پیام مازند
خرید بیش از اندازه مردم در فروشگاه ها، از شایعه تا واقعیت
پنجشنبه 19 ارديبهشت 1398 - 11:30:21
پیام مازند - نوشهر - ایرنا – خرید بیش از اندازه از نیازهای روزمره توسط مردم در فروشگاه ها اینروزها واقعیت انکار ناپذیر جامعه امروز است که تحت تاثیر شرایط اقتصادی و باورپذیری مردم نسبت به شایعات موجود ایجاد شده است.
افزایش روزمره قیمت برخی کالاها و نیز شایعات موجود که کالاها دراینده گرانتر از زمان فعلی می شود باعث شده تا مردم بیشتر از روزهای عادی خرید کنند.
از ابتدای سال تاکنون شایعات زیادی منتشر شده که اکثر آنها اقتصاد کشور و به تبع آن سبد کالای خانوار ایرانی را نشانه گرفته اند و تلاش دارند تا با نشان دادن تصویری غبارآلود و دروغین، فضای اقتصادی کشور را پر التهاب جلوه دهند.
از گرانی ارز و نبود پوشک بچه گرفته تا کمبود ارزاق عمومی و نایاب شدن برخی اقلام مصرفی مردم همچون ماکارونی، شکر ، دستمال کاغذی و ... همه و همه موضوعاتی است که این روزها دامن خانوار ایرانی را گرفته است.
در این میان برخی افراد نیز به محض شنیدن چنین شایعاتی بلافاصله باور کرده و با هجوم به سوپر مارکت ها و فروشگاه های مواد غذایی تلاش می کنند تا از قافله عقب نمانند و اقلام مورد نظر را خریداری نمایند.
با این وجود شایعات مربوط به فضای مجازی و جوی که برخی رسانه ها ایجاد می کنند در کنار ضعف برخی دستگاه ها در حوزه نظارت و برنامه ریزی، برخی شهروندان را مجاب به خرید در هر شرایطی ولو اگر نیازی نیز به محصول مربوطه نداشته باشند می کند و بدین شکل با خرید هیجانی نه تنها مشکلی در بازار حل نشده بلکه به مشکلات آن افزوده می شود.
**هجوم به فروشگاه ها نتیجه افزایش باورپذیری نسبت به شایعات
یک شهروند مازندرانی ساکن غرب استان با انتقاد از انتشار شایعات متعدد در کشور گفت: متاسفانه شایعه پراکنی بویژه در فضای مجازی که هیچ نظارتی هم بر آن نیست برای برخی افراد یا گروه ها از نان شب هم واجب تر شده و آنها آگاهانه یا ناآگاهانه به تنش اجتماعی در جامعه دامن می زنند.
صمد اسماعیلی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: انتشار برخی از شایعات کاملا هدفمند صورت می گیرد و شایعه پراکنان بر اساس برنامه و هدف مشخص اقدام به دروغ پراکنی می کنند و متاسفانه برخی از مردم نیز بلافاصله آن را باور می کنند.
وی نبود اطلاع رسانی درست از سوی مسئولان پیرامون برخی موضوعات را از عوامل بروز شایعه در جامعه می داند و اظهار داشت : وقتی اخبار صحیح و درست پیرامون یک موضوع در جامعه انتشار نیابد یا دیر انتشار یابد ، یک خلایی در فضای اطلاع رسانی ایجاد می شود که بلافاصله شایعه آن را پر می کند و پاک کردن آن از ذهن مردم زمان بر خواهد برد.
این شهروند علت هجوم مردم به فروشگاه ها را ناشی از تفکر سنتی و غلط برخی خانوارهای ایرانی عنوان کرد و افزود:هنوز در بسیاری از خانواده ها ذهنیت انبار کردن ارزاق و مایحتاج عمومی وجود دارد و آنها حاضر نیستند کوچکترین کمبودی در این ذخایر مشاهده شود، بنابراین با شنیدن کمبود یک قلم از اقلام مصرفی در بازار حتی اگر شایعه باشد بلافاصله واکنش نشان می دهند.
وی خاطرنشان کرد: البته در این مدت نوسانات قیمت برخی اقلام مصرفی ، باور پذیری شایعه را در بین مردم افزایش داده که باید مسئولان با ترکاندن حباب ها و تثبیت قیمت ها در جهت آرام کردن فضای اقتصادی جامعه گام بردارند.
**هجوم به فروشگاه ها ناشی از فقدان همبستگی اجتماعی
یک کارشناس مسائل اجتماعی نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: در سال های اخیر انتشار خبرهای منفی چه از رسانه ملی (اخبار مربوط به اختلاس گران ) و چه از رسانه های خارجی ( اخبار مربوط به تحریم ها ) آستانه تحمل مردم را به شدت کاهش داده و به تبع آن تنش در جامعه افزایش یافته است.
بهروز میربهاری افزود: مردم ما از لحاظ روحی و روانی همواره در شرایطی قرار دارند که فکر می کنند هر لحظه ممکن است اتفاق ناگواری برایشان ایجاد شود و همین موضوع باعث می شود تا سطح اضطراب و نگرانی در آن‌ها بسیار بالا برود.
وی نقش رسانه ها در ایجاد چنین وضعیتی را بی تاثیر ندانست و اظهار داشت: وقتی از صدا و سیما یا رسانه های خارجی شرایط بد اقتصادی برخی کشورهایی که تحت فشار تحریم های امریکا قرار دارند به تصویر می کشند، خانواده ایرانی بلافاصله آن را با شرایط فعلی اقتصادی کشور مطابقت می دهد و از ترسی که پیرامون کمبود اجناس در خودش ایجاد شده ، به فروشگاه ها هجوم می برد.
به گفته این کارشناس، مردم باید بدانند که شرایط سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی برخی کشورها مانند ونزوئلا و کوبا با ایران کاملا فرق می کند و نباید شرایط آن کشورها را با کشور خودمان قیاس نماییم.
وی خاطرنشان کرد: البته در سال‌های اخیر ارزش‌های جامعه ما نسبت به اوایل انقلاب فرق کرده و شاهد فاصله طبقاتی در جامعه ، شکاف‌های اجتماعی، توجه به مصرف‌گرایی و مادی‌گرایی در بخشی از جامعه، شکل‌گیری فقیر و غنی و... هستیم و در این بین طبقه متوسط هم که همیشه نقش تعدیل‌کننده شرایط را داشته، تحلیل رفته است اما با این وجود باز شرایط کشور نسبت به بسیاری از کشورها بهتر و امیدوارکننده تر است.
میربهاری با بیان اینکه خانواده ایرانی برای شرایط سخت و دشوار آموزش های لازم را ندیده است، تصریح کرد: متأسفانه ما نتوانسته‌ایم طی سالیان گذشته و بویژه در پانزده سال اخیر که با تحریم‌های مستقیم روبه‌رو بوده‌ایم به مردم آموزش دهیم که «همه درون یک کشتی نشسته‌ایم» و اگر در جامعه فردی بخواهد به تنهایی خودش را نجات بدهد، هرگز به منزل و مقصود نمی‌رسد.
وی یادآور شد: باید علاوه بر ایجاد حس همبستگی اجتماعی و با هم بودن در جامعه ، مسئولان نیز با ارائه یک برنامه مشخص و عملیاتی نگرانی های مردم را نسبت به آینده اقتصادی کشور و تهیه مایحتاج ضروری خانوار برطرف نمایند.
**هجوم به فروشگاه ها محصول سیاست های اشتباه
یک جامعه شناس هجوم مردم به فروشگاه ها را زنگ خطری بزرگ برای کشور دانست و گفت: این نوع رفتارها در جامعه ناشی از سلب اعتماد مردم نسبت به مدیران و دستگاه های اجرایی بویژه در حوزه اقتصادی است و باید با برنامه ریزی دقیق از تکرار آن جلوگیری نمود.
سعید رسول پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: متاسفانه برخی مدیران دستگاه های اجرایی شرایط خاص کشور را درک نکرده اند و با اظهار نظرهای غیر کارشناسی خود تنش در جامعه ایجاد می کنند.
وی با بیان اینکه تکرار چنین رفتارهایی می تواند در آینده برای امنیت کشور خطرناک باشد، اظهار داشت: جامعه امروز ایران بیش از گذشته نیاز به آرامش دارد و اگر این اتفاق نیافتد باید شاهد تکرار چنین رفتارهایی باشیم.
به گفته رسول پور، هجوم مردم به فروشگاه ها در ایران ابتدا از خرید گوشی آیفون 10 با دلار 4200 تومان که یک کالای غیر ضروری بود شروع شد و هم اکنون به خرید رشته ماکارونی و دستمال کاغذی که جزء اقلام ضروری است، کشیده شده و باید این روند را هرچه سریعتر متوقف نمود.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: متاسفانه طرح موضوع بازگشت کوپن (کالابرگ) به اقتصاد خانواده های ایرانی یک حرکت اشتباه و تحریک آمیز است که موجب نگرانی مردم و عاملی برای هجوم مردم به فروشگاه ها گردید.
وی یادآور شد: باید از اقداماتی که موجب تنش بیشتر در جامعه می شود همچون افزایش قیمت بنزین یا کالاهای اساسی به شدت پرهیز نمود و شرایط جامعه را به حالت ثبات و به دور از التهاب های کاذب پیش برد.
در همین حال رئیس نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران با تاکید بر فراهم بودن کالاهای اساسی مورد نیاز مردم در بازار گفت که در جلسات ستاد تنظیم بازار استان تمهیدات لازم در این خصوص اندیشیده شده تا فشاری بر مردم در این زمینه وارد نشود.
حسین اصغرزاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از گوشت قرمز، مرغ، شکر و روغن به عنوان اقلام اساسی که زیاد مصرف می شود، نام برد و افزود: پیشتر اقدامات برای تامین و توزیع به اندازه نیاز این کالاها از طریق نهادهای متولی همچون جهاد کشاورزی و غله انجام شد تا در این زمینه با کمبودی مواجه نباشیم.
وی ادامه داد: روزانه 180 تا 200 تن میزان مصرف مرغ در استان مازندران است که اکنون فراتر از این میزان در بازار استان توزیع می شود.
اصغرزاده همچنین از اختصاص سهمیه 140 تنی گوشت قرمز اخیرا به استان مازندران خبر داد و گفت: با اعلام قیمت ، این میزان گوشت روانه بازار می شود تا نیاز مردم در این زمینه نیز رفع می شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه با توجه به قرار داشتن در ماه رمضان و درپیش بودن فصل گرم سال میزان مصرف شکر افزایش می یابد، افزود: ماهانه هفت هزار تن شکر وارد مازندران و توزیع می شود که این رقم اکنون افزایش یافته است.
وی قیمت مصوب کنونی شکر را 34 هزار ریال در هر کیلوگرم اعلام کرد و افزود: تلاش ها بر این است تا سهمیه شکر به استان مازندران افزایش یابد تا به سطح میزان مورد نیاز مصرف این کالا برسیم.
رئیس بازرسی سازمان صمت مازندران تاکید کرد: میزان روغن خوراکی مورد نیاز برای مردم در استان تامین است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد و تنها اندکی کمبود در زمینه قوطی ها روغن جامد با وزن بالا را داریم که بزودی رفع خواهد شد.
وی افزود: بازرسان این سازمان با حضور در بازار و نظارت بر فعالیت صنوف هرگونه گرانفروشی و احتکار کالاها را کنترل می کنند که خوشبختانه تاکنون موردی از احتکار در این استان مشاهده نشده است.
اصغرزاده در خصوص کمبود برخی کالاها در برهه زمانی خاص گفت که متاسفانه برخی شایعات و دامن زدن به برخی اخبار باعث می شود تا مردم از ترس کمبود و یا نبود کالا مبادرت به خرید بیش از حد کالا بکنند و این تقاضاهای کاذب باعث بروز صف های طولانی مقابل برخی صنوف شده بود.
وی خاطرنشان کرد : مردم استان مازندران مطمئن باشند که کالاهای اساسی به اندازه نیاز در بازار موجود است و با تدابیر اندیشیده شده از سوی ستاد تنظیم بازار کمبودهای احتمالی رفع می شود.
/1602/7513/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/84734/خرید-بیش-از-اندازه-مردم-در-فروشگاه-ها،-از-شایعه-تا-واقعیت
بستن   چاپ