پیام مازند
مدیریت سدهای مازندران برای خطر احتمالی سیلاب
سه شنبه 6 فروردين 1398 - 00:45:36
پیام مازند - ساری- مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران با بیان اینکه به جزء سد شهید رجایی مابقی سدهای استان با بارندگی هفته پیش سر ریز شده است، گفت: دریجه هفت سد بزرگ و کوچک استان برای مدیریت سیلاب طبق برنامه مدیریتی باز شده است.
به گزارش ایرنا ، استان مازندران دارای 2سد بزرگ شهید رجایی ساری و البرز در سوادکوه و 6سد کوچک با ظرفیت ذخیره 350میلیون مترمکعب است .
دکتر ابراهیم یخکشی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر سد شهید رجایی ساری با 95میلیون متر مکعب آب برابر با 70درصد از ظرفیت پر شده است که برای سیلاب احتمالی آینده آماده و مشکلی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه حدود 20درصد از آب ذخیره شده سدها در اثر بارندگی هفته گذشته بوده است، ادامه داد: سد البرز به عنوان دومین سد بزرگ استان که سر ریز شده به منظور مدیریت سیلاب احتمالی ، دریجه های آن باز شده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران توضیح داد: با توجه به فروکش رودخانه ها و از طرفی آغاز کشاورزی برنجکاری در پائین دست ، آب رها شده از سد ها برای مصارف کشاورزی قابل استفاده است.
بارش باران یکشنبه هفته گذشته در مناطق جلگه ای و برف در مناطق کوهستانی و ییلاقی مازندران منجر به طغیان همه رودخانه های بزرگ و کوچک استان شدکه علاوه بر خسارت سنگین به بخش کشاورزی زراعی و باغی ، سردهنه های رودخانه و دیوار های حفاظتی به حدود 800خانوار شهری و روستایی به ویژه شهروندان کیاکلا و هفت روستای بخش مرکزی شهرستان سیمرغ خسارت سنگینی وارد کرد.
یخکشی با اشاره به اینکه گزارش ها و بررسی های عینی کارشناسان شرکت آب منطقه ای مازندران نشان می دهد که در حال حاضر بیش از 700سردهنه سنتی و مدرن زراعی رودخانه های تجن ساری ، نکا رود، تلار قائمشهر و بابلرود بابل تخریب شد و دیواره های حفاظتی پائین دست این رودخانه ها که از وسط شهرها عبور می کند دچار خسارت شد.
وی ادامه داد: با توجه به آغاز شالیکاری برای باز سازی سردهنه ها و لایروبی رودخانه ها به صورت اضطراری نیاز به 7تا 8 میلیارد تومان اعتبار است تا بتوانیم آب کشاورزی را در رودخانه های مهم استان مدیریت کنیم.
بیشتر رودخانه های مازندران سردهنه های سنتی دارند و این سردهنه ها از این حیث مهم است که با بالا آمدن آب، بستن آن دشوار می شود و در صورتی که نتوانیم آن را مهار کنیم، آب در زمین های کشاورزی و منازل مردم سرازیر شده و خسارت های سنگینی را بر جای می گذارد.
از سویی دیگر بیشتر پل های روی رودخانه های مازندران عرض کمی داشته و گوشواره های آن افتاده است که این امر در زمان افزایش بارندگی باعث انباشت رسوب و بالا آمدن سطح آب ها و جاری شدن آب رودخانه در معابر و خیابان ها می شود.
**ذخیره صد درصدی آب بندان های مازندران
یخکشی از آب بندان ها به عنوان ظرفیت های مهم مازندران در ذخیره آب اشاره کرد و گفت: 800 قطعه آببندان با ظرفیت حدود 370 میلیون متر مکعب در استان وجود دارد که با بارندگی های اخیر 100درصد از ظرفیت آب بندان ها آبگیری شده است.
20 درصد از آب کشاورزی استان مازندران از طریق سدها و اب بندان ها و مابقی از آبهای سطحی و زیر زمینی تامین می شود.
مازندران 460 هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه شش میلیون تن محصول از آن برداشت می شود.
از آنجایی که سالانه حدود 220 هزار هکتار از زمین های مازندران زیر کشت برنج می رود تامین آب زمین های شالیزاری از مهمترین برنامه های شرکت آب منطقه ای است و رها سازی آب از پشت سدها و آب بندان ها و نوبت بندی آب رودخانه ها از دو سال گذشته در استان برقرار بوده است.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و ‎ 600میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ 900میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است.
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ 550میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ 350میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
6990/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/82320/مدیریت-سدهای-مازندران-برای-خطر-احتمالی-سیلاب
بستن   چاپ