پیام مازند
نیم نگاه برنجکاران مازندرانی به قیمت توافقی
جمعه 25 مرداد 1398 - 16:24:59
پیام مازند - ساری- برنجکاران مازندران مردد هستند از اینکه دسترنج‌شان را همانند سال قبل به فروش برسانند و سه تا چهارماه بعد همین محصول را با صددرصد قیمت بیشتر از دلالان بخرند، یا اینکه انبار کنند تا با قیمت منصفانه بفروشند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کشاورزان شالیکار مازندران هنگام برداشت شالی در سال گذشته هر کیلوگرم برنج طارم هاشمی به عنوان کیفی‌ترین محصول شالیزارهای استان را به قیمت حداکثر 12 هزار تومان به فروش رساندند اما همین برنج سه ماه بعد به 18هزارتومان و از اواخر ماه بهمن تا 2هفته قبل از ورود برنج جدید به22هزارتومان در هر کیلو در شالیکوبی‌های مازندران رسید.
گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از شالیکوبی‌های بابل، آمل، محمودآباد و فریدونکنار نشان می‌دهد که در حال حاضر قیمت هر کیلوگرم برنج کیفی 16 تا 16هزار و 500تومان از کشاورزان خریدوفروش می‌شود، اما شالیکاران تمایل زیادی به فروش برنج ندارند چراکه نیم نگاهی به اعلام قیمت توافقی از سوی دولت دارند.
شماری از شالیکاران مناطق مرکزی استان مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا قیمت کنونی را کافی نمی‌دانند و می‌گویند: امسال با توجه به تورم عمومی یک سال گذشته قیمت 18هزار تومان در هر کیلو برنج طارم محلی و هاشمی به عنوان مرغوبترین رقم، نرخ عادلانه‌ای است.
انان افزودند: هر موقع فصل برداشت شده تولید کننده مغبون است چراکه به علت عرضه زیاد محصول به کف قیمت از سوی تجار خریداری و بعد از مدتی با قیمت بالایی به مصرف‌کنندگان فروخته می‌شود.
به گفته شالیکاران مازندرانی، قیمت برنج زمانی افزایش می‌یابد که کشاورز دیگر برنجی در انبار ندارد و این افزایش قیمت از دو سوی به ضرر کشاورزان است چراکه انها دیگر برنجی برای فروش ندارند و از سوی دیگر باید نیازها و نهاده‌های کشاورزی را با قیمت‌های جدید بخرند.
رجبعلی رحیم پور یکی از شالیکاران بابلی که حدود یک تن از برنج سفید خود را در شالیکوبی انبار کرده و تمایلی به فروش ندارد به خبرنگار ایرنا گفت: قیمت 16هزار تومان متناسب با نرخ تورم نیست و البته انتظار نداریم قیمت خرید برنج طارم محلی تا 22هزار تومان برسد که در چهارماه گذشته در شالیکوبی‌ها خرید وفروش می شد.
وی با بیان این نکته که قیمت 18هزار تومان برای برنج مرغوب طارم منصفانه برای برنجکاران است، گفت: امسال برای یک روز کار نشاءکاری به هر کارگر مرد دستمزد 220 هزار تومانی پرداخت کردم ضمن اینکه سایر هزینه‌های تولید هم افزایش قابل توجهی نسبت به سال پیش داشت.
وی افزود: پارسال قیمت برنج هاشمی را هر کیلو 11هزار و 500تومان فروختم ولی چند ماه بعد همین برنج که در اختیار دلالان بوده است تا 22هزار تومان نیز رسید.
رحیم پور گفت: این دلالان به طور متوسط در عرض سه ماه تا صد درصد سود کردند بدون اینکه هزینه‌ای متقبل شوند،و در واقع یک ریال از این افزایش قیمت به جیب کشاورز نرفته است و این موضوعی است که ما خواستار توجه جدی مسئولان به آن هستیم.
یکی دیگر از کشاورزان از شهرستان آمل گفت: مسئولان باید قیمت توافقی، به عنوان قیمت پایه کارشناسی برنج طارم را هر چه زودتر اعلام کنند تا شالیکار با فروش محصول خود به سود منصفانه برسد و از سوی دیگر نسبت به حفظ زمین‌های شالیزاری امیدوار باشد.
وی قیمت 18 هزار تومان برای هر کیلو برنج طارم محلی را عادلانه برای تولیدکننده دانست و اظهار داشت: این قیمت به نسبت نرخ تورم و قیمت دیگر کالاها از جمله هزینه تولید که تا صد درصد بالا رفته ؛ مناسب است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بر لزوم اتخاذ تصمیم فوری برای اعلام قیمت خرید توافقی برنج ارقام محلی از سوی دولت تاکید و از آن به عنوان کمک بزرگ به شالیکاران شمال یاد کرد.
عزیزالله شهیدی فر گفت: توقع کشاورزان در اعلام خرید توافقی درست است، بخصوص اینکه امسال قیمت نهاده‌های کشاورزی از جمله پلاستیک، بذر، دستمزد کارگر، تولید بوته از بانک نشاء، دستمزد تراکتور، تعمیرات و قطعات یدکی بالا رفته است.
وی توضیح داد: خرید توافقی با رویکرد حمایت منصفانه از کشاورز با قیمت عادلانه برای مصرف کننده را در دستور کار داریم و معتقدیم قیمت فعلی تا 2هزار تومان کمتر از قیمت کارشناسی به نسبت هزینه تولید است.
وی ادامه داد: قیمت 18هزار تومان مورد انتظار کشاورز به نسبت به دیگر کالاهای اساسی بسیار کم است و بررسی های کارشناسی ما نیز نشان می دهد که برنجکاری با کمتر از قیمت اعلام شده به صرفه نخواهد بود.
شهیدی فر گفت: سیاست دولت تدبیر و امید در ممنوعیت واردات برنج خارجی به بازار همزمان با برداشت و واقعی کردن مقدار مورد نیاز برنج برای واردات و حمایت ویژه از برنجکاری در 2 استان مازندران و گیلان سبب شد تا شالیکاران استان‌های شمالی در چهار سال گذشته از وضعیت بازار برنج راضی باشند.
وی تاکید کرد: اگرچه برنج محلی طارم صدری، هاشمی و دم سیاه به عنوان رقم‌های کم محصول کیفی زبانزد مردم کشور است و استقبال برای تولید و خرید این ارقام همواره وجود دارد، اما برای اینکه کشاورز از قیمت منطقی برای فروش محصول خود سودی مقرن به صرفه به نسبت هزینه تولید و نرخ تورم ببرد، نیاز است تا دولت قیمت توافقی را برای تعیین کف قیمت اعلام کند.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران گفت: عرضه برنج محلی مازندران تا 22 هزار تومان بازی دلالان و واسطه بوده و به هیچ عنوان کشاورز از این سود بهره‌ای نبرده است، و اکنون که قیمت در بازار کاهش محسوسی یافته است، فقط بازی واسطه‌ها است.
این مسئول جهادکشاورزی مازندران ابراز نگرانی کرد که اگر شالیکار نتواند محصول خود را به قیمت مناسب به فروش برساند، دچار ضرر و زیان شده و سال آینده ممکن است کشت این محصول راهبردی آسیب ببیند.
طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران تاکنون برداشت 54 درصد از شالیزارهای استان برابر با 120 هزار هکتار انجام شد و روزانه حدود 18تا 20 هزار تن شالی وارد یکهزار واحد شالیکوبی مازندران می شود.
مازندران 42 درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می‌کند.
6990/1899

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/93586/نیم-نگاه-برنجکاران-مازندرانی-به-قیمت-توافقی
بستن   چاپ