پیام مازند
طرح تنفس جنگل های شمالی فرصت مناسب برای رونق زراعت چوب
پنجشنبه 21 شهريور 1398 - 10:20:30
پیام مازند - بجنورد- طرح تنفس جنگل های شمال علاوه بر اینکه دست برخی سودجویان را از قطع درختان و قاچاق چوب کوتاه کرده، فرصت مناسب برای رونق زراعت چوب در خراسان شمالی فراهم ساخته است.

به گزارش ایرنا، تنفس جنگل از اواخر سال 95 به اجرا گذاشته شد و بر اساس آن قرار است هرگونه بهره‌برداری تجاری و صنعتی از چوب جنگل های کشور برای چند سال ممنوع شود و دولت نیز مجاز به تمدید قراردادهای طرح های جنگل‌داری که مدت اجرای آن به اتمام می‌رسد، نیست.
کارشناسان خراسان شمالی می گویند تنفس جنگل های شمال فرصت مناسبی است تا طرح کاشت صنوبر و زراعت چوب در این منطقه رونق گیرد.
* در باغ سبز برای درآمد
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی در این باره گفت: اجرای طرح تنفس جنگل های شمال، فرصت مناسبی است تا کشاورزان نسبت به کاشت درختان صنوبر سوق یافته و آن را توسعه دهند.
کامبیز انصاری اظهار داشت: درخت صنوبر، گونه مناسبی برای مناطق پرآب است البته مجریان طرح زراعت چوب، برای تامین آب این گونه غیرمثمر می توانند در صورت امکان از پساب تصفیه خانه ها استفاده کنند.
وی با بیان اینکه صنوبر سریع الرشد، بسته به شرایط منطقه در هفت تا 10 سال قابل بهره برداری می شود افزود: در هفته درختکاری سال گذشته، 70 هزار اصله نهال صنوبر میان متقاضیان توزیع شد البته برای توسعه زراعت چوب، تسهیلات هم پرداخت می شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: طرح تنفس جنگل های شمال که از سال های پیش در دستور کار بوده، فرصتی است تا زراعت چوب رونق گرفته و اقدامی اقتصادی برای مجریان این طرح شود.
* مزایای اقتصادی زراعت چوب
یک دکترای جنگل شناسی در خراسان شمالی هم درباره مزایای اقتصادی طرح زراعت چوب در استان گفت: امسال قیمت چوب افزایش یافته است و به یقین با کمبودی که در میزان چوب در سطح کشور ایجاد شده، طرح زراعت چوب می تواند به عنوان یک فرصت اقتصادی محسوب شود.
جلال حسن نژاد اظهار داشت: زراعت چوب با کاشت گونه اصلاح شده و سریع الرشد صنوبر نیگرا ظرفیت خوبی در این استان دارد و بدین جهت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هم هر ساله 50 هزار تا 70 هزار اصله نهال این گونه درختی را به صورت رایگان میان متقاضیان توزیع می کند.
وی با بیان اینکه هر ساله حدو 30 هکتار از عرصه های استان زیر کشت صنوبر می رود افزود: شهرستان فاروج بیشترین سطح زیر کشت صنوبر را در استان دارد و پس از آن صنوبرکارانی در منطقه درکش مانه و سملقان، حوزه سد بیدواز در شهرستان اسفراین و مناطقی از شهرستان شیروان به کاشت صنوبر مبادرت داشته اند.
حسن نژاد با اشاره به اینکه صنوبر گونه ای با نیاز آبی نسبتا بالاست اظهار داشت: مناطق پر آب استان که مشکلی در تامین آب در آن وجود ندارد، مکان مناسبی برای کاشت صنوبر است و مناطق مرزی این استان بویژه منطقه آیرقایه در شهرستان راز و جرگلان منطقه ای بسیار مناسب در این زمینه است.
این کارشناس در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: البته مردم در شهرستان راز و جرگلان تا کنون از زراعت چوب استقبال چندانی نداشته اند و به نوعی، از مزایای این طرح بی اطلاع بوده اند.
حسن نژاد تصریح کرد: با فرهنگ سازی و ترویج طرح توسعه زراعت در شهرستان راز و جرگلان، می توان گامی موثر در افزایش درآمد روستاییان و ساکنان این منطقه برداشت.
وی با تاکید بر اینکه با اجرای طرح تنفس جنگل های شمال، تقاضای چوب در سال های آتی افزایش می یابد گفت: صنایع چوب از هم اکنون با کمبود چوب و ماده اولیه روبه رو هستند و البته برخی از نیازها از چوب های باغی تامین می شود.
این دکترای جنگل شناسی در خراسان شمالی تصریح کرد: آنچه مسلم است با توجه به نیاز روزافزون صنایع و جامعه به چوب، تنها راه پاسخگویی به این تقاضا، کشت گونه های چوبی سریع الرشد در مناطق مستعد است که لازمه آن نیز برنامه ریزی مناسب و ترویج و آموزش کشاورزان و باغداران با هدف استفاده از گونه های مقاوم، پرمحصول و کم نیازتر است.
* شرایط مرغوب در راز و جرگلان
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان راز و جرگلان هم گفت: اجرایی شدن قانون طرح تنفس جنگل های شمال، صنعت زراعت چوب در آینده را رونق خواهد داد.
الیاس یزدانی گفت: متاسفانه در این شهرستان مردم استقبال خوبی از طرح زراعت چوب نداشته اند.
وی اظهار داشت: این در حالی است که در این شهرستان شرایط برای توسعه زراعت چوب بسیار مناسب است.
وی با بیان اینکه در هفته منابع طبیعی سال گذشته، حدود پنج هزار اصله نهال صنوبر برای توسعه زراعت چوب در این شهرستان به صورت رایگان توزیع شده است افزود: مناطق بسیاری از شهرستان راز و جرگلان مستعد کاشت درخت صنوبر است اما مردم تا کنون با مزایای زراعت چوب ناآشنا بوده و البته اقدامات ترویجی و فرهنگ سازی ما نیز در این باره کم بوده است.
وی خاطرنشان کرد: تلاش داریم تا اقدامات ترویجی و فرهنگ سازی در زمینه آشنایی مردم با مزایای اقتصادی طرح زراعت چوب بیشتر شود و مردم از آن بهره مند شوند.
یزدانی در باره مزایای طرح زراعت چوب گفت: کاشت درختان صنوبر در حاشیه رودخانه ها سبب جلوگیری از فرسایش و شسته شدن خاک رودخانه می شود و علاوه بر آن کاشت این گونه درختی در حاشیه مزارع می تواند به عنوان باد شکن عمل کند و از خسارت های ناشی از ورش باد بکاهد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان راز و جرگلان اظهار داشت: وزش باد در مزارع گندم و جو یکی از آسیب ها است که می تواند بازدهی این محصول را کم کند که در این زمینه درختان حاشیه مزرعه به عنوان بادشکن عمل کرده و از بروز این آسیب جلوگیری می کنند.
* زراعت چوب آماده چوب کاری اقتصاد روستاییان
شرایط مناسب خاک و آب و هوا در خراسان شمالی برای کشت صنوبر فرصتی است تا اشتغال و اقتصاد رونق گیرد.
طرح توسعه کشت زراعت چوب یکی از طرح های ملی بوده که با هدف تولید چوب برای کاهش بهره برداری از سطح جنگل های کشور اجرا می شود.
جنگل های استان خراسان شمالی در گستره چهار میلیون و 345 هزار هکتار جزء جنگل های حفاظتی کشور محسوب می شود و برداشت چوب صنعتی از سطح این جنگل ها صورت نمی پذیرد.
7185/ 6042

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/97306/طرح-تنفس-جنگل-های-شمالی-فرصت-مناسب-برای-رونق-زراعت-چوب
بستن   چاپ