پیام مازند
یک کارشناس خاکشناسی مطرح کرد
ایران رتبه دار فرسایش خاک در جهان/ قطع درختان فرسایش خاک را تشدید می کند
چهارشنبه 5 تیر 1398 - 9:56:39 AM
ایرنا
پیام مازند - یک کارشناس خاکشناسی گفت: ایران در بین کشورهای دنیا، رتبه اول فرسایش خاک و 6 برابر حد نرمال فرسایش را در اختیار دارد.
علیرضا عبداله پور با بیان اینکه زمان لازم برای تولید یک سانت مربع خاک حاصلخیز بین 30 تا 100 سال است، اظهار کرد: خاک هم ردیف آب از سرمایه های با ارزش کره زمین است و اگر در معرض نابودی قرار گیرد به هیچ عنوان جایگزینی برای آن وجود ندارد.
وی تصریح کرد: فرسایش خاک به 2 دسته زمین شناسی و تشدیدی تقسیم شده که بر اثر عوامل طبیعی از قبیل باد، باران، یخبندان و غیره اتفاق افتاده و جزء فرسایش های زمین شناسی است اما فرسایش تشدیدی توسط عومل انسانی رخ می دهد.
کارشناس خاک شناسی مشکل جدی فرسایش خاک در دنیا را به افزایش جمعیت و نیاز برای تامین غذا نسبت داد و گفت: استفاده بیش از اندازه خاک و زمین برای تامین منابع غذایی به خصوص از طریق کشاورزی باعث شده تا خاک، عناصر و مواد آلی خود را به تدریج ازدست داده و به اصطلاح تخلیه و در نتیجه منجر به فرسایش شود.
عبداله پور خاطرنشان کرد: بافت و ساختمان خاک، شیب زمین، پوشش گیاهی و نحوه مدیریت در بهره برداری از زمین اعم از قطع بی رویه درختان، چرایی بیش از حد، تبدیل مراتع به علفزار و توسعه بی رویه کشت دیم، از جمله فاکتورهایی است که می تواند بر تشدید و یا کاهش فرسایش خاک اثرگذار باشند.
وی افزود: از بین رفتن خاک، کاهش سطح زیر کشت، کاهش حاصلخیزی، نابودی منابع آبی، رسوب گذاری، کاهش ظرفیت آبراه ها و مخازن و به خطر افتادن تندرستی عمومی بخشی از عواقب فرسایش خاک است.
کارشناس خاکشناسی با اشاره به اینکه فرسایش خاک بر اساس معیارهای مربوط به مدل های جهانی قابل محاسبه و پیش بینی است، بیان کرد: راهکارهای متعددی برای کاهش فرسایش خاک وجود داشته که بسته به عوامل اثرگذار، اقلیم منطقه، ساختمان و بافت خاک می توان از شیوه های کنترلی مانند مدیریت درست اراضی، مراتع و جنگل ها، استفاده از پوشش گیاهی در محیط های با نرخ فرسایش بالا، احداث دیواره ها در مسیرهای مجاور رود، ایجاد سدها و بندهای چوبی در شیب های تند و دامنه کوه ها بهره برد.
عبداله پور در پاسخ به این پرسش که آیا سله در اراضی کشاورزی نشانگر وجود فرسایش در خاک است، گفت: سله در واقع ترک هایی است که پس از خشکی زمین در خاک ایجاد می شود و علت آن رسی بودن خاک مزرعه بوده که در این حالت زمین مستعد فرسایش خاک است.
وی با بیان اینکه سله در مزارع کشاورزی پس از خشکی زمین دستاورد ناگوار تخریب فیزیکی خاک است، تصریح کرد: زمانی که میزان رس در خاک بالا باشد یک توده سخت و سنگین تشکیل شده که مانع از رشد گیاه و نفوذ پذیری آب می شود در حقیقت مقاومت مکانیکی خاک افزایش یافته و مقاومت ریشه کاهش پیدا می کند.
کارشناس خاکشناسی با بیان اینکه قطع درختان بویژه در اراضی جنگلی بدترین ضربه به محیط زیست و عامل تشدید فرسایش خاک است، خاطرنشان کرد: اگر درختی قطع شود باید به جای آن 10 درخت کاشته شود زیرا عامل اصلی تثبیت خاک و افزایش اکسیژن اتمسفر درختان و پوشش گیاهی جنگلی است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/88809/ایران-رتبه-دار-فرسایش-خاک-در-جهان--قطع-درختان-فرسایش-خاک-را-تشدید-می-کند
بستن   چاپ