پیام مازند
بایدها و نبایدهای دقیقه نودی برای کنکوری ها
سه شنبه 11 تير 1398 - 15:09:17
پیام مازند - ساری – کمتر از 48 ساعت تا نخستین جلسه کنکور سراسری سال 98 باقی مانده و حدود یک میلیون و 118 هزار دانش آموز کنکوری هم آخرین ساعات رسیدن به روز موعود را سپری می کنند، ساعاتی که به اعتقاد مشاوران باید هم توسط خانواده ها و هم خود دانش آموز کنکوری " عادی " و حتی " عادی تر از همیشه " ارزیابی شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کنکور امسال بر اساس آمار سازمان سنجش و آموزش کشور یک میلیون و 118 هزار و 739 داوطلب دارد که قرار است در نوبت های صبح و بعد از ظهر روزهای پنجشنبه و جمعه 13 و 14 تیر ماه در بیش از 370 شهرستان و بخش مختلف کشور برای ورود به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی رقابت کنند.
ساعات پایانی باقی مانده به آغاز جلسه کنکور به اعتقاد کارشناسان آموزشی و مشاوران تغذیه آن قدر اهمیت دارد که لازم است دانش آموزان کنکوری برای هر ساعتش برنامه داشته باشند، ولی نه برای درس خواندن یا یادداشت برداری و حفظ کردن متون، بلکه استراحت و استرس زدائی.
ساعات پایانی امروز و فردا برای خانواده های دارای دانش آموز کنکوری هم پراسترس و هیجان زاست و این وضعیت نخستین آسیبی است که پدران و مادران باید مدیریتش کنند تا به دانش آموز منتقل نشود.
به اعتقاد کارشناسان در کنار اینکه باید به تغذیه و استراحت کنکوری‌ها طی ساعات آینده بیش از هر زمانی دیگر اهمیت داده شود، عادی بودن و برخورد عادی با کنکور لازمه اصلی استرس زدایی است.
توصیه‌های آموزش و پرورشی برای کنکوری‌ها
معاون متوسطه آموزش و پرورش مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: دانش آموزان باید در سریع‌ترین زمان با دریافت کارت ورود به جلسه از سامانه سنجش، ساعت و مکان آزمون خود را مشخص کنند تا دچار استرس نشوند.
اسفندیار نظری افزود: کنکوری‌ها در این ایام باید به خود اعتماد به نفس بدهند و آرامش ظاهری و باطنی خود را حفظ کنند.
وی دوری از مطالعه بیشتر، پوشیدن لباس خنک در سر جلسه امتحان، آماده کردن لوازم تحریر برای زمان آزمون و حضور یک ساعت زودتر در محل آزمون را از مواردی دانست که می تواند به استرس زدایی از دانش آموزان کمک کند.
نظری گفت: دانش آموز نباید مدام فکر کند کنکور و نتیجه آن آخرین فرصت است، چون در این صورت نتیجه می گیرد که تمام سرنوشت زندگی در کنکور خلاصه می‌شود.
معاون متوسطه آموزش و پرورش مازندران همچنین از خانواده‌ها خواست تا در این روزها، استرس در خانه را تا حداقل ممکن کاهش دهند و فرزندشان را در شرایطی آرام قرار دهند.
وی پیشنهاد کرد: خانواده‌ها می‌توانند با رفتن به گشت و گذار یا خرید به همراه فرزند خود، استرس و فکر کنکور را از وی دور کنند.
نظری مقایسه کردن، سرزنش کردن صحبت کردن مداوم درباره کنکور و نتیجه آن را در خانه برای دانش آموزان کنکوری نا مناسب و استرس زا دانست و تاکید کرد: بهتر است شرایط عادی در خانه حاکم و به کنکور به مانند امتحان عادی نگاه شود.
کنکور ایستگاه آخر فرصت‌ها نیست
یک کارشناس آموزشی و مشاور کنکور هم به خبرنگار ایرنا گفت: منشا استرس کنکور، خانواده‌ها بویژه پدران و مادران خودشان هستند و از طریق آنها این استرس به دانش آموزان انتقال می‌یابد.
علی نائیجی افزود: بیشترین میزان استرس در ساعات پایانی رسیدن به جلسه کنکور از طریق خانواده‌ها و اطرافیان به دانش آموزان تزریق می‌شود در حالی که خودشان اطلاع ندارند و فکر می‌کنند در حال راهنمایی کردن فرزندانشان و دلداری دادن به آنها با هدف کاهش استرس هستند.
این مشاور تحصیلی تاکید کرد: خانواده‌ها بهتر است 24 ساعت زمان باقی مانده تا جلسه کنکور را به گونه‌ای در محیط خانه برنامه ریزی کنند تا دانش آموز شادترین و در عین حال آرام ترین دقایق را تجربه کند و به هیچ وجه درباره روز کنکور و نتیجه احتمالی آن فکر نکند.
نائیجی با تاکید بر اینکه برای خلق یک شبانه روز آرام و شاد نمی‌توان یک نسخه واحد برای خانواده‌ها پیچید، گفت: نوع برنامه ریزی بستگی به روحیه خانوادگی دارد؛ اینکه بخواهند به پارک بروند یا در خانه بمانند، با موسیقی و دور همنشینی سرگرم شوند یا اینکه به یک مکان مقدس و متبرک بروند و نیایش کنند.
وی با توضیح این نکته که خانواده‌ها ندانسته در آخرین ساعات باقی مانده تا کنکور بیشترین حجم نصایح و دلسوزی‌های پدرانه و مادرانه را در قالب‌های مختلف در مقابل فرزندانشان بروز می‌دهند، تاکید کرد: این کار متاسفانه برای دانش آموزان استرزاست، زیرا به این نتیجه می رسند که قبولی در بهترین رشته کنکور برای خانواده اش اهمیت حیاتی دارد.
نائیجی گفت: اینکه به دانش آموزان و داوطلبان کنکور سراسری گفته شود کنکور آخرین فرصت و تنها پله ترقی نیست، زمانش چند ساعت باقی مانده به جلسه کنکور نیست و باید در آغاز سال تحصیلی منتهی به آزمون سراسری و ماه‌ها و روزهای قبل تکرار می‌شد تا استرس زدایی شود.
وی افزود: امروز و فردا خانواده‌ها به جای گفتار، با رفتارشان نشان دهند که کنکور به عنوان یکی از مراحل عادی زندگی است و همانند هر آزمون دیگری به آن نگریسته شود.
نیایش، موسیقی ملایم و خواب کامل
این کارشناس مشاوره تحصیلی با اعلام اینکه بر اساس نتایج یک پژوهش حدود 33 درصد اضطراب دانش آموزان از خانواده آنها بخصوص مادران منتقل می‌شود، گفت: خانواده‌ها امروز و فردا شرایطی در خانه ایجاد کنند تا داوطلبان فیلم‌های هیجان انگیز، ترسناک و یا درام تماشا نکنند برای اینکه مانع تمرکزشان بر مطالبی که یاد گرفته‌اند، می‌شود.
وی توصیه کرد: همچنین داوطلبان روز قبل از کنکور را به قدم زدن در پارک، یا ورزش‌های سبک و یا حضور در جمع صمیمی خانوادگی یا دوستانه بگذرانند تا با استراحت دادن به مغز، افکار استرس آور را از خود دور کنند.
نائیجی خواندن دعا، مناجات و گوش دادن به موسیقی‌های ملایم را هم از دیگر راههای کاهش استرس پیشنهاد کرد و گفت: دانش آموزان حتی المقدور نیم تا یک ساعت زودتر در حوزه امتحانی حضور یابند تا با شناخت بیشتر محیط و رقبا، ذهنشان پیش از ورود به جلسه فرصت تجزیه تحلیل لازم و کنار گذاشتن این داده‌های جدید را بیابد.
این کارشناس خواب کافی در شب قبل از کنکور را مهم‌ترین پیش نیاز برای استراحت کامل ذهن دانست و هشدار داد: کم خوابی و بی خوابی فعالیت مغز را مختل می‌کند و باعث می‌شود داوطلب در سر جلسه نتواند ذهنش را متمرکز کند.
وی توضیح داد: متاسفانه مشاهده شده داوطلبانی با اظهار اینکه کم خوابی باعث نمی‌شود تا سر جلسه چرت بزنند، خود و خانواده اشان را متقاعد می‌کنند که در این مورد سختگیری نکنند در حالی که موضوع چرت زدن موقع آزمون نیست بلکه پویا بودن ذهن و فکر مطرح است تا تمرکز کامل صورت گیرد.
این مشاور تحصیلی به موضوعی به نام " جاخوردن " در مواجهه با سئوالات سخت به عنوان یکی از آسیب‌های جدی و فزاینده استرس در سر جلسه آزمون اشاره و تاکید کرد: کنکوری‌ها باید در زمان آزمون هنگام مواجه شدن با سئوالات سخت یا فراموشی پاسخ هر پرسشی، آرامش خود را حفظ و از آن پرسش عبور کنند چون وضعیت جاخوردن یک نوع شوکه شدن خفیف است و با نگاه کردن به پرسش‌های بعدی و پاسخ دادن به آنها رفع می‌شود.
تغذیه مناسب و دوری از قند و چربی
یک کارشناس تغذیه هم به خبرنگار ایرنا گفت: در روزهای باقی مانده باید به تغذیه دانش آموزان بیشتر توجه شود و در راس آن باید از خوردن غذاهای چرب و یا شیرینی‌های مصنوعی خودداری شود.
یاسمن شکرالهی افزود: اصولاً بیشتر دانش آموزان بر این اعتقادند که سر جلسه کنکور همان کیک و یا دوناتی را که در حوزه امتحانی داده می‌شود، می‌خورند و به تست زدن ادامه می‌دهند، اما روز امتحان بهتر است از قندهای مصنوعی مصرف نکنند.
وی توضیح داد: شکلات، آبنبات و شیرینی‌های مصنوعی برای جلسه کنکور مفید نیست، زیرا به همان سرعتی که قند خون را بالا می‌برند، به همان سرعت هم آن را پایین می‌آورند و تنها برای حدود یک ساعت گلوکز را تامین می‌کنند.
شکرالهی از انجیر و توت خشک، خرما و کشمش به عنوان مواد دارای قند طبیعی نام برد و گفت: این مواد برای جلسه کنکور مفید است چون هم حملشان راحت است و هم بالا و پایین رفتن ناگهانی قند خون را همراه ندارند.
او همچنین با اشاره به خواص کاکائو، اظهار داشت: اگر چه خوردن بیش از اندازه شکلات می‌تواند مضر باشد، اما داوطلبان می‌توانند چند تکه از شکلات‌های کاکائویی را همراه خود داشته باشند، زیرا کاکائو نوعی محرک است که توانایی ذهن را افزایش می‌دهد.
این کارشناس تغذیه بر ضرورت مصرف آب در سر جلسه کنکور تاکید کرد و گفت: آب برای گردش خون و عملکرد سلول‌های مغز لازم است.
وی مصرف آبمیوه را هم به کنکوری‌ها در سر جلسه پیشنهاد داد و تاکید کرد: بهتر است از آبمیوه‌های طبیعی، شربت خانگی مانند شربت بیدمشک و آلبالو استفاده شود و حتی المقدر آبمیوه‌های صنعتی مصرف نکنند.
شکرالهی گفت: کنکوری‌ها سیب قرمز را نیز به صورت قاچ شده با خود همراه ببرند، چون هم برای تقویت حافظه مفید است و هم قند طبیعی دارد.
وعده‌های غذایی کنکوری‌ها
این متخصص تغذیه خوردن صبحانه کامل را برای دانش آموزان کنکوری از واجبات دانست و گفت: برای صبحانه روز کنکور نیز باید ترکیبی از لبنیات و پروتئین مانند گردو و پنیر، یک لیوان شیر و تخم مرغ استفاده شود.
وی افزود: داوطلبان باید از نوشیدن چای غلیظ در وعده صبحانه قبل از کنکور خودداری کنند و بهتر است در وعده صبحانه در مصرف مواد قندی هم زیاده روی نکنند و تا حد امکان نیز نان سبوس دار میل کنند.
شکرالهی برنامه غذایی شام قبل از جلسه کنکور را نیز برای استراحت بهتر شب و بیدار شدن صبح و همچنین آمادگی بهتر برای جلسه آزمون مهم توصیف کرد و تاکید کرد: کنکوری‌ها بهتر است شب قبل از آزمون از خوردن غذاهای پرحجم پرهیز و بیشتر از گوشت مرغ ترجیحاً آب پز یا کباب شده و همچنین گوشت کبابی کم نمک استفاده کنند.
وی با بیان اینکه خوردن غذای سنگین باعث می‌شود حجم زیادی از خون برای کمک به هضم سریع غذا وارد دستگاه گوارش شود، تصریح کرد: همین موضوع باعث می‌شود خون کمتری در شب قبل از کنکور به مغز رسیده و عملکرد این عضو برای روز کنکور کاهش یابد.
شکرالهی گفت: داوطلبان به هیچ وجه از قرص‌های آرام بخش برای کاهش استرس استفاده نکنند و به جای آن میوه‌هایی مانند سیب بخورند.
کنکور سراسری 97 طی دو روز آینده برای بیش از یک میلیون دانش آموز برگزار و پرونده‌اش برای آنها و خانواده‌هایشان بسته می‌شود، ولی زندگی ادامه دارد؛ خواه فرزندانمان در رشته دلخواهشان قبول بشوند و یا تصمیم دیگری برای چگونگی ادامه زندگیشان بگیرند.
7335/‏1654

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/89214/بایدها-و-نبایدهای-دقیقه-نودی-برای-کنکوری-ها
بستن   چاپ