پیام مازند
مدیرگروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری؛
یخزدگی در بلند مدت بافت خاک مازندران را تغییر می دهد
شنبه 29 دی 1397 - 7:45:39 AM
ایسنا
پیام مازند - مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با اشاره به اینکه تغییر اقلیم و تاثیر آن بر روی خاک موجب شده که در برخی نقاط کشور خصوصا مازندران که با کشاورزی در ارتباط است دلواپسی هایی را در بحث کیفیت خاک و کشت و کار ایجاد کند،گفت: یکی از تاثیرات تغییر اقلیم یخزدگی خاک در مازندران است که باید گفت در حال حاضر این عامل هیچ اثری روی خاک های استان ندارد اما در بلندمدت بافت آن را تغییر می دهد.
محمد علی بهمنیار مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری  اظهارکرد: موضوع یخزدگی خاک بیشتر از نگاه آفات و بیماری ها مورد بررسی قرار می گیرد و از نگاه خاک کمتر به آن پرداخته شده، در بحث خاک ذخیره رطوبت مبنا بوده و یخ زدگی بر آفاتی که در روی بوته ها و خاک قرار دارند آسیب رسانده و تعداد آن ها را کاهش می دهد.
وی افزود: یخزدگی در خاک بر اثر بارش برف می تواند تاثیرات مثبتی را به دنبال داشته باشد به طوری که با یخزدگی میزان رطوبت نسبی خاک افزایش یافته و خاک رطوبت را می تواند حفظ کند.
یخزدگی مؤثر بر از بین رفتن آفات
مدیرگروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری با تاکید به اینکه یخ زدگی برای آفات و بیماری های خاک فواید بیشتری دارد، در مورد اینکه آیا یخ زدگی لایه های خاک منجر به کاهش تولید محصولات کشاورزی می شود یا خیر اظهارکرد: بستگی دارد که مسیر تغییر لایه های خاک به چه سمتی حرکت کند، بافت خاک در اثر یخ زدگی های معمولی تغییر نمی کند، برای تغییر بافت اندازه ذرات خاک باید تغییر یابد.
تأثیر یخزدگی بر بافت خاک در بلندمدت/ بهم خوردگی،عامل تغییر بافت خاک
بهمنیار با بیان اینکه یخزدگی های فعلی تاثیر چندانی در بافت خاک ندارد اما در بلند مدت ممکن است بافت خاک را تغییر دهد،خاطر نشان کرد: اما در همین راستا "بهم ریختگی" و یا " به هم خوردگی" خاک مطرح است که در اثر تغییر خاک ایجاد می شود؛در مناطقی که سرما و یخبندان شدید وجود دارد، سرد و گرم شدن موجب انقباض و انبساط خاک شده که توده شن و یا ترک هایی را نیز در خاک ایجاد می کند.
وی افزود: این حالت عموما در دمای زیر 30 درجه اتفاق می‌افتد و در مازندران این مقوله تاکنون رخ نداده است.
فرسایش های بادی عامل تغییر بافت خاک
وی در مورد علت فرسایش خاک نیز گفت:سرما و یخبندان خاک را منجمد نگه می دارد پس این مهم عامل فرسایش خاک نیست،اما فرسایش های بادی در بلندمدت بافت خاک را تغییر می دهد به طوری که ذرات ریز همراه با باد رفته و ذرات درشت به جای می‌مانند.
مدیر گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری در پاسخ به این سوال که آیا سرما و یخبندان از شوری خاک می کاهد، تصریح کرد: اگر بخواهیم شوری خاک کم شود لازم است که آب از لایه سطحی وارد قسمت های زیرین خاک شود تا زهکشی خاک رقم بخورد که این حالت در فصل سرما به حداقل مقدار خود می رسد.
بهمنیار ادامه داد: با حرکت آب نمک موجود در خاک حل می شود که این امر در فصول گرم مانند تابستان رخ می دهد اما در فصل یخبندان که سرما و یخ بر روی خاک ثابت است نمک خاک را در خود حل نمی کند.
کاهش ذخیره رطوبت با با بارش های رگباری/تغییر اقلیم موجب افزایش تبخیر آب
وی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد تغییر اقلیم و اثرات آن گفت: تغییر اقلیم موجب می شود میزان بارش باران کاهش یابد و نوع نزولات جوی تغییر کند به طوری که بارش باران معمولی تبدیل به باران های رگباری و تند می‌شود و در نتیجه ذخیره رطوبت را کاهش می‌دهد؛چون تغییر اقلیم موجب افزایش تبخیر آب شده در نتیجه بیلان آب از لحاظ مثبت بودن کمتر خواهد شد.
بارش های رگباری عامل فرسایش خاک
مدیرگروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی ساری ادامه داد: بارش های رگباری با ذرات درشت تحت تاثیر وزن، سرعت می‌گیرد و انرژی که به خاک وارد می کند شدید تر شده که موجب جدا شدن ذرات خاک دانه ها و تبدیل آن به پودر می شود و همین امر فرسایش خاک را رقم می زند.
بهمنیار در پایان در مورد بارش های فعلی برف و تاثیر آن بر کشاورزی نیز گفت: این نوع بارش ها مجموعا به نفع کشاورزی است یعنی اگر مدت زمانی که برف روی زمین می ماند بیشتر شود ذخیره‌سازی بیشتر رطوبت در بلند مدت اتفاق می‌افتد.
وی ادامه داد: اگر بارش ها از حالت رگباری به ذرات بارانی ریز تری تبدیل شود به نفع کشاوزان بوده زیرا ذخیره رطوبت کمتر پس از آن فرسایش نیزکمتر اتفاق می‌افتد و در فصل گرم دما هرچه کمتر گردد تبخیر نیز کمتر خواهد شد.
تأثیر تغییر اقلیم بر کشاورزی مثبت نیست
این استاد دانشگاه در مورد تغییر اقلیم و تأثیر آن در مازندران نیز خاطرنشان کرد: در تغییر اقلیم نکات مثبت گفته شده در 50 سال اخیر کاهش پیدا کرده و در عوض شرایط منفی و دما رو به بالا بوده که نشان می‌دهد میزان ذخیره آب برای انتقال به لایه های زیر زمین کمتر شده است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/74123/یخزدگی-در-بلند-مدت-بافت-خاک-مازندران-را-تغییر-می-دهد
بستن   چاپ