پیام مازند
کارشناس اقلیم شناسی :
انتقال آب ، اقلیم مازندران را تغییر خواهد داد
دوشنبه 20 اسفند 1397 - 11:56:21 AM
ایرنا
پیام مازند - ساری - استاد مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت : برخلاف این که بسیاری دلیل انتقال آب را سرسبزی مقصد و توسعه عنوان می کنند ، مطالعات زیست محیطی نشان داده است که انتقال آب موجب تغییر اقلیم و تحمیل خشکی بر مبدا خواهد شد.
  محسن مسعودیان روز دوشنبه در نشست تخصصی بررسی آثار طرح های انتقال آب دریای خزر که در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری برگزار شد ، افزود : امروز انتقال آب بین حوزه ای به یکی از مسائل مهم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور شده ، ولی این کار از سال ها پیش در خاورمیانه آغاز شد.
وی توضیح داد : برای مثال امروز مهم ترین درگیری اسرائیلی ها با فلسطینی ها و مردم لبنان و حتی سوریه کنترل منابع آبی است و به اشتباه مشکلات خاکی بزرگ نمایی شده است ، ضمن این که در منطقه نیز مشکلات ما با افغانستان بر سر مسائل آبی است و امروز بزرگ ترین مشکلات در جنوب کشور و سیستان بلوچستان نیز کنترل سرچشمه ها و رودخانه هاست که از افغانستان سرچشمه می گیرد.
این استاد مهندسی آب دانشگاه کشاورزی ساری گفت : امروز می توان به راحتی تبعات اجتماعی انتقال آب در کشور را با مراجعه به استان هایی همچون اصفهان و یزد و دیگر استان ها مشاهده کرد و از نزدیک متوجه شد که چگونه اکوسیستم منطقه را با چالش ها و بحران های جدی رو به رو کرده است .
مسعودیان انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی از جمله سمنان را از حیاتی ترین مسایل آبی کشور در شرایط کنونی توصیف کرد و افزود : این طرح نیاز به بازنگری دارد و باید از بالا این مساله را دید ، چون هر دو طرف دعوا یعنی مبدا و مقصد مشکل و دغدغه اشان خشکی و بی آبی است.
این استاد دانشگاه گفت : این که لزومی دارد که آب را از مکانی به مکانی دیگر انتقال دهیم و اینکه انتقال آب آیا مشکلات کم آبی را حل خواهد کرد یا نه ، پرسشی است که باید قبل از هر اقدام عملی به صورت علمی پاسخ داده شود.
وی با تاکید بر این که نمونه های انجام شده انتقال آب نشان می دهد که این کار باعث تغییر اکوسیستم و اقلیم در مبدا می شود ، تاکید کرد : باید پرسش های جدی که در این باره مطرح است ، در محیط های دانشگاهی مطرح و توسط متخصصان پاسخ گفته شود و لازمه این کار هم سیاسی نکردن موضوع انتقال آب و تاکید بر بررسی علمی و تخصصی آن است.
طرح انتقال آب دریای خزر به کویر مرکزی و حتی اتصال آن به خلیج فارس و دریای عمان سابقه ای حدود سه دهه ای دارد ولی هر بار مدتی پس از طرح موضوع ، به فراموشی سپرده شد .
با این وصف ، این طرح با محدود شدن به انتقال آب دریای خزر به استان سمنان در دولت دهم در دستور کار قرار گرفت و حتی رئیس وقت دولت به همراه تعدادی از وزرای کابینه با آوردن بلدوزر و بیل مکانیکی در ساحل خزر اجرای آن را کلید زدند ، اقدامی که در همین حد باقی مانده بود .
دولت دهم قرار بود در فاز اول این طرح ، آب دریای خزر را از طریق ساری به سمنان رسانده و از آنجا به مناطق مرکزی ببرد و در فازهای بعدی طرح را به خلیج گرگان گسترش داده و از آنجا آب خزر را به استان های خراسان انتقال دهد.
بر اساس این طرح مقرر بود که دولت سالانه حدود 500 میلیون متر مکعب آب به کویر مرکزی کشور منتقل کند و تعیین شده بود که شیرین سازی آن هم در سواحل دریای خزر یعنی مبدا انتقال انجام گیرد .
انتقال آب خزر به سمنان این بار در لایحه بودجه 98 در قالب اختصاص بودجه برای طرح مطالعاتی بار دیگر مطرح شد که تاکنون واکنش های سیاسی و اجتماعی زیادی در مازندران به دنبال داشت ولی اکنون دانشگاهها و متخصصان وارد عمل شده اند تا این موضوع را از وضعیت سیاسی خارج کنند.
7335/1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/81630/انتقال-آب-،-اقلیم-مازندران-را-تغییر-خواهد-داد
بستن   چاپ