پیام مازند
مشکل اصلی کتابخانه‌های مازندران چیست؟
چهارشنبه 15 اسفند 1397 - 9:42:59 AM
ایسنا

پیام مازند- محمدحسن شکوری به نقش کتابخانه ها در تعالی فرهنگ جامعه اشاره و تاکید کرد: کتابخانه های عمومی در روند آگاهیبخشی و بالا بردن سواد عمومی، دانش ‏افزایی، شناخت در حوزه‌های گوناگون معارف بشری تلاش های ارزشمندی داشته اند اما نواقصی نیز در این مسیر وجود دارد.

وی دستیابی و دسترسی افراد به منابع کتابخانه های عمومی را مورد نقد قرار داد و خاطرنشان کرد: علیرغم وجود کتابداران متخصص ‏در رشتههای اطلاعرسانی و کتابداری و نیز دسترسی به شبکه های وب در ‏کتابخانهها، اما وجود برخی مشکلات مدیریتی در کتابخانههای ‏عمومی، تا حدودی به این حوزه آسیب وارده کرده است.

این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه از کم توجهی به چابک‌سازی و تجهیز منابع جدید، یا کامل کردن بخش مرجع، دانشنامه ها و فرهنگ نامه ها سخن گفت و تصریح کرد: عدم تکمیل برخی مجلدها به ویژه در بخش منابع و مرجع در کتابخانه ها به دلیل مقررات دست و پاگیر فرادستی چالش بزرگ کتابخانه های عمومی است.

شکوری با بیان اینکه بخش مرجع کتابخانه های عمومی در بعضی از متون ناقص است به چند راهکار برای برطرف کردن مشکل و نواقص اشاره و تاکید کرد: باید به کتابخانه ها ‏اجازه داده شود که از طریق کتابفروشان به کامل کردن مجموعۀ خود اقدام ورزند که‏ قطعاً به تعداد همه کتابخانه ها، مجلد وجود نخواهد داشت.

وی در ادامه اضافه کرد: مدیران و رؤسای کل نهاد ‏کتابخانه های عمومی می توانند با ناشرین آثار فوق قرارداد عقد کرده تا به تعداد کتابخانه های عمومی منابع را ‏چاپ کنند که البته این موضوع می تواند طی چند سال و هر سال فی‌المثل هزار جلد از هر منبع خریداری گردد.

این محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه از نیم درصد سهم شهرداری ها برای کمک به کتابخانه های عمومی یاد کرد و افزود: بخشی از این مبلغ می تواند به تجهیز منابع اختصاص داده شده تا بخش مرجع، یا دیگر منابع مورد لزوم تکمیل ‏گردند.

این کارشناس زبان و ادبیات فارسی با ابراز گلایه از عدم اعتماد به مدیران کتابخانه ها جهت تکمیل منابع مرجع و ‏درخواستی گفت: روند دیوانسالاری کسب مجوز و نظایر آن دست و پای کتابخانه ها را در تامین منابع بسته است در شرایطی که این مشکل می تواند با نظارت و تأیید انجمن کتابخانه ها در هر شهر مرتفع شود.

شکوری به بررسی توزیع نامناسب کتاب از طریق مراجع مربوطه مانند نهاد کتابخانه های عمومی کشور و استان پرداخت و خاطرنشان کرد: سرازیر شدن چندین جلد از یک کتاب بدون نیازسنجی از طریق نهادهای ناظر به یک کتابخانه مواردی است که بارها تکرار شده و این با عدالت ‏خریداری کتاب از ناشران منطبق نیست.

وی با بیان اینکه ‏دریافت کتاب در کتابخانه ها ‏در واقع امری مناسب است، تصریح کرد: نکته قابل توجه در این موضوع اینجاست که اولا باید منابع کارآمد باشد و همچنین متون ارزشمند برای تمام سطوح سنی دریافت شود.

این محقق و پژوهشگر حوزه ادبیات از عدم شفاف سازی هزینه کرد برای کتابخانه های عمومی سخن گفت و تصریح کرد: تاکنون مشخص نشده که چند درصد از بودجه های دریافتی نهاد کتابخانه های عمومی کشور جهت تامین منابع و متون هزینه می شود.

شکوری مشکلات دیگری نظیر عدم بازسپاری نسخ خطی به کتابخانه ها برای محافظت بیشتر و نیز بازگردان این مجلدها به کتابخانه مبدا از سوی مراکز استان ها را نمونه از مشکلات کتابخانه های عمومی معرفی کرد و افزود: باید در ارسال مجلات مهم ‏نقد کتاب، فرهنگ، تاریخ، جغرافیا، دین، فلسفه، روانشناسی و علوم و رشته‌های گوناگون دیگر به ‏کتابخانه های عمومی اقدام جدّی تری صورت گیرد.

این محقق و استاد دانشگاه در پایان خواستار توسعۀ کیفی کتابخانه های عمومی با باز گذاشتن دست مدیران و تفویض برخی اختیارات در خصوص خرید کتاب به آنان شد و تاکید کرد: ساماندهی این نهاد فرهنگی قدر مسلم به ارتقای سطح دانش، هنر، ادب و فرهنگ کشور کمک شایانی کرده و باعث شکوفایی استعدادها خواهد شد.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/81418/مشکل-اصلی-کتابخانه‌های-مازندران-چیست؟
بستن   چاپ