پیام مازند
هم‌اکنون شرایط اقلیمی مازندران چگونه است؟
شنبه 6 مهر 1398 - 9:45:34 AM
ایسنا
پیام مازند - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: گزارش‌های کارگروه تغییر اقلیم بین دولت‌ها (ICC) نشان می‌دهد که از سال 2003 میلادی تاکنون هر سال کره زمین گرم‌تر از سال پیش از خودش بوده و نشانه‌های این گرمایش و تغییر در همین دوره کوتاه در مازندران به روشنی آشکار است.

محمود رائینی بابیان اینکه پدیده تغییر اقلیم و گرمایش فراگیر، پدیده ای جهانی است و هرآنچه در هر گوشه کره زمین در این زمینه رخ دهد دیگر نقاط کره زمین را نیز متاثر می کند، اظهار کرد: در چند ماه گذشته آتش سوزی های جنگل های آمازون که بیش از 20 درصد اکسیژن کره زمین را فراهم می کند حجم کلانی از کربن انباشته در تنه درختان را به صورت گاز گلخانه ای دی اکسیدکربن وارد جو کرده است.
وی بااشاره به اینکه دوم مهرماه 1398 جنگل های استوایی جزیره سوماترا در اندونزی برای کشت نخل روغنی (پالم) به آتش کشیده شد، تصریح کرد: چنین پیشامدهایی عمدی، جنایت هایی جهانی هستند که باید از سوی جامعه جهانی پیگیری شوند، دود این آتش سوزی ها به چشم مازندرانی ها هم خواهد رفت، همانطور که دود سوزاندن کلش شالیزارهای ما، برای تهیه بسترِ کشت دوم برنج، به چشم دیگران هم رفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: برپایه گفته آقای دکتر علی خلیلی، استاد برجسته هواشناسی دانشگاه تهران، که در پیش گفتار نشریه هواشناسی کشاورزی شهریور امسال چاپ شده است: "«نفط اندازی» در ادبیات قدیم به چشمه‌ای از کار معرکه‌گیران گفته می‌شد که شعله به دهان فرو می‌بردند و یا ماده آتش‌زایی به دهان می‌ریختند و بر آتش می‌دمیدند و شعله‌افشانی می‌کردند.
رائینی خاطرنشان کرد: سعدی در باب هفتم گلستان داستانکی پندآموز دارد که «هندویی نفط اندازی همی آموخت، حکیمی گفت ترا که خانه نیین است بازی نه این است». ازاین رو برپایه پند سعدی امروزه ما با آتش بازی می کنیم و در حال سوزندان آشیانه خود، به ویژه نابودی آینده فرزندان خود هستیم، جهان روز به روز گرمتر می شود و پیامدهای آن کلان و پیش بینی آسیب های آن برای آینده دشوار است.
وی باتاکید بر اینکه اول مهر امسال در سازمان ملل بحث اصلی هشداردهی به سیاست گذاران و درخواست مشارکت در جلوگیری از گرم شدن بیش از 2 درجه سانتی گراد تا سال 2030 است، افزود: در این گردهمایی نیروی پیش برنده هشدار ها نوجوانان هستند، که در چند روز گذشته در 50 کشور جهان پیام خود را آشکارا به جهانیان و سیاستگذاران اعلام کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ادامه داد: پرچم دار این نوجوانان گرِتا تونبرگ دانش آموز 16 ساله سوئدی در نشست سازمان ملل در زمینه تغییر اقلیم بی باکانه و برآشفته خطاب به رهبران جهان گفت: «ما شما را می پاییم، من می بایستی الان در مدرسه می بودم، شما با بی پروایی و گفته های پوچتان رویاها و بچگی ما را دزدیده اید».
رائینی بیان کرد: آقای آنتونیو گوتِرش خطاب به راهبران جهان گفتند: این گردهمایی سازمان ملل گردهمایی برای توافق روی محیط زیست نیست، محیط زیست توافق ناشدنی است؛ این گردهمایی برای کُنشگری و جلوگیری از گرمایش فراگیر است.
وی بابیان اینکه برپایه نگرانی ها و هشدارهای سازمان های جهانی، نوجوانان و کنشگران جهانی محیط زیست تغییراقلیم تا کنون پیامدهای ناگوار خود را گذاشته است و باید از روند افزایشی گرمایش فراگیر کاست، یادآورشد: پیامدهای بسیار ویرانگر و پیش بینی ناشونده ای خواهد گذشت که باید بی تفاوتی را کنار گذاشت و هشدار کنشگران را که در پیام دبیر کل سازمان ملل آمده است شنید و دست به عمل زد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تصریح کرد: گزارش های کارگروه تغییر اقلیم بین دولت ها (ICC) نشان می دهد که از سال 2003 میلادی تا کنون هر سال کره زمین گرمتر از سال پیش از خودش بوده است و نشانه های این گرمایش و تغییر در همین دوره کوتاه در مازندران به روشنی آشکار است.
رائینی خاطرنشان کرد: برای نمونه کاهش ریزش برف و ماندگاری آن در دامنه شمالی البرز، رخداد بارش های سیل آسا، طوفان ها و باران های تُندری ویرانگر، افزایش فراوانی و ماندگاری خشکسالی ها، پدیده های زیان بار نابه هنگام، سرمازدگی در باغ های مرکبات، کوتاه شدن فصل سرد و طولانی شدن فصل گرم سال، شیوع بیماری و آفت های ناآشنای گیاهی، افزایش خزنده و مهاجرت مردم غیربومی از دیگر استانهای کشور است.
وی افزود: همه این ها پدیده هایی هستند که در همین دوره کوتاه در مازندران رخ داده اند اما ما عادت داریم در اوج درماندگی هشدار بدهیم و با کاهش مصیبت آن را فراموش کنیم، به زبانی دیگر حافظه گروهی ما و سیاستگذاری مدیران ما ناماندگار و کوتاه است در صوریت که تغییر اقلیم برای کشور ما پدیده ای بسیار زیانبار و ماندگار بوده که نباید آن را نادیده گرفت و بی تفاوت ماند.
* ایران دهمین کشور گسیلنده گازهای گلخانه ای است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بااشاره به اینکه مدیریت منابع آب سطحی با سدها و بندهای ساخته شده و بازسازی و بهینه کاربری آبندان ها، و افزایش بهره وَری آب در سطح کشتزارها شدنی است، اظهار کرد: اما آنچه نگران کننده بوده برداشت بی رویه و ناکارشناسانه منابع آب از آب های زیرزمینی به ویژه از کناره های دریا است که پیشروی آب شور و فروپاشی کیفیت آب و خاک را در پی دارد وامنیت و مدیریت بهینه تولیدات کشاورزی در گرو نهاده های کشاورزی و استفاده از ارقام پُرمحصول است.
رائینی بابیان اینکه در نشست برنامه کنشگری (action plan) اقلیمی سازمان ملل تاکید بر استفاده از انرژی پاک است، گفت: شوربختانه در کشورهای تولیدکننده انرژی فسیلی از جمله ایران، این مسئله در اولویت دولت ها نبوده و مقام دهم ایران در تولید گازهای گلخانهای نمایشگر آن است که بهره وَری انرژی بسیار اندک است.
وی خاطرنشان کرد: سیاست های دولت در زمینه انرژی نیاز به بازنگری و سیاستگذاری دارد بنابراین قیمت بسیار ارزان سوخت های فسیلی در مقایسه با ارزش جهانی آنها، کارایی اندک ماشین های داخلی، تلفات گرمایی در ساختمانهای خانگی، و به ویژه دولتی، توجه اندک در زمینه فرهنگ سازی در سطح جامعه، و کمی آگاهی مردم از پیامدهای تغییر اقلیم و آسیبهای پیشرو در آینده برای محیط زیست، همگی تاب آوری مردم و سازگاری آنها را در برابر تغییرات می کاهد.
*اهمیت استفاده از آب خاکستری
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بابیان اینکه همه هرزآب هایی که خاستگاه (منشا) خانگی یا ساختمان های اداری دارند، سوای پساب توالت ها، همچون پساب آشپزخانه، حمام، ماشین لباسشویی و ظرفشویی را دربرمی گیرد، بیان کرد: این پساب ها آلودگی های میکروبی کمتری دارند و برای کاربرد در آبیاری فضای سبز، بازکاربری در سیفون توالت، و دیگر مصارف غیرنوشیدنی سالم تر از هزرآب های سامانه های فضلاب شهری هستند.
رائینی با توجه به اهمیت اینکه در همه جاهایی که با کم آبی روبه رو هستند باید راهکارهایی در پیش گرفت که کمبود آب را جبران کرد یا با این شرایط سازگار شد، یادآورشد: افزایش بهره وَری آب، بازکاربری آبهای نامتعارف همچون هرزآب شهری و خانگی، آب های زیرزمینی و گردآوری آب پشت بام ها از جمله این راهکارها است اما برای هرکدام از آن ها نیاز به زیرساخت هایی بوده که باید در هنگام توسعه شهری و روستایی به آنها اندیشید.
وی گفت: با روند افزایشی گرمایش فراگیر و افت منابع آبی در آینده باید از همه این امکانات استفاده بهبنه ای شود، ازاین رو مدیران توسعه شهری و روستایی باید آینده نگر باشند و به فکر طراحی و اجرای این زیرساخت ها به ویژه پالودن (تصفیه) پساب های شهری، که افزون بر تهیه آب تمیز برای مصارف مختلف، پیامدهای ناگوار زیست محیطی را نیز می کاهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: بازکاربری آب خاکستری شهری شاید با جداسازی پساب توالت ها از دیگر پساب های خانگی همکنون هم شدنی باشد اما در مازندران ساده ترین راهکار گردآوری آب باران و مصرف آن برای آبیاری باغچه ها، شستشوی حیاط و ماشین، و سیفون توالت ها است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/fa/News/98073/هم‌اکنون-شرایط-اقلیمی-مازندران-چگونه-است؟
بستن   چاپ