پیام مازند
بایدها و نبایدهای ایجاد واحدهای بوم گردی توسط دهیاری ها
پنجشنبه 16 اسفند 1397 - 10:21:29
پیام مازند - نوشهر - واحد های بوم گردی امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری در مازندران معرفی می شوند به طوری که مقصد نهایی بسیاری از مسافران و گردشگرانی که به این استان سفر می کنند، اقامت در این واحد ها است.
طبخ غذاهای محلی شمالی و تهیه محصولات به شکل کاملا بومی، سازگاری با محیط زیست، بودن در دل جنگل های سرسبز و طبیعت چشم نواز، کاه گلی بودن معماری خانه ها، دارا بودن مناظر زیبا رو به جنگل و کوه و دریا، ییلاقی بودن محیط روستا و اقامتگاه و وجود فرهنگ و سنت روستایی مازندران از جمله ویژگی های واحدهای بوم گردی این استان به شمار می رود.
در سال های اخیر و با رونق گرفتن واحد های بوم گردی بسیاری از مردم تمایل خود را برای ایجاد اینگونه واحد ها نشان داده اند به طوری که برای این ظرفیت جدید گردشگری در مازندران می توان آینده درخشانی را متصور شد.
در کنار مردم برخی دستگاه های اجرایی نیز تلاش دارند تا از این ظرفیت به منظور کسب درآمد پایدار استفاده نمایند که در این میان می توان به سازمان دهیاری های کشور اشاره کرد که قصد دارد دهیاری ها را به ایجاد واحد های بوم گردی به منظور کاهش وابستگی آنها به اعتبارات دولتی ترغیب نماید.
هر چند این موضوع اخیرا در همایش دهیاران مازندران در شهرستان تنکابن نیز مطرح شد و با استقبال بسیار خوبی از سوی آنها مواجه شد اما در عین حال موجبات نگرانی برخی فعالان در حوزه گردشگری و بویژه بوم گردی را به همراه داشت.
بسیاری کارشناسان معتقد هستند ایجاد بومگردی توسط دهیاران به حاشیه راندن بخش خصوصی در این مساله، بزرگ شدن دولت به این خاطر که وضعیت حقوقی این بومگردیها نهایتا به دولت وصل می شود و سوم اینکه ممکن است این بومگردیها از وظیفه اصلی در ارائه خدمات کیفی باز بمانند.
یک کارشناس حوزه گردشگری با اشاره به اهمیت واحدهای بوم گردی در جذب مسافران و گردشگران گفت: بر اساس آمارهای رسمی، مازندران نوروز امسال میزبان حدود 15 میلیون مسافر و گردشگر بود و در این بین بیش از سه و نیم میلیون نفر در روستاها اقامت داشتند که این آمار بیانگر توجه مسافران و گردشگران به گردشگری روستایی و آشنایی با اداب و رسوم و فرهنگ های بومی و محلی است.
ساسان سپهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : واحدهای بوم گردی تنها یک اقامتگاه نیستند بلکه یک جاذبه گردشگری محسوب می شوند و باید در ایجاد و مدیریت آنها نهایت دقت را نمود.
وی اظهار داشت: اقامتگاه‌های بوم گردی عموما در روستاها و مناطق گردشگری ایجاد و با معرفی ظرفیت‌های روستایی و سنتی از جمله آداب‌ و رسوم، غذا، پوشاک و غیره به درآمدزایی و اشتغال‌زایی مناطق کمک می‌کند.
سپهر ایجاد واحدهای بوم گردی توسط دهیاری ها را به لحاظ کمی مثبت ارزیابی کرد و بیان داشت: با این اقدام گام بزرگی در جهت ایجاد واحد های بوم گردی برداشته می شود اما به دلیل عدم آموزش های لازم و نگاه صرف دهیاران به درآمدزایی ممکن است در بحث کیفیت با مشکل مواجه شویم.
وی خاطر نشان کرد: اگر نگاه دهیاران به واحدهای بوم گردی همچون خانه مسافر باشد بی شک نمی توانیم به اهدافی که در واحد های بوم گردی به دنبال آن هستیم دست یابیم.
به گفته این کارشناس، باید پیش از هرگونه ارائه مجوز یا تسهیلاتی جهت ایجاد واحد های بوم گردی توسط دهیاری ها، آموزش های لازم جهت آشنایی آنها از قوانین و مقررات واحد های بوم گردی صورت گیرد.
وی یادآور شد: شتابزدگی و برخورد احساسی در ارائه مجوزها می تواند صدمات جبران ناپذیری به این صنعت نوپا و جوان وارد آورد و بنابراین باید با پررنگ کردن نقش میراث فرهنگی و گردشگری نسبت به این موضوع با حساسیت ویژه ای اقدامات لازم صورت گیرد.
**ایجاد واحد بوم گردی ، افرایش کمیت همراه با کیفیت
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان های تنکابن و عباس آباد نیز در این باره گفت : اینکه دهیاری ها بخواهند در زمینه ایجاد واحد های بوم گردی فعالیت کنند بسیار خوب است اما به دلیل عدم آشنایی آنها به این موضوع امکان دارد با مشکلاتی مواجه شوند.
نادر سحرخیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : هم اکنون واحد های بوم گردی در شهرستان تنکابن به صورت کاملا حرفه ای عمل می کنند و همین مسئله سبب شده تا علاوه بر رعایت قوانین سازمان ، در طول سال مشتریان خود را داشته باشند.
وی اظهار داشت : از آنجا که دهیاری ها تنها به درآمد زایی فکر می کنند ممکن است از کیفیت واحد های بوم گردی کاسته شود و همین مسئله می تواند به فعالان حرفه ای منطقه خدشه وارد کند.
سحرخیز با بیان اینکه نباید کیفیت را قربانی کمیت کرد، افزود : هم اکنون یک واحد بوم گردی در تنکابن وجود دارد که توسط دهیاری اداره می شود و متاسفانه نتوانسته انتظارات را برآورده نماید.
وی آموزش دهیاران جهت ایجاد و مدیریت واحد های بوم گردی را ضروری دانست.
*اراده مسئولان برای ایجاد واحدهای بوم گردی توسط دهیاری
با وجود چنین نگرانی هایی اما سخنان مدیر کل امور روستائی و شوراهای استانداری مازندران نشان از اراده جمعی این نهاد در ایجاد واحد های بوم گردی توسط دهیاران دارد.
حسن اصغریان رستمی در همایش دهیاران شهرستان تنکابن بر ضرورت ایجاد درآمد پایدار توسط دهیاران تاکید کرد و گفت: روستاهای مازندران از ظرفیت های خوبی برای جذب گردشگر برخوردار است و دهیاران باید از این فرصت در جهت ایجاد درآمد پایدار استفاده نمایند.
وی افزود : هر روستا حداقل می تواند یک واحد بوم گردی جهت درآمد زایی ایجاد نماید و در این راستا تسهیلاتی در خصوص مقاوم سازی پرداخت خواهد شد.
اصغریان رستمی اظهار داشت : در سطح استان 130 روستا به عنوان روستاهای هدف گردشگری شناسایی شده تا بتوانیم تورهای گردشگری را از نوروز 98 به این نقاط اعزام نماییم.
وی بر تشکیل هسته های اندیشه ورز در سطح روستاها تاکید کرد و افزود : صرف داشتن دهیاری یا شورا نمی تواند موجبات توسعه روستاها را فراهم آورد و حتما باید مشارکت اهالی و نخبگان را در مدیریت روستا لحاظ نمود.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و مدیریت توسعه روستایی سازمان دهیاری های کشور نیز با بیان اینکه اعتبارات دهیاری ها باید صرف وظایف خود دهیاری ها شود، گفت: تمام اعتبارات دهیاری ها به صورت مستقیم و بر اساس سرانه جمعیت با وجود گلایه استان های کشور به صورت متمرکز از سوی وزارت کشور و یا از سوی وزارت اقتصاد و دارایی واریز می شود.
اسماعیل زیارتی افزود: متاسفانه بر اساس قانون، سهم مازندران از محل مالیات بر ارزش افزوده به واسطه صنعتی نبودن این استان نسبت به استان های صنعتی بسیار ناچیز است و برای رفع این معضل باید قانون را اصلاح نمود.
وی با بیان اینکه شهرستان تنکابن حدود 200 دهیاری دارد، اظهار داشت: اگر هر دهیاری یک واحد اقامتی ایجاد نماید، هم یک برند در حوزه گردشگری خواهد بود و هم گردشگران بسیاری به این منطقه سفر خواهند کرد و منافع اقتصادی زیادی به همراه خواهد داشت.
زیارتی خاطر نشان کرد: در سطح کشور یک هزار خانه دهیار شناسایی شده تا از این ظرفیت بتوانیم نهایت بهره مندی را داشته باشیم.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور هم اخیرا در رامسر گفت: وابستگی شهرداری ها و دهیاران به بودجه دولت باید کاهش یابد و تا چنین اتفاقی نیفتد، تحول و جهش اقتصادی در کشور ایجاد نمی شود .
مهدی جمالی نژاد افزود:‌ باید به سمت و سوی تعریف منابع درآمدی پایدار تلاش کرد و درآمد دهیاری ها و شهرداری ها باید از دولت قطع شود چرا که چنین رویکردی یک نگاه راهبردی صرف نیست.
وی با معرفی ظرفیت های استان های شمالی بویژه مازندران برای الگو شدن در این زمینه، گفت: این استان از موقعیت های ممتازی از جمله برخورداری از جمعیت مولد، واقع شدن در ساحل جنوبی خزر ، همجواری با چهار کشور حاشیه دریای خزر ، همسایگی پایتخت ، وجود بنادر ، اتصال به راه آهن سراسری، فرودگاه و آزاد راه تهران – شمال ، دسترسی به زیرساخت های مناسبی ارتباطی ، اقلیم و اراضی مناسب ، آثار تاریخی غنی دارای تمدن بیش از پنج هزار ساله از موقعیت های ممتاز شمال کشور بویژه مازندران است.
/1602/7513/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/81483/بایدها-و-نبایدهای-ایجاد-واحدهای-بوم-گردی-توسط-دهیاری-ها
بستن   چاپ