پیام مازند
شکاربی رویه عامل اصلی کاهش جمعیت فک خزری
یکشنبه 27 مرداد 1398 - 10:05:08 AM
ایسنا
پیام مازند - رییس اداره محیط زیست دریایی اداره کل محیط زیست مازندران گفت: شکاربی رویه فک خزری بویژه در شمال روسیه عامل اصلی کاهش جمعیت این حیوان دریایی است.
کامران نصیر احمدی  با اشاره به اینکه فک خزری پستاندار و از دسته سگ سانان، دارای حرکت های تهاجمی است، اظهارکرد: شرایط مساعد و تغذیه مناسب سواحل دریای خزر خصوصا در تابستان گذران مناسبی برای فک خزری است که این گونه از مسیر جزیره آبشوران درآذربایجان به سمت سواحل ایران را به حرکت در می آورد.
وی تصریح کرد: فک خزری بیشتر اوقات در دریا زندگی می کند به طوری که حتی زمان استراحت به پشت و روی آب می خوابد و خیلی به داخل ساحل نمی آید.
رییس اداره محیط زیست دریایی اداره کل محیط زیست مازندران گفت: مرکز ملی نجات فک خزری با همکاری کشورهای حوزه های ساحلی علی الخصوص ترکمنستان، قزاقستان و روسیه در قالب یک مرکز غیرانتفاعی 3 سال است که شروع به فعالیت کرد و زیر نظر مرکز فک کشور هلند بوده که توسط خانم لیلی هارد اداره می شود.
نصیر احمدی با بیان اینکه اعضای مرکز ملی نجات فک خزری جهت دیدن آموزش های لازم به هلند رفتند، افزود: کشور ایران برای جلوگیری از کاهش جمعیت شدید فک در کشورهای همسایه این مرکز را تقویت کرد یعنی درواقع این مرکز توسط سازمان حفاظت محیط زیست حمایت می شود.
وی با اشاره به اینکه این مرکز با هدف حمایت ازحفظ این گونه فک خزری بین مردم و جوامع صیادی و حتی شکارچی ها در کشورهای شمالی حوزه دریای خزر درحال فعالیت است، بیان کرد: به عنوان مثال در سواحل ایران صیادان با آموزش های لازم آموختند زمانی که فک خزری به پره های صیادی گیر می کند به جهت اینکه این گونه حالت تهاجمی دارد و در گذشته برای رهایی از این وضعیت به کشتن آن اقدام می کردند، چگونه از تور خارج و دوباره رها سازی را انجام دهند.
رییس اداره محیط زیست دریایی اداره کل محیط زیست مازندران با بیان اینکه تلفاتی که طی دوسال اخیر دیده شد، هیچ کدام مربوط به گیر افتادن در تور صیادان نبوده چون پس از پیدا شدن لاشه هیچ نشانه ای از آن محرز نشد، اظهار کرد: زمانی که فک خزری در تور گیر می افتد برای نجات جان خود مدام تکان های شدید خورده و چهارچوب و فریم تور روی بدنشن جا می اندازد اما موردی که در محمودآباد پیدا شد، هیچ علائم ظاهری گیر کردن در تور نبود و به نظر می رسید که گوشه ای از بدنش با یک شی تیز در ساحل و دریا برخورد کرده و خودش را به ساحل رساند که نتوانسته زنده بماند.
نصیر احمدی 70 درصد کاهش جمعیت فک کشورروسیه را مربوط به شکار بی رویه در سواحل شمالی دانست و افزود: فعالیت های مرکز نجات فک خزری در زمینه آموزش جوامع صیادی در حفظ و حراست و بقا آن به افرادی که درحوزه زیستگاهی این پستانداربا ارزش دریای خزرمشغول فعالیتند، است.
وی با اشاره به اینکه جمعیت فک در دریای خزر تقریبا حدود 1200 قلاده تخمین زده می شود، اظهار کرد: سال گذشته فقط یک مورد در دریای مازندران تلفات داشتیم در صورتی که دردریای روسیه این گونه در حال شکار شدن است.
رییس اداره محیط زیست دریایی اداره کل محیط زیست مازندران گفت: خوشبختانه با فعالیت مرکز نجات فک خزری در روسیه و جمع کردن امضا ها از فعالان و دوست داران محیط زیست دولت روسیه مجاب شد که یکسال به صورت پایلوت صدور مجوز شکار را برای فک کلا قطع کند و در حال حاضربا این حرکت وضعیت در حال بهبود و امید به تمدید برای دوسال آینده است.
نصیر احمدی با اشاره به اینکه فک خزری در حقیقت نشان دهنده سلامت دریای خزر است، افزود: فک خزری با قرار گرفتن در راس هرم غذایی اگر حذف شود، عملا نشان دهنده وضعیف بسیار اسفناک اکوسیستمی خزر است.
وی در ادامه بیان کرد: تا زمانی که این گونه وجود دارد یعنی خزر هنوز زنده است و می توان برایش کاری انجام داد چون شرایط اکوسیستمی خزر برای این گونه بسیار مناسب است اما شکار یکی از عوامل اصلی کاهش جمعیت فک خزری بوده است.
رییس اداره محیط زیست دریایی اداره کل محیط زیست مازندران خاطر نشان کرد: فقط همین یک نمونه در دریای خزر وجود دارد که اسم علمی آن فوکا کاسپیکا، انگلیسی کاسیپن فیل و اسم فارسی فک دریای خزر است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/93634/شکاربی-رویه-عامل-اصلی-کاهش-جمعیت-فک-خزری
بستن   چاپ