مانند قم یا سمنان تهیه شود، نیز گفت: نمی توان وارد کردن مصالح و شن و ماسه از شهرهای کویری را مبنا قرار دهیم چرا که کوه های آنجا هم به دلیل برداشت بی رویه مورد تخریب قرار می گیرند، همچنین این کار عوارض زیست محیطی دیگری را در پی خواهد داشت.
صنایع پتروشیمی در مقوله ساخت و ساز وارد شوند
وی با اشاره به اینکه صنایع به ویژه پتروشیمی در کشور باید نگاه خود را تغییر دهند تا برای تامین مواد خام، نیازی به نابودی طبیعت نباشد، اظهار کرد: این نیازمند تحول اساسی در صنعت ساخت و ساز است تا آسیب کمتری به طبیعت در بر داشته باشد.
این استاد دانشگاه همچنین در پاسخ به اینکه چرا بسیاری از معادنی که در کوه های جنگلی مانند بهشهر و غیره در حال فعالیت هستند با مجوز دولتی بوده و چگونه مطالعه ای روی این امور صورت نگرفته است، خاطرنشان کرد: دستگاه های نظارتی باید در امر صدور مجوز ها دقت بیشتری به خرج دهند. بسیاری از افراد آگاهی ندارند که صدور مجوز معدن چه آثار تخریبی بر روی محیط زیست دارد.

حضور قرق بان ها برای نظارت کافی نیست/ مازندران اسیر مهاجرت های اقلیمی
ساداتی با تاکید بر اینکه ما باید فرهنگی ایجاد کنیم که مردم خود حافظ طبیعت باشند، گفت: اداره کل منابع طبیعی قرق‌بان هایی دارد اما نمی تواند همه جا را تحت نظارت خود بگیرد، مازندران به دلیل خوش آب و هوایی و مناطق جنگلی، مهاجرت های زیادی از استان های دیگر به خود دیده است.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ادامه داد: اهمیت اکوسیستم، مرتع و جنگل در قالب دوره های آموزشی از طریق مستند، فیلم، تیزر، رسانه‌ها و دانشگاه ها می‌تواند به مردم یادآوری کند که حافظ طبیعت باشند.
به چه قیمتی؟!
  همانطوری که در تصاویر مشاهده می شود، فعالیت برخی معادن و شرکت‌ها با مجوز در اطراف شهرهای نکا و بهشهر موجب تخریب و نابودی بسیاری از درختان، حفر گودال‌های بسیار عمیق و نابودی اکوسیستم آن منطقه شده است.

نکته اینجا است که با وجود اینکه مازندران همواره مورد توجه برخی بلایای طبیعی مانند سیل و سیلاب است، آیا وجود این درختان و کوه جنگلی مانعی در برابر آن نمی‌شد و حال با نابودی بخش عظیمی از آن خطر سیلاب مردم آن شهرستان‌ها را به خطر نمی‌اندازد.
همچنین سوال دیگر اینکه، آیا نابودی کوه‌های جنگلی و قطع درختان مستعد برای تهیه مصالح و ... شبیه وضعیت بهشهر و نکا به صرفه تر است یا اینکه احتمال افزایش خطر برای آن منطقه افزایش یابد؟
 


 
 


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/71559/قیمت-نابودی-کوه‌های-جنگلی-شرق-مازندران-چند؟---تصاویر
بستن   چاپ