پیام مازند
لزوم به کارگیری کشت‌های جایگزین در اراضی شالیزاری جویبار
سه شنبه 28 اسفند 1397 - 2:08:32 PM
ایسنا

پیام مازند- هادی نیک‌اختر به عنوان مدیر امور منابع آب قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار و سیمرغ از وجود 10 هزار هکتار اراضی شالیزاری و 4200 هکتار مرکبات در این شهرستان خبر داد و گفت: برای این میزان 315 میلیون متر مکعب آب مورد نیاز است.

وی تصریح کرد: به دلیل اینکه این شهرستان در پائین‌ترین نقطه آبی استان قرار گرفت، آب کافی در این جویبار وجود ندارد. بر این اساس باید 25 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز کشاورزی شهرستان جویبار از سد شهید رجایی انجام شود که با توجه به ذخیره کم آب انجام شده پشت این سد این اقدام در سال زراعی جدید امکانپذیر نیست.

مدیر امور منابع آب قائم‌شهر، سوادکوه، جویبار و سیمرغ با بیان اینکه جزء 8 استان مواجه با بحران کمبود آب هستیم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه مشارکت مردمی در جهت لایروبی آبندان ها مناسب بود و از 115 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز، 62 میلیون متر مکعب ذخیره سازی صورت گرفته است.

نیک‌اختر با اشاره به اینکه 30 درصد منابع آب در زمان تخم و شیار اراضی شالیزاری مصرف می شود، گفت: آمارهای ارائه شده در آماده سازی اراضی شالیزاری در جویبار رضایت بخش نبوده و می بایست تمامی 10 هزار هکتار اراضی این شهرستان از آب های بهنگام و زمستانه برای تخم وشیار انجام شد.

استفاده از کشت های جایگزین به جای شالی

وی به کشت حدود 400 هکتار از اراضی پایین دست شهرستان به کشت کلزا خبر داد و افزود: بایستی در این اراضی با توجه به بحران کمبود آب به جای شالی از کشت های جایگیزین استفاده گردد و آب سد البرز برای افزایش سطح کشت دیگر اراضی اختصاص یابد.

نیک اختر به آبگیری 95 درصد سد البرز اشاره کرد و گفت: برای انتقال آب به رودخانه سیاهرود از طریق کانال از سد البرز به اراضی شالیزاری جویبار مشکلی نداریم.


بهره برداری از کانال‌های آبی در سال 98

علی شعبانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار با بیان اینکه بیش از 8 هزار و 500 هکتار از اراضی شالیزاری این شهرستان آب تخت و تخم شیار شده است، اظهار کرد: تاکنون 3 هزار و 550 هکتار آب تخت اولیه،1560 هکتار خزانه گیری، 33 هکتار بذرپاشی انجام و 50 تن بذر توزیع شده است.

وی با اشاره به روی آوردن کشاورزان به سمت کشت ارقام پرمحصول در سال زراعی جاری، گفت: کانال بتنی شورکا به طول 318 متر به صورت 100 درصدی اجرایی شده است و کانال های بتنی انتقال آب روستاهای کوکنده، لاریم و پهناب با بیش از 30 درصد پیشرفت فیزیکی در حال انجام است که اگر شرایط جوی مناسب باشد در ابتدای سال 98 به بهره برداری می رسد.

وی سطح آبگیری آب‌بندانهای شهرستان جویبار را بیش از 90 درصد اعلام کرد و افزود: این میزان در سال گذشته حدود 80 درصد بوده است.

جایگزینی انرژی بادی و خورشیدی به جای کشت محصولات آبدوست در جویبار

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در این زمینه و در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مشکل کم آبی در تمام کشور وجود دارد و مازندران با وجود بارندگی بیشتر بدلیل مصرف آب بالا در زمینه شرب و کشاورزی، دچار کم آبی شده است.

سیدمجتبی مجاوریان به برقرار کردن تعادل بین عرضه و تقاضای آب اشاره کرد و گفت: جذب منابع آب از مناطق عمیق‌تر زمین و یا شیرین کردن آب شور به دلیل هزینه بر بودن و اثرات زیست محیطی مناسب نیست.

وی با اشاره به خصوصی بودن بخش کشاورزی به دلیل تعدد تولیدکنندگان تصریح کرد: راهکارهایی برای حل مشکل کم آبی وجود دارد، اول اینکه دولت مشابه کشورهای اروپایی، طرحی ارائه دهد که کشاورزان عضو، با صرفه‌جویی آب، نصف زمین‌شان را کشت کرده و به‌جای کشت نصف دیگر زمین از دولت مبلغی دریافت کنند.

مجاوریان تعطیل شدن کشاورزی و کشت محصولات آبدوست برای چند سال و جایگزین شدن مزرعه انرژی بادی و خورشیدی در صورت امکان جهت کسب درامد را بهترین راه حل مبارزه با کم آبی ذکر کرد.

وی همچنین افزایش قیمت آب توسط دولت جهت جلوگیری از کشت برنج و محصولات آبدوست را از دیگر راهکار این مشکل دانست.


http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/82004/لزوم-به-کارگیری-کشت‌های-جایگزین-در-اراضی-شالیزاری-جویبار
بستن   چاپ