پیام مازند
گره کور توسعه طرح های بوم گردی در رامسر
شنبه 11 اسفند 1397 - 3:05:37 PM
ایرنا
پیام مازند- گردشگری روستایی و عشایری یا بومگردی یکی از ارکان توسعه گردشگری پایدار است که حضور یافتن و زیستن گردشگران با یک فرهنگ خاص،‌ تجربه کردن این فرهنگ از نزدیک و احترام به مردمان این زیست بوم محقق می شود.
هم اکنون از مجموع 137 روستای شهرستان بیش از 70 هزار نفری رامسر، تعداد 14 روستا به عنوان پایلوت و هدف گردشگری شناسایی شده است.
بنا بر اعلام منابع رسمی از سال 1394تاکنون حدود هفت اقامتگاه بوم گردی دراین روستاها از جمله `مارمیچه ` ، `جنت رودبار` ، `گرسماسر` ، `جواهرده ` ، `جیرکوه `، ` میشاورک ` و `زارو سرا ` احداث و به بهره برداری رسیده است.
حدود چهار طرح دیگر نیز در چهار روستای `تیلیج ، ` جلو ` ، `سفید تمشک ` و ` وانه کوه ` فرآیند اجرای آن از سوی سرمایه گذاران این بخش در دست اقدام است ضمن آنکه حدود 20 متقاضی برای اجرای این طرح درخواست دادند.
با این وجود، شماری از مسئولان، کارشناسان ، بهره برداران و نیز متقاضیان این طرح ها ، مناسب نبودن زیرساخت ها ، فقدان آموزش، کمبود اعتبار و تاخیر در صدور مجوز تاسیس اقامتگاه های بوم گردی و یا بهسازی خانه های قدیمی را از عمده ترین مشکلات موجود در این حوزه برشمردند.
شهرستان رامسر با برخورداری از جاذبه های طبیعی، تاریخی و گردشگری نظیر جنگل ، دریا ، کوه ، جلگه ، اماکن اقامتی مانند هتل های قدیم ، جدید ، کاخ موزه ، چشمه های آب گرم معدنی و فرودگاه از دیرباز تاکنون به عنوان عروس شهرهای ایران و خاستگاه میلیون ها مسافر و گردشگر بوده است.
طبق آمار، در نوروز سال گذشته دست کم پنج میلیون مسافر و گردشگر در این شهرستان اقامت داشته اند که از این شمار دست کم سه هزار و 500 نفرشان گردشگر خارجی بوده اند.
** پیامدهای تاخیر در صدور مجوز اقامتگاههای بوم گردی
یکی از اهالی روستای ` گرسماسر ` رامسر گفت : فرآیند صدور مجوز ساخت اقامتگاههای بوم گردی و یا بهسازی خانه های قدیمی که منطبق با اصول و ضوابط اجرای چنین طرح هایی باشد ، ماهها حتی به بیش از یک سال زمان می برد.
سهیل ناصر تاش که مدعی شد یک باب واحد مسکونی به سبک معماری قدیمی دراین روستا دارد، افزود : نوع مصالح به کار رفته در این واحد مسکونی کاملا قدیمی و سنتی بوده منتهی یکی از علت های تائید نشدن اسناد و مدارک ارائه شده به مرکز استان ، استفاده کردن از مصالح نوین اعلام کرده بودند.
وی ضمن قدردانی از همرانی مسئولان محلی اظهار داشت : با گذشت حدود یک سال، سرانجام موفق به دریافت پروانه بهره برداری برای بهسازی واحد مسکونی قدیمی شدم اما چه فایده با گذشت زمان از دیگر مزیت های تسهیلات بانکی محروم ماندم .
محمود طالشی از روستای ` زارو سرای ` رامسر نیز گفت : شنیده شده تمامی پرونده های مربوط به این طرح ها در کارگروه کمیسیون امور زیربنایی گردشگری مرکز استان بررسی و رسیدگی می شود اما اعضای این کمیسیون نباید به بهانه های واهی این مدت زمان طولانی سرمایه گذاران این بخش را دچار چالش کنند.
گفته می شود این کمیسیون که مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، ‌مدیر امور اراضی، رئیس سازمان مسکن و شهرسازی، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان و یک نفر نماینده استانداری است هر ماه در سازمان جهاد کشاورزی مازندران برگزار می شود.
این روستایی گفت : این وقت کشی ها سبب شد تا علاوه بر موفق نشدن نام نویسی در سامانه کارا برای دریافت تسهیلات ، بلکه مشکلات دیگری مانند گرانی افسارگسیخته کالا و مصالح ساختمانی تحمیل سرمایه گذاران شود و نتوانند در موعد مقرر طرح هایشان را به پایان برسانند.
** نبود زیرساخت های مناسب
شهربانو حسینی مالک اقامتگاه بوم گردی نیز با اعلام این که حدود یک سال در این حوزه فعالیت دارد ، فراهم نبودن زیرساخت ها بویژه راه های ارتباطی مقصد تردد گردشگران را به عنوان معضل جدی در این حوزه نام برد.
به گفته او ، راه های ایمن ، استاندارد و نیز نصب تابلوهای معرفی جاذبه های گردشگری و اقامتگاههای بومی گردی زمینه را برای معرفی روستاهای این منطقه مهیا می کند و در نتیجه حضور چشمگیر مسافران و گردشگران منجر به رونق اقتصاد گردشگری این منطقه می شود.
رئیس شورای بخش رامسر هم گفت: مسیر منتهی به دهستان جواهرده و اشکورات برای ساخت و بهسازی اقامتگاههای بوم گردی مناسب نیست و این وضعیت نگرانی مسافران و گردشگران را به همراه دارد.
انوشیروان خلعتبری افزود : اغلب مسافران ورودی شهرستان مشتاق دیدن روستاها هستند و دوست دارند شب ها نیز در اقامتگاههای بوم گردی بمانند و از آب و هوای دلپذیر و مناظر دیدنی این منطقه لذت ببرند منتهی مسیرهای تردد آن ها باید اساسی ایمن شود .
وی اجرای طرح های گازرسانی را عامل خرابی راههای روستایی منتهی به اقامتگاههای بومگردی در این شهرستان معرفی کرد و ادامه داد : دست اندازهای تند، شانه های خاکی و نیز پیچ های غیراستاندار در این مسیرها شادی و نشاط را از مسافران سلب نموده و یک خاطره تلخ در وجود آن ها ایجاد خواهد کرد و ضمن آنکه در مدت ماندگاری آن ها نیز اثر می گذارد.
طول راههای اصلی و فرعی رامسر حدود 378 کیلومتر است که از این میزان حدود 275 کیلومتر آن راه روستایی ، 87 کیلومتر راه فرعی و حدود 16کیلومتر نیز راه اصلی شریانی می باشد.
** حدود 20 مورد متقاضی طرح های بوم گردی
رئیس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری رامسر نیز گفت : حدود 14 روستا به عنوان الگو و هدف گردشگری در این شهرستان شناسایی شده که تاکنون 7 باب اقامتگاه بوم گردی در این روستاها به بهره برداری رسیده و چهارباب دیگر در حال ساخت و یا احیا است ضمن آنکه حدود 20 مورد نیز دراین زمینه درخواست داده اند و پرونده آن ها برای بررسی به استان ارسال شده است.
حسین متاجی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : برای تائید پرونده این دسته از متقاضیان مسئولان محلی مانند راه و شهرسازی ، جهادکشاورزی ، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ، محیط زیست ، میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری نظر می دهند منتهی بیشترین مشکل مربوط به ساخت اقامتگاههای بوم گردی است.
وی اظهار داشت : به همین منظور نشستی بتازگی با حضور مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران در فرمانداری رامسر برگزار و تصمیمات خوبی هم در زمینه گرفته شد.
وی با اشاره به آنکه رویکرد دولت تدبیروامید ، رونق بخشی به اقتصاد روستاها ، پیشگیری از گسترش حاشیه نشینی درشهرها و مهاجرت معکوس به روستاها است ، برلزوم شتاب بخشی در فرآیند صدور مجوز این طرح ها تاکید کرد.
این مسئول محلی همچنین ، آموزش ندیدن بهره برداران اقامتگاه های بوم گردی را از دیگر مشکلات در این بخش برشمرد و گفت که امروز ضوابط زندگی روستایی یا به عبارتی لمس کردن یک زندگی واقعی دراین اقامتگاه ها نهفته شده است منتهی ضرورت دارد بهره برداران قبل از ایجاد و یا اجرای چنین طرح هایی آموزش های لازم را در زمینه فرهنگ روستایی ، نحوه پخت و عرضه غذاهای محلی سنتی روستایی ، چگونگی صیانت از محیط زیست و نیز آشنایی با سنت ها ، آئین ها و فرهنگ دیار گذشته محل فعالیتش را فراگیرد و به مخاطبان انتقال دهد.
متاجی ابراز امیدواری کرد بزودی چنین اتفاقی با بهره گیری از استادان مجرب در این شهرستان رخ دهد.
** تاکید فرماندار برلزوم رفع مشکلات
فرماندار رامسر نیز گفت : این موضوع با جدیت با همراهی مسئولان محلی در استان در حال پی گیری بوده و ضمن آنکه این شهرستان به علت پذیرای میلیون ها مسافر و کمبود مکان های اقامتی باید برای توسعه اقامتگاه های بوم گردی تلاش بیشتری کرد.
محمد آزاد افزود : طرح جامع گردشگری در این شهرستان قدمت حدود 80 سال دارد هرسال به طور میانگین دست کم پنج میلیون مسافر وارد این شهرستان می شوند و چنین اتفاقی یک فرصت بوده و می تواند به رونق اقتصاد گردشگری و بهبود فضای کسب و کار این شهرستان بینجامد.
وی اظهار داشت : با پی گیری های به عمل آمده مسئولان استانی نیز وعده دادند تا فرآیند صدور مجوز ساخت و یا بهسازی اقامتگاه های بوم گردی را شتاب ببخشند .
فرماندار رامسر گفت : در ماه جاری نشستی با حضور مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در فرمانداری برگزار و این موضوع مطرح شد و قول مساعد داد تا پیگیری کند.
آزاد ابراز امیدواری کرد که ایمن سازی مسیرهای منتهی به اقامتگاه های بوم گردی نیز تا پیش از نوروز ایمن سازی ، ترمیم و خط کشی شود.
مدیرکل میرارث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران نیز یکی از موانع و چالش ها در پیشبرد این پروژه ها را تبصره ماده یک دانست و گفت که در تبصره ماده یک قانون گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی فقط شامل ساخت هتل، متل، مهمانپذیر، مراکز تفریحی و سرگرمی گردشگری ، مجتمع ، اردوگاه ها ، محوطه های گردشگری نیست بلکه اقامتگاههای بوم گردی و سنتی نیز جزیی از آن است.
بر اساس تبصره ماده یک، تشخیص موارد ضروری تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها در هر استان بر عهده کمیسیونی مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی، ‌مدیر امور اراضی، رئیس سازمان مسکن و شهرسازی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان و یک نفر نماینده استانداری که به ریاست سازمان جهاد کشاورزی تشکیل می‌‌گردد، است.
سیف الله فرزانه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در تفسیر برخی از اعضای این کمیسیون از ماده یک، تاسیس اقامتگاه های بوم گردی و سنتی را جزیی از این تبصره نمی دانند و انتظار می رود دستگاههای عضو در راستای حل این مشکل بیش از پیش همکاری کنند.
وی گفت : با اینکه اجرای طرح های گردشگری بوم گردی در جای جای مازندران بویژه غرب استان که از استقبال چشمگیری برخوردار بوده ولی به خاطر تفسیر برخی از اعضا به این تبصره امکان صدور مجوز برای همه انان وجود ندارد.
فرزانه افزودز: نکته دیگر آنکه به اعتقاد اعضای کمیسیون امور زیربنایی دولت این تبصره تمامی طرح های گردشگری را شامل می شود و مسئولان کشوری بارها در نشست های مختلف این موضوع مطرح کردند.

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/81237/گره-کور-توسعه-طرح-های-بوم-گردی-در-رامسر
بستن   چاپ